Radote klaidą? Radote klaidą?
Mityba

Kajeno paprika: neįtikėtina nauda sveikatai ir paprasti panaudojimo būdai

tags
Publikuotas 2017 kovo 25 views 7144
Kajeno paprika: neįtikėtina nauda sveikatai ir paprasti panaudojimo būdai shutterstock.com

Kajeno paprika – prieskonis, be kurio neįsivaizduojame daugelio Azijos virtuvės patiekalų. Visgi iš Gvinėjos kilęs augalas pasižymi ne tik maloniu skoniu bei aromatu, bet ir visa galybe sveikatai naudingų savybių: nuo virškinimo gerinimo iki raumenų skausmų malšinimo.

Kajeno paprika – vaistas nuo 9 ligų?

1. Bene geriausiai Kajeno paprika yra žinoma ir liaudies medicinoje vartojama dėl savybės pagerinti virškinimą. Visų pirma, augalas stimuliuoja seilių išsiskyrimą, o tai itin svarbu sklandžiai virškinimo proceso pradžiai. Be to, prieskonis skatina virškinimui būtinų fermentų išsiskyrimą. Dar neįtikinome? Būtent dėl Kajeno paprikos gaminasi daugiau skrandžio sulčių, kurios padeda kūnui įsisavinti maistingąsias ir pašalinti toksinus. Tiesiog įtraukite šį prieskonį į kasdienį racioną.

2. Kraujagyslėse ir arterijose atsirandantys kraujo krešuliai sutrikdo kraujotaką. To pasekmė – rimtos širdies ir kraujagyslių sistemos ligos bei būtinybė vartoti kraują skystinančius vaistus. Panašiai kaip pastarieji veikia Kajeno paprika. Augale esantis kapsaicinas padeda išvalyti arterijas siaurinančias lipidų sankaupas, taip pat išplečia kraujagysles. Kaip vartoti?

  • Sumaišykite ½ arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos su 1 stikline šilto vandens. Tuomet pridėkite 2 valgomuosius šaukštus obuolių sidro acto bei 1 valgomąjį šaukštą medaus. Ingredientus gerai išmaišykite. Gautą mišinį gerkite du kartus per dieną.

3. Kajeno paprika – puikus organizmo detoksikacijos įrankis, kadangi augalas stimuliuoja kraujotaką, mažina kūno rūgštingumą, atveria kapiliarus bei reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Be to, prieskonis padeda iš virškinamojo trakto pašalinti bakterijas ir toksinus, o pakeldamas kūno temperatūrą, kartu greitina medžiagų apykaitą. Kaip vartoti?

  • Sumaišykite iš vienos citrinos išspaustas sultis, ½ Kajeno paprikos miltelių, medaus pagal skonį ir stiklinę šilto vandens. Visą savaitę mišinį gerkite rytais ant tuščio skrandžio. Praėjus mėnesiui galite pakartoti procedūrą.

4. Tyrimai rodo, jog ryte suvartojamas nedidelis Kajeno paprikos kiekis slopina apetitą, todėl per dieną suvartojama mažiau kalorijų. Kaip ir minėjome anksčiau, prieskonis greitina medžiagų apykaitą, todėl padeda deginti perteklinius riebalus. Sveikuoliškas augalas pasižymi ir antiuždegiminėmis savybėmis: efektyviai gelbsti tada, kai nuo alergijų ar infekcijų pučia pilvą. Tereikia ½ arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos miltelių įmaišyti į rytines sultis ar tirštąjį kokteilį.

5. Kajeno paprika sumažina chemikalo, kuris į smegenis nuneša signalą apie skausmą, kiekį. Todėl prieskonis ypač naudingas kenčiantiems nuo sąnarių ir raumenų skausmų, padeda susidoroti su nemaloniais pojūčiais po operacijų ar nervų pažeidimų.

  • ½ arbatinio šaukštelio maltos Kajeno paprikos sumaišykite su 2-3 arbatiniais šaukšteliai šilto alyvuogių arba kokosų aliejaus. Gautą masę užtepkite ant skaudančių raumenų arba sąnarių. Po 20 minučių nuplaukite. Procedūrą atlikite kartą per dieną tol, kol skausmas išnyks.

6. Peršalote? Tuomet verta prisiminti, kad Kajeno paprikoje esantis kapsaicinas malšina uždegimą ir naikina gerklę bei nosį užkimšusias gleivių sankaupas, taip pat kovoja su infekciją sukeliančiais mikrobais.

  • Sumaišykite ½ arbatinio šaukštelio kajeno paprikos miltelių ir 1 stiklinę karšto vandens. Šiuo skysčiu gerklę skalaukite 3-4 kartus per dieną tol, kol gerklė nurims.
  • Sumaišykite ½ arbatinio šaukštelio kajeno paprikos miltelių ir 1 valgomąjį šaukštą medaus, valgykite kelis kartus per dieną.

7. Prieskonis itin naudingas šiuolaikinio gyvenimo būdo išvargintiems žmonėms, kadangi gali užkirsti kelią plaučių, kepenų, prostatos, krūties ir odos vėžiui. Už tai galime dėkoti sudėtyje esančiam kapsaicinui, negailestingai naikinančiam vėžines ląsteles. Tam, kad šiek tiek sumažintumėte vienos klastingiausių ligų riziką, nebūtina kasdien suvalgyti po kelias Kajeno paprikas: užteks šį prieskonį nedideliais kiekiais įtraukti į kasdienį racioną.

8. Gyvenimą jaukia migrena ar tiesiog stiprūs galvos skausmai? Kajeno paprika gali padėti ir jums, kadangi prieskonis gerina kraujotaką į galvą bei pasižymi skausmą  ir uždegimą slopinančiomis savybėmis. Tiesa, šiuo atveju augalą veiksmingiausią vartoti išoriškai, t.y. naudoti tepalus, sudėtyje turinčius kapsaicino.

9. Kajeno paprika padeda palaikyti burnos sveikatą ir užkirsti kelią daugybei dantenų ligų, kadangi efektyviai malšina uždegimą bei skausmą. Kaip ir minėta anksčiau, prieskonis lemia seilių išsiskyrimą, kurios padeda susidoroti su nemaloniu burnos kvapu. Kaip naudoti?

  • Ant minkšto dantų šepetėlio užlašinkite 2-3 lašus Kajeno paprikos trinktūros, ja švelniai padenkite dantis ir dantenas. Po keleto minučių išskalaukite burną vandeniu, procedūrą atlikite 2-3 kartus per savaitę.

Kad ir kokiomis puikiomis savybėmis pasižymėtų Kajeno paprika, vien ji stebuklų nepadarys. Todėl tam, kad išvengtumėte daugybės ligų, patariama daug ilsėtis, išmokti kovoti su stresu bei tinkamai maitintis

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Granola
Mityba

Pasigaminkite savo sveiką ir 100% natūralią Granolą

Vieni iš skaniausių pusryčių yra Granola. Tačiau pirktinėje Granoloje gausu rafinuoto cukraus, kvapiųjų medžiagų ir aliejų. Štai kodėl peteikiame jums 100% natūralios Granolos receptą, kurią lengvai pasigaminsite namuose, o svarbiausia, kad skonis bus nuostabus! Recepte rasite 2 skirtingas rūšis riešutų, sėklų ir vaisių. Tokia Granola yra nuostabus būdas pradėti savo dieną, kad gautumėte reikiamą kiekį […]

views 10339
Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje
Mityba

Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje

Dažniausiai manome, kad savo virtuvėje viską žinome ir čia klaidų nedarome. Tačiau dažnas mūsų vis dar daržoves laiko šaldytuvo stalčiuose ir peilius deda į indaplovę. Taigi, laikas sužinoti, kokias dar klaidas darote virtuvėje. Klaidų, dėl kurių maistą išmetame anksčiau, nei galėtume, neišvengia niekas. Portalas „Greatist“ pateikia didžiausias klaidas, kurias darome virtuvėje – sužinoję apie jas […]

views 7146
efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas
Mityba

Efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas

Kol jūs miegate, kūnas degina riebalus, todėl, kuo ilgiau miegate – tuo daugiau riebalų sudeginate! Ar žinojote, kad 8 valandos miego yra idealios sąlygos raumenų formavimuisi ir taip pat medžiagų apykaitos procesams? Virškinimo procesas išsilaiko kūno viduje ir riebalai pradeda tirpti, todėl metabolizmas vyksta geriau tada, kai miegame. Kad riebalų tirpimas labiau suaktyvėtų, siūlome išbandyti […]

views 12929
Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų
Mityba

Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų

Ciberžolė ne tik sušildo kūną, bet gali būti ir efektyvus maisto papildas. Daugelis mokslinių tyrimų rodo, kad ji turi daug naudos žmogaus fizinei sveikatai bei smegenims. Ciberžolės sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie turi galingų gydomųjų savybių. Šis geltonos spalvos prieskonis Indijoje naudojamas jau tūkstančius metų ne tik kaip prieskonis, bet kaip ir vaistinis augalas. […]

views 13738
Mityba

Pasiruošimas vasarai: kaip sveikai atsikratyti antsvorio?

Vienas aktualiausių klausimų artėjant vasarai – kaip numesti svorio ir pasitikėti savimi vilkint maudymosi kostiumėlį. Neretai bandoma imtis drastiškų priemonių: alinančių treniruočių ir badavimo, pamirštant aprūpinti organizmą reikiamais vitaminais bei mineralais, nepasirūpinant pilnaverte mityba. Į ką atkreipti dėmesį, kad lieknėti pavyktų sveikai, pataria efarma.lt vaistininkė Eglė Paulauskė. Vaistininkės E. Paulauskės teigimu, vienas svarbiausių uždavinių svorį […]

views 6986

Ar norėtumėte gauti

Nemokamą leidinį?

Kiekvieną sekmadienio rytą?

Įveskite savo el. pašto adresą

Nemokamo leidinio

prenumeratai

Ačiū!

Jūs buvote sėkmingai įtrauktas į leidinio prenumeratorių sąrašą!


Pasimatysime sekmadienį!