Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Publikuotas 2024 20 liepos views 1003

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai.

Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, kuris pasitarnauja ir dailesnės figūros, ir geresnės savijautos labui. Ši dieta padeda puoselėti sveikesnį gyvenimo būdą, kuris kryptingai lydi gražesnės figūros ir nepriekaištingos sveikatos link. Taigi, kokia yra viduržemio jūros dietos sėkmės paslaptis ir kaip jos laikytis?

Kas yra viduržemio jūros dieta?

Viduržemio jūros dieta yra bendras terminas, apimantis tradicinius mitybos įpročius, kuriuos puoselėja prie Viduržemio jūros įsikūrusios šalys. Su Viduržemio jūra ribojasi mažiausiai 16 valstybių, todėl mitybos racionas, kurį siūlo ši dieta, yra be galo platus ir kontrastingas. Trumpai tariant, ši dieta skatina vartoti pagrindinius maisto produktus, kuriuos dažniausiai vartoja Graikijos, Ispanijos, Prancūzijos ir kitų, prie Viduržemio jūros įsikūrusių valstybių, gyventojai.

Žmonių, kurie laikosi viduržemio jūros dietos, valgiaraštyje įprastai dominuoja šie maisto produktai:

  • Viso grūdo kviečiai, ryžiai, avižos ir makaronai;
  • Didelis kiekis įvairių vaisių ir uogų;
  • Lapinės daržovės, avokadai, cukinijos;
  • Saldžiosios bulvės;
  • Prieskoninės žolelės, tokios kaip bazilikas, krapai, rozmarinas ar raudonėlis;
  • Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus;
  • Graikiškas jogurtas;
  • Kiaušiniai;
  • Nesūdyti riešutai ir sėklos;
  • Riebios žuvų rūšys, tokios kaip sardinės ar skumbrė.
  • Jūros gėrybės – krevetės, kalmarai, midijos ir pan;
  • Avinžirniai, lęšiai, žirniai ir pupelės.

Nors šioje dietoje dominuoja augalinės kilmės ingredientai, tačiau ji skatina vartoti ir didelę maistinę vertę, tačiau mažai kalorijų turinčius gyvulinės kilmės produktus. Sakykim, šią dietą propaguojantys žmonės į savo mitybą įprastai įtraukia sardines ar kitas riebias žuvis, kurios turi mažai kalorijų, tačiau organizmui suteikia labai daug naudingų medžiagų.

Taip pat ši dieta skatina riboti gazuotų gėrimų, sulčių iš koncentrato ir alkoholio vartojimą. Viduržemio jūros dietos gyvensena besivadovaujantys žmonės šiuos gėrimus keičia vandeniu, žolelių arbatomis ar retsykiais išgeriama raudono vyno taure.

Viduržemio jūros dietos nauda

Metai iš metų Viduržemio jūros regiono dieta pasiekia geriausiai pasaulyje vertinamų dietų reitingo viršūnę. Tai saugi, efektyvi ir sveikatai naudinga dieta, kurios laikymasis tikrai nereikalauja didelių pastangų. Priežastys, dėl kurių verta laikytis Viduržemio jūros dietos:

  • Sumažėjusios kūno apimtys. Ši dieta tikrai nebuvo sukurta svorio metimo tikslams. Visgi, ilgainiui įrodyta, kad pagal šios dietos principus besimaitinantys žmonės tikrai pasiekia teigiamus figūros pokyčius, kurie dažniausiai būna ilgalaikiai.
  • Širdies ligų ir insulto prevencija. Laikantis šios dietos, ribojamas duonos, perdirbto maisto ir raudonos mėsos vartojimas. Taip pat ji skatina gerti raudoną vyną, o ne stipriuosius alkoholinius gėrimus. Kokybiška riebi žuvis, pavyzdžiui sardinės – padeda sumažinti širdies ligų ir insulto riziką.
  • Judrumo palaikymas. Sardinės, jūros gėrybės ir kiti maisto produktai, kurių vartojimą skatina ši dieta, turi labai didelę maistinę vertę. Ši dieta gali sumažinti raumenų silpnumo ir kitų judrumą slopinančių veiksnių riziką maždaug 70%, todėl ji ypatingai rekomenduojama vyresniems žmonėms.
  • Sumažinta Alzheimerio ligos tikimybė. Ši dieta skatina vartoti ne mėsą, o sardines ar kitą riebią žuvį. Vietoje mėsos vartojama žuvis padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat ji gerina kraujagyslių būklę, o tai, savo ruožtu, mažina Alzheimerio ligos atsiradimo tikimybę.
  • Sumažina Parkinsono ligos rizika. Viduržemio jūros dietai būdingas didelis antioksidantų kiekis. Jis saugo ląsteles nuo žalingo proceso – oksidacinio streso. Todėl manoma, kad šios dietos laikymasis gali dvigubai sumažinti Parkinsono ligos išsivystymo riziką.
  • Ilgesnė gyvenimo trukmė. Šios dietos laikymasis sumažina širdies ligų ir vėžio išsivystymo riziką. Tai reiškia, jog šios dietos besilaikantis, bet kokio amžiaus žmogus savo mirties riziką sumažina maždaug 20%.

Viduržemio jūros regiono dieta – gyvenimo būdas, kurį propaguojantis žmogus gali džiaugtis puikiai subalansuota ir skonių įvairove praturtinta mityba. Išbandykite ir Jūs!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 709
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 841

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 591
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 767
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 9055