Radote klaidą? Radote klaidą?
Mityba

Kokią naudą sveikatai teikia burokėliai?

tags
Publikuotas 2017 sausio 6 views 6574
Kokią naudą sveikatai teikia burokėliai? shutterstock.com

Mūsų išmintingosios močiutės be burokėlių neapsieidavo ne tik virtuvėje, bet ir jais skruostams suteikdavo sveiką raudonį. Deja, XXI-ajame amžiuje ši daržovė mūsų pilvus pasiekia tik šaltibarščių pavidalu. Todėl kartu prisiminkime, kuo burokėliai naudingi žmogaus organizmui.  

 

Burokėlių nauda:

  1. Gerina smegenų funkciją. Burokėliai skatina smegenų kraujotaką, todėl daržovės itin naudingos kovoje su senatvine demencija. Manoma, kad prie to prisideda ir nitratai: medžiagos, kurių taip bijome geriamajame vandenyje, vartojamos nedideliais kiekiais gali pagerinti smegenų funkcijas. Be to, burokėliuose gausu antioksidantų, užkertančių kelią Alzheimeriui. Siekiate išlaikyti puikią atmintį? Sukakus 40-iai metų, kasdien išgerkite pusę stiklinės burokų ir žaliųjų daržovių sulčių.
  1. Užkerta kelią vėžiui. Kaip ir minėta anksčiau, burokėliuose netrūksta antioksidantų, neleidžiančių formuotis įvairių tipų vėžiui: tiesiosios žarnos, plaučių, krūties, prostatos ir t.t. Jei organizmas pats nebesugeba susidoroti su iš aplinkos gaunamais laisvaisiais radikalais, reguliariai vartokite burokėlius sulčių arba salotų pavidalu.
  1. Reguliuoja kraujo spaudimą. Dėl burokėliuose esančio nedidelio nitratų kiekio, daržovės išplečia kraujagysles ir tokiu būdu reguliuoja pakilusį kraujo spaudimą. Kartu sumažėja insulto, širdies smūgio bei kitų širdies ir kraujagyslių sutrikimų tikimybė. Beje, eksperimento metu paaiškėjo, jog gėrusių burokėlių sultis spaudimas susinormalizavo taip pat efektyviai, kaip ir vartojusių nitratų kapsules.
  1. Sumažina „blogojo” cholesterio kiekį. Raudonosiose daržovėse netrūksta karotenoidų ir flavonoidų, padedančių sumažinti arba visiškai užkirsti kelią blogojo cholesterolio formavimuisi. Prie to prisideda ir burokėliuose esančios tirpiosios maistinės skaidulos.
  1. Gerina kaulų sveikatą. Burokėliuose gausu silicio dioksido, padedančio tinkamai pasisavinti ir panaudoti kalcį –  mineralą, palaikantį kaulų sveikatą. Daržovėje taip pat netrūksta tokių kaulams naudingų medžiagų kaip folatai, vitaminas C, manganas, magnis ir varis. Vadinasi, per dieną salotų pavidalu suvalgydami pusę burokėlio, galite užkirsti kelią osteoporozei.
  1. Padeda sulieknėti. 100 gramų burokėlių – vos 75 kCal! Be to, daržovės padeda atstatyti natūralią žarnyno mikroflorą, o jose esančios skaidulos gerina medžiagų apykaitą ir „atlaisvina” užkietėjusius vidurius.

Būdai, kaip suvartoti daugiau skaidulų: Viršsvorio atsikratyti padeda skaidulos – kaip jų suvartoti daugiau?

Burokėlių vartojimas: galima valgyti ir burokėlių šaknį, ir lapus – pastaraisiais pakeiskite pakeiskite salotas ir špinatus. Tiesa, net ir tarp profesionalų nekyla diskusijos dėl burokėlių vartojimo: vieni tikina, kad negalima sulčių gerti šviežių, kiti teigia, kad būtent ką tik išspaustose daugiausia naudingų medžiagų. Tokiu atveju patariama šviežias sultis šaldytuve palikti 2-3 valandoms, o jas išgėrus užvalgyti šiek tiek obuolių. Kadangi burokėliai pasižymi valančiomis savybėmis, labai užterštas organizmas į jas gali reaguoti pykinimu. Būtinai stebėkite, kaip jūsų kūnas reaguoja į šios daržovės sultis: jei prasideda vėmimas arba viduriavimas, iškart sumažinkite suvartojamą jų kiekį.

Išvalykite organizmą šio kokteilio pagalba: Paprastas sulčių receptas, padėsiantis atjauninti odą bent 5 metais

SVARBU! Kai kuriems dėl gausaus burokėlių vartojimo šlapimas ir išmatos gali nusidažyti rausvai. Neišsigąskite – tai visiškai nekenksminga. Tiesa, burokėlių šaknyse gausu oksalatų, todėl tiems, kurie turi ar praeityje turėjo inkstų akmenų, šių daržovių derėtų nepersivalgyti. Taip pat manoma, kad burokėliai gali laikinai paralyžiuoti balso stygas, tačiau tokie atvejai – itin reti. Jei padidėjęs jūsų kraujo krešumas, prieš vartodami burokėlius pasikonsultuokite su gydytoju.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Kajeno paprika: neįtikėtina nauda sveikatai ir paprasti panaudojimo būdai
Mityba

Kajeno paprika: neįtikėtina nauda sveikatai ir paprasti panaudojimo būdai

Kajeno paprika – prieskonis, be kurio neįsivaizduojame daugelio Azijos virtuvės patiekalų. Visgi iš Gvinėjos kilęs augalas pasižymi ne tik maloniu skoniu bei aromatu, bet ir visa galybe sveikatai naudingų savybių: nuo virškinimo gerinimo iki raumenų skausmų malšinimo. Kajeno paprika – vaistas nuo 9 ligų? 1. Bene geriausiai Kajeno paprika yra žinoma ir liaudies medicinoje vartojama dėl […]

views 65
Sveika vakarienė per 10 minučių: valgiaraštis visai savaitei
Mityba

Sveika vakarienė per 10 minučių: valgiaraštis visai savaitei

Daugeliui pažįstamas jausmas, kai po ilgos dienos grįžus į namus norisi arklį praryti, tačiau jėgų ir laiko gaminti vakarienę – ne per daugiausiai. Jei nesinori leisti pinigų restoranuose ar teršti organizmą pašildytais pusfabrikačiais, išbandykite šiuos receptus – reikės vos 10 minučių. Pirmadienis: baltymų diena sportuojantiems Kadangi visada sportuojame „nuo pirmadienio”, grįžę iš treniruotės pasilepinkite tikromis […]

views 3160
Mityba

Greipfrutais dvelkiantis gėrimas greitam svorio metimui

Virš mėgstamiausių džinsų pakibęs pilvukas sufleruoja, jog žiemą nesilaikėte pažadų kasdien lankytis sporto salėje bei prieš miegą nebevalgyti šokolado? Taip, tokia jau ta skubančių ir nuolat stresą patiriančių žmonių kasdienybė. Nemeluosime – norint turėti tobulą figūrą, teks pakoreguoti mitybą ir netingėti pajudėti, tačiau iš pradžių save galite motyvuoti gėrimo pagalba greitai ir lengvai atsikratydami keleto […]

views 13348
Raudonėlis - vaistus ir vitaminus pakeičiantis prieskonis
Mityba

Raudonėlis – vaistus ir vitaminus pakeičiantis prieskonis

Raudonėlis pirmiausia asocijuojasi su itališka virtuve, tačiau plačiai naudojamas ne tik Viduržemio jūros regione. Veiksminga žolele patiekalus gardina bei antibiotikus pakeičia ir lietuviai. Tai – tik viena iš daugybės naudingųjų raudonėlio savybių, be to, šį augalą galima lengvai užsiauginti ir ant savo palangės. Raudonėlis – ne tik vietoj antibiotikų, bet ir vitaminų 100 gramų gardžiojo […]

views 14779
Dukano dieta: lieknėjančiųjų išsigelbėjimas ar masalas lengvatikiams?
Mityba

Dukano dieta: lieknėjančiųjų išsigelbėjimas ar masalas lengvatikiams?

Greitą efektą žadančių dietų kūrėjai nemeluoja dėl vieno dalyko – stipriausios valios žmonėms kilogramai iš tiesų tirpte tirpsta. Deja, sparčiai numestas svoris grįžta akimirksniu, dažnai dar ir su kaupu. Tad kaip gi veikia Dukano dieta ir ar iš jos galime tikėtis ilgalaikių rezultatų? Kūrėjas Pjeras Dukanas teigia, kad ši dieta skirta ne trumpalaikiams pokyčiams, o […]

views 6513

Ar norėtumėte gauti

Nemokamą leidinį?

Kiekvieną sekmadienio rytą?

Įveskite savo el. pašto adresą

Nemokamo leidinio

prenumeratai

Ačiū!

Jūs buvote sėkmingai įtrauktas į leidinio prenumeratorių sąrašą!


Pasimatysime sekmadienį!