Mityba

8 mitai apie sveiką mitybą, kuriais būtina nustoti tikėti jau dabar

Publikuotas 2016 spalio 25 views 34094
mitai apie sveiką mitybą shutterstock.com

Milžiniškame informacijos sraute kartais sudėtinga atsirinkti, kas yra netikslūs, mitais apipinti faktai, o kas – tikrai naudinga informacija. Deja, šis fenomenas pasireiškia kalbant ir apie sveiką mitybą. Todėl paneigiame 8 įsisenėjusius mitus, neleidžiančius Jums džiaugtis puikia sveikata ir nepriekaištinga figūra.

Mitas nr. 1: kiaušinių tryniai yra kenksmingi

Kai kalbame apie trynius, pirmiausia į galvą šauna mintis apie tarsi ant mielių kylantį cholesterolio lygį. Geltonoji kiaušinio dalis buvo demonizuojama jau nuo šeštojo dešimtmečio, tačiau pastarojo meto tyrimai rodo, kad labiausiai kenkia ne maistinis cholesterolis, o sotieji ir transriebalai bei paprastieji angliavandeniai. Su maistu gaunamas cholesterolis ne tik nėra kenksmingas, bet ir reikalingas kai kuriems organizme vykstantiems procesams. Be to, valgydami kiaušinio trynius, kūną aprūpinate fosforu, cinku, B grupės vitaminais, cholinu ir antioksidantais.

Mitas nr. 2: kava skatina dehidrataciją

Niekas negali nuginčyti, jog kava veikia kaip diuretikas (skatina šlapimo gamybą), tačiau ne taip intensyviai, kaip daugelis galvoja. Jei per dieną išgeriate pakankamai vandens (apie 30 ml kiekvienam Jūsų kūno kilogramui), 2-3 puodeliai kavos tikrai nepadarys didelės žalos.

Mitas nr. 3: natūralus cukrus skiriasi nuo pridėtinio

Visiems laikams reikėtų įsisąmoninti paprastą tiesą: cukrus yra cukrus. Nesvarbu, ar gaunate jį su obuoliu, ar rytine kava, molekuliniu lygiu jis veikia visiškai taip pat. Žinoma, valgyti vaisius apsimoka labiau: kartu su cukrumi pasisavinate ir skaidulas, kurios užkerta kelią cukraus svyravimams kraujyje. Tačiau jei spaudžiate sultis, valgote klevų sirupą ar medų, juos būtinai įskaičiuokite į rekomenduojamą cukraus paros normą – 25 g moterims ir 38 g vyrams.

Mitas nr. 4: organiškas maistas automatiškai yra sveikas

Šiais laikais žodis „organiškas” veikia tarsi burtažodis: atrodo, kad tokį maistą galime valgyti neskaičiuodami. Deja, organiški užkandžiai vis tiek lieka užkandžiais, pavyzdžiui, traškučiai, sausainiai, saldainiai ir šokoladas turi tiek pat cukraus, riebalų ir tuščių kalorijų kaip ir įprastos jų versijos. Nors šiuose produktuose ir nėra pesticidų, būtina kontroliuoti suvalgomas porcijas!  

Mitas nr. 5: margarinas – geriau nei sviestas

Pabūgę sočiųjų riebalų turinčio sviesto, daugelis renkasi margariną. Deja, jame netrūksta net ir mažomis dozėmis itin kenksmingesnių transriebalų. Žinoma, reikėtų atidžiai skaityti ir sviesto etiketes, o kepimui geriausia naudoti „Ghee“.

Mitas nr. 6: salotos – visada sveikiausias meniu pasirinkimas

Besirūpinantys savo sveikata ar bandantys numesti svorio, restoranuose dažniausiai renkasi salotas. Daržoves valgyti būtina dėl jose esančių vitaminų ir maistinių skaidulų, tačiau labai dažnai gerus produktus sugadina jų užpilai. Be to, derėtų vengti salotų su tokiais ingredientais kaip sūris, rūkyta kiauliena, skrebučiai ir saldūs džiovinti vaisiai, o padažą ar aliejų paprašyti patiekti atskirai.

Mitas nr. 7: mažo riebumo produktai – sveikesni

Rinkdamiesi mažo riebumo produktus kartais sau darote tikrą meškos paslaugą. Nepamirškite, kad riebalai mūsų organizmui – tiesiog būtini, kadangi padeda įsisavinti vitaminus A, K, D ir E, aprūpina kūną antioksidantais bei polinesočiosiomis omega–3 rūgštimis, suteikia energijos. Be to, riebiame maiste daugiau kalorijų, kurios suteikia sotumo jausmą, todėl valgydami mažo riebumo produktus dažnai suvartojame didesnius jų kiekis, ir, galų gale, tiek pat kalorijų. Be to, iš maisto pašalinus riebalus, pasikeičia jų skonis, kurį bandoma pataisyti pridedant daug cukraus ir/ar druskos.

Mitas nr. 8: visiems verta atsisakyti glitimo

Jei nesergate celiakija ar nesate alergiški glitimui, Jums nebūtina atsisakyti jo turinčių produktų. Svarbu nepamiršti, kad „be glitimo” ženklu pažymėti produktai taip pat gali būti pagaminti iš prastų ingredientų, turėti daugiau cukraus ir pan. Todėl jei nėra būtinybės, nekeiskite raciono vien vaikydamiesi madų.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 211
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 180
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 898
Mityba

Namų gamybos ispaniškas omletas

Trumpa ispanų kalbos pamokėlė. Jei norite ištarti kaip tikri ispanai – sakykite (tortija). Ispanai dvi, šalia esančias “ll“ taria kaip “j“. Štai ir visa paslaptis. O dabar raitojamės rankoves ir ruošiamės gaminti bulvių omletą arba kitaip – ispanišką omletą. Jis tinka ir vėlyviems sekmadienio pusryčiams, ir pietums bei vakarienei.  Ispanai jį valgo ir šiltą, ir […]

views 259
Mityba

Norite numesti svorio? Jums tereikia keturių šaukštų per dieną

Alyvuogių aliejus pelnė pirmąją vietą Viduržemio jūros dietoje. Jo nauda žmogaus organizmui  begalinė. Jis ne tik žavi dėl savo stipraus skonio, bet ir todėl, kad padeda išvengti širdies ligų, įvairių vėžinių susirgimų, diabeto, nutukimo ir net kovoja su senėjimu. Žinoma, neturėtume pamiršti, kad jis vis tiek yra aliejus, todėl riebus. Kiek turėtume jo suvartoti, jei […]

views 562