Radote klaidą? Radote klaidą?
Mityba

Kviečių želmenys: kaip auginti, kaip vartoti ir kokia jų nauda organizmui

tags
Publikuotas 2016 gruodžio 14 views 16427
Kviečių želmenys: kaip auginti, kaip vartoti ir kokia jų nauda organizmui shutterstock.com

Dar mūsų seneliai įvairiausius negalavimus gydė natūraliomis priemonėmis, pavyzdžiui, kviečių želmenimis. Pamirštas vaistas vėl išpopuliarėjo prieš dešimtmetį, ir, manoma, kad dėl jo ligoninės palatos išvengė galybė žmonių. Tad kas gi šis paslaptingasis superaugalas ir su kuo jis valgomas?

Pradedu vartoti kviečių želmenis: ką turėčiau žinoti?

Pradedantiems siūlome nenuvertinti kviečių želmenų galios, kadangi jų poveikis – itin stiprus: per didelis kiekis gali sukelti pykinimą, galvos skausmą ir/ar nuovargį. Geriausia šį stebuklus darantį augalą vartoti sulčių pavidalu: pradėję nuo 30 ml per dieną, iš lėto didinkite kiekį iki 60 ml per dieną. Kviečių želmenų sultis būtina gerti „ant tuščio skrandžio” arba su kitais vaisiais ir daržovėmis – po sočių pietų ar vakarienės gėrimas gali sukelti pykinimą.

Prieš įtraukdami kviečių želmenis į racioną, vaikai, besilaukiančios moterys ar vyresnio amžiaus žmonės turėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Ta pati taisyklė galioja ir kenčiantiems nuo kasos sutrikimų.

Kuo mano organizmui naudingi kviečių želmenys?

Kviečių želmenų sultis galima drąsiai vadinti vaistu nuo visų ligų, kadangi jų sudėtyje randami visi žmogui žinomi mineralai bei vitaminai A, B, C, E, I ir K, galybė baltymų bei 17 amino rūgščių. Be to, kviečių želmenys yra turtingiausias šiais laikais prieinamas „gyvojo” chlorofilo šaltinis.

  1. Kviečių želmenyse gausu seleno, kuris gerina skydliaukės sveikatą. Drugelio formos liauka, užtikrinanti sklandžią organizmo veiklą, dažnai atsakinga ir už viršsvorį ar be priežasties krentančius kilogramus. Todėl reguliarus sulčių vartojimas pagerins ne tik savijautą, bet ir padės sureguliuoti kūno svorį. Susijęs straipsnis: Skydliaukės ligų simptomai, kurių nevalia ignoruoti;
  2. Chlorofilo prisotintas gėrimas pagerina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą ir tokiu būdu stiprina imunitetą. Dėl šios priežasties kviečių želmenų sultimis rytą turėti pradėti kenčiantys nuo peršalimo, gripo ar įvairiausių infekcijų;
  3. Kviečių želmenyse netrūksta virškinimo sistemos darbą gerinančių vitaminų, skaidulų ir B grupės vitaminų. Pavyzdžiui, tiaminas (B1) padeda angliavandenius paversti į energiją, o riboflavinas palaiko virškinamojo trakto gleivinės pamušalo sveikatą;
  4. Padeda kovoti su lėtiniu nuovargiu, kadangi imuninę sistemą stiprinantis chorofilas aprūpina ląsteles bei audinius deguonimi ir tokiu būdu skatina jų regeneraciją;
  5. Kviečių želmenų sultys padidina deguonies kiekį kraujyje ir taip stimuliuoja cirkuliaciją, todėl nesuklysite jų išgėrę prieš aktyvią treniruotę;
  6. Dėl savybės atkurti ląsteles, kviečių želmenys skatina žaizdų gijimą. Vatos gumulėliu užtepkite kviečių želmenų sultis ant pažeistos vietos, palaikykite kelias minutes ir tuomet nuplaukite;
  7. Sultys efektyviai kovoja su bakterijomis ir mikrobais, todėl nenuostabu, kad užkerta kelią ėduoniui bei sumažina dantenų uždegimo riziką;
  8. Gydo odos nudegimus. Vatos gumulėliu užtepkite kviečių želmenų sultis ant pažeistos vietos, palaikykite kelias minutes ir nuplaukite drungnu vandeniu;
  9. Kviečių želmenų sudėtyje yra fermentų, kovojančių su karcirogenais ir sumažinančių radiacijos, užterštumo ir sunkiųjų metalų daromą žalą. Todėl sultys ir papildai itin naudingi kovoje su vėžiu;
  10. Palengvina pagirias. Sulčių šarmingumas gali kompensuoti alkoholio vartojimo sukeltą rūgštingumą. Be to, organizmui tikrai nepakenks papildoma vitaminų ir mineralų dozė;
  11. Manoma, kad kviečių želmenys gydo artritrą, kadangi augalas efektyviai kovoja su uždegimu;
  12. Natūralus vaistas nuo visų ligų reguliuoja lipidų, o tarp jų ir blogojo cholesterolio lygį organizme;
  13. Reguliariai vartojamos kviečių želmenų sultys pagerina nuotaiką, kadangi jų sudėtyje yra su stresu kovoti padedančio vitamino K bei magnio. Be to, augalo sudėtyje esantys vitaminai ir mineralai teigiamai veikia antinkščių sistemą ir tokiu būdu nuslopina nerimo jausmą;
  14. Palengvina menstruacijų skausmus. Labai dažnai ciklas išsireguliuoja ar skausmai apninka dėl vitaminų ir mineralų trūkumo. Kviečių želmenys organizme atkuria jų balansą, todėl „tos dienos” tampa lengvesnės;
  15. Naikina pleiskanas. Manoma, kad kviečių želmenys padeda atstatyti pH balansą ir tokiu būdu pagerinti galvos odos būklę;
  16. Kviečių želmenyse aptinkamas junginys P4D1 teigiamai veikia spermos bei DNR ląsteles ir tokiu būdu gerina vaisingumą.

Nenoriu pirkti. Kaip užsiauginti?

Yra du būdai užsiauginti kviečių želmenų: laikyti sėklas drėgmėje ir laukti kol sudygs, arba pasodinti jas į dirvą. Rekomenduojamas būtent pastarasis būdas, kadangi jis užtikrina želmenų kokybę. Į žemių pilną vazoną arba padėklą suberkite šiek tiek sudygusius kviečius, juos negiliai įspauskite ir palaistykite. Po maždaug 10 dienų jau galėsite spausti pirmąsias sultis.

Jei pabodo kiekvieną rytą gerti vienas kviečių želmenų sultis, jomis (arba milteliais) pagardinkite tirštuosius kokteilius („smoothies”):

Kviečių želmenys: kaip auginti, kaip vartoti ir kokia jų nauda organizmui

Kviečių želmenys: kaip auginti, kaip vartoti ir kokia jų nauda organizmui

Žaliasis kviečių želmenų kokteilis

Jums reikės:

  • 1,5 susmulkinto šaldyto banano,
  • saujelės šviežių špinatų,
  • 1 arbatinio šaukštelio kviečių želmenų miltelių arba 30 ml kviečių želmenų sulčių,
  • 2 datulių (be kauliukų),
  • šiek tiek cinamono.

Paruošimo būdas: sudėkite ingredientus į elektrinį trintuvą, trinkite tol, kol susidarys vientisa tiršta masė. Suvartokite iš karto.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai

Padėkime skrandžiui per šventes

Miestas ir širdys pasipuošė laukimu. Įsižiebė ne tik gatvės, bet ir viltys. Skubame pakuoti paskutiniąsias dovanas. Greitai pasimatysime su pačiais artimiausiais žmonėmis ir kartu susėsime prie šventinio stalo. Tačiau gražiausios metų šventės gali būti ne vien tik džiaugsmas, bet ir didelis iššūkis mūsų skrandžiui, ir visai virškinimo sistemai. Maisto iššūkis Prieš didžiąsias metų šventes ne […]

views 4190
Granola
Mityba

Pasigaminkite savo sveiką ir 100% natūralią Granolą

Vieni iš skaniausių pusryčių yra Granola. Tačiau pirktinėje Granoloje gausu rafinuoto cukraus, kvapiųjų medžiagų ir aliejų. Štai kodėl peteikiame jums 100% natūralios Granolos receptą, kurią lengvai pasigaminsite namuose, o svarbiausia, kad skonis bus nuostabus! Recepte rasite 2 skirtingas rūšis riešutų, sėklų ir vaisių. Tokia Granola yra nuostabus būdas pradėti savo dieną, kad gautumėte reikiamą kiekį […]

views 3809
Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje
Mityba

Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje

Dažniausiai manome, kad savo virtuvėje viską žinome ir čia klaidų nedarome. Tačiau dažnas mūsų vis dar daržoves laiko šaldytuvo stalčiuose ir peilius deda į indaplovę. Taigi, laikas sužinoti, kokias dar klaidas darote virtuvėje. Klaidų, dėl kurių maistą išmetame anksčiau, nei galėtume, neišvengia niekas. Portalas „Greatist“ pateikia didžiausias klaidas, kurias darome virtuvėje – sužinoję apie jas […]

views 2395
efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas
Mityba

Efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas

Kol jūs miegate, kūnas degina riebalus, todėl, kuo ilgiau miegate – tuo daugiau riebalų sudeginate! Ar žinojote, kad 8 valandos miego yra idealios sąlygos raumenų formavimuisi ir taip pat medžiagų apykaitos procesams? Virškinimo procesas išsilaiko kūno viduje ir riebalai pradeda tirpti, todėl metabolizmas vyksta geriau tada, kai miegame. Kad riebalų tirpimas labiau suaktyvėtų, siūlome išbandyti […]

views 5765
Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų
Mityba

Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų

Ciberžolė ne tik sušildo kūną, bet gali būti ir efektyvus maisto papildas. Daugelis mokslinių tyrimų rodo, kad ji turi daug naudos žmogaus fizinei sveikatai bei smegenims. Ciberžolės sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie turi galingų gydomųjų savybių. Šis geltonos spalvos prieskonis Indijoje naudojamas jau tūkstančius metų ne tik kaip prieskonis, bet kaip ir vaistinis augalas. […]

views 5638