Mityba

Kiaulpienės – ne tik vainikams pinti: ką ir kodėl verta iš jų pasigaminti?

Publikuotas 2016 gegužės 10 views 7358
kiaulpienės stock.adobe.com

Kiaulpienės – ne tik galvos puošmena ar nenaudingos žolės, o kiekviename kieme randamas sveikatos šaltinis, apie kurio teigiamą įtaką kalbėjo jau mūsų senoliai. Kitą kartą prieš išraudami kieme augančias kiaulpienes, nepamirškite, jog jos gali tapti ne tik Jūsų maistu, bet ir vaistu! Kodėl verta jas valgyti?

  1. Kovoja su kepenų ligomis. Nesuklysime kiaulpienių šaknis pavadindami „kepenų eliksyru“, kadangi jos reguliuoja tulžies gamybą ir taip sumažina tikimybę susirgti gelta bei kitomis kepenų ligomis.
  1. Stiprina kaulus. Kiaulpienėse gausu kalcio – mineralo, būtino kaulų augimui ir stiprėjimui. Be to, šiose žolelėse netrūksta tokių antioksidantų kaip vitaminas C arba luteolinas, kurie apsaugo kaulus nuo su senėjimu susijusių ligų.
  1. Lengvina diabeto simptomus. Iš kiaulpienių spaustos sultys itin naudingos sergantiems diabetu, kadangi stimuliuoja insulino gamybą kasoje ir kartu išlaiko žemą cukraus kiekį kraujyje.
  1. Gerina šlapimo organų sistemos veiklą. Kiaulpienės – natūralus diuretikas, skatinantis nereikalingų skysčių pašalinimą iš organizmo, kurio dėka inkstai ir šlapimo takai „atsikrato” toksiškų medžiagų. Be to, žolelės turi dezinfekuojamųjų savybių, stabdančių mikrobų dauginimąsi šlapimo organų sistemoje.
  1. Stabdo vėžinių ląstelių augimą. Kiaulpienėse esantys antioksidantai, tokie kaip vitaminas C ir luteolinas, kovoja su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu, skatinančiu vėžinių ląstelių atsiradimą. Taip pat žolelės padeda detoksikuoti organizmą, ir taip jį apsaugo nuo auglių susidarymo.
  1. Užtikrina gerą virškinamojo trakto veiklą. Valgant kiaulpienes į organizmą patenka nemažai maistinių skaidulų, teigiamai veikiančių virškinimą. Skatindamos žarnyno judesius, kiaulpienių skaidulos apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir kitų, kur kas rimtesnių virškinamojo trakto ligų.
  1. Suteikia odai sveiką išvaizdą. Kiaulpienių pienas yra labai šarmingas ir turi bakterijas naikinančių savybių, todėl gali padėti išgydyti tas odos ligas, kurias sukėlė mikrobai arba grybelis.
kiaulpienės

bigstockphoto.com

Jei bandote atsikratyti kofeino turinčių produktų, puikiu pakaitalu jiems gali tapti kiaulpienių šaknų kava. Šis gėrimas skoniu nenusileidžia tikrai kavai, tačiau turi daug daugiau naudingųjų medžiagų.

Gaminimo procesas:

  • Pririnkę pluoštą kiaulpienių šaknų, jas keletą kartų nuplaukite – tol, kol ant jų nebeliks žemių;
  • Švarias šaknis smulkiai supjaustykite ir dar kartą nuplaukite vandeniu;
  • Išdėliokite šaknis ant kepimo skardos ir pašaukite į iki 250°C įkaitintą orkaitę. Dureles palikite praviras tam, kad išgaruotų drėgmė. Nepalikite šaknų be priežiūros, pasirūpinkite, kad džiūtų tolygiai ir nedegtų. Džiovinimas turėtų užtrukti apie 2 valandas;
  • Kai šaknys bus pakankamai paskrudusios, leiskite joms visiškai atvėsti ir tada suberkite į stiklainį. Vienam puodeliui kavos reikės vieno arbatinio šaukštelio šaknų. Kartoką gėrimo skonį gali sušvelninti šlakelis pieno.

Salotų su kiaulpienių lapais receptą rasite čia

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 5787
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 5698
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 4694
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 4450
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 6725