Radote klaidą? Radote klaidą?
Mityba

Kajeno paprika: neįtikėtina nauda sveikatai ir paprasti panaudojimo būdai

tags
Publikuotas 2017 kovo 25 views 5923
Kajeno paprika: neįtikėtina nauda sveikatai ir paprasti panaudojimo būdai shutterstock.com

Kajeno paprika – prieskonis, be kurio neįsivaizduojame daugelio Azijos virtuvės patiekalų. Visgi iš Gvinėjos kilęs augalas pasižymi ne tik maloniu skoniu bei aromatu, bet ir visa galybe sveikatai naudingų savybių: nuo virškinimo gerinimo iki raumenų skausmų malšinimo.

Kajeno paprika – vaistas nuo 9 ligų?

1. Bene geriausiai Kajeno paprika yra žinoma ir liaudies medicinoje vartojama dėl savybės pagerinti virškinimą. Visų pirma, augalas stimuliuoja seilių išsiskyrimą, o tai itin svarbu sklandžiai virškinimo proceso pradžiai. Be to, prieskonis skatina virškinimui būtinų fermentų išsiskyrimą. Dar neįtikinome? Būtent dėl Kajeno paprikos gaminasi daugiau skrandžio sulčių, kurios padeda kūnui įsisavinti maistingąsias ir pašalinti toksinus. Tiesiog įtraukite šį prieskonį į kasdienį racioną.

2. Kraujagyslėse ir arterijose atsirandantys kraujo krešuliai sutrikdo kraujotaką. To pasekmė – rimtos širdies ir kraujagyslių sistemos ligos bei būtinybė vartoti kraują skystinančius vaistus. Panašiai kaip pastarieji veikia Kajeno paprika. Augale esantis kapsaicinas padeda išvalyti arterijas siaurinančias lipidų sankaupas, taip pat išplečia kraujagysles. Kaip vartoti?

  • Sumaišykite ½ arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos su 1 stikline šilto vandens. Tuomet pridėkite 2 valgomuosius šaukštus obuolių sidro acto bei 1 valgomąjį šaukštą medaus. Ingredientus gerai išmaišykite. Gautą mišinį gerkite du kartus per dieną.

3. Kajeno paprika – puikus organizmo detoksikacijos įrankis, kadangi augalas stimuliuoja kraujotaką, mažina kūno rūgštingumą, atveria kapiliarus bei reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Be to, prieskonis padeda iš virškinamojo trakto pašalinti bakterijas ir toksinus, o pakeldamas kūno temperatūrą, kartu greitina medžiagų apykaitą. Kaip vartoti?

  • Sumaišykite iš vienos citrinos išspaustas sultis, ½ Kajeno paprikos miltelių, medaus pagal skonį ir stiklinę šilto vandens. Visą savaitę mišinį gerkite rytais ant tuščio skrandžio. Praėjus mėnesiui galite pakartoti procedūrą.

4. Tyrimai rodo, jog ryte suvartojamas nedidelis Kajeno paprikos kiekis slopina apetitą, todėl per dieną suvartojama mažiau kalorijų. Kaip ir minėjome anksčiau, prieskonis greitina medžiagų apykaitą, todėl padeda deginti perteklinius riebalus. Sveikuoliškas augalas pasižymi ir antiuždegiminėmis savybėmis: efektyviai gelbsti tada, kai nuo alergijų ar infekcijų pučia pilvą. Tereikia ½ arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos miltelių įmaišyti į rytines sultis ar tirštąjį kokteilį.

5. Kajeno paprika sumažina chemikalo, kuris į smegenis nuneša signalą apie skausmą, kiekį. Todėl prieskonis ypač naudingas kenčiantiems nuo sąnarių ir raumenų skausmų, padeda susidoroti su nemaloniais pojūčiais po operacijų ar nervų pažeidimų.

  • ½ arbatinio šaukštelio maltos Kajeno paprikos sumaišykite su 2-3 arbatiniais šaukšteliai šilto alyvuogių arba kokosų aliejaus. Gautą masę užtepkite ant skaudančių raumenų arba sąnarių. Po 20 minučių nuplaukite. Procedūrą atlikite kartą per dieną tol, kol skausmas išnyks.

6. Peršalote? Tuomet verta prisiminti, kad Kajeno paprikoje esantis kapsaicinas malšina uždegimą ir naikina gerklę bei nosį užkimšusias gleivių sankaupas, taip pat kovoja su infekciją sukeliančiais mikrobais.

  • Sumaišykite ½ arbatinio šaukštelio kajeno paprikos miltelių ir 1 stiklinę karšto vandens. Šiuo skysčiu gerklę skalaukite 3-4 kartus per dieną tol, kol gerklė nurims.
  • Sumaišykite ½ arbatinio šaukštelio kajeno paprikos miltelių ir 1 valgomąjį šaukštą medaus, valgykite kelis kartus per dieną.

7. Prieskonis itin naudingas šiuolaikinio gyvenimo būdo išvargintiems žmonėms, kadangi gali užkirsti kelią plaučių, kepenų, prostatos, krūties ir odos vėžiui. Už tai galime dėkoti sudėtyje esančiam kapsaicinui, negailestingai naikinančiam vėžines ląsteles. Tam, kad šiek tiek sumažintumėte vienos klastingiausių ligų riziką, nebūtina kasdien suvalgyti po kelias Kajeno paprikas: užteks šį prieskonį nedideliais kiekiais įtraukti į kasdienį racioną.

8. Gyvenimą jaukia migrena ar tiesiog stiprūs galvos skausmai? Kajeno paprika gali padėti ir jums, kadangi prieskonis gerina kraujotaką į galvą bei pasižymi skausmą  ir uždegimą slopinančiomis savybėmis. Tiesa, šiuo atveju augalą veiksmingiausią vartoti išoriškai, t.y. naudoti tepalus, sudėtyje turinčius kapsaicino.

9. Kajeno paprika padeda palaikyti burnos sveikatą ir užkirsti kelią daugybei dantenų ligų, kadangi efektyviai malšina uždegimą bei skausmą. Kaip ir minėta anksčiau, prieskonis lemia seilių išsiskyrimą, kurios padeda susidoroti su nemaloniu burnos kvapu. Kaip naudoti?

  • Ant minkšto dantų šepetėlio užlašinkite 2-3 lašus Kajeno paprikos trinktūros, ja švelniai padenkite dantis ir dantenas. Po keleto minučių išskalaukite burną vandeniu, procedūrą atlikite 2-3 kartus per savaitę.

Kad ir kokiomis puikiomis savybėmis pasižymėtų Kajeno paprika, vien ji stebuklų nepadarys. Todėl tam, kad išvengtumėte daugybės ligų, patariama daug ilsėtis, išmokti kovoti su stresu bei tinkamai maitintis

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Kodėl visur ir visada vertėtų su savimi turėti užkandžių?

Susigrąžinti energiją, sustiprinti sveikatą, padailinti kūno linijas – tai vieni dažniausių tikslų, kuriuos sau išsikeliame atėjus pavasariui. Patikėkite, užduotis tikrai įveikiama. Kad atrodytumėte ir jaustumėtės gerai, tereikia žinoti kelias gudrybes. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti 5 kartus per dieną – pusryčius, pietus, vakarienę, o tarp jų – du kartus užkandžiauti. Tačiau, kai reikia sukti galvą, kokį […]

views 140
Pasukos: virškinimui, stipriems kaulams, gražiai odai ir ne tik
Mityba

Pasukos: virškinimui, stipriems kaulams, gražiai odai ir ne tik

Pasukos – pieno subproduktas, gaunamas gaminant sviestą. Gėrimas tolimosios Azijos šalyse vertinamas nuo senų senovės, tuo tarpu Lietuvoje populiarumu jis taip pat neatsilieka: pasukas „Metuose“ minėjo dar Kristijonas Donelaitis. Nors pavadinimas neskamba labai viliojančiai, dėl naudos sveikatai produktą verta įtraukti į kasdienį racioną. Pasukos – geriausias virškinamojo trakto draugas Pasukos – pilnavertis maisto produktas, sudėtyje turintis […]

views 8366
Kremliaus dieta: dailios figūros paslaptis - taškais įvertintame maiste?
Mityba

Kremliaus dieta: dailios figūros paslaptis – taškais įvertintame maiste?

Kremliaus dieta, itin pamėgta šou pasaulio žvaigždžių, nieko bendro su Rusijos politika neturi – jos pavadinimas buvo parinktas norint atkreipti dėmesį. Mitybos sistema itin primena Atkinso dietą, kadangi reikalauja sumažinti suvartojamą angliavandenių kiekį iki minimumo. Laikytis taisyklių nėra labai sudėtinga: tereikia maistą įsivertinti taškais ir neviršyti rekomenduojamo jų kiekio. Kremliaus dieta: ką valgyti, o ko […]

views 7959
Mityba

Iš pažiūros sveiki produktai, kurių reikėtų kuo greičiau atsisakyti

Žiūrėdami televizorių, nuotraukas žiniasklaidoje bei socialiniuose tinkluose susidarome įspūdį, kaip turėtų atrodyti sveikas maistas. Deja, dažnai jis – klaidingas, o vizualiai patrauklūs produktai organizmui daro daugiau žalos nei naudos. Jei šiuo metu bandote atsikratyti viršsvorio ar tiesiog geriau jaustis, iš raciono išbraukite šiuos skanėstus. Liesas įvairių skonių jogurtas. Jei produktas liesas, tai dar nereiškia, jog […]

views 16752
Mityba

Ekspertas pataria: trys gudrybės, kaip valgyti daugiau daržovių

Lietuvos gyventojai vartoja per mažai vaisių ir daržovių: per dieną vienam žmogui rekomenduojama suvalgyti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių, tačiau mūsų šalyje šis skaičius vidutiniškai tesiekia apie 300 g, teigia prof. dr. Rimantas Stukas. Prasidėjus pavasariui daugelis susimąsto apie daržovių būtinybę organizmui, tačiau dažnam sunkiai sekasi jas integruoti į savo kasdienį maisto racioną. Vilniaus […]

views 395

Ar norėtumėte gauti

Nemokamą leidinį?

Kiekvieną sekmadienio rytą?

Įveskite savo el. pašto adresą

Nemokamo leidinio

prenumeratai

Ačiū!

Jūs buvote sėkmingai įtrauktas į leidinio prenumeratorių sąrašą!


Pasimatysime sekmadienį!