Radote klaidą? Radote klaidą?
Mityba

Žiemos maistas apsaugai nuo ligų

tags
Publikuotas 2016 gruodžio 24 views 6880
Žiemos maistas apsaugai nuo ligų shutterstock.com

Televizija plyšta nuo papildų reklamos imunitetui stiprinti. Bet nėra nieko maloniau ir geriau, kada skanus maistas tau atstoja geriausius vaistus!

Sezoninės mitybos patarimais ir naudingiausių lietuviams produktų žiemą sąrašu dalinasi subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė, sveiko maisto akademijos „Pirmas Šaukštas“ įkūrėja.

Kokias sezono gėrybes rinktis?

Sakoma, kad turime valgyti savo klimatinės juostos produktus. Ir sutinku, ir ne. Taip, nes mūsų organizmas labiausiai prisitaikęs suvirškinti tai, kas auga mūsų gimtojoje žemėje. Bet ant tos žemelės iš 12 mėnesių auga tik 1/3 laiko! O ką daryti kitais 8 mėnesiais?

Daržovėmis ir vaisiais bei uogomis, kurios palaikytų organizmo gerą būklę, galime džiaugtis tiesiai iš daržo vasarą, rudenį, bet ne žiemą ir ankstyvą pavasarį. Šaltuoju laikotarpiu turime prisiminti daug gudrybių ir visokių vertingų, kvapnių šakninių daržovių. Nors šiais laikais daug kas jų nepažįsta ir net pavadinimo nežino. Ogi tai pastarnokas, įvairių veislių ropės, ridikai, petražolių šaknys, salieras. Taip pat savo meniu galime praturtinti kryžmažiedėmis daržovėmis: įvairių spalvų ir formų kopūstai, brokoliai, žiediniai kopūstai, briuselio kopūstėliai ir t.t. Jau nekalbu apie daugelio mėgstamus raugintus kopūstus!

O va, su vaisiais Lietuvoje šaltuoju sezonu tikrai prastai… Nebent kas prisidžiovino obuoliukų ar prisišaldė uogų. Konservuoti vaisiai, ypač su cukrumi, nebeturi maistinės vertės ir geriau negaišti šeimininkėms gražaus vasaros laiko virtuvėje,nes nauda išgaruoja kartu su vandens garais… Taigi, norint gauti vertingų vitaminų iš šviežių vaisių žiemą, reikėtų vasarą ir rudenį ką tik įmanoma šaldyti ir džiovinti, nes taip geriausiai išlieka produktų maistinė vertė, o kitu atveju, pasidaryti protingą produktų sąrašą ir eiti ne į vaistinę, o į parduotuvę prie daržovių ir vaisių skyriaus.

Kokie produktai žiemą naudingiausi sveikatai?

Svarbiausi mums vitaminai žiemą: A, B6, C ir E. Tai kaip mums stiprinti  imunitetą ir gauti vitaminų, mikroelementų ne iš kapsulės, o iš natūralios gamtos, kai už lango šalta, sninga ir niekas neauga?

  • Česnakas ir svogūnas

Du stipruoliai iškėlę kardus prieš virusus ir bakterijas – česnakas ir svogūnas. Ne be reikalo jie vyriškos giminės! Šie kovotojai yra vieni stipriausių antioksidantų prieš laisvuosius radikalus. Jie turi taip reikalingų C ir B vitaminų, o juos valgant kasdien, net du kartus sumažėja tikimybė susirgti respiratorinėmis ligomis, be to jie stiprina kraujagysles, padeda kovoje prieš stresą.

Žiemai galima sumalti česnaką su aliejumi, citrina ir medumi lygiomis dalimis, stiklainį laikyti šaldytuve ir vartoti po šaukštą kasdien peršalimo ligų profilaktikai. Taip pat svogūnas ir česnakas yra gražios figūros draugai, nes yra žemo glikeminio indekso produktai ir juos valgant sumažėja apetitas.

Na, ir dar 100 gerųjų savybių, be vienos blogos – nemalonaus kvapo… Bet jei išpjausite česnako skiltelės viduriuką iš kurio išauga daigas, kvapas bus švelnesnis. Ryte, jeigu dieną nenorite blogo kvapo, rinkitės švelnesnio skonio (baltąjį, raudonąjį) svogūną, o vakare-kuo aštresnį, kad užmuštų visas bakterijas ir blogus prisiminimus. Norėdami panaikinti burnoje likusį jų kvapą, pakramtykite pankolio sėklyčių ar šviežių petražolės lapelių.

rauginti kopūstai

shutterstock.com

  • Rauginti kopūstai

Pats nebrangiausias, skanus ir visiems prieinamas vitamino C šaltinis žiemą  – rauginti kopūstai! O jei dar su šviežiu svogūnėliu ir šalto spaudimo kanapių/sėmenų ar alyvuogių aliejumi- tikra „vitaminų bomba“.

Vitaminas C, esantis kopūstuose, gelbsti nuo avitaminozės, stiprina imunitetą, o taip pat gražina odą. Gera žinia, kad termiškai apdorojant kopūstus, C vitaminas lieka.

Rauginti kopūstai stiprina širdies raumenį, normalizuoja cukraus, cholesterolio kiekį kraujyje, jie puikiai tinka tiems, kurie kenčia nuo sulėtėjusios medžiagų apykaitos, cukrinio diabeto, besirūpinantiems širdies ir kraujagyslių sistema. Tačiau turint aukštą kraujospūdį, padidėjusį rūgštingumą, kasos, tulžies, inkstų nepakankamumą, apie porcijų dydį pasikonsultuokite su gydytoju.

Rauginti produktai (ne tik kopūstai, bet ir burokėliai, agurkai) gerina žarnyno mikroflorą. Jie vadinami probiotiniais produktais ir yra ypač svarbūs, nes žiemą daugelis vartoja antibiotikus, kurie stipriai sumažina gerųjų bakterijų atsargas.

  • Obuoliai

Dar vienas, jau minėtas produktas – obuoliai. Labiausiai tinka lietuviški, ekologiški, kad galima būtų valgyti su odele. Australų mokslininkai teigia, kad tai – sveikiausi vaisiai žemėje. Ir gal jie teisūs, nes tirpios ir netirpios obuoliuose esančios skaidulos gerina žarnyno peristaltiką, pašalina šlakus ir kenksmingas medžiagas iš organizmo, spartina medžiagų apykaitą ir padeda reguliuoti svorį. O juk 70% imuninės sistemos priklauso nuo mūsų žarnyno darbo. Jei žarnynas sveikas, gera mikroflora, nesikaupia toksinai, vadinasi organizmas pajėgs susidoroti su grybeliais, virusais ir bakterijomis.

riešutai

shutterstock.com

  • Riešutai

„Tindi rindi riuška, kas ten miške triuška?“ Jei neprisiriešutavote patys, nusipirkite riešutų ir mėgaukitės po saujelę kasdien. Tai yra maistas prieš senėjimą: Omega 3, vitaminų E, seleno, kalcio, kalio, cinko ir kt. šaltinis.

Beje, nors Kalėdiniu laikotarpiu populiariausi lazdynų ir graikiniai riešutai, bet migdolo riešutai – dar ir šarminantis produktas.

Vienas pavojus – nepadauginkite, nes tai kaloringas produktas. Kai kam pavalgius riešutų jaučiamas skrandyje sunkumas ar kiti negalavimai. Rekomenduočiau visus riešutus pamirkyti nors kelias valandas, taip atsiskleis tikrasis jų skonis, palengvės virškinimas ir sustiprinsite imuninę sistemą.

  • Spanguolės

Spanguoles vadinu uogų karaliene dėl jose esančio didelio maistinių medžiagų ir antioksidantų kiekio. Spanguolės – ne tik vitamino C, vitamino E ir maistinių skaidulų šaltinis, bet ir labai nekaloringos: pusė puodelio tik 25 kalorijos.

Spanguolės yra šlapimą varanti uoga, todėl sumažina šlapimo takų infekcijos riziką, apsisaugo nuo tam tikrų vėžio formų ir gerina imuninės sistemos funkcijų darbą. Spanguoles desertui susitrinkite su medumi ir mėgaukitės su imbiero arbata – tai trys stipriausi žiemos meto imuninės sistemos stiprintojai.

Spanguoles išlaikyti šviežias per visą žiemą labai paprasta. Į sandarius indelius ar stiklainius įberkite spanguoles, užpilkite labai šaltu vandeniu ir laikykite uždengę šaldytuve, kol suvartosite. Kartą per mėnesį pakeiskite vandenį.

spanguolės

shutterstock.com

  • Medus, erškėtuogių vaisiai ir šaltalankių uogos

Medus, erškėtuogių vaisiai ir šaltalankių uogos turėtų taip pat būti ant mūsų stalo.

Medaus padauginti nereikėtų, nes tai cukrus ir rekomenduoju su juo elgtis kaip vaistu.

O erškėtuogių ir šaltalankių uogų retas kuris prisirenka. Aš suradau būdą kaip paprastai jų prisikaupti ir užpyliau du šaldiklio stalčius šiomis lietuviškomis C vitamino kapsulėmis. Dabar ryte ne tik mėgaujuosi kokteiliu iš sėmenų, šaltalankių ir kaimyno erškėtuogių, bet ir keliomis šaltomis šaltalankio uogomis įtrinu veidą, kol jos sprogsta. Pajuntu lengvą rūgštelės pabadymą ir jaunystės kvapą.

  • Citrusiniai vaisiai, įvairios daržovės, jūros kopūstai, grybai ir kiti gardumynai

Jei nėra galimybės pasimėgauti šiuo lietuvišku turtu, lieka prekybininkų atvežti citrusiniai vaisiai, įvairios daržovės, jūros kopūstai, grybai ir kiti gardumynai.

Svarbiausia! Valgyti kuo įvairesnį ir vertingą, šviežią maistą. Propaguojame Viduržemio jūros virtuvę, todėl pagrindą turėtų sudaryti ne makaronai, kruopos, duona, o daržovės, vaisiai ir riebi žuvis.

Reikėtų apriboti sunkų, riebų maistą, kurio virškinimui organizmas sunaudoja daug energijos ir vidinių resursų. Tad riešutai, sėklos, avokadai, alyvuogės, silkė, skumbrė, lašiša – pagrindiniai Omega 3 šaltiniai turi puikuotis ant jūsų stalo šalia įvairių formų ir spalvų kopūstų, morkų, burokėlių, paprikų, ridikų, šparaginių pupelių ir džiovintų pomidorų – C,E,B ir A natūralių vitaminų šaltinių.

Pabaigai pasakysiu – nepamirškite pabūti gryname ore, stresui užtrenkite duris ir nežiūrėkite neigiamų laidų per TV. Geriau judėkite ir gerkite pakankamai gero (geriausia šarminio) vandens. Šypsokitės, būkite laimingi ir aplankys jus Kalėdų senelis su maišu sveikatos ir sėkmės!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai

Padėkime skrandžiui per šventes

Miestas ir širdys pasipuošė laukimu. Įsižiebė ne tik gatvės, bet ir viltys. Skubame pakuoti paskutiniąsias dovanas. Greitai pasimatysime su pačiais artimiausiais žmonėmis ir kartu susėsime prie šventinio stalo. Tačiau gražiausios metų šventės gali būti ne vien tik džiaugsmas, bet ir didelis iššūkis mūsų skrandžiui, ir visai virškinimo sistemai. Maisto iššūkis Prieš didžiąsias metų šventes ne […]

views 4190
Granola
Mityba

Pasigaminkite savo sveiką ir 100% natūralią Granolą

Vieni iš skaniausių pusryčių yra Granola. Tačiau pirktinėje Granoloje gausu rafinuoto cukraus, kvapiųjų medžiagų ir aliejų. Štai kodėl peteikiame jums 100% natūralios Granolos receptą, kurią lengvai pasigaminsite namuose, o svarbiausia, kad skonis bus nuostabus! Recepte rasite 2 skirtingas rūšis riešutų, sėklų ir vaisių. Tokia Granola yra nuostabus būdas pradėti savo dieną, kad gautumėte reikiamą kiekį […]

views 3809
Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje
Mityba

Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje

Dažniausiai manome, kad savo virtuvėje viską žinome ir čia klaidų nedarome. Tačiau dažnas mūsų vis dar daržoves laiko šaldytuvo stalčiuose ir peilius deda į indaplovę. Taigi, laikas sužinoti, kokias dar klaidas darote virtuvėje. Klaidų, dėl kurių maistą išmetame anksčiau, nei galėtume, neišvengia niekas. Portalas „Greatist“ pateikia didžiausias klaidas, kurias darome virtuvėje – sužinoję apie jas […]

views 2396
efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas
Mityba

Efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas

Kol jūs miegate, kūnas degina riebalus, todėl, kuo ilgiau miegate – tuo daugiau riebalų sudeginate! Ar žinojote, kad 8 valandos miego yra idealios sąlygos raumenų formavimuisi ir taip pat medžiagų apykaitos procesams? Virškinimo procesas išsilaiko kūno viduje ir riebalai pradeda tirpti, todėl metabolizmas vyksta geriau tada, kai miegame. Kad riebalų tirpimas labiau suaktyvėtų, siūlome išbandyti […]

views 5765
Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų
Mityba

Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų

Ciberžolė ne tik sušildo kūną, bet gali būti ir efektyvus maisto papildas. Daugelis mokslinių tyrimų rodo, kad ji turi daug naudos žmogaus fizinei sveikatai bei smegenims. Ciberžolės sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie turi galingų gydomųjų savybių. Šis geltonos spalvos prieskonis Indijoje naudojamas jau tūkstančius metų ne tik kaip prieskonis, bet kaip ir vaistinis augalas. […]

views 5638