Ciberžolė ne tik sušildo kūną, bet gali būti ir efektyvus maisto papildas. Daugelis mokslinių tyrimų rodo, kad ji turi daug naudos žmogaus fizinei sveikatai bei smegenims. Ciberžolės sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie turi galingų gydomųjų savybių. Šis geltonos spalvos prieskonis Indijoje naudojamas jau tūkstančius metų ne tik kaip prieskonis, bet kaip ir vaistinis augalas. Ne veltui ciberžolė vadinama visų prieskonių karaliene.
Moksliniai tyrimai įrodė, kad ciberžolė malšina sąnarių skausmą, mažina cukraus kiekį kraujyje, reguliuoja kraujospūdį. Šio prieskonio veiklioji medžiaga – kurkuminas – itin aktyvus antioksidantas. Ciberžolė saugo nuo parazitų, skatina žaizdų gijimą, padeda esant dirgliosios žarnos sindromui, opiniam kolitui, akių ir odos ligoms, neurologiniams sutrikimams, tam tikroms vėžio rūšims, diabetinei neuropatijai ir skausmui. Ciberžolę rekomenduojama naudoti ir esant mažakraujystei ar vitamino B12 trūkumui.
Ciberžolė yra viena iš naudingiausių vaistinių augalų visame pasaulyje. Ji padeda organizmui kovoti su įsibrovėliais ir taip pat vaidina svarbų vaidmenį atitaisant jų padarytą žalą. Nors ūmus (trumpalaikis) uždegimas nėra toks pavojingas, jis gali tapti rimta problema, kai tampa lėtiniu (ilgalaikiu). Manoma, kad lėtinis uždegimas vaidina svarbų vaidmenį beveik visose Vakarų civilizacijos ligose: širdies, vėžio, metabolinio sindromo, Alzheimerio ir kt. Pasirodo, kad kurkuminas veikia priešuždegimiškai. Jo apsauga yra tokia galinga, kad atitinka kai kurių priešuždegiminių vaistų efektyvumą. Kurkuminas blokuoja NF-kB molekulę, kuri keliauja į ląstelių branduolius ir įjungia genus, susijusius su uždegimu. Manoma, kad NF-kB atlieka svarbų vaidmenį daugelio lėtinių ligų atsiradime.
Įtraukti į savo racioną ciberžolę yra gana paprasta, tiesiog įtraukite ją į savo kasdieninio maisto ruošimą. Jos skonis švelnus, ir tinkantis daugeliui patiekalų, todėl nebijokite jos pridėti per daug. Ciberžolę galite susmulkinti ir lengvai įtraukti į ryžių, daržovių patiekalus ar kokteilius. Tačiau yra vienas trūkumas. Ciberžolė nėra greitai pasisavinama organizmo. Tyrimai rodo, kad pridedant šiek tiek riebalų (pavyzdžiui, alyvuogių arba kokoso aliejaus) bei juodųjų pipirų, jos pasisavinimas organizme pagreitėja.
Indijoje itin pamėgtas imbiero ir ciberžolės lattė gėrimas. Šis gėrimas daro stebuklus – padeda esant peršalimui, stiprina imunitetą bei gerina nuotaiką. Jį nesunkiai galite pasigaminti ir patys:
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos ciberžolės,
1 arbatinis šaukštelis malto imbiero,
1 šaukštas kokosų cukraus,
2 šaukšteliai kokosų aliejaus,
Žiupsnelis jūros druskos.
Viską sudėkite į maišytuvą. Nedideliame puode ant vidutinės temperatūros ugnies užvirkite 1 puodelį migdolų pieno. Supilkite karštą migdolų pieną į maišytuvą ir maišykite iki vientisos masės, kol suputos. Jei negalite rasti šviežios ciberžolės, galite naudoti 1 arbatinį šaukštelį maltų ciberžolės prieskonių.