Radote klaidą? Radote klaidą?

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: kaip atrodo subalansuota mityba?

tags
Publikuotas 2016 birželio 13 views 22157
bigstockphoto.com

Jeigu pirmuosius žingsnius sveikesnės mitybos link vykdėte sąžiningai, antrąją savaitę vertėtų pradėti atkreipti dėmesį ir į tai, ką ir kada valgote. Pasak mitybos specialistes Vaidos Kurpienės (sulieknek.lt įkūrėja, knygos „Balansas“ bendraautorė), laikantis tokio režimo nelieka alkio jausmo, gaunama pakankamai maisto medžiagų. Laikantis šių taisyklių, per mėnesį galima sveikai numesti ir ne vieną kilogramą, tačiau svarbiausia, kad tai – sveika ir subalansuota mityba, dėl kurios gerėja savijauta. 

Pusryčiai. Vos atsikėlus patariama išgerti 1–2 stiklines šilto vandens, pusryčiai valgomi per pirmą valandą nuo atsikėlimo. Labiausiai tinka košės (sorų, pilno grūdo avižų, bolivinės balandos, perlinių kruopų, grikių) arba pilno grūdo bemielė duona. Venkite užpilamų, saldintų košių, dribsnių, baltų ryžių. Pusryčių patiekalas užgeriamas įprastu gėrimu – arbata arba kava.

Priešpiečiai. Labiausiai tinka vaisiai ar uogos. Tai turėtų būti maždaug jūsų saujos dydžio porcija.

Pietūs. Jei tą dieną sportuojate (ypač antroje jos pusėje), galite vartoti sudėtingus angliavandenius (pilno grūdo makaronus, ruduosius ryžius, lęšius, ankštines daržoves). Nesportuojantiems tinka baltymų produktai. Svarbiausia valgymo dalis ir prie angliavandenių, ir prie baltymų – bent 200 gramų daržovių.

Produktų proporcijos lėkštėje turėtų atrodyti taip: ¼ mėsa/žuvis ir ¾ šviežios daržovės, jei norima priaugti svorio – ½ mėsa/žuvis ir ½ daržovės.

SVARBU! Jei daržovės sunkios ir vandeningos (agurkai, pomidorai, cukinijos, brokoliai, „Iceberg” salotos, jų porcija turėtų sverti 500 gramų).

Pavakariai. 30–40 gramų nekepintų/nesūdytų riešutų ir/ar sėklų. Galima išgerti stiklinę kefyro arba natūralaus nesaldinto jogurto. Taip pat tinka nedidelis gabalėlis sūrio, saujelė ankštinių daržovių.

Vakarienė. Vakare geriausia valgyti šviežias daržoves (bent 200g) ir baltymus: kiaušinius, varškę, mėsą, žuvį. Tinka ir ankštinės daržovės, avinžirniai.

Desertas. Leidžiama valgyti tik kartą per dieną (geriausia iškart po pusryčių ar pietų, jei labai norisi – su priešpiečiais). Saldumyną geriausia rinktis kokybišką, tokį, kokio širdis geidžia, kad išties pasimėgautumėte.

Vengtini produktai: margarinas, majonezas, rafinuotas aliejus, kiniški patiekalai, suši, bulvių patiekalai (plokštainis, bulviniai blynai).

Ribojama: cukrus, medus, mažinamas mėsos kiekis.

Projekto „Sveikesnė versija” dalyviai, laikydamiesi anksčiau nurodytų taisyklių, valgo 5 kartus per dieną ir pamažu keičia racioną. Pasakojimus, kaip dalyviams sekasi laikytis mitybos specialistės nurodymų, rasite jų vaizdo įrašuose.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai