Mityba

Raudonėlis – vaistus ir vitaminus pakeičiantis prieskonis

Publikuotas 2017 kovo 6 views 27871
Raudonėlis - vaistus ir vitaminus pakeičiantis prieskonis shutterstock.com

Raudonėlis pirmiausia asocijuojasi su itališka virtuve, tačiau plačiai naudojamas ne tik Viduržemio jūros regione. Veiksminga žolele patiekalus gardina bei antibiotikus pakeičia ir lietuviai. Tai – tik viena iš daugybės naudingųjų raudonėlio savybių, be to, šį augalą galima lengvai užsiauginti ir ant savo palangės.

Raudonėlis – ne tik vietoj antibiotikų, bet ir vitaminų

100 gramų gardžiojo prieskonio yra 306 kCal bei 11 gramų baltymų. Augalas gali pasigirti didžiuliu vitaminų kiekiu: tame pačiame 100 grame rasite 138% vitamino A, 83% vitamino C, 94% vitamino E, 777% vitamino K rekomenduojamos paros normos. Ne mažiau nei vitaminų raudonėlis turi ir mineralų: kalcio, geležies, magnio, mangano, kalio ir kt.

Raudonėlio nauda sveikatai:

Stiprina imunitetą. Pagrindiniai raudonėlio komponentai rozmarino rūgštis ir timolis – itin galingi antioksidantai. Jie neutralizuoja laisvųjų radikalų sukeltą oksidacinį stresą, lemiantį vėžinius susirgimus, įvairias lėtines ligas, senstančią odą bei nusilpusį organizmą. Būtent todėl specialistai rekomenduoja į kasdienį racioną įtraukti ne tik raudonėlį, bet ir kitų antioksidantų turinčių produktų. Kaip vartoti? Prieskoniu pagardinkite patiekalus arba kasdien išgerkite 2 kapsules raudonėlio aliejaus.

Naikina bakterijas. Sudėtyje esantis timolis ir karvakrolis pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, t.y. efektyviai kovoja su mikroorganizmais, neigiamai veikiančiais odą, žarnyną bei kitus vidaus organus. Be to, raudonėlis stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą bei greitina medžiagų apykaitą, todėl padeda greičiau atsigauti nuo ligų ir infekcijų. Įtariate, jog žarnyne gyvena parazitai? Į stiklinę vandens įlašinkite 2-3 lašus raudonėlio aliejaus bei šiek tiek šviežiai spaustų sulčių, gautą mišinį gerkite tris kartus per dieną.

Gerina virškinimą. Raudonėlis prisotintas maistinėmis skaidulomis, kurios padidina išmatų tūrinį bei stimuliuoja peristaltinius judesius. Tokiu būdu maistas iš virškinamojo trakto pasišalina greičiau ir lengviau. Be to, vartodami pakankamai skaidulų, įsisavinsite daugiau maistingųjų medžiagų. Kaip vartoti? Jei sutriko virškinimas, išgerkite stiklinę pieno ar sulčių, sumaišytų su 2-3 lašais raudonėlio aliejaus.

Stiprina širdį. Raudonėlis – natūralus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Ši medžiaga gerina širdies sveikatą, padeda atstatyti cholesterolio balansą, malšina uždegimą širdies ir kraujagyslių sistemoje ir tokiu būdu sumažina širdies smūgio bei insulto tikimybę.

Malšina menstruacijų skausmus. Raudonėlis veikia kaip natūralūs nuskausminamieji, todėl augalas gali būti itin naudingas moterims, kenčiančioms nuo skausmingų menstruacijų. Kaip vartoti? 1) užklupus skausmams tris kartus per dieną pakramtykite šviežių raudonėlio lapelių; 2) pusę arbatinio šaukštelio raudonėlio lapelių sumaišykite su stikline vandens, mišinį užvirinkite. Šią arbatą gerkite tris kartus per dieną.

Raudonėlis - vaistus ir vitaminus pakeičiantis prieskonis

Detoksikuoja organizmą. Kaip ir minėta anksčiau, raudonėlyje netrūksta mangano, kalcio, geležies, vitamino K, skaidulų ir kitų naudingų medžiagų, padedančių išvalyti organizmą. Mokslininkų teigimu, raudonėlis pagerina kepenų funkcijas ir pagreitina toksinų eliminavimo procesą.

Stiprina kaulus. Kai senstame, kaulai pradeda silpnėti, todėl vyresniems žmonėms kaip niekam kitam reikia tam tikrų vitaminų ir mineralų, kurie dideliais kiekiais randami raudonėlyje. Norintieji išvengti osteoporozės (ypač dažnos ligos menopauzės laikotarpiu), turėtų reguliariai mėgautis raudonėliu.

Suteikia energijos. Raudonėlis aprūpina organizmą B grupės vitaminais, kurie pagreitina medžiagų apytaką ir taip suteikia energijos. Žolelėje netrūksta ir geležies, skatinančios hemoglobino, aprūpinančio ląsteles deguonimi, gamybą.

Gydo kvėpavimo takus. Raudonėlis kovoja ne tik su bakterijomis, bet ir virusais, todėl gali būti itin veiksmingas gydant viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Kaip vartoti? Įlašinkite raudonėlio aliejaus į karštą vandenį, pasilenkite virš indo, uždenkite rankšluosčiu galvą ir bandykite įkvėpti kiek įmanoma daugiau garų. Taip pat rekomenduojama aliejumi įtrinti krūtinę.

SVARBU: Raudonėlis nėra žinomas kaip alergenas, tačiau diskomfortą gali sukelti tiems, kurie yra alergiški mėtoms arba kitiems daugiamečiams žoliniams augalams.

Raudonėlis naudingas ir norintiems pasigražinti

  • Raudonėlio aliejaus sudėtyje esantis karvakrolis gydo tokias odos ligas kaip aknė, pūslelinė, bėrimas bei grybelinės infekcijos. Rekomenduojama priemonę vartoti dviem būdais: 1) užtepti tiesiai ant pažeistos vietos 2) į stiklinę vandens įlašinti 2-3 lašus raudonėlio aliejaus ir pažeistas vietas patapšnoti sudrėkintu vatos diskeliu. Jei po tokių procedūrų oda paraudo, iškart nutraukite vartojimą.
  • Raudonėlio aliejus – vienas greičiausių natūralių būdų atsikratyti pleiskanų. Sumaišykite raudonėlio aliejų su kokosų aliejumi (santykis 1:4), gauta mišiniu ištepkite jau išplautus plaukus.
  • Raudonėlis stimuliuoja plaukų augimą, jie atauga stipresni ir storesni. Tereikia lygiomis dalimis sumaišyti su alyvuogių, simondsijų arba arbatmedžio aliejumi, mišiniu galvos oda ištepti kartą per savaitę.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 148
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 168
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 242
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 207
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 924