Mityba

Majonezas. Nuteisti ar išteisinti?

Publikuotas 2016 21 spalio views 10786
Majonezas. Nuteisti ar išteisinti? shutterstock.com

Kaip atsakytumėte į šį klausimą apie majonezą: „Nuteisti ar išteisinti?“ Ar šis produktas turėtų puikuotis ant vaišių stalo, aiškinamės su „Tūpk Stok“ projekto įkūrėja, „Insanity“ instruktore ir mitybos konsultante Olga Pociene.

Kas yra majonezas?

Majonezas yra labai prieštaringai vertinamas produktas. Kulinarai galbūt pasakytų majonezui „taip“ ir nieko blogo tame nematytų ir jie būtų teisūs, žinoma, tik tuo atveju, jei naudojamas būtų savos gamybos majonezas ir valgomas „gurmaniškai“, kitaip tariant, saikingai ir retai. Sportininkai majonezui tartų griežtą „ne“ ir  iškart eliminuotų iš produktų sąrašo ir jie taip pat būtų teisūs, nes tai produktas, turintis daug kalorijų ir didelį kiekį riebalų. Kas yra majonezas? Pirmiausia, majonezas yra padažas. Ne paslaptis, kad padažai tikrai nėra geros sveikatos ir dailių formų draugai.

Panagrinėkime, kokia pramoniniu būdu išgauto majonezo sudėtis:

  1. Vanduo. Atrodytų nieko ypatingo, tačiau tikras naminis majonezas vandens savo sudėtyje neturi. Jeigu kalbėtume apie naminį majonezą, prie pirmo numerio būtų ne vanduo, o augalinis aliejus. Vanduo dedamas tam, kad sumažintų aliejaus kiekį. Sudėtis visada išdėstoma mažėjimo tvarka, o tai reiškia, kad vandens čia yra daugiausia. Taip pat verta paminėti, kad naminis majonezas yra 70–85 proc. riebumo, tuo tarpu parduotuvėje pirktas majonezas turi tik 30–35 proc. riebalų. Tai tik įrodo, kad pirkto majonezo sudėtis nėra tokia turtinga naudingosiomis medžiagomis kaip naminio.
  2. Rapsų aliejus – tai vienas naudingiausių  aliejų. Tai natūralus vitaminų E, A ir D šaltinis, jame gausu Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių ir labai mažas kiekis sočiųjų riebalų rūgščių. Tai aliejus, kuris saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, šalina kraujagyslių pažeidimus, stiprina regėjimą, imunitetą. O tai rodo, kad ir majonezas turi naudingųjų medžiagų, tačiau skirtumas tas, kad aliejus čia nėra pagrindinė sudedamoji dalis.
  3. Tirštiklis – pakeistų savybių arba genetiškai modifikuotas krakmolas. Krakmolas reikalingas tam, kad masė taptų tiršta, jo yra dedama dėl to, kad yra nepakankamas kiekis riebalų, dėl kurių masė sutirštėtų. Daug krakmolo turintys produktai yra pavojingi sveikatai ir gali pridaryti nemažai žalos. Krakmolas skyla į gliukozę ir tiesiu taikiniu patenka į kraują, dėl to staigiai pakyla cukraus lygis.
  4. Cukrus. Negana to, kad cukraus mes jau gavome su krakmolu, kartu gauname dar ir kristalinio cukraus. Turbūt visi žinome, kad cukruje nėra jokių mineralų ar vitaminų, tai produktas, neturintis jokios maistinės vertės, – tik tuščios kalorijos. Apie cukraus žalą jau ir nekalbu, visi žinome, kad nuo cukraus tunkama, vartojant daug cukraus silpsta imunitetas, jis gali sukelti diabetą, be to, yra siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis ir t. t. Cukraus ir druskos yra beveik visuose perdirbtuose produktuose, todėl pagalvokime, kokį kiekį cukraus mes suvartojame per visą dieną?
  5. Garstyčios – aštrus prieskonis. Jose yra natrio, cinko, geležies, kalcio, magnio, kalio, fosforo, vitaminų B ir E. Garstyčios gerina kraujotaką, pasižymi šildomuoju poveikiu. Garstyčios padeda kovoti su antsvoriu, nes degina riebalus, teigiamai veikia raumenų ir kaulų būklę. 

    Majonezas. Nuteisti ar išteisinti?

    shutterstock.com

  6. Druska. Druska ir cukrus – tokie ingredientai, kuriuos aptikti galima beveik visur, nes tai natūralūs konservantai, kurių dėka produkto vartojimo trukmė ilgėja. Druska – cheminis junginys, kurį sudaro natrio chloridas. Druska yra būtina mūsų organizmui, kad jis galėtų tinkamai funkcionuoti. Pagrindinė druskos funkcija – reguliuoti skysčių balansą organizme ir kontroliuoti raumenų bei nervų darbą. Tačiau per didelis druskos vartojimas siejamas su širdies ligomis, osteoporoze, hipertenzija, skrandžio ir inkstų ligomis, todėl būkite labai atsargūs ir skaitykite etiketes, kiek druskos yra viename ar kitame produkte. Maksimalus druskos kiekis per dieną yra 1 arbatinis šaukštelis.
  7. Kiaušinių trynių milteliai – perdirbtas produktas, tačiau jeigu nėra naudojama jokių papildomų priedų ar konservantų, tai yra grynas kiaušinio produktas. Kiaušiniai yra labai vertingas produktas, turintis nemažą kiekį vitaminų ir mineralų. Jų trynyje gausu riebalų, baltymų, greitai įsisavinamo kalcio, fosforo, cinko, jodo, vitaminų A, D ir E, B12, folio rūgšties ir daugelį kitų vertingų žmogaus organizmui elementų. Kiaušiniai pagarsėję dėl didelio kiekio cholesterolio, kuris randamas kiaušinio tryniuose, tačiau kiaušiniuose taip pat gausu fosfolipidų, mažinančių cholesterolio kiekį kraujyje, todėl teigti, kad kiaušiniai didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, negalima, bet visur galioja ta pati taisyklė: turėkite saiko, toomet 1 kiaušinis per dieną žalos nepridarys.
  8. Acto ir citrinos rūgštis, vyno actas, ksantana derva, kalio sorbatas ar natrio benzoatas. Tai dažniausiai naudojami konservantai, stabilizatoriai. Tai  – medžiagos, pailginančios maisto produkto tinkamumo vartoti laiką, kad produktas ilgiau negestų ir jame nesidaugintų bakterijos. Pavyzdžiui, citrinos rūgštis gali būti naudojama ir kaip konservantas, ir kaip oksidantas. Citrinos rūgštis yra  susintetinta medžiaga. Actas – taip pat sintetinis gaminys.

Majonezas – nuteisti ar išteisinti?

Išanalizavus sudėtį, kyla klausimas ar šis, parduotuvėje pirktas produktas turėtų stovėti ant mūsų stalo? Mano (red. pastaba – mitybos konsultantės) nuomone, „ne“. Majonezas tikrai nepadės pagerinti sveikatos ar sumažinti kūno apimčių. Tai labai kaloringas, daug riebalų turintis produktas. Pramoniniu būdu išgautas majonezas, turi daugiau neigiamos, nei teigiamos naudos, dėl jame esančių priedų. Majonezas siejamas su širdies, kraujagyslių ligomis, ateroskleroze ir kitais negalavimais.  

Visai ką kitą galima pasakyti apie naminį majonezą, į kurio sudėtį įeina augalinės kilmės aliejus, kiaušinio tryniai, garstyčios, druska, actas. Puiku, jei tai būtų naminiai kiaušiniai.  Toks majonezas turi apie 80 proc. riebalų – taip, jis labai kaloringas, tačiau  savo teigiamomis savybėmis gerokai lenkia majonezą išgautą pramoniniu būdu. Tačiau ir čia nereikėtų prarasti saiko. Tai nėra produktas, kuris turėtų puikuotis ant jūsų stalo kasdien, tai – produktas, kurį vartoti reikėtų labai retai.

Kaip alternatyvą majonezui siūlyčiau naudoti graikišką jogurtą, rikotos sūrį, humusą ar avokadą, – tai produktai, kurie puikiai atstos majonezą.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 499
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 416
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 549

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 710