Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Publikuotas 2024 5 liepos views 431

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės.

Susidarykite maisto planą – tai svarbu, ypač jei šylant orams rutiną palaikyti tampa sunkiau

Norint gaminti sveikiau, itin svarbu iš anksto susidaryti maisto planą. Kadangi į maisto racioną dažnai įtraukiamos sezoninės daržovės, uogos ar miško gėrybės, maisto planą galima susidaryti kelioms dienoms į priekį. Pagalvokite, ką norėsite valgyti pusryčiams, pietums, vakarienėms ir ką užkandžiauti. Susidarę aiškų planą, išvengsite neplanuotų pirkinių ir didesnių išlaidų.

Puiki idėja vasarai – maistingi pietų ar vakarienės dubenėliai. Produktus galite pasiruošti kelioms dienoms į priekį, o vėliau beliks dubenėlyje kurti skirtingus derinius. Pavyzdžiui, ryžiai, lašiša, žaliosios pupelės, sezoninės daržovės ir gardus padažas (jo užteks kelioms dienoms).

Rinkitės platų maisto racioną ir išnaudokite sezoniškas gėrybes

Vasara leidžia mėgautis šviežiomis daržo ir miško gėrybėmis, kurios yra praturtintos maistinėmis medžiagomis. Dėl to rekomenduojama apsilankyti vietinių ūkininkų parduotuvėse ar turguose ir įsigyti šviežių uogų, daržovių, grybų ir pan. Svarbiausia šviežių uogų ir daržovių racioną paįvairinti ir kiekvieną dieną valgyti skirtingus patiekalus. Tokiu būdu užtikrinamas skirtingų vitaminų ir mikroelementų įsisavinimas. Daržovėmis gardinkite karštus patiekalus ir salotas, uogos puikiai pagardins vaisių dubenėlį ar avižas.

„Vieno puodo“ receptai: atkreipkite dėmesį į maistingus, bet paprastesnio paruošimo patiekalus

Tiek stokojantiems laiko, tiek norintiems maistingų, greitai paruošiamų patiekalų, vieno puodo receptai – puikus pasirinkimas. Viename puode galima lengvai pagaminti troškinius, wok makaronus, sriubas ir kitus patiekalus. Žinoma, svarbu pasirūpinti ir kokybiškai virtuviniais indais, atitinkančiais viryklės tipą.

Pavyzdžiui, iš nerūdijančio plieno pagaminti puodų rinkiniai indukcinei kaitlentei pasižymi itin tolygiu ir greitu šilumos pasiskirstymu. Be to, kokybiškos medžiagos nesąveikauja su rūgščiais maisto produktais, todėl patiekalai yra ne tik sveikesni, bet ir aromatingesni, išraiškingesni.

Taigi, norintiems vasarą gaminti sveikiau ir lengviau, svarbu susidaryti maisto planą kelioms dienoms ir rinktis šviežias sezonines daržoves. Aišku, ne ką mažiau svarbu pasirūpinti ir tinkamais maisto ruošimo indais, kurie išlaikys daugiau produktų maistinių medžiagų.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 522
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 562

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 715
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 9015