Mūsų išmintingosios močiutės be burokėlių neapsieidavo ne tik virtuvėje, bet ir jais skruostams suteikdavo sveiką raudonį. Deja, XXI-ajame amžiuje ši daržovė mūsų pilvus pasiekia tik šaltibarščių pavidalu. Todėl kartu prisiminkime, kuo burokėliai naudingi žmogaus organizmui.
Burokėlių nauda:
- Gerina smegenų funkciją. Burokėliai skatina smegenų kraujotaką, todėl daržovės itin naudingos kovoje su senatvine demencija. Manoma, kad prie to prisideda ir nitratai: medžiagos, kurių taip bijome geriamajame vandenyje, vartojamos nedideliais kiekiais gali pagerinti smegenų funkcijas. Be to, burokėliuose gausu antioksidantų, užkertančių kelią Alzheimeriui. Siekiate išlaikyti puikią atmintį? Sukakus 40-iai metų, kasdien išgerkite pusę stiklinės burokų ir žaliųjų daržovių sulčių.
- Užkerta kelią vėžiui. Kaip ir minėta anksčiau, burokėliuose netrūksta antioksidantų, neleidžiančių formuotis įvairių tipų vėžiui: tiesiosios žarnos, plaučių, krūties, prostatos ir t.t. Jei organizmas pats nebesugeba susidoroti su iš aplinkos gaunamais laisvaisiais radikalais, reguliariai vartokite burokėlius sulčių arba salotų pavidalu.
- Reguliuoja kraujo spaudimą. Dėl burokėliuose esančio nedidelio nitratų kiekio, daržovės išplečia kraujagysles ir tokiu būdu reguliuoja pakilusį kraujo spaudimą. Kartu sumažėja insulto, širdies smūgio bei kitų širdies ir kraujagyslių sutrikimų tikimybė. Beje, eksperimento metu paaiškėjo, jog gėrusių burokėlių sultis spaudimas susinormalizavo taip pat efektyviai, kaip ir vartojusių nitratų kapsules.
- Sumažina „blogojo” cholesterio kiekį. Raudonosiose daržovėse netrūksta karotenoidų ir flavonoidų, padedančių sumažinti arba visiškai užkirsti kelią blogojo cholesterolio formavimuisi. Prie to prisideda ir burokėliuose esančios tirpiosios maistinės skaidulos.
- Gerina kaulų sveikatą. Burokėliuose gausu silicio dioksido, padedančio tinkamai pasisavinti ir panaudoti kalcį – mineralą, palaikantį kaulų sveikatą. Daržovėje taip pat netrūksta tokių kaulams naudingų medžiagų kaip folatai, vitaminas C, manganas, magnis ir varis. Vadinasi, per dieną salotų pavidalu suvalgydami pusę burokėlio, galite užkirsti kelią osteoporozei.
- Padeda sulieknėti. 100 gramų burokėlių – vos 75 kCal! Be to, daržovės padeda atstatyti natūralią žarnyno mikroflorą, o jose esančios skaidulos gerina medžiagų apykaitą ir „atlaisvina” užkietėjusius vidurius.
Būdai, kaip suvartoti daugiau skaidulų: Viršsvorio atsikratyti padeda skaidulos – kaip jų suvartoti daugiau?
Burokėlių vartojimas: galima valgyti ir burokėlių šaknį, ir lapus – pastaraisiais pakeiskite pakeiskite salotas ir špinatus. Tiesa, net ir tarp profesionalų nekyla diskusijos dėl burokėlių vartojimo: vieni tikina, kad negalima sulčių gerti šviežių, kiti teigia, kad būtent ką tik išspaustose daugiausia naudingų medžiagų. Tokiu atveju patariama šviežias sultis šaldytuve palikti 2-3 valandoms, o jas išgėrus užvalgyti šiek tiek obuolių. Kadangi burokėliai pasižymi valančiomis savybėmis, labai užterštas organizmas į jas gali reaguoti pykinimu. Būtinai stebėkite, kaip jūsų kūnas reaguoja į šios daržovės sultis: jei prasideda vėmimas arba viduriavimas, iškart sumažinkite suvartojamą jų kiekį.
Išvalykite organizmą šio kokteilio pagalba: Paprastas sulčių receptas, padėsiantis atjauninti odą bent 5 metais
SVARBU! Kai kuriems dėl gausaus burokėlių vartojimo šlapimas ir išmatos gali nusidažyti rausvai. Neišsigąskite – tai visiškai nekenksminga. Tiesa, burokėlių šaknyse gausu oksalatų, todėl tiems, kurie turi ar praeityje turėjo inkstų akmenų, šių daržovių derėtų nepersivalgyti. Taip pat manoma, kad burokėliai gali laikinai paralyžiuoti balso stygas, tačiau tokie atvejai – itin reti. Jei padidėjęs jūsų kraujo krešumas, prieš vartodami burokėlius pasikonsultuokite su gydytoju.
Kokia tavo nuomonė?