Mityba

Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų

Publikuotas 2017 gegužės 10 views 6600
Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų shutterstock.com

Ciberžolė ne tik sušildo kūną, bet gali būti ir efektyvus maisto papildas. Daugelis mokslinių tyrimų rodo, kad ji turi daug naudos žmogaus fizinei sveikatai bei smegenims. Ciberžolės sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie turi galingų gydomųjų savybių. Šis geltonos spalvos prieskonis Indijoje naudojamas jau tūkstančius metų ne tik kaip prieskonis, bet kaip ir vaistinis augalas. Ne veltui ciberžolė vadinama visų prieskonių karaliene.

Gydo ligas

Moksliniai tyrimai įrodė, kad ciberžolė malšina sąnarių skausmą, mažina cukraus kiekį kraujyje, reguliuoja kraujospūdį. Šio prieskonio veiklioji medžiaga – kurkuminas – itin aktyvus antioksidantas. Ciberžolė saugo nuo parazitų, skatina žaizdų gijimą, padeda esant dirgliosios žarnos sindromui, opiniam kolitui, akių ir odos ligoms, neurologiniams sutrikimams, tam tikroms vėžio rūšims, diabetinei neuropatijai ir skausmui. Ciberžolę rekomenduojama naudoti ir esant mažakraujystei ar vitamino B12 trūkumui.

Slopina uždegimus

Ciberžolė yra viena iš naudingiausių vaistinių augalų visame pasaulyje. Ji padeda organizmui kovoti su įsibrovėliais ir taip pat vaidina svarbų vaidmenį atitaisant jų padarytą žalą. Nors ūmus (trumpalaikis) uždegimas nėra toks pavojingas, jis gali tapti rimta problema, kai tampa lėtiniu (ilgalaikiu). Manoma, kad lėtinis uždegimas vaidina svarbų vaidmenį beveik visose Vakarų civilizacijos ligose: širdies, vėžio, metabolinio sindromo, Alzheimerio ir kt. Pasirodo, kad kurkuminas veikia priešuždegimiškai. Jo apsauga yra tokia galinga, kad atitinka kai kurių priešuždegiminių vaistų efektyvumą. Kurkuminas blokuoja NF-kB molekulę, kuri keliauja į ląstelių branduolius ir įjungia genus, susijusius su uždegimu. Manoma, kad NF-kB atlieka svarbų vaidmenį daugelio lėtinių ligų atsiradime.

Paprasta vartoti

Įtraukti į savo racioną ciberžolę yra gana paprasta, tiesiog įtraukite ją į savo kasdieninio maisto ruošimą. Jos skonis švelnus, ir tinkantis daugeliui patiekalų, todėl nebijokite jos pridėti per daug. Ciberžolę galite susmulkinti ir lengvai įtraukti į ryžių, daržovių patiekalus ar kokteilius. Tačiau yra vienas trūkumas. Ciberžolė nėra greitai pasisavinama organizmo. Tyrimai rodo, kad pridedant šiek tiek riebalų (pavyzdžiui, alyvuogių arba kokoso aliejaus) bei juodųjų pipirų, jos pasisavinimas organizme pagreitėja.

Imbiero ir ciberžolės lattė

Indijoje itin pamėgtas imbiero ir ciberžolės lattė gėrimas. Šis gėrimas daro stebuklus – padeda esant peršalimui, stiprina imunitetą bei gerina nuotaiką. Jį nesunkiai galite pasigaminti ir patys:
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos ciberžolės,
1 arbatinis šaukštelis malto imbiero,
1 šaukštas kokosų cukraus,
2 šaukšteliai kokosų aliejaus,
Žiupsnelis jūros druskos.prieskonių karalienė
Viską sudėkite į maišytuvą. Nedideliame puode ant vidutinės temperatūros ugnies užvirkite 1 puodelį migdolų pieno. Supilkite karštą migdolų pieną į maišytuvą ir maišykite iki vientisos masės, kol suputos. Jei negalite rasti šviežios ciberžolės, galite naudoti 1 arbatinį šaukštelį maltų ciberžolės prieskonių.

 

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 498
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 533
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 527
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 457
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 1183