Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės.
Norint gaminti sveikiau, itin svarbu iš anksto susidaryti maisto planą. Kadangi į maisto racioną dažnai įtraukiamos sezoninės daržovės, uogos ar miško gėrybės, maisto planą galima susidaryti kelioms dienoms į priekį. Pagalvokite, ką norėsite valgyti pusryčiams, pietums, vakarienėms ir ką užkandžiauti. Susidarę aiškų planą, išvengsite neplanuotų pirkinių ir didesnių išlaidų.
Puiki idėja vasarai – maistingi pietų ar vakarienės dubenėliai. Produktus galite pasiruošti kelioms dienoms į priekį, o vėliau beliks dubenėlyje kurti skirtingus derinius. Pavyzdžiui, ryžiai, lašiša, žaliosios pupelės, sezoninės daržovės ir gardus padažas (jo užteks kelioms dienoms).
Vasara leidžia mėgautis šviežiomis daržo ir miško gėrybėmis, kurios yra praturtintos maistinėmis medžiagomis. Dėl to rekomenduojama apsilankyti vietinių ūkininkų parduotuvėse ar turguose ir įsigyti šviežių uogų, daržovių, grybų ir pan. Svarbiausia šviežių uogų ir daržovių racioną paįvairinti ir kiekvieną dieną valgyti skirtingus patiekalus. Tokiu būdu užtikrinamas skirtingų vitaminų ir mikroelementų įsisavinimas. Daržovėmis gardinkite karštus patiekalus ir salotas, uogos puikiai pagardins vaisių dubenėlį ar avižas.
Tiek stokojantiems laiko, tiek norintiems maistingų, greitai paruošiamų patiekalų, vieno puodo receptai – puikus pasirinkimas. Viename puode galima lengvai pagaminti troškinius, wok makaronus, sriubas ir kitus patiekalus. Žinoma, svarbu pasirūpinti ir kokybiškai virtuviniais indais, atitinkančiais viryklės tipą.
Pavyzdžiui, iš nerūdijančio plieno pagaminti puodų rinkiniai indukcinei kaitlentei pasižymi itin tolygiu ir greitu šilumos pasiskirstymu. Be to, kokybiškos medžiagos nesąveikauja su rūgščiais maisto produktais, todėl patiekalai yra ne tik sveikesni, bet ir aromatingesni, išraiškingesni.
Taigi, norintiems vasarą gaminti sveikiau ir lengviau, svarbu susidaryti maisto planą kelioms dienoms ir rinktis šviežias sezonines daržoves. Aišku, ne ką mažiau svarbu pasirūpinti ir tinkamais maisto ruošimo indais, kurie išlaikys daugiau produktų maistinių medžiagų.