Sveikata

Probiotikai – gerosios bakterijos, gydančios nuo daugybės ligų

Publikuotas 2017 2 vasario views 43660
Probiotikai - gerosios bakterijos, gydančios nuo daugybės ligų

Mūsų organizme ląstelių yra maždaug 10 kartų mažiau nei bakterijų. Deja, pastarųjų svarbą neretai nuvertiname, ir dėl to kenčiame nuo visos puokštės ligų. Sutrikus bakterijų balansui, sveikatą gali pagerinti probiotikai, apie kurių funkciją sufleruoja lotyniškas jų pavadinimas: „pro” – už, „biota” – gyvenimą.

Sklandi virškinimo sistema – kelias į gerą savijautą

Net 80% imuninės sistemos glaudžiasi virškinamajame trakte. Jis – antroji pagal dydį nervų sistemos dalis, todėl neretai užsitarnauja „antrųjų smegenų“ vardą. Užtikrinę sklandžią virškinamojo trakto veiklą, galime išvengti daugybės sveikatos problemų, pavyzdžiui, skydliaukės hormonų sutrikimo, lėtinio nuovargio, sąnarių skausmo, psoriazės (žvynelinės) ir t.t.

Virškinamojo trakto sveikatą palaiko probiotikai – gerosios bakterijos, padedančios įsisavinti maistingąsias medžiagas ir kovoti su organizmą puolančiomis infekcijomis. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog šie gyvi mikroorganizmai itin naudingi sveikatai, nes stiprina imunitetą, užkerta kelią šlapimo takų infekcijoms, gerina virškinimą, gydo uždegimines žarnyno ligas, kovoja su maisto sukeltomis ligomis, užkerta kelią egzemai.

Kadangi bakterijos nėra iki galo ištirtos, mokslininkai atranda vis daugiau teigiamų jų savybių. Manoma, kad probiotikai kovoja su gripu ir peršalimu, lengvina apsinuodijimo antibiotikais simptomus, neleidžia formuotis inkstų akmenims, užkerta kelią ėduoniui ir dantenų ligoms, gydo storosios žarnos uždegimą ir Krono ligą, kovoja su antibiotikams atspariomis bakterijomis, gydo kepenų ligas, mažina cholesterlio lygį, gerina aknės būklę, padeda numesti svorio.

Kiek probiotikų mums reikia ir iš kur jų gauti?

Gydytoju teigimu, normalus virškinamojo trakto balansas turėtų būti toks: 85% gerųjų ir 15% blogųjų bakterijų. Paprastai probiotikai į mūsų organizmą patenka su maistu. Deja, šiuolaikinis gyvenimo būdas prisideda prie jų naikinimo, todėl norintiems gerai jaustis reikia ne tik papildų, bet ir gyvensenos pokyčių.

Daugybei žmonių, įskaitant vaikus, trūksta probiotikų. To priežastys – labai įvairios: gerąsias bakterijas naikina receptiniai vaistai, ypač antibiotikai, todėl pabaigę vartojimo kursą, į racioną įtraukite probiotikų turinčių papildų. Gerųjų bakterijų kiekį taip pat sumažina grūdų bei vandens su chloru ir fluoru vartojimas. Jei mėsos ir pieno produktuose yra antibiotikų liekanų, jie taip pat neigiamai veikia virškinamąjį traktą.

Prieš skubėdami į vaistinę pirkti papildų, būtinai išsiaiškinkite skirtumą tarp probiotikų ir prebiotikų:

Prebiotikuose gyvų mikroorganizmų nėra, tačiau jie naudojami pagerinti sąlygas virškinamajame trakte jau gyvenančioms gerosioms bakterijoms, padeda sukurti natūralią mikrofloros terpę. Daugiausia prebiotikų turi šie produktai: kiaulpienių lapai, neprinokę bananai, česnakai, šparagai, svogūnai, akacijos sakai, cikorijų šaknys.

Probiotikais prisotintame maiste bei papilduose yra gyvų aktyvių mikroorganizmų, todėl jie skiriami ir vartojami siekiant virškinimo traktą papildyti naujomis gerosiomis bakterijomis. Kadangi jos organizmui svetimos, vėliau būna pašalintos, tačiau spėja atlikti savo funkciją.

probiotikai

Natūralūs probiotikų šaltiniai:

  1. Nedidelėje porcijoje jogurto aptinkamos dešimtys milijonų gerųjų bakterijų. Šis produktas – puikus pasirinkimas netoleruojantiems laktozės, kadangi dalis jos paverčiama į pieno rūgštį. Tiesa, būtina analizuoti etiketes, kadangi ne visuose jogurtuose yra gyvų bakterijų, be to, kai kurie produktai pasižymi dideliu cukraus kiekiu;
    2. Lietuvių pamėgti, tradicinėje virtuvėje dažnai vartojami rauginti kopūstai – puikus probiotikų šaltinis. Taip pat juose gausu skaidulų, vitaminų C, B, K, antioksidantų liuteino ir zeaksantino. Būtinai rinkitės nepasterizuotus raugintus kopūstus, kadangi pasterizacija „nužudo” aktyvias bakterijas;
  2. Rauginti agurkai pasižymi ne mažesniu virškinamojo trakto sveikatą gerinančių probiotikų kiekiu. Tik nepamirškite, kad jei gamyboje buvo naudojamas actas, produktas nebeturi gyvų gerųjų bakterijų;
  3. Kefyro pavadinimas turkų kalboje ne veltui reiškia „po valgio jaučiuosi gerai”. Jame netrūksta probiotikų, ir, panašiai kaip jogurtas, kefyras puikiai tinka netoleruojantiems laktozės;
  4. Fermentuotoje, kombuča vadinamoje arbatoje, irgi gausu gerųjų bakterijų. Nors mokslinių įrodymų kol kas trūksta, vartotojai visame pasaulyje džiaugiasi pagerėjusia sveikata;
  5. Kai kurių tipų sūriuose, pavyzdžiui, čedario ir mocareloje, yra išlikusių gyvų gerųjų bakterijų, tačiau tiksliai nustatyti galima tik perskaičius etiketę. Apskritai sūris – labai maistingas, daug baltymų turintis produktas, jame gausu kalcio, vitamino B12 fosforo ir seleno.

Probiotikų randama ir šiuose egzotiškuose patiekaluose bei ingredientuose: tempeh, kimči ir natto.

Mityba – vienas kertinių sveikatos akmenų, tačiau nepamirškite, jog ligų padeda išvengti ir sportas bei sugebėjimas susidoroti su neigiamomis emocijomis.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Sveikata

Refliuksas: alternatyvios terapijos metodai ir jų efektyvumas

Refliuksas, arba gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) sindromas, yra dažnas virškinimo sistemos sutrikimas, kuris sukelia nemalonius simptomus, tokius kaip rėmuo, deginimas krūtinėje ir diskomfortas skrandyje. Tradicinė medicina dažnai siūlo vaistus ir gyvenimo būdo pakeitimus šių simptomų mažinimui. Tačiau pastaruoju metu didėja susidomėjimas alternatyviosiomis terapijomis, kurios gali apimti natūralius priedus, dietos pakeitimus ir kitus netradicinius gydymo metodus. […]

views 359
Sveikata

Nereguliarios mėnesinės: priežastys ir sprendimo būdai

Mėnesinės laikomos reguliariomis, kuomet kraujavimas kartojasi kas 21–35 dienas, trunka 2–7 dienas ir nėra gausus. Visgi, nereguliarios mėnesinės – gana dažnas reiškinys, su kuriuo susiduria didelė dalis moterų. Nors kartais tai gali būti laikinas svyravimas, nereguliarios mėnesinės taip pat gali signalizuoti apie tam tikras sveikatos problemas. Nereguliarių mėnesinių priežastys Nereguliarių mėnesinių priežastys gali būti įvairios. […]

views 741
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 710
Neleiskite kūnui sustabarėti: ką reikia žinoti kiekvienam, kuris dirba sėdimą darbą?
Sveikata

Neleiskite kūnui sustabarėti: ką reikia žinoti kiekvienam, kuris dirba sėdimą darbą?

Dėl netikėtai užklupusios sveikatos krizės smarkiai išaugo įvairių sričių darbuotojų, dirbančių iš namų, skaičius. Šimtams tūkstančių žmonių tai reiškė ne tik daugiau laisvę planuojant savo darbo dieną bei derinant profesines atsakomybes su asmeninėmis, bet ir daugiau laiko praleisto sėdint prie kompiuterio. Tokios tendencijos – tikrai ne į naudą, todėl kiekvienam pravartu žinoti, kaip apsaugoti savo […]

views 2774
Kodėl negalime gyventi be aminorūgščių?
Sveikata

Kodėl negalime gyventi be aminorūgščių?

Aminorūgštys yra labai svarbios mūsų organizmui. Tačiau kaip mes pasisaviname aminorūgštis ir ką jos daro? Tai aptarsime šiame straipsnyje. Akmens amžiaus žmonės – mūsų pirmtakai – buvo vidutiniškai liekni, bet raumeningi. Viena iš to priežasčių yra ta, kad jie daugiausia valgė maistą, tokį kaip mėsa ir augalai, kuriuose gausu baltymų. Šiuos baltymus sudaro vadinamosios aminorūgštys, […]

views 3126