Raudonėlis pirmiausia asocijuojasi su itališka virtuve, tačiau plačiai naudojamas ne tik Viduržemio jūros regione. Veiksminga žolele patiekalus gardina bei antibiotikus pakeičia ir lietuviai. Tai – tik viena iš daugybės naudingųjų raudonėlio savybių, be to, šį augalą galima lengvai užsiauginti ir ant savo palangės.
100 gramų gardžiojo prieskonio yra 306 kCal bei 11 gramų baltymų. Augalas gali pasigirti didžiuliu vitaminų kiekiu: tame pačiame 100 grame rasite 138% vitamino A, 83% vitamino C, 94% vitamino E, 777% vitamino K rekomenduojamos paros normos. Ne mažiau nei vitaminų raudonėlis turi ir mineralų: kalcio, geležies, magnio, mangano, kalio ir kt.
Stiprina imunitetą. Pagrindiniai raudonėlio komponentai rozmarino rūgštis ir timolis – itin galingi antioksidantai. Jie neutralizuoja laisvųjų radikalų sukeltą oksidacinį stresą, lemiantį vėžinius susirgimus, įvairias lėtines ligas, senstančią odą bei nusilpusį organizmą. Būtent todėl specialistai rekomenduoja į kasdienį racioną įtraukti ne tik raudonėlį, bet ir kitų antioksidantų turinčių produktų. Kaip vartoti? Prieskoniu pagardinkite patiekalus arba kasdien išgerkite 2 kapsules raudonėlio aliejaus.
Naikina bakterijas. Sudėtyje esantis timolis ir karvakrolis pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, t.y. efektyviai kovoja su mikroorganizmais, neigiamai veikiančiais odą, žarnyną bei kitus vidaus organus. Be to, raudonėlis stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą bei greitina medžiagų apykaitą, todėl padeda greičiau atsigauti nuo ligų ir infekcijų. Įtariate, jog žarnyne gyvena parazitai? Į stiklinę vandens įlašinkite 2-3 lašus raudonėlio aliejaus bei šiek tiek šviežiai spaustų sulčių, gautą mišinį gerkite tris kartus per dieną.
Gerina virškinimą. Raudonėlis prisotintas maistinėmis skaidulomis, kurios padidina išmatų tūrinį bei stimuliuoja peristaltinius judesius. Tokiu būdu maistas iš virškinamojo trakto pasišalina greičiau ir lengviau. Be to, vartodami pakankamai skaidulų, įsisavinsite daugiau maistingųjų medžiagų. Kaip vartoti? Jei sutriko virškinimas, išgerkite stiklinę pieno ar sulčių, sumaišytų su 2-3 lašais raudonėlio aliejaus.
Stiprina širdį. Raudonėlis – natūralus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Ši medžiaga gerina širdies sveikatą, padeda atstatyti cholesterolio balansą, malšina uždegimą širdies ir kraujagyslių sistemoje ir tokiu būdu sumažina širdies smūgio bei insulto tikimybę.
Malšina menstruacijų skausmus. Raudonėlis veikia kaip natūralūs nuskausminamieji, todėl augalas gali būti itin naudingas moterims, kenčiančioms nuo skausmingų menstruacijų. Kaip vartoti? 1) užklupus skausmams tris kartus per dieną pakramtykite šviežių raudonėlio lapelių; 2) pusę arbatinio šaukštelio raudonėlio lapelių sumaišykite su stikline vandens, mišinį užvirinkite. Šią arbatą gerkite tris kartus per dieną.
Detoksikuoja organizmą. Kaip ir minėta anksčiau, raudonėlyje netrūksta mangano, kalcio, geležies, vitamino K, skaidulų ir kitų naudingų medžiagų, padedančių išvalyti organizmą. Mokslininkų teigimu, raudonėlis pagerina kepenų funkcijas ir pagreitina toksinų eliminavimo procesą.
Stiprina kaulus. Kai senstame, kaulai pradeda silpnėti, todėl vyresniems žmonėms kaip niekam kitam reikia tam tikrų vitaminų ir mineralų, kurie dideliais kiekiais randami raudonėlyje. Norintieji išvengti osteoporozės (ypač dažnos ligos menopauzės laikotarpiu), turėtų reguliariai mėgautis raudonėliu.
Suteikia energijos. Raudonėlis aprūpina organizmą B grupės vitaminais, kurie pagreitina medžiagų apytaką ir taip suteikia energijos. Žolelėje netrūksta ir geležies, skatinančios hemoglobino, aprūpinančio ląsteles deguonimi, gamybą.
Gydo kvėpavimo takus. Raudonėlis kovoja ne tik su bakterijomis, bet ir virusais, todėl gali būti itin veiksmingas gydant viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Kaip vartoti? Įlašinkite raudonėlio aliejaus į karštą vandenį, pasilenkite virš indo, uždenkite rankšluosčiu galvą ir bandykite įkvėpti kiek įmanoma daugiau garų. Taip pat rekomenduojama aliejumi įtrinti krūtinę.
SVARBU: Raudonėlis nėra žinomas kaip alergenas, tačiau diskomfortą gali sukelti tiems, kurie yra alergiški mėtoms arba kitiems daugiamečiams žoliniams augalams.