Mityba

Antioksidantai: kuo jie svarbūs mūsų organizmui?

Publikuotas 2016 liepos 8 views 12751
Antioksidantai: kuo jie svarbūs mūsų organizmui? shutterstock.com

Apie teigiamą antioksidantų poveikį girdime kone kiekvieną dieną: jie stabdo senėjimą, užkerta kelią vėžiniams susirgimams bei gražina išvaizdą. Visgi didžiuliame informacijos sraute neretai pritrūksta tikslaus paaiškinimo, kaip šios „stebuklingos” dalelės veikia organizmą, todėl pristatome trumpą ir aiškų antioksidantų gidą.

Antioksidantai – pagrindinis laisvųjų radikalų priešas

Pagrindinė antioksidantų paskirtis – kovoti prieš oksidacijos metu susidariusius laisvuosius radikalus. Tai nėra išskirtinė cheminė reakcija, nes šis procesas mūsų kūne vyksta kiekvieną dieną – kai kvėpuojame, patiriame stresą ar intensyviai sportuojame. Sveikame organizme antioksidantai veikia laisviesiems radikalams atiduodami savo elektronus ir taip juos neutralizuodami.

Jei antioksidacinė sistema sutrinka arba iš aplinkos į organizmą patenka per didelis laisvųjų radikalų kiekis, jie gali pažeisti itin svarbius ląstelių komponentus, pavyzdžiui, DNR arba membraną. Tuomet sutrikdoma ląstelių veikla arba jos miršta. To pasekmė – puokštė rimtų ligų.

Faktoriai, skatinantys laisvųjų radikalų susidarymą:
  • Oro užterštumas;
  • Cigarečių dūmai;
  • Alkoholio vartojimas;
  • Toksinai;
  • Aukštas cukraus lygis kraujyje;
  • Radiacija (įskaitant pernelyg dažną deginimąsi);
  • Suvartojamas per didelis polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekis;
  • Infekcijos, kurias sukelia bakterijos, grybelis arba virusai;
  • Suvartojamas per didelis geležies, magnio, vario ir cinko kiekis;
  • Deguonies trūkumas arba jo perteklius organizme;
  • Pernelyg intensyvios treniruotės, kurių metu pažeidžiami audiniai;
  • Suvartojamas pernelyg didelis kiekis tokių antioksidantų kaip vitaminai C ir E;
  • Antioksidantų trūkumas.
Kaip aprūpinti organizmą antioksidantais?

Nors mūsų organizmas pats gamina antioksidantus, jų ne visada pakanka. Tam, kad išliktumėte sveiki ir išvengtumėte laisvųjų radikalų daromos žalos, pirmiausia turėtumėte nustoti piktnaudžiauti alkoholiu ir tabaku. Kitas žingsnis – sveika ir sureguliuota mityba. Žemiau pateiktoje lentelėje rasite kelių rūšių antioksidantų galimą naudą ir jų šaltinius:

Antioksidanto pavadinimas Nauda Šaltiniai

Karotenoidai

Neutralizuoja laisvųjų radikalų žalą, pagerina gynybines ląstelės funkcijas, turi senėjimą ir vėžinius susirgimus stabdančių junginių, stiprina imuniteto sistemą.

Ryškios spalvos vaisiai ir daržovės (morkos, saldžiosios bulvės, špinatai, lapiniai kopūstai, pomidorai).

Flavonoidai

Palaiko gynybines ląstelės funkcijas, gerina smegenų darbą, daro teigiamą įtaką širdies sveikatai, regai bei šlapimo takams.

Obuoliai, abrikosai, mėlynės, kriaušės, avietės, braškės, kopūstai, svogūnai, petražolės, salierai, citrusiniai vaisiai, alyvuogės, tamsiosios vynuogės, pilno grūdo kviečių produktai.

Izotiocianatai Mažina krūties ir prostatos vėžio riziką, stiprina nepageidaujamų junginių detoksikaciją ir deaktyvuoja kancerogenus

Brokoliai, žiediniai kopūstai, lapiniai kopūstai, ropės, briuseliniai kopūstai, pekininiai kopūstai, ridikėliai, rėžiukai.

Resveratroliai

Saugo kraujagysles, užkerta kelią uždegimui bei kraujo krešėjimui, sumažina blogojo cholesterolio kiekį.

Vynuogės, žemės riešutai, mėlynės, spanguolės.

Taninai Turi antibakterinių, antivirusinių ir antiparazitinių savybių, sumažina vėžinių susirgimų riziką.

Granatai, persimonai, riešutai, lęšiai, žalioji arbata.


Nors antioksidantai mūsų organizmui labai naudingi,
daugiau ne visada yra geriau. Pernelyg didelis antioksidantų kiekis gali sustiprinti laisvųjų radikalų poveikį, todėl prieš pradėdami vartoti maisto papildus, pasikonsultuokite su gydytoju. Tam, kad pakankamai aprūpintumėte organizmą natūraliais antioksidantais, stenkitės į racioną įtraukti kuo daugiau vaisių ir daržovių bei laikytis tinkamų mitybos įpročiai.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 212
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 184
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 903
Mityba

Namų gamybos ispaniškas omletas

Trumpa ispanų kalbos pamokėlė. Jei norite ištarti kaip tikri ispanai – sakykite (tortija). Ispanai dvi, šalia esančias “ll“ taria kaip “j“. Štai ir visa paslaptis. O dabar raitojamės rankoves ir ruošiamės gaminti bulvių omletą arba kitaip – ispanišką omletą. Jis tinka ir vėlyviems sekmadienio pusryčiams, ir pietums bei vakarienei.  Ispanai jį valgo ir šiltą, ir […]

views 261
Mityba

Norite numesti svorio? Jums tereikia keturių šaukštų per dieną

Alyvuogių aliejus pelnė pirmąją vietą Viduržemio jūros dietoje. Jo nauda žmogaus organizmui  begalinė. Jis ne tik žavi dėl savo stipraus skonio, bet ir todėl, kad padeda išvengti širdies ligų, įvairių vėžinių susirgimų, diabeto, nutukimo ir net kovoja su senėjimu. Žinoma, neturėtume pamiršti, kad jis vis tiek yra aliejus, todėl riebus. Kiek turėtume jo suvartoti, jei […]

views 566