Radote klaidą? Radote klaidą?
Mityba

Raudonėlis – vaistus ir vitaminus pakeičiantis prieskonis

tags
Publikuotas 2017 kovo 6 views 15230
Raudonėlis - vaistus ir vitaminus pakeičiantis prieskonis shutterstock.com

Raudonėlis pirmiausia asocijuojasi su itališka virtuve, tačiau plačiai naudojamas ne tik Viduržemio jūros regione. Veiksminga žolele patiekalus gardina bei antibiotikus pakeičia ir lietuviai. Tai – tik viena iš daugybės naudingųjų raudonėlio savybių, be to, šį augalą galima lengvai užsiauginti ir ant savo palangės.

Raudonėlis – ne tik vietoj antibiotikų, bet ir vitaminų

100 gramų gardžiojo prieskonio yra 306 kCal bei 11 gramų baltymų. Augalas gali pasigirti didžiuliu vitaminų kiekiu: tame pačiame 100 grame rasite 138% vitamino A, 83% vitamino C, 94% vitamino E, 777% vitamino K rekomenduojamos paros normos. Ne mažiau nei vitaminų raudonėlis turi ir mineralų: kalcio, geležies, magnio, mangano, kalio ir kt.

Raudonėlio nauda sveikatai:

Stiprina imunitetą. Pagrindiniai raudonėlio komponentai rozmarino rūgštis ir timolis – itin galingi antioksidantai. Jie neutralizuoja laisvųjų radikalų sukeltą oksidacinį stresą, lemiantį vėžinius susirgimus, įvairias lėtines ligas, senstančią odą bei nusilpusį organizmą. Būtent todėl specialistai rekomenduoja į kasdienį racioną įtraukti ne tik raudonėlį, bet ir kitų antioksidantų turinčių produktų. Kaip vartoti? Prieskoniu pagardinkite patiekalus arba kasdien išgerkite 2 kapsules raudonėlio aliejaus.

Naikina bakterijas. Sudėtyje esantis timolis ir karvakrolis pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, t.y. efektyviai kovoja su mikroorganizmais, neigiamai veikiančiais odą, žarnyną bei kitus vidaus organus. Be to, raudonėlis stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą bei greitina medžiagų apykaitą, todėl padeda greičiau atsigauti nuo ligų ir infekcijų. Įtariate, jog žarnyne gyvena parazitai? Į stiklinę vandens įlašinkite 2-3 lašus raudonėlio aliejaus bei šiek tiek šviežiai spaustų sulčių, gautą mišinį gerkite tris kartus per dieną.

Gerina virškinimą. Raudonėlis prisotintas maistinėmis skaidulomis, kurios padidina išmatų tūrinį bei stimuliuoja peristaltinius judesius. Tokiu būdu maistas iš virškinamojo trakto pasišalina greičiau ir lengviau. Be to, vartodami pakankamai skaidulų, įsisavinsite daugiau maistingųjų medžiagų. Kaip vartoti? Jei sutriko virškinimas, išgerkite stiklinę pieno ar sulčių, sumaišytų su 2-3 lašais raudonėlio aliejaus.

Stiprina širdį. Raudonėlis – natūralus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Ši medžiaga gerina širdies sveikatą, padeda atstatyti cholesterolio balansą, malšina uždegimą širdies ir kraujagyslių sistemoje ir tokiu būdu sumažina širdies smūgio bei insulto tikimybę.

Malšina menstruacijų skausmus. Raudonėlis veikia kaip natūralūs nuskausminamieji, todėl augalas gali būti itin naudingas moterims, kenčiančioms nuo skausmingų menstruacijų. Kaip vartoti? 1) užklupus skausmams tris kartus per dieną pakramtykite šviežių raudonėlio lapelių; 2) pusę arbatinio šaukštelio raudonėlio lapelių sumaišykite su stikline vandens, mišinį užvirinkite. Šią arbatą gerkite tris kartus per dieną.

Raudonėlis - vaistus ir vitaminus pakeičiantis prieskonis

Detoksikuoja organizmą. Kaip ir minėta anksčiau, raudonėlyje netrūksta mangano, kalcio, geležies, vitamino K, skaidulų ir kitų naudingų medžiagų, padedančių išvalyti organizmą. Mokslininkų teigimu, raudonėlis pagerina kepenų funkcijas ir pagreitina toksinų eliminavimo procesą.

Stiprina kaulus. Kai senstame, kaulai pradeda silpnėti, todėl vyresniems žmonėms kaip niekam kitam reikia tam tikrų vitaminų ir mineralų, kurie dideliais kiekiais randami raudonėlyje. Norintieji išvengti osteoporozės (ypač dažnos ligos menopauzės laikotarpiu), turėtų reguliariai mėgautis raudonėliu.

Suteikia energijos. Raudonėlis aprūpina organizmą B grupės vitaminais, kurie pagreitina medžiagų apytaką ir taip suteikia energijos. Žolelėje netrūksta ir geležies, skatinančios hemoglobino, aprūpinančio ląsteles deguonimi, gamybą.

Gydo kvėpavimo takus. Raudonėlis kovoja ne tik su bakterijomis, bet ir virusais, todėl gali būti itin veiksmingas gydant viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Kaip vartoti? Įlašinkite raudonėlio aliejaus į karštą vandenį, pasilenkite virš indo, uždenkite rankšluosčiu galvą ir bandykite įkvėpti kiek įmanoma daugiau garų. Taip pat rekomenduojama aliejumi įtrinti krūtinę.

SVARBU: Raudonėlis nėra žinomas kaip alergenas, tačiau diskomfortą gali sukelti tiems, kurie yra alergiški mėtoms arba kitiems daugiamečiams žoliniams augalams.

Raudonėlis naudingas ir norintiems pasigražinti

  • Raudonėlio aliejaus sudėtyje esantis karvakrolis gydo tokias odos ligas kaip aknė, pūslelinė, bėrimas bei grybelinės infekcijos. Rekomenduojama priemonę vartoti dviem būdais: 1) užtepti tiesiai ant pažeistos vietos 2) į stiklinę vandens įlašinti 2-3 lašus raudonėlio aliejaus ir pažeistas vietas patapšnoti sudrėkintu vatos diskeliu. Jei po tokių procedūrų oda paraudo, iškart nutraukite vartojimą.
  • Raudonėlio aliejus – vienas greičiausių natūralių būdų atsikratyti pleiskanų. Sumaišykite raudonėlio aliejų su kokosų aliejumi (santykis 1:4), gauta mišiniu ištepkite jau išplautus plaukus.
  • Raudonėlis stimuliuoja plaukų augimą, jie atauga stipresni ir storesni. Tereikia lygiomis dalimis sumaišyti su alyvuogių, simondsijų arba arbatmedžio aliejumi, mišiniu galvos oda ištepti kartą per savaitę.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Kodėl visur ir visada vertėtų su savimi turėti užkandžių?

Susigrąžinti energiją, sustiprinti sveikatą, padailinti kūno linijas – tai vieni dažniausių tikslų, kuriuos sau išsikeliame atėjus pavasariui. Patikėkite, užduotis tikrai įveikiama. Kad atrodytumėte ir jaustumėtės gerai, tereikia žinoti kelias gudrybes. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti 5 kartus per dieną – pusryčius, pietus, vakarienę, o tarp jų – du kartus užkandžiauti. Tačiau, kai reikia sukti galvą, kokį […]

views 140
Pasukos: virškinimui, stipriems kaulams, gražiai odai ir ne tik
Mityba

Pasukos: virškinimui, stipriems kaulams, gražiai odai ir ne tik

Pasukos – pieno subproduktas, gaunamas gaminant sviestą. Gėrimas tolimosios Azijos šalyse vertinamas nuo senų senovės, tuo tarpu Lietuvoje populiarumu jis taip pat neatsilieka: pasukas „Metuose“ minėjo dar Kristijonas Donelaitis. Nors pavadinimas neskamba labai viliojančiai, dėl naudos sveikatai produktą verta įtraukti į kasdienį racioną. Pasukos – geriausias virškinamojo trakto draugas Pasukos – pilnavertis maisto produktas, sudėtyje turintis […]

views 8366
Kremliaus dieta: dailios figūros paslaptis - taškais įvertintame maiste?
Mityba

Kremliaus dieta: dailios figūros paslaptis – taškais įvertintame maiste?

Kremliaus dieta, itin pamėgta šou pasaulio žvaigždžių, nieko bendro su Rusijos politika neturi – jos pavadinimas buvo parinktas norint atkreipti dėmesį. Mitybos sistema itin primena Atkinso dietą, kadangi reikalauja sumažinti suvartojamą angliavandenių kiekį iki minimumo. Laikytis taisyklių nėra labai sudėtinga: tereikia maistą įsivertinti taškais ir neviršyti rekomenduojamo jų kiekio. Kremliaus dieta: ką valgyti, o ko […]

views 7959
Mityba

Iš pažiūros sveiki produktai, kurių reikėtų kuo greičiau atsisakyti

Žiūrėdami televizorių, nuotraukas žiniasklaidoje bei socialiniuose tinkluose susidarome įspūdį, kaip turėtų atrodyti sveikas maistas. Deja, dažnai jis – klaidingas, o vizualiai patrauklūs produktai organizmui daro daugiau žalos nei naudos. Jei šiuo metu bandote atsikratyti viršsvorio ar tiesiog geriau jaustis, iš raciono išbraukite šiuos skanėstus. Liesas įvairių skonių jogurtas. Jei produktas liesas, tai dar nereiškia, jog […]

views 16752
Mityba

Ekspertas pataria: trys gudrybės, kaip valgyti daugiau daržovių

Lietuvos gyventojai vartoja per mažai vaisių ir daržovių: per dieną vienam žmogui rekomenduojama suvalgyti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių, tačiau mūsų šalyje šis skaičius vidutiniškai tesiekia apie 300 g, teigia prof. dr. Rimantas Stukas. Prasidėjus pavasariui daugelis susimąsto apie daržovių būtinybę organizmui, tačiau dažnam sunkiai sekasi jas integruoti į savo kasdienį maisto racioną. Vilniaus […]

views 394

Ar norėtumėte gauti

Nemokamą leidinį?

Kiekvieną sekmadienio rytą?

Įveskite savo el. pašto adresą

Nemokamo leidinio

prenumeratai

Ačiū!

Jūs buvote sėkmingai įtrauktas į leidinio prenumeratorių sąrašą!


Pasimatysime sekmadienį!