Šiuolaikinėje lietuvių virtuvėje gerokai primiršome krienus – juos išstūmė lengvai prieinami ingredientai iš tolimiausių pasaulio kampelių. Šią prieskoninę šaknį verta įtraukti į racioną ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir naudos sveikatai: reguliariai vartojami krienai gali padėti išvengti daugybės ligų.
Nors krienų šaknis savo išvaizda nežadina apetito, ji organizmui itin naudinga. Krienuose yra visų organizmui būtinų mineralų, pavyzdžiui, natrio, kalio, mangano, geležies, vario, cinko ir magnio. Be to, prieskonyje netrūksta tokių vitaminų kaip B-6, folatų, riboflavinų, niacinų ir pantotenų. Krienais patiekalus turėtų pagardinti ir norintys atsikratyti nereikalingų kilogramų: juose itin mažai kalorijų (100g – 62 kCal) bei labai daug virškinimą gerinančių skaidulų.
Stiprina imunitetą. Krienai – tikra vitamino C bomba: 100-e gramų šviežios šaknies yra 29 mg arba 41% rekomenduojamos vitamino C normos. Imunitetą stiprinanti medžiaga kovoja su virusinėmis infekcijoms ir tuo pačiu neutralizuoja kūną žalojančius laisvuosius radikalus;
Krienus verta prisiminti šaltuoju metų laiku, kuomet daugelį mūsų užklumpa peršalimo ligos. Jų prevencijai ir gydymui vartokite šį galingą antigripinį toniką:
Jums reikės:
Pagamino būdas: ¾ stiklainio pripildykite lygiomis dalimis supjaustytų daržovių. Likusią stiklainio dalį pripilkite obuolių sidro acto, tvirtai uždarykite ir pakratykite. Mišinį stiklainyje laikykite dvi savaites, bent kartą per dieną (kuo dažniau – tuo geriau) pakratykite. Vartokite po 30-60 gramų du kartus per dieną.
Norintiems sulieknėti rekomenduojama išbandyti šį receptą: Receptas svorio metimui
Morkų, obuolių ir krienų salotos
Jums reikės:
Paruošimo būdas: sumaišykite morkas, obuolius, krienus ir grietinę, užberkite petražoles, cukrų ir pipirus bei užlašinkite citrinos sulčių. Uždenkite, palaikykite vieną valandą ir mėgaukitės sveikuoliškomis salotomis.
Pikantiški vištienos kepsneliai
Jums reikės:
Paruošimo būdas: išmuškite vištieną į maždaug 0,6 cm storio gabalėlius. Pabarstykite druska ir pipirais. Didelėje keptuvėje ištirpinkite 2 valgomuosius šaukštus sviesto, tuomet įpilkite alyvuogių aliejaus. Kepinkite vištieną ant vidutinės ugnies, kiekvieną pusę po 3 minutes. Tuomet išimkite iš keptuvės ir sudėkite į lėkštę. Į keptuvę supilkite apelsinų sultis, balzaminį actą ir krienus, ugnį laikykite tol, kad pradės kilti burbulai. Maišykite tol, kol padažas pasidarys aksominis, sudėkite vištieną atgal į keptuvę ir kiekvieną pusę kepkite po 2 minutes.