Kaip atsakytumėte į šį klausimą apie majonezą: „Nuteisti ar išteisinti?“ Ar šis produktas turėtų puikuotis ant vaišių stalo, aiškinamės su „Tūpk Stok“ projekto įkūrėja, „Insanity“ instruktore ir mitybos konsultante Olga Pociene. Kas yra majonezas? Majonezas yra labai prieštaringai vertinamas produktas. Kulinarai galbūt pasakytų majonezui „taip“ ir nieko blogo tame nematytų ir jie būtų teisūs, žinoma, […]
Tradicinė Izraelio virtuvė – puikus vienos sveikiausių pasaulyje Viduržemio dietos pavyzdys, todėl nenuostabu, kad čia vidutinė gyvenimo trukmė siekia net 81–erius metus. Tiesa, žydų virtuvę nuo kaimynių skiria košerinis maistas, kuris, panašu, šventojoje žydų knygoje Toroje atsirado ne veltui. Kokią naudą teikia griežtų taisyklių ribojamas maistas? „Košer“ hebrajų kalba apibūdina ne tik tinkamą valgyti maistą, […]
Džiugu, kad vis daugiau žmonių rinkdamiesi maistą rūpinasi ne tik gomurio malonumais, bet ir kokybe. Tinkamai paruošti patiekalai teigiamai veikia sveikatą, todėl kitą kartą sukiodamiesi virtuvėje venkite šių 7 maisto gaminimo klaidų. Mėsai renkatės keptuvę nelimpančia danga Nelimpančios dangos keptuvės – tikras išsigelbėjimas tiems, kurie nenori, kad kepamas maistas skendėtų aliejuje. Visgi tokius indus geriausia […]
Nors druska mūsų organizmui – būtina, pernelyg didelis jos kiekis gali pridaryti žalos sveikatai. Kadangi perdirbtuose maisto produktuose šio baltojo prieskonio ir taip daugiau nei reikia, gamindami jį pakeiskite sveikesnėmis ir dar gardesnėmis alternatyvomis. Mėtos. Gaivumo suteikiantis prieskonis, puikiai tiksiantis pagardinti saldžius patiekalus, salotas, makaronus ar kuskusą. Ypatingai dera su tokiomis daržovėmis kaip morkos, žirniai […]
Nors valgome kasdien ir ne kartą, tačiau ar mokame valgyti taisyklingai? Nepersivalgyti? Suvalgyti tik tiek, kiek mums iš tiesų reikia? Ir kas nutinka kaskart, kai persivalgome? Pasakoja mitybos specialistė-konsultantė Indrė Trusovė. Kokias klaidas žmonės dažniausiai daro valgydami? Kaip vieną didžiausių ir dažniausių klaidų įvardinčiau skubėjimą. Šiuolaikinis žmogus nuolat skuba, lekia, daug laiko praleidžia kelyje, dažnas […]
Priminti, kad tai, ką valgome, yra labai svarbu, ko gero, tikrai nereikia. O ar kada nors susimąstėte, kokius ir kuo nesveiko maisto produktus galėtumėte pakeisti? Apie tai dar negalvojote? Tuomet į pagalbą skuba Loreta Fokienė, penkių vaikų mama ir svetainės „vegetarams.lt“ autorė. Pradėkime nuo to, kas gi yra tas nesveikas maistas? Loreta pasakoja: „Nesveikas maistas […]
Jei manote, kad nėra nieko geriau nei sekmadienio rytą mėgautis puodeliu kavos, pagardintos cukrumi ir grietinėle, turime Jums naujienų. Pasirodo, galima gerti ne prastesnio skonio kavą, tačiau suvartoti net 70 kalorijų mažiau. Tad kas gi tas paslaptingasis prieskonis, padėsiantis atsikratyti nereikalingų kilogramų? Cinamonas nuo seno žinomas dėl medžiagų apykaitą greitinančių savybių. Be to, prieskonis malšina […]
Kalbėdami apie maistą, žmonės dažniausiai pagalvoja apie savo svorį, jo kontrolę, tarsi maistas būtų reikalingas vien atsikratyti alkio jausmo, užpildyti skrandį, o po to panaudojamas rankų, kojų ar pilvo apimtims palaikyti. Tačiau jeigu vartojame per mažai maisto, jo pritrūksta nagai, oda, plaukai ir nukenčia mūsų natūralus grožis. Taigi visai nenuostabu, kad nepakankama mityba save alinantys […]
Vieni druską vadina baltąja mirtimi ir kiek įmanoma labiau jos vengia, kiti be ja pagardintų patiekalų neįsivaizduoja gyvenimo. Gydytojai pataria rinktis aukso viduriuką ir suvartojamą druskos kiekį sumažinti, o ne visiškai šio prieskonio atsisakyti, nes jo sudėtyje netrūksta natrio, būtino žmogaus organizmui. Tam, kad sumažintumėte suvartojamą druskos kiekį, nebūtina radikaliai keisti gyvenimo būdą. Prireiks tik šiek […]
Renginyje „Prisijaukink rytą!“ Gamtos Grožio Formulės ekspertų komanda būriui veiklių žmonių pasakojo apie svarbiausius ritualus, kurie padeda vos pabudus jaustis žvaliai. Mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė diskusijos metu pasidalino, kodėl pusryčius valgyti yra būtina, ir kokią naudą žmogaus organizmui bei nuotaikai teikia taisyklingas valgymo režimas. Šie argumentai net ir didžiausią pusryčių skeptiką verčia pakilti ir eiti kaisti […]