Mityba

Kodėl visur ir visada vertėtų su savimi turėti užkandžių?

Publikuotas 2017 23 balandžio views 5737

Susigrąžinti energiją, sustiprinti sveikatą, padailinti kūno linijas – tai vieni dažniausių tikslų, kuriuos sau išsikeliame atėjus pavasariui. Patikėkite, užduotis tikrai įveikiama. Kad atrodytumėte ir jaustumėtės gerai, tereikia žinoti kelias gudrybes.

Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti 5 kartus per dieną – pusryčius, pietus, vakarienę, o tarp jų – du kartus užkandžiauti. Tačiau, kai reikia sukti galvą, kokį skanų ir naudingą užkandį pasirinkti, dažnai numojame ranka ir grįžtame prie įprastų, lengvai pasiekiamų maisto produktų. Deja, ne visada geriausių sveikatai. Vis dėlto užkandžiauti teisingai taip pat yra paprasta, tereikia vertingais, energijos suteikiančiais užkandžiais pasirūpinti iš anksto.

⦁ Pirmajam užkandžiui (tarp pusryčių ir pietų) rekomenduojama pasiruošti vaisių arba uogų. Geriausia kasdien rinktis vis kitokias, taip gausite skirtingų vitaminų ir mikroelementų. Pavasarį puikiai tiks obuoliai, kriaušės, bananai, apelsinai, kivi ar kiti jūsų mėgstami vaisiai. Vasarą į savo racioną papildomai įtraukite ir įvairias uogas: mėlynes, šilauoges, braškes, žemuoges, avietes, vyšnias, serbentus, agrastus.

⦁ Antrajam užkandžiui (tarp pietų ir vakarienės) su savimi visada turėkite 30-40 g riešutų. Galite derinti juos su sėklomis, džiovintais vaisiais ar uogomis. Suvalgydami saują riešutų kasdien papildysite savo organizmą įvairiais vitaminais, mikroelementais, praturtinsite jį baltymais, skaidulomis, nesočiosiomis riebalų rūgštimis (dar vadinamomis „geraisiais“ riebalais, kurie mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje). Suvalgę tokį užkandį, būsite sotūs, energingi ir lengvai sulauksite vakarienės.

Užkandžiai visada po ranka? Tai įmanoma!

Ugdyti sveikatai naudingus įpročius bus lengva, jei užkandžių su savimi turėsite visur ir visada, – taip išvengsite greitojo maisto, persivalgymo ir papildomų išlaidų. Pavyzdžiui, namuose ant stalo padėkite dubenėlį riešutų – juk jie naudingi ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams, vis ieškantiems, ko užkrimsti.

Itin patogu tai, kad vaisiai ar riešutai užima mažai vietos, tad, kad ir kur būtumėte, lengvai galite pasiimti juos su savimi. Turėkite užkandžių darbe – kai kils noras užkąsti ko saldaus prie kavos, mėgstami riešutai ar džiovinti vaisiai puikiai atstos saldumynus ir suteiks sotumo jausmą.

Automobilyje riešutai taip pat ras vietą. Turint jų po ranka, nekils noras stabtelėti degalinėse ar greitojo maisto užkandinėse.

Pasiimkite užkandžių ir keliaudami, pavyzdžiui, lėktuve ar traukinyje vaisiai ir riešutai bus puikus užkandis tiek suaugusiajam, tiek vaikui.
Pasirūpinkite savimi eidami sportuoti – įsimeskite jų ir į sporto krepšį. Valandėlę iki sporto galite suvalgyti vaisių, o po treniruotės atgaukite jėgas ir papildykite organizmo baltymų atsargas, suvalgydami riešutų.

Būkite dėmesingi savo mylimiems žmonėms, ypač vaikams. Mokykite ir skatinkite juos rinktis tai, kas sveika ir naudinga – įdėkite į užkandžių dėžutę vaisių, daržovių, riešutų. Suvalgę vertingo, kupino skaidulų, vitaminų ir mineralų maisto, vaikai lengviau susitvarkys su saldumynų ar greitojo maisto poreikiu.

Vasarą iškylaudami gamtoje, vietoje keptos duonos, bulvių traškučių ar saldumynų į pikniko krepšį taip pat įsidėkite šviežių vaisių, uogų bei riešutų.
Reguliariai užkandžiaujančios moterys pastebi, kad, turėdamos tokių užkandžių savo rankinėje, lengviau atsispiria saldumynų potraukiui, be to, išvengia persivalgymo pietų ir vakarienės metu.

Prisiminkite ir vandenį – jis, kaip ir sveiki užkandžiai, būtinas ir gerai mūsų savijautai, ir išvaizdai. Beje, dažnai alkio jausmą painiojame su noru tiesiog atsigerti. Tad kartais užtenka atsigaivinti vandeniu, kad išvengtume persivalgymo ar nemaistingų užkandžių.

Sveikos mitybos specialistai siūlo per dieną kiekvieną žmogaus kūno kilogramą „pagirdyti“ apie 30 ml vandens (norėdami sužinoti, kiek turėtumėte išgerti vandens, padauginkite savo svorį kilogramais iš 0,03). Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad jei aktyviai sportuojate – netenkate daugiau skysčių, tad turėtumėte kasdien išgerti kelias papildomas stiklines vandens.

Savimi pasirūpinti paprasta. Pradėkite nuo lengvų, daug laiko ir pastangų nereikalaujančių dalykų: reguliarios mitybos, sveikų užkandžių, vandens ir stebėkite rezultatus. Pamažu savo kasdienybę papildykite geru miegu, buvimu gryname ore, geromis emocijomis, sportu ir pamatysite, kad šis kompleksas daro stebuklus.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 499
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 416
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 549

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 710