Mityba

Krienai: nauda organizmui ir receptai

Publikuotas 2016 13 gruodžio views 21677
Krienai: nauda organizmui ir receptai shutterstock.com

Šiuolaikinėje lietuvių virtuvėje gerokai primiršome krienus – juos išstūmė lengvai prieinami ingredientai iš tolimiausių pasaulio kampelių. Šią prieskoninę šaknį verta įtraukti į racioną ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir naudos sveikatai: reguliariai vartojami krienai gali padėti išvengti daugybės ligų.

Krienai: išalkusiems, sergantiems ir lieknėjantiems

Nors krienų šaknis savo išvaizda nežadina apetito, ji organizmui itin naudinga. Krienuose yra visų organizmui būtinų mineralų, pavyzdžiui, natrio, kalio, mangano, geležies, vario, cinko ir magnio. Be to, prieskonyje netrūksta tokių vitaminų kaip B-6, folatų, riboflavinų, niacinų ir pantotenų. Krienais patiekalus turėtų pagardinti ir norintys atsikratyti nereikalingų kilogramų: juose itin mažai kalorijų (100g – 62 kCal) bei labai daug virškinimą gerinančių skaidulų.

Krienų nauda organizmui:

  • Padeda kovoje su vėžiu. Krienai – gausus gliukozinolatų šaltinis, padedančių išvalyti kepenis nuo kancerogenų ir stabdančių jau egzistuojančių auglių augimą. Be to, prieskonyje esantys izotiocianatai bei indolai „pažadina” organizmą nuo vėžio saugančius genus;
  • Jau mūsų močiutės žinojo, kad krienai puikiai valo sinusus ir net gali padėti išgydyti sinusitą. Natūralios medicinos ekspertai rekomenduoja žiupsnį sutarkuotos šaknies įsidėti į burną ir palaikyti kelias minutes. Kai masė praras skonį, ją nurykite;
  • Gydo šlapimtakių infekcijas. Krienai savo savybėmis primena antibiotikus – naikina infekcijas sukeliančias bakterijas. Vartodami šio prieskonio ir nasturtų ekstrakto mišinį užkirsite kelią pasikartojančioms šlapimtakių infekcijoms;
  • Nuramina maudžiančius raumenis. Prieskonis stimuliuoja kraujotaką, todėl efektyviai slopina raumenų maudimą ir skausmą. Krienus vartokite išoriniu būdu, pavyzdžiui, sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir įmasažuoti į odą;
  • Stiprina imunitetą. Krienai – tikra vitamino C bomba: 100-e gramų šviežios šaknies yra 29 mg arba 41% rekomenduojamos vitamino C normos. Imunitetą stiprinanti medžiaga kovoja su virusinėmis infekcijoms ir tuo pačiu neutralizuoja kūną žalojančius laisvuosius radikalus;

  • Šaknyje esantys fitochemikalai stimuliuoja seilių, skrandžio bei žarnyno fermentų išsiskyrimą ir tokiu būdu lengvina virškinimą. Krienai taip pat sukelia apetitą, todėl juos į racioną derėtų įtraukti patiems nevalgiausiems;
  • Kramtomi krienai gali padėti išgydyti net paradantozę. Be to, prieskonis slopina dantų skausmą, stiprina dantenas ir gydo skorbutą. Jei grynų krienų skonis Jums nepriimtinas, juos sumaišykite su šviežiomis morkomis;
  • Užkerta kelią plaukų slinkimui. Krienai, skatindami kraujo apytaką, padeda atstatyti plaukų šaknis. Naudojimo būdas: maždaug kas antrą dieną ištepkite galvos odą šviežiai spaustomis krienų sultimis. Palaikykite 30 minučių, po to natūralų „losjoną” nuplaukite šiltu vandeniu.

Krienus verta prisiminti šaltuoju metų laiku, kuomet daugelį mūsų užklumpa peršalimo ligos. Jų prevencijai ir gydymui vartokite šį galingą antigripinį toniką:

Jums reikės:

  • lygių dalių susmulkinto česnako,
  • svogūno,
  • tarkuotos imbiero šaknies,
  • tarkuotos krienų šaknies,
  • susmulkintos Kajeno ar bet kokios kitos paprikos,
  • nefiltruoto obuolių sidro acto.   

Pagamino būdas: ¾ stiklainio pripildykite lygiomis dalimis supjaustytų daržovių. Likusią stiklainio dalį pripilkite obuolių sidro acto, tvirtai uždarykite ir pakratykite. Mišinį stiklainyje laikykite dvi savaites, bent kartą per dieną (kuo dažniau – tuo geriau) pakratykite. Vartokite po 30-60 gramų du kartus per dieną.

Norintiems sulieknėti rekomenduojama išbandyti šį receptą: Receptas svorio metimui

Gurmaniški receptai, sužavėsiantys net didžiausius krienų skeptikus

Morkų, obuolių ir krienų salotos

Jums reikės:

  • 2 ½ stiklinės tarkuotų morkų,
  • 2 didelių obuolių,
  • ½ stiklinės grietinės,
  • 2-3 valgomųjų šaukštų tarkuotų nuluptų krienų,
  • 2 valgomųjų šaukštų susmulkintų petražolės lapelių,
  • 1 arbatinio šaukštelio šviežiai spaustų citrinos sulčių,
  • 1 arbatinio šaukštelio cukraus.

Paruošimo būdas: sumaišykite morkas, obuolius, krienus ir grietinę, užberkite petražoles, cukrų ir pipirus bei užlašinkite citrinos sulčių. Uždenkite, palaikykite vieną valandą ir mėgaukitės sveikuoliškomis salotomis.

Pikantiški vištienos kepsneliai

Jums reikės:

  • 4 vištienos krūtinėlių be kaulų,
  • 2 valgomųjų šaukštų krienų,
  • 2 valgomųjų šaukštų balzaminio acto,
  • 3 valgomųjų šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių,
  • druskos ir pipirų pagal skonį,
  • 3 valgomųjų šaukštų nesūraus sviesto, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus.

Paruošimo būdas: išmuškite vištieną į maždaug 0,6 cm storio gabalėlius. Pabarstykite druska ir pipirais. Didelėje keptuvėje ištirpinkite 2 valgomuosius šaukštus sviesto, tuomet įpilkite alyvuogių aliejaus. Kepinkite vištieną ant vidutinės ugnies, kiekvieną pusę po 3 minutes. Tuomet išimkite iš keptuvės ir sudėkite į lėkštę. Į keptuvę supilkite apelsinų sultis, balzaminį actą ir krienus, ugnį laikykite tol, kad pradės kilti burbulai. Maišykite tol, kol padažas pasidarys aksominis, sudėkite vištieną atgal į keptuvę ir kiekvieną pusę kepkite po 2 minutes.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1002
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 709
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 841

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 591
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 767