Mityba

Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų

Publikuotas 2017 10 gegužės views 11960
Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų shutterstock.com

Ciberžolė ne tik sušildo kūną, bet gali būti ir efektyvus maisto papildas. Daugelis mokslinių tyrimų rodo, kad ji turi daug naudos žmogaus fizinei sveikatai bei smegenims. Ciberžolės sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie turi galingų gydomųjų savybių. Šis geltonos spalvos prieskonis Indijoje naudojamas jau tūkstančius metų ne tik kaip prieskonis, bet kaip ir vaistinis augalas. Ne veltui ciberžolė vadinama visų prieskonių karaliene.

Gydo ligas

Moksliniai tyrimai įrodė, kad ciberžolė malšina sąnarių skausmą, mažina cukraus kiekį kraujyje, reguliuoja kraujospūdį. Šio prieskonio veiklioji medžiaga – kurkuminas – itin aktyvus antioksidantas. Ciberžolė saugo nuo parazitų, skatina žaizdų gijimą, padeda esant dirgliosios žarnos sindromui, opiniam kolitui, akių ir odos ligoms, neurologiniams sutrikimams, tam tikroms vėžio rūšims, diabetinei neuropatijai ir skausmui. Ciberžolę rekomenduojama naudoti ir esant mažakraujystei ar vitamino B12 trūkumui.

Slopina uždegimus

Ciberžolė yra viena iš naudingiausių vaistinių augalų visame pasaulyje. Ji padeda organizmui kovoti su įsibrovėliais ir taip pat vaidina svarbų vaidmenį atitaisant jų padarytą žalą. Nors ūmus (trumpalaikis) uždegimas nėra toks pavojingas, jis gali tapti rimta problema, kai tampa lėtiniu (ilgalaikiu). Manoma, kad lėtinis uždegimas vaidina svarbų vaidmenį beveik visose Vakarų civilizacijos ligose: širdies, vėžio, metabolinio sindromo, Alzheimerio ir kt. Pasirodo, kad kurkuminas veikia priešuždegimiškai. Jo apsauga yra tokia galinga, kad atitinka kai kurių priešuždegiminių vaistų efektyvumą. Kurkuminas blokuoja NF-kB molekulę, kuri keliauja į ląstelių branduolius ir įjungia genus, susijusius su uždegimu. Manoma, kad NF-kB atlieka svarbų vaidmenį daugelio lėtinių ligų atsiradime.

Paprasta vartoti

Įtraukti į savo racioną ciberžolę yra gana paprasta, tiesiog įtraukite ją į savo kasdieninio maisto ruošimą. Jos skonis švelnus, ir tinkantis daugeliui patiekalų, todėl nebijokite jos pridėti per daug. Ciberžolę galite susmulkinti ir lengvai įtraukti į ryžių, daržovių patiekalus ar kokteilius. Tačiau yra vienas trūkumas. Ciberžolė nėra greitai pasisavinama organizmo. Tyrimai rodo, kad pridedant šiek tiek riebalų (pavyzdžiui, alyvuogių arba kokoso aliejaus) bei juodųjų pipirų, jos pasisavinimas organizme pagreitėja.

Imbiero ir ciberžolės lattė

Indijoje itin pamėgtas imbiero ir ciberžolės lattė gėrimas. Šis gėrimas daro stebuklus – padeda esant peršalimui, stiprina imunitetą bei gerina nuotaiką. Jį nesunkiai galite pasigaminti ir patys:
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos ciberžolės,
1 arbatinis šaukštelis malto imbiero,
1 šaukštas kokosų cukraus,
2 šaukšteliai kokosų aliejaus,
Žiupsnelis jūros druskos.prieskonių karalienė
Viską sudėkite į maišytuvą. Nedideliame puode ant vidutinės temperatūros ugnies užvirkite 1 puodelį migdolų pieno. Supilkite karštą migdolų pieną į maišytuvą ir maišykite iki vientisos masės, kol suputos. Jei negalite rasti šviežios ciberžolės, galite naudoti 1 arbatinį šaukštelį maltų ciberžolės prieskonių.

 

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1342
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 905
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1051

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 630
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 825