Susigrąžinti energiją, sustiprinti sveikatą, padailinti kūno linijas – tai vieni dažniausių tikslų, kuriuos sau išsikeliame atėjus pavasariui. Patikėkite, užduotis tikrai įveikiama. Kad atrodytumėte ir jaustumėtės gerai, tereikia žinoti kelias gudrybes. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti 5 kartus per dieną – pusryčius, pietus, vakarienę, o tarp jų – du kartus užkandžiauti. Tačiau, kai reikia sukti galvą, kokį […]
Pasukos – pieno subproduktas, gaunamas gaminant sviestą. Gėrimas tolimosios Azijos šalyse vertinamas nuo senų senovės, tuo tarpu Lietuvoje populiarumu jis taip pat neatsilieka: pasukas „Metuose“ minėjo dar Kristijonas Donelaitis. Nors pavadinimas neskamba labai viliojančiai, dėl naudos sveikatai produktą verta įtraukti į kasdienį racioną. Pasukos – geriausias virškinamojo trakto draugas Pasukos – pilnavertis maisto produktas, sudėtyje turintis […]
Natūralios medicinos atstovai tikina, kad ginkmedžio ekstraktas vienaip ar kitaip gali būtų veiksmingas kovoje net su 100 ligų. Nieko nuostabaus, kadangi ginkmedis – vienas seniausių augalų pasaulyje, šaknis žemėje galintis įleisti tūkstančiui ar daugiau metų. Jo nauda spėjo įsitikinti milijonai žmonių: ginkmedžio preparatai – vieni labiausiai perkamų maisto papildų tiek JAV, tiek Europoje. Ginkmedžio ekstraktas […]
Kajeno paprika – prieskonis, be kurio neįsivaizduojame daugelio Azijos virtuvės patiekalų. Visgi iš Gvinėjos kilęs augalas pasižymi ne tik maloniu skoniu bei aromatu, bet ir visa galybe sveikatai naudingų savybių: nuo virškinimo gerinimo iki raumenų skausmų malšinimo. Kajeno paprika – vaistas nuo 9 ligų? 1. Bene geriausiai Kajeno paprika yra žinoma ir liaudies medicinoje vartojama dėl […]
Raudonėlis pirmiausia asocijuojasi su itališka virtuve, tačiau plačiai naudojamas ne tik Viduržemio jūros regione. Veiksminga žolele patiekalus gardina bei antibiotikus pakeičia ir lietuviai. Tai – tik viena iš daugybės naudingųjų raudonėlio savybių, be to, šį augalą galima lengvai užsiauginti ir ant savo palangės. Raudonėlis – ne tik vietoj antibiotikų, bet ir vitaminų 100 gramų gardžiojo […]
Mūsų išmintingosios močiutės be burokėlių neapsieidavo ne tik virtuvėje, bet ir jais skruostams suteikdavo sveiką raudonį. Deja, XXI-ajame amžiuje ši daržovė mūsų pilvus pasiekia tik šaltibarščių pavidalu. Todėl kartu prisiminkime, kuo burokėliai naudingi žmogaus organizmui. Burokėlių nauda: Gerina smegenų funkciją. Burokėliai skatina smegenų kraujotaką, todėl daržovės itin naudingos kovoje su senatvine demencija. Manoma, […]
Saldymedžio šaknį naudojo dar senovės egiptiečiai: iš jos gamindavo arbatą, kuria gydydavosi nuo visų ligų. Spėjęs išplisti visame pasaulyje, dabar gydomasis augalas itin mėgstamas žolininkų ir natūralaus gyvenimo būdo šalininkų, kadangi teigiamai veikia beveik kiekvieną organą. Šis vaistas itin patiks smaližiams: jame yra medžiagų, net 50 kartų saldesnių už cukrų! 7 įtikinamos priežastys į racioną […]
Televizija plyšta nuo papildų reklamos imunitetui stiprinti. Bet nėra nieko maloniau ir geriau, kada skanus maistas tau atstoja geriausius vaistus! Sezoninės mitybos patarimais ir naudingiausių lietuviams produktų žiemą sąrašu dalinasi subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė, sveiko maisto akademijos „Pirmas Šaukštas“ įkūrėja. Kokias sezono gėrybes rinktis? Sakoma, kad turime valgyti savo klimatinės juostos produktus. Ir sutinku, ir […]
Dar mūsų seneliai įvairiausius negalavimus gydė natūraliomis priemonėmis, pavyzdžiui, kviečių želmenimis. Pamirštas vaistas vėl išpopuliarėjo prieš dešimtmetį, ir, manoma, kad dėl jo ligoninės palatos išvengė galybė žmonių. Tad kas gi šis paslaptingasis superaugalas ir su kuo jis valgomas? Pradedu vartoti kviečių želmenis: ką turėčiau žinoti? Pradedantiems siūlome nenuvertinti kviečių želmenų galios, kadangi jų poveikis – […]
Šiuolaikinėje lietuvių virtuvėje gerokai primiršome krienus – juos išstūmė lengvai prieinami ingredientai iš tolimiausių pasaulio kampelių. Šią prieskoninę šaknį verta įtraukti į racioną ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir naudos sveikatai: reguliariai vartojami krienai gali padėti išvengti daugybės ligų. Krienai: išalkusiems, sergantiems ir lieknėjantiems Nors krienų šaknis savo išvaizda nežadina apetito, ji organizmui itin […]