Radote klaidą? Radote klaidą?
Mityba

Krienai: nauda organizmui ir receptai

tags
Publikuotas 2016 gruodžio 13 views 16629
Krienai: nauda organizmui ir receptai shutterstock.com

Šiuolaikinėje lietuvių virtuvėje gerokai primiršome krienus – juos išstūmė lengvai prieinami ingredientai iš tolimiausių pasaulio kampelių. Šią prieskoninę šaknį verta įtraukti į racioną ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir naudos sveikatai: reguliariai vartojami krienai gali padėti išvengti daugybės ligų.

Krienai: išalkusiems, sergantiems ir lieknėjantiems

Nors krienų šaknis savo išvaizda nežadina apetito, ji organizmui itin naudinga. Krienuose yra visų organizmui būtinų mineralų, pavyzdžiui, natrio, kalio, mangano, geležies, vario, cinko ir magnio. Be to, prieskonyje netrūksta tokių vitaminų kaip B-6, folatų, riboflavinų, niacinų ir pantotenų. Krienais patiekalus turėtų pagardinti ir norintys atsikratyti nereikalingų kilogramų: juose itin mažai kalorijų (100g – 62 kCal) bei labai daug virškinimą gerinančių skaidulų.

Krienų nauda organizmui:

  • Padeda kovoje su vėžiu. Krienai – gausus gliukozinolatų šaltinis, padedančių išvalyti kepenis nuo kancerogenų ir stabdančių jau egzistuojančių auglių augimą. Be to, prieskonyje esantys izotiocianatai bei indolai „pažadina” organizmą nuo vėžio saugančius genus;
  • Jau mūsų močiutės žinojo, kad krienai puikiai valo sinusus ir net gali padėti išgydyti sinusitą. Natūralios medicinos ekspertai rekomenduoja žiupsnį sutarkuotos šaknies įsidėti į burną ir palaikyti kelias minutes. Kai masė praras skonį, ją nurykite;
  • Gydo šlapimtakių infekcijas. Krienai savo savybėmis primena antibiotikus – naikina infekcijas sukeliančias bakterijas. Vartodami šio prieskonio ir nasturtų ekstrakto mišinį užkirsite kelią pasikartojančioms šlapimtakių infekcijoms;
  • Nuramina maudžiančius raumenis. Prieskonis stimuliuoja kraujotaką, todėl efektyviai slopina raumenų maudimą ir skausmą. Krienus vartokite išoriniu būdu, pavyzdžiui, sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir įmasažuoti į odą;
  • Stiprina imunitetą. Krienai – tikra vitamino C bomba: 100-e gramų šviežios šaknies yra 29 mg arba 41% rekomenduojamos vitamino C normos. Imunitetą stiprinanti medžiaga kovoja su virusinėmis infekcijoms ir tuo pačiu neutralizuoja kūną žalojančius laisvuosius radikalus;

  • Šaknyje esantys fitochemikalai stimuliuoja seilių, skrandžio bei žarnyno fermentų išsiskyrimą ir tokiu būdu lengvina virškinimą. Krienai taip pat sukelia apetitą, todėl juos į racioną derėtų įtraukti patiems nevalgiausiems;
  • Kramtomi krienai gali padėti išgydyti net paradantozę. Be to, prieskonis slopina dantų skausmą, stiprina dantenas ir gydo skorbutą. Jei grynų krienų skonis Jums nepriimtinas, juos sumaišykite su šviežiomis morkomis;
  • Užkerta kelią plaukų slinkimui. Krienai, skatindami kraujo apytaką, padeda atstatyti plaukų šaknis. Naudojimo būdas: maždaug kas antrą dieną ištepkite galvos odą šviežiai spaustomis krienų sultimis. Palaikykite 30 minučių, po to natūralų „losjoną” nuplaukite šiltu vandeniu.

Krienus verta prisiminti šaltuoju metų laiku, kuomet daugelį mūsų užklumpa peršalimo ligos. Jų prevencijai ir gydymui vartokite šį galingą antigripinį toniką:

Jums reikės:

  • lygių dalių susmulkinto česnako,
  • svogūno,
  • tarkuotos imbiero šaknies,
  • tarkuotos krienų šaknies,
  • susmulkintos Kajeno ar bet kokios kitos paprikos,
  • nefiltruoto obuolių sidro acto.   

Pagamino būdas: ¾ stiklainio pripildykite lygiomis dalimis supjaustytų daržovių. Likusią stiklainio dalį pripilkite obuolių sidro acto, tvirtai uždarykite ir pakratykite. Mišinį stiklainyje laikykite dvi savaites, bent kartą per dieną (kuo dažniau – tuo geriau) pakratykite. Vartokite po 30-60 gramų du kartus per dieną.

Norintiems sulieknėti rekomenduojama išbandyti šį receptą: Receptas svorio metimui

Gurmaniški receptai, sužavėsiantys net didžiausius krienų skeptikus

Morkų, obuolių ir krienų salotos

Jums reikės:

  • 2 ½ stiklinės tarkuotų morkų,
  • 2 didelių obuolių,
  • ½ stiklinės grietinės,
  • 2-3 valgomųjų šaukštų tarkuotų nuluptų krienų,
  • 2 valgomųjų šaukštų susmulkintų petražolės lapelių,
  • 1 arbatinio šaukštelio šviežiai spaustų citrinos sulčių,
  • 1 arbatinio šaukštelio cukraus.

Paruošimo būdas: sumaišykite morkas, obuolius, krienus ir grietinę, užberkite petražoles, cukrų ir pipirus bei užlašinkite citrinos sulčių. Uždenkite, palaikykite vieną valandą ir mėgaukitės sveikuoliškomis salotomis.

Pikantiški vištienos kepsneliai

Jums reikės:

  • 4 vištienos krūtinėlių be kaulų,
  • 2 valgomųjų šaukštų krienų,
  • 2 valgomųjų šaukštų balzaminio acto,
  • 3 valgomųjų šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių,
  • druskos ir pipirų pagal skonį,
  • 3 valgomųjų šaukštų nesūraus sviesto, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus.

Paruošimo būdas: išmuškite vištieną į maždaug 0,6 cm storio gabalėlius. Pabarstykite druska ir pipirais. Didelėje keptuvėje ištirpinkite 2 valgomuosius šaukštus sviesto, tuomet įpilkite alyvuogių aliejaus. Kepinkite vištieną ant vidutinės ugnies, kiekvieną pusę po 3 minutes. Tuomet išimkite iš keptuvės ir sudėkite į lėkštę. Į keptuvę supilkite apelsinų sultis, balzaminį actą ir krienus, ugnį laikykite tol, kad pradės kilti burbulai. Maišykite tol, kol padažas pasidarys aksominis, sudėkite vištieną atgal į keptuvę ir kiekvieną pusę kepkite po 2 minutes.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai

Padėkime skrandžiui per šventes

Miestas ir širdys pasipuošė laukimu. Įsižiebė ne tik gatvės, bet ir viltys. Skubame pakuoti paskutiniąsias dovanas. Greitai pasimatysime su pačiais artimiausiais žmonėmis ir kartu susėsime prie šventinio stalo. Tačiau gražiausios metų šventės gali būti ne vien tik džiaugsmas, bet ir didelis iššūkis mūsų skrandžiui, ir visai virškinimo sistemai. Maisto iššūkis Prieš didžiąsias metų šventes ne […]

views 4190
Granola
Mityba

Pasigaminkite savo sveiką ir 100% natūralią Granolą

Vieni iš skaniausių pusryčių yra Granola. Tačiau pirktinėje Granoloje gausu rafinuoto cukraus, kvapiųjų medžiagų ir aliejų. Štai kodėl peteikiame jums 100% natūralios Granolos receptą, kurią lengvai pasigaminsite namuose, o svarbiausia, kad skonis bus nuostabus! Recepte rasite 2 skirtingas rūšis riešutų, sėklų ir vaisių. Tokia Granola yra nuostabus būdas pradėti savo dieną, kad gautumėte reikiamą kiekį […]

views 3809
Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje
Mityba

Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje

Dažniausiai manome, kad savo virtuvėje viską žinome ir čia klaidų nedarome. Tačiau dažnas mūsų vis dar daržoves laiko šaldytuvo stalčiuose ir peilius deda į indaplovę. Taigi, laikas sužinoti, kokias dar klaidas darote virtuvėje. Klaidų, dėl kurių maistą išmetame anksčiau, nei galėtume, neišvengia niekas. Portalas „Greatist“ pateikia didžiausias klaidas, kurias darome virtuvėje – sužinoję apie jas […]

views 2396
efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas
Mityba

Efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas

Kol jūs miegate, kūnas degina riebalus, todėl, kuo ilgiau miegate – tuo daugiau riebalų sudeginate! Ar žinojote, kad 8 valandos miego yra idealios sąlygos raumenų formavimuisi ir taip pat medžiagų apykaitos procesams? Virškinimo procesas išsilaiko kūno viduje ir riebalai pradeda tirpti, todėl metabolizmas vyksta geriau tada, kai miegame. Kad riebalų tirpimas labiau suaktyvėtų, siūlome išbandyti […]

views 5765
Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų
Mityba

Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų

Ciberžolė ne tik sušildo kūną, bet gali būti ir efektyvus maisto papildas. Daugelis mokslinių tyrimų rodo, kad ji turi daug naudos žmogaus fizinei sveikatai bei smegenims. Ciberžolės sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie turi galingų gydomųjų savybių. Šis geltonos spalvos prieskonis Indijoje naudojamas jau tūkstančius metų ne tik kaip prieskonis, bet kaip ir vaistinis augalas. […]

views 5638