Radote klaidą? Radote klaidą?
Mityba

Raudonėlis – vaistus ir vitaminus pakeičiantis prieskonis

tags
Publikuotas 2017 kovo 6 views 16907
Raudonėlis - vaistus ir vitaminus pakeičiantis prieskonis shutterstock.com

Raudonėlis pirmiausia asocijuojasi su itališka virtuve, tačiau plačiai naudojamas ne tik Viduržemio jūros regione. Veiksminga žolele patiekalus gardina bei antibiotikus pakeičia ir lietuviai. Tai – tik viena iš daugybės naudingųjų raudonėlio savybių, be to, šį augalą galima lengvai užsiauginti ir ant savo palangės.

Raudonėlis – ne tik vietoj antibiotikų, bet ir vitaminų

100 gramų gardžiojo prieskonio yra 306 kCal bei 11 gramų baltymų. Augalas gali pasigirti didžiuliu vitaminų kiekiu: tame pačiame 100 grame rasite 138% vitamino A, 83% vitamino C, 94% vitamino E, 777% vitamino K rekomenduojamos paros normos. Ne mažiau nei vitaminų raudonėlis turi ir mineralų: kalcio, geležies, magnio, mangano, kalio ir kt.

Raudonėlio nauda sveikatai:

Stiprina imunitetą. Pagrindiniai raudonėlio komponentai rozmarino rūgštis ir timolis – itin galingi antioksidantai. Jie neutralizuoja laisvųjų radikalų sukeltą oksidacinį stresą, lemiantį vėžinius susirgimus, įvairias lėtines ligas, senstančią odą bei nusilpusį organizmą. Būtent todėl specialistai rekomenduoja į kasdienį racioną įtraukti ne tik raudonėlį, bet ir kitų antioksidantų turinčių produktų. Kaip vartoti? Prieskoniu pagardinkite patiekalus arba kasdien išgerkite 2 kapsules raudonėlio aliejaus.

Naikina bakterijas. Sudėtyje esantis timolis ir karvakrolis pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, t.y. efektyviai kovoja su mikroorganizmais, neigiamai veikiančiais odą, žarnyną bei kitus vidaus organus. Be to, raudonėlis stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą bei greitina medžiagų apykaitą, todėl padeda greičiau atsigauti nuo ligų ir infekcijų. Įtariate, jog žarnyne gyvena parazitai? Į stiklinę vandens įlašinkite 2-3 lašus raudonėlio aliejaus bei šiek tiek šviežiai spaustų sulčių, gautą mišinį gerkite tris kartus per dieną.

Gerina virškinimą. Raudonėlis prisotintas maistinėmis skaidulomis, kurios padidina išmatų tūrinį bei stimuliuoja peristaltinius judesius. Tokiu būdu maistas iš virškinamojo trakto pasišalina greičiau ir lengviau. Be to, vartodami pakankamai skaidulų, įsisavinsite daugiau maistingųjų medžiagų. Kaip vartoti? Jei sutriko virškinimas, išgerkite stiklinę pieno ar sulčių, sumaišytų su 2-3 lašais raudonėlio aliejaus.

Stiprina širdį. Raudonėlis – natūralus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Ši medžiaga gerina širdies sveikatą, padeda atstatyti cholesterolio balansą, malšina uždegimą širdies ir kraujagyslių sistemoje ir tokiu būdu sumažina širdies smūgio bei insulto tikimybę.

Malšina menstruacijų skausmus. Raudonėlis veikia kaip natūralūs nuskausminamieji, todėl augalas gali būti itin naudingas moterims, kenčiančioms nuo skausmingų menstruacijų. Kaip vartoti? 1) užklupus skausmams tris kartus per dieną pakramtykite šviežių raudonėlio lapelių; 2) pusę arbatinio šaukštelio raudonėlio lapelių sumaišykite su stikline vandens, mišinį užvirinkite. Šią arbatą gerkite tris kartus per dieną.

Raudonėlis - vaistus ir vitaminus pakeičiantis prieskonis

Detoksikuoja organizmą. Kaip ir minėta anksčiau, raudonėlyje netrūksta mangano, kalcio, geležies, vitamino K, skaidulų ir kitų naudingų medžiagų, padedančių išvalyti organizmą. Mokslininkų teigimu, raudonėlis pagerina kepenų funkcijas ir pagreitina toksinų eliminavimo procesą.

Stiprina kaulus. Kai senstame, kaulai pradeda silpnėti, todėl vyresniems žmonėms kaip niekam kitam reikia tam tikrų vitaminų ir mineralų, kurie dideliais kiekiais randami raudonėlyje. Norintieji išvengti osteoporozės (ypač dažnos ligos menopauzės laikotarpiu), turėtų reguliariai mėgautis raudonėliu.

Suteikia energijos. Raudonėlis aprūpina organizmą B grupės vitaminais, kurie pagreitina medžiagų apytaką ir taip suteikia energijos. Žolelėje netrūksta ir geležies, skatinančios hemoglobino, aprūpinančio ląsteles deguonimi, gamybą.

Gydo kvėpavimo takus. Raudonėlis kovoja ne tik su bakterijomis, bet ir virusais, todėl gali būti itin veiksmingas gydant viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Kaip vartoti? Įlašinkite raudonėlio aliejaus į karštą vandenį, pasilenkite virš indo, uždenkite rankšluosčiu galvą ir bandykite įkvėpti kiek įmanoma daugiau garų. Taip pat rekomenduojama aliejumi įtrinti krūtinę.

SVARBU: Raudonėlis nėra žinomas kaip alergenas, tačiau diskomfortą gali sukelti tiems, kurie yra alergiški mėtoms arba kitiems daugiamečiams žoliniams augalams.

Raudonėlis naudingas ir norintiems pasigražinti

  • Raudonėlio aliejaus sudėtyje esantis karvakrolis gydo tokias odos ligas kaip aknė, pūslelinė, bėrimas bei grybelinės infekcijos. Rekomenduojama priemonę vartoti dviem būdais: 1) užtepti tiesiai ant pažeistos vietos 2) į stiklinę vandens įlašinti 2-3 lašus raudonėlio aliejaus ir pažeistas vietas patapšnoti sudrėkintu vatos diskeliu. Jei po tokių procedūrų oda paraudo, iškart nutraukite vartojimą.
  • Raudonėlio aliejus – vienas greičiausių natūralių būdų atsikratyti pleiskanų. Sumaišykite raudonėlio aliejų su kokosų aliejumi (santykis 1:4), gauta mišiniu ištepkite jau išplautus plaukus.
  • Raudonėlis stimuliuoja plaukų augimą, jie atauga stipresni ir storesni. Tereikia lygiomis dalimis sumaišyti su alyvuogių, simondsijų arba arbatmedžio aliejumi, mišiniu galvos oda ištepti kartą per savaitę.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Granola
Mityba

Pasigaminkite savo sveiką ir 100% natūralią Granolą

Vieni iš skaniausių pusryčių yra Granola. Tačiau pirktinėje Granoloje gausu rafinuoto cukraus, kvapiųjų medžiagų ir aliejų. Štai kodėl peteikiame jums 100% natūralios Granolos receptą, kurią lengvai pasigaminsite namuose, o svarbiausia, kad skonis bus nuostabus! Recepte rasite 2 skirtingas rūšis riešutų, sėklų ir vaisių. Tokia Granola yra nuostabus būdas pradėti savo dieną, kad gautumėte reikiamą kiekį […]

views 10339
Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje
Mityba

Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje

Dažniausiai manome, kad savo virtuvėje viską žinome ir čia klaidų nedarome. Tačiau dažnas mūsų vis dar daržoves laiko šaldytuvo stalčiuose ir peilius deda į indaplovę. Taigi, laikas sužinoti, kokias dar klaidas darote virtuvėje. Klaidų, dėl kurių maistą išmetame anksčiau, nei galėtume, neišvengia niekas. Portalas „Greatist“ pateikia didžiausias klaidas, kurias darome virtuvėje – sužinoję apie jas […]

views 7146
efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas
Mityba

Efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas

Kol jūs miegate, kūnas degina riebalus, todėl, kuo ilgiau miegate – tuo daugiau riebalų sudeginate! Ar žinojote, kad 8 valandos miego yra idealios sąlygos raumenų formavimuisi ir taip pat medžiagų apykaitos procesams? Virškinimo procesas išsilaiko kūno viduje ir riebalai pradeda tirpti, todėl metabolizmas vyksta geriau tada, kai miegame. Kad riebalų tirpimas labiau suaktyvėtų, siūlome išbandyti […]

views 12929
Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų
Mityba

Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų

Ciberžolė ne tik sušildo kūną, bet gali būti ir efektyvus maisto papildas. Daugelis mokslinių tyrimų rodo, kad ji turi daug naudos žmogaus fizinei sveikatai bei smegenims. Ciberžolės sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie turi galingų gydomųjų savybių. Šis geltonos spalvos prieskonis Indijoje naudojamas jau tūkstančius metų ne tik kaip prieskonis, bet kaip ir vaistinis augalas. […]

views 13738
Mityba

Pasiruošimas vasarai: kaip sveikai atsikratyti antsvorio?

Vienas aktualiausių klausimų artėjant vasarai – kaip numesti svorio ir pasitikėti savimi vilkint maudymosi kostiumėlį. Neretai bandoma imtis drastiškų priemonių: alinančių treniruočių ir badavimo, pamirštant aprūpinti organizmą reikiamais vitaminais bei mineralais, nepasirūpinant pilnaverte mityba. Į ką atkreipti dėmesį, kad lieknėti pavyktų sveikai, pataria efarma.lt vaistininkė Eglė Paulauskė. Vaistininkės E. Paulauskės teigimu, vienas svarbiausių uždavinių svorį […]

views 6986

Ar norėtumėte gauti

Nemokamą leidinį?

Kiekvieną sekmadienio rytą?

Įveskite savo el. pašto adresą

Nemokamo leidinio

prenumeratai

Ačiū!

Jūs buvote sėkmingai įtrauktas į leidinio prenumeratorių sąrašą!


Pasimatysime sekmadienį!