Mityba

Kokią naudą sveikatai teikia burokėliai?

Publikuotas 2017 6 sausio views 17190
Kokią naudą sveikatai teikia burokėliai? shutterstock.com

Mūsų išmintingosios močiutės be burokėlių neapsieidavo ne tik virtuvėje, bet ir jais skruostams suteikdavo sveiką raudonį. Deja, XXI-ajame amžiuje ši daržovė mūsų pilvus pasiekia tik šaltibarščių pavidalu. Todėl kartu prisiminkime, kuo burokėliai naudingi žmogaus organizmui.  

 

Burokėlių nauda:

  1. Gerina smegenų funkciją. Burokėliai skatina smegenų kraujotaką, todėl daržovės itin naudingos kovoje su senatvine demencija. Manoma, kad prie to prisideda ir nitratai: medžiagos, kurių taip bijome geriamajame vandenyje, vartojamos nedideliais kiekiais gali pagerinti smegenų funkcijas. Be to, burokėliuose gausu antioksidantų, užkertančių kelią Alzheimeriui. Siekiate išlaikyti puikią atmintį? Sukakus 40-iai metų, kasdien išgerkite pusę stiklinės burokų ir žaliųjų daržovių sulčių.
  1. Užkerta kelią vėžiui. Kaip ir minėta anksčiau, burokėliuose netrūksta antioksidantų, neleidžiančių formuotis įvairių tipų vėžiui: tiesiosios žarnos, plaučių, krūties, prostatos ir t.t. Jei organizmas pats nebesugeba susidoroti su iš aplinkos gaunamais laisvaisiais radikalais, reguliariai vartokite burokėlius sulčių arba salotų pavidalu.
  1. Reguliuoja kraujo spaudimą. Dėl burokėliuose esančio nedidelio nitratų kiekio, daržovės išplečia kraujagysles ir tokiu būdu reguliuoja pakilusį kraujo spaudimą. Kartu sumažėja insulto, širdies smūgio bei kitų širdies ir kraujagyslių sutrikimų tikimybė. Beje, eksperimento metu paaiškėjo, jog gėrusių burokėlių sultis spaudimas susinormalizavo taip pat efektyviai, kaip ir vartojusių nitratų kapsules.
  1. Sumažina „blogojo” cholesterio kiekį. Raudonosiose daržovėse netrūksta karotenoidų ir flavonoidų, padedančių sumažinti arba visiškai užkirsti kelią blogojo cholesterolio formavimuisi. Prie to prisideda ir burokėliuose esančios tirpiosios maistinės skaidulos.
  1. Gerina kaulų sveikatą. Burokėliuose gausu silicio dioksido, padedančio tinkamai pasisavinti ir panaudoti kalcį –  mineralą, palaikantį kaulų sveikatą. Daržovėje taip pat netrūksta tokių kaulams naudingų medžiagų kaip folatai, vitaminas C, manganas, magnis ir varis. Vadinasi, per dieną salotų pavidalu suvalgydami pusę burokėlio, galite užkirsti kelią osteoporozei.
  1. Padeda sulieknėti. 100 gramų burokėlių – vos 75 kCal! Be to, daržovės padeda atstatyti natūralią žarnyno mikroflorą, o jose esančios skaidulos gerina medžiagų apykaitą ir „atlaisvina” užkietėjusius vidurius.

Būdai, kaip suvartoti daugiau skaidulų: Viršsvorio atsikratyti padeda skaidulos – kaip jų suvartoti daugiau?

Burokėlių vartojimas: galima valgyti ir burokėlių šaknį, ir lapus – pastaraisiais pakeiskite pakeiskite salotas ir špinatus. Tiesa, net ir tarp profesionalų nekyla diskusijos dėl burokėlių vartojimo: vieni tikina, kad negalima sulčių gerti šviežių, kiti teigia, kad būtent ką tik išspaustose daugiausia naudingų medžiagų. Tokiu atveju patariama šviežias sultis šaldytuve palikti 2-3 valandoms, o jas išgėrus užvalgyti šiek tiek obuolių. Kadangi burokėliai pasižymi valančiomis savybėmis, labai užterštas organizmas į jas gali reaguoti pykinimu. Būtinai stebėkite, kaip jūsų kūnas reaguoja į šios daržovės sultis: jei prasideda vėmimas arba viduriavimas, iškart sumažinkite suvartojamą jų kiekį.

Išvalykite organizmą šio kokteilio pagalba: Paprastas sulčių receptas, padėsiantis atjauninti odą bent 5 metais

SVARBU! Kai kuriems dėl gausaus burokėlių vartojimo šlapimas ir išmatos gali nusidažyti rausvai. Neišsigąskite – tai visiškai nekenksminga. Tiesa, burokėlių šaknyse gausu oksalatų, todėl tiems, kurie turi ar praeityje turėjo inkstų akmenų, šių daržovių derėtų nepersivalgyti. Taip pat manoma, kad burokėliai gali laikinai paralyžiuoti balso stygas, tačiau tokie atvejai – itin reti. Jei padidėjęs jūsų kraujo krešumas, prieš vartodami burokėlius pasikonsultuokite su gydytoju.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 99

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 255
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 382
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8915
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8922