Apie teigiamą antioksidantų poveikį girdime kone kiekvieną dieną: jie stabdo senėjimą, užkerta kelią vėžiniams susirgimams bei gražina išvaizdą. Visgi didžiuliame informacijos sraute neretai pritrūksta tikslaus paaiškinimo, kaip šios „stebuklingos” dalelės veikia organizmą, todėl pristatome trumpą ir aiškų antioksidantų gidą.
Pagrindinė antioksidantų paskirtis – kovoti prieš oksidacijos metu susidariusius laisvuosius radikalus. Tai nėra išskirtinė cheminė reakcija, nes šis procesas mūsų kūne vyksta kiekvieną dieną – kai kvėpuojame, patiriame stresą ar intensyviai sportuojame. Sveikame organizme antioksidantai veikia laisviesiems radikalams atiduodami savo elektronus ir taip juos neutralizuodami.
Jei antioksidacinė sistema sutrinka arba iš aplinkos į organizmą patenka per didelis laisvųjų radikalų kiekis, jie gali pažeisti itin svarbius ląstelių komponentus, pavyzdžiui, DNR arba membraną. Tuomet sutrikdoma ląstelių veikla arba jos miršta. To pasekmė – puokštė rimtų ligų.
Nors mūsų organizmas pats gamina antioksidantus, jų ne visada pakanka. Tam, kad išliktumėte sveiki ir išvengtumėte laisvųjų radikalų daromos žalos, pirmiausia turėtumėte nustoti piktnaudžiauti alkoholiu ir tabaku. Kitas žingsnis – sveika ir sureguliuota mityba. Žemiau pateiktoje lentelėje rasite kelių rūšių antioksidantų galimą naudą ir jų šaltinius:
Antioksidanto pavadinimas | Nauda | Šaltiniai |
Karotenoidai |
Neutralizuoja laisvųjų radikalų žalą, pagerina gynybines ląstelės funkcijas, turi senėjimą ir vėžinius susirgimus stabdančių junginių, stiprina imuniteto sistemą. |
Ryškios spalvos vaisiai ir daržovės (morkos, saldžiosios bulvės, špinatai, lapiniai kopūstai, pomidorai). |
Flavonoidai |
Palaiko gynybines ląstelės funkcijas, gerina smegenų darbą, daro teigiamą įtaką širdies sveikatai, regai bei šlapimo takams. |
Obuoliai, abrikosai, mėlynės, kriaušės, avietės, braškės, kopūstai, svogūnai, petražolės, salierai, citrusiniai vaisiai, alyvuogės, tamsiosios vynuogės, pilno grūdo kviečių produktai. |
Izotiocianatai | Mažina krūties ir prostatos vėžio riziką, stiprina nepageidaujamų junginių detoksikaciją ir deaktyvuoja kancerogenus |
Brokoliai, žiediniai kopūstai, lapiniai kopūstai, ropės, briuseliniai kopūstai, pekininiai kopūstai, ridikėliai, rėžiukai. |
Resveratroliai |
Saugo kraujagysles, užkerta kelią uždegimui bei kraujo krešėjimui, sumažina blogojo cholesterolio kiekį. |
Vynuogės, žemės riešutai, mėlynės, spanguolės. |
Taninai | Turi antibakterinių, antivirusinių ir antiparazitinių savybių, sumažina vėžinių susirgimų riziką. |
Granatai, persimonai, riešutai, lęšiai, žalioji arbata. |
Nors antioksidantai mūsų organizmui labai naudingi, daugiau ne visada yra geriau. Pernelyg didelis antioksidantų kiekis gali sustiprinti laisvųjų radikalų poveikį, todėl prieš pradėdami vartoti maisto papildus, pasikonsultuokite su gydytoju. Tam, kad pakankamai aprūpintumėte organizmą natūraliais antioksidantais, stenkitės į racioną įtraukti kuo daugiau vaisių ir daržovių bei laikytis tinkamų mitybos įpročiai.