Pasukos – pieno subproduktas, gaunamas gaminant sviestą. Gėrimas tolimosios Azijos šalyse vertinamas nuo senų senovės, tuo tarpu Lietuvoje populiarumu jis taip pat neatsilieka: pasukas „Metuose“ minėjo dar Kristijonas Donelaitis. Nors pavadinimas neskamba labai viliojančiai, dėl naudos sveikatai produktą verta įtraukti į kasdienį racioną.
Pasukos – pilnavertis maisto produktas, sudėtyje turintis organizmui reikalingų baltymų, angliavandenių, lipidų bei fermentų. Net 90 % produkto sudaro vanduo, padedantis palaikyti organizmo drėgmę. Tiesa, pasukose nėra skaidulų, todėl trūkumą kompensuosite į skystį įberdami saujelę linų sėmenų ar čija sėklų.
Dehidratavote? Į stiklinę pasukų įmaišykite 1 arbatinį šaukštelį imbiero ekstrakto, nedelsdami išgerkite.
Azijos gyventojai pasukas mėgsta ne veltui, kadangi gėrimas padeda nuraminti aštrių prieskonių sudirgintą skrandžio gleivinę. Riebiai prisivalgėte, todėl išsipūtė pilvas? Išgerkite stiklinę pasukų – jos virškinamajame trakte padės „nuplauti” sunkų maistą bei suteiks energijos.
Sutriko virškinamasis traktas? Lygiomis dalimis sumaišykite imbiero šaknies miltelius, juoduosius pipirus ir druską. Suberkite į stiklinę pasukų, išmaišykite ir tuoj pat išgerkite.
Kadangi gaminant pasukas naudojamos gyvos bakterijos, gėrime netrūksta probiotikų. Šios medžiagos virškinamaje trakte naikina žalingas bakterijas, sumažina viduriavimo bei vėžinių susirgimų riziką. Probiotikų dažniausiai griebiamės vartodami antiobiotikus ar pabaigę jų ciklą – biologiškai aktyvios dalelės virškinamajame trakte atstato bakterijų balansą.
Užklupo viduriavimas? Stiklinę pasukų pagardinkite cukrumi arba medumi, iš karto išgerkite. Beje, pasukos, nors ir stabdančios viduriavimą, taip pat padeda užkietėjus viduriams.
Pasukose laktozės lygis gerokai mažesnis negu piene, todėl jas gali vartoti net šios medžiagos netoleruojantieji. Žinoma, derėtų būti atsargiems, ir pradėti nuo nedidelių pasukų kiekių.
Pasukose gausu B grupės ir D vitaminų, todėl produktas gali padėti įveikti lėtinį nuovargį bei vitaminų trūkumo sukeltą mažakraujystę (anemiją). Taip pat vitaminas D stiprina imuninę sistemą, paverčia ją atsparesne infekcijoms – nepamirškite pasimėgauti pasukomis siaučiant pavasariniam peršalimui!
Produkte netrūksta riboflavinų – vitamino, padedančio organizmui maistą paversti energija, reikalingo hormonų gamybai bei virškinimo gerinimui. Be to, organizmas naudoja riboflaviną tam, kad aktyvuotų ląstelėse esančius fermentus ir taip gamintų energiją. Medžiaga prisideda ir prie kepenų valymo bei organizmo detoksikacijos.
Pasukos, kaip ir kiti pieno produktai, aprūpina organizmą kalciu. Mineralas tiesiog būtinas kaulų sveikatai, jį į racioną turėtų įtraukti vyresnio amžiaus žmonės, kuriems padidėja osteoporozės rizika. Su viena stikline pasukų gausite 284 mg kalcio – beveik trečdalį rekomenduojamos paros normos.
Gėrimas natūraliai sumažina kūno temperatūrą, todėl tinka ne tik atsigaivinti vasarą, bet ir kovoti su menopauzės laikotarpiu užklumpančiomis karščio bangomis.
Turite ypatingą pasukų vartojimo būdą? Būtinai juo pasidalinkite su mūsų skaitytojais!