Mityba

10 faktų ir 3 receptai, kurie privers įsimylėti čija sėklas

Publikuotas 2015 17 lapkričio views 114442

Ispaniškojo šalavijo sėklos, plačiau žinomos kaip čija (angl. chia) sėklos Pietų ir Centrinės Amerikos maisto racione karaliauja tūkstantmečius – jomis mėgavosi net majai ir actekai. Pastaruoju metu šios sėklos vėl užkopė į sveiko maisto olimpą ir gavo supermaisto titulą. Nenuostabu – juk šiose sėklose yra organizmui reikalingo kalio, geležies, magnio, fosforo, o kur dar visa puokštė vitaminų: A, B1, B2, B3, B6, B7 ir E! Sužinokite, kuo čija sėklos naudingos sveikatai. Žinoma, kartu pateiksime ir puikių receptų, kad tuojau pat galėtumėte jas išbandyti.

1. Kovai su cukriniu diabetu

Šiuo metu moksliniais tyrimais bandoma įsitikinti, ar čija sėklos yra natūralus vaistas nuo II tipo cukrinio diabeto. Ši galimybė atsirado dėl čija sėklų savybės sulėtinti virškinimą. Be to, pamirkytos sėklos apsigaubia želatininiu apvalkalu, kuris stabdo cukraus kiekio kraujyje svyravimus.

2. Virškinimui

Čija sėklose gausu skaidulų, kurios stiprina bendrą virškinamojo trakto būklę, gali natūraliai padėti nuo vidurių užkietėjimo. Čija sėklos taip pat mažina uždegimus ir netgi mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Maždaug 2 šaukštai šių sėklų suaugusiam žmogui suteikia trečdalį rekomenduojamos skaidulų paros normos.

3. Svorio metimui

Kad ir kaip būtų keista, šios mažos sėklytės stulbinamai užtikrina ilgai trunkantį sotumo jausmą. Pirmoji to priežastis – jų apvalkalas išbrinksta ir užpildo skrandį. Antroji – sėklų sudėtyje yra triptofano. Tai medžiaga, kuri reguliuoja apetitą, nuotaiką ir – gera žinia turintiems miego sutrikimų – miego ritmą.

4. Sveikiems dantims ir kaulams

Čija sėklose gausu kalcio, kuris reikalingas kaulų ir dantų sveikatai ir stiprybei. Vėlgi, vos 2 šauštai šių sėklų suteiks jums 18% rekomenduojamos kalcio normos.

5. Kiaušinių pakaitalui

Veganams ir kiaušiniams alergiškiems žmonėms šios sėklos – tikras išsigelbėjimas. Dėl savybės išbrinkti čija sėklos kepiniuose gali pakeisti kiaušinius. Vienam “kiaušiniui” pagaminti reikia 1 valgomojo šaukšto maltų čija sėklų, sumaišytų su 3 šaukštais vandens. Tik tiek! Įsivaizduokite, nuo šiol galėsite išbandyti kepinius, kuriuose įprastai reikia kiaušinių!

6. Be gliuteno

Gliuteno netoleravimas yra opi mūsų amžiaus problema. Laimei, čija sėklos ir čia turi ką pasiūlyti. Ispaninio šalavijo sėklos turi naudingųjų grūdų savybių ir yra visiškai be gliuteno. 

7. Baltymų šaltinis

Čija sėklos turi didelį kiekį baltymų, tačiau visiškai neturi cholesterolio. Baltymai turėtų sudaryti didžiąją dalį mitybos raciono, kadangi tai yra pagrindinė medžiaga, kad organizmas galėtų funkcionuoti ir regeneruotis. Dažniausiai baltymų šaltinis yra mėsa, tačiau vienoje porcijoje (2 v. š.) čija sėklų galima rasti net 10% rekomenduojamos paros normos baltymų.

8. Apsaugai nuo ligų

Čija sėklos gausios antioksidantų, tad gali sumažinti vėžio ir širdies ligų riziką. Verta paminėti, kad tai suteikia gražią ir sveiką išvaizdą net ir jūsų odai. Žmonėms, suvartojantiems daug antioksidantų, kepenų vėžio rizika sumažėja 40 procentų, širdies smūgio rizika tampa 29% mažesnė.

9. Sveikai širdžiai

Čija sėklos mažina ne tik širdies smūgio riziką, bet ir palaiko bendrą širdies sveikatą, kadangi didelis antioksidantų kiekis gerina kraujospūdį. Vėlgi, didelis antioksidantų kiekis, gaunamas su maistu, aukšto kraujospūdžio riziką sumažina 46%.  

10. Smegenų sveikatai

Tinkamas omega-3 riebalų rūgščių kiekis čiją sėklose padeda smegenų funkcijoms. Be to, šis supermaistas veikia kaip priešuždegiminė priemonė ir netgi padeda kovojant su depresija, nutukimu, artritu.

Tad valgyti čija sėklas išties verta, o dėl jų panaudojimo galvos sukti nereikia: sėklas galima dėti į salotų padažas, kokteilius, jomis pabarstyti sumuštinius, užkandžius ir kepinius. O galbūt pasigaminsite vieną iš šių sveikų, bet skoniu stebinančių patiekalų?

Tilapijų filė su čija sėklų plutele

2 porcijoms reikės:

4 tilapijų filė;

120g kukurūzų miltų;

1,5 valgomojo šaukšto neriebaus majonezo ar graikiško jogurto;

pusė arbatinio šaukštelio čija sėklų;

1 šaukšto sezamo sėklų;

česnako skiltelė;

druskos, pipirų;

alyvuogių aliejaus.

Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Lėkštėje sumaišykite kukurūzų miltus, čija sėklas, smulkintą česnaką, po žiupsnelį druskos ir pipirų. Pagal skonį druska ir pipirais pabarstykite žuvies filė, tada užtepkite majonezo ar jogurto ir apvoliokite čija sėklų mišinyje. Žuvį sudėkite į skardą ir kepkite 15-20min. (priklauso nuo filė storio).

Čija sėklų pudingas

2 didelėms porcijoms reikės:

500ml migdolų pieno;

90g čija sėklų;

1-2 šaukšteliai medaus arba klevų sirupo;

vanilės ekstrakto (nebūtina).

Sudėkite visus ingredientus ir gerai juos išmaišykite, kol masė pradės šiek tiek kietėti. Laikykite uždengtą šaldytuve per naktį, arba mažiausiai valandą, kol sustings. Prieš patiekdami, pudingą dar kartą pamaišykite. Jeigu konsistencija per kieta – įpilkite šiek tiek vandens. Gardinkite šviežiomis uogomis ar uogiene, vaisiais, riešutais. Pudingą galima laikyti šaldytuve iki 5 dienų, tad savaitgalį pagaminkite didesnį kiekį ir kasdien mėgaukitės sveikiausiais pusryčiais!

Kukurūzų spragėsiai su kanapių ir čija sėklomis

Reikės:

spragintų kukurūzų

3 šaukštai klevų sirupo

2 šaukštai ištirpinto kokosų aliejaus

3 šaukštai rudojo cukraus

3 šaukštai kanapių sėklų

3 šaukštai čija sėklų

¼ arbatinio šaukštelio malto muskato

¼ arbatinio šaukštelio druskos

Įkaitinkite orkaitę iki 130°C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. Dideliame inde spragėsius apšlakstykite klevų sirupu ir kokosų aliejumi, gerai pamaišykite. Kitame inde sumaišykite pusantro šaukšto kanapių sėklų, pusantro šaukšto čija sėklų, rudąjį cukrų, muskatą ir druską. Šį mišinį taip pat supilkite į kukurūzus ir gerai pamaišykite. Tolygiai kukurūzais išklokite kepimo skardą, užbarstykite likusias sėklas. Kepkite 20min., po to atvėsinkite ir išskirsykite prieš patiekdami. Tai seiles varvinantis užkandis, kuris patiks mažiausiems šeimos nariams ir bus pasisekimas vakarėliuose. Geriausia, kad su šiuo užkandžiu gaunate gausybę sveikų skaidulų.

SaveSave

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 522
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 431
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 562

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 715