Mityba

8 mitai apie sveiką mitybą, kuriais būtina nustoti tikėti jau dabar

Publikuotas 2016 25 spalio views 35617
mitai apie sveiką mitybą shutterstock.com

Milžiniškame informacijos sraute kartais sudėtinga atsirinkti, kas yra netikslūs, mitais apipinti faktai, o kas – tikrai naudinga informacija. Deja, šis fenomenas pasireiškia kalbant ir apie sveiką mitybą. Todėl paneigiame 8 įsisenėjusius mitus, neleidžiančius Jums džiaugtis puikia sveikata ir nepriekaištinga figūra.

Mitas nr. 1: kiaušinių tryniai yra kenksmingi

Kai kalbame apie trynius, pirmiausia į galvą šauna mintis apie tarsi ant mielių kylantį cholesterolio lygį. Geltonoji kiaušinio dalis buvo demonizuojama jau nuo šeštojo dešimtmečio, tačiau pastarojo meto tyrimai rodo, kad labiausiai kenkia ne maistinis cholesterolis, o sotieji ir transriebalai bei paprastieji angliavandeniai. Su maistu gaunamas cholesterolis ne tik nėra kenksmingas, bet ir reikalingas kai kuriems organizme vykstantiems procesams. Be to, valgydami kiaušinio trynius, kūną aprūpinate fosforu, cinku, B grupės vitaminais, cholinu ir antioksidantais.

Mitas nr. 2: kava skatina dehidrataciją

Niekas negali nuginčyti, jog kava veikia kaip diuretikas (skatina šlapimo gamybą), tačiau ne taip intensyviai, kaip daugelis galvoja. Jei per dieną išgeriate pakankamai vandens (apie 30 ml kiekvienam Jūsų kūno kilogramui), 2-3 puodeliai kavos tikrai nepadarys didelės žalos.

Mitas nr. 3: natūralus cukrus skiriasi nuo pridėtinio

Visiems laikams reikėtų įsisąmoninti paprastą tiesą: cukrus yra cukrus. Nesvarbu, ar gaunate jį su obuoliu, ar rytine kava, molekuliniu lygiu jis veikia visiškai taip pat. Žinoma, valgyti vaisius apsimoka labiau: kartu su cukrumi pasisavinate ir skaidulas, kurios užkerta kelią cukraus svyravimams kraujyje. Tačiau jei spaudžiate sultis, valgote klevų sirupą ar medų, juos būtinai įskaičiuokite į rekomenduojamą cukraus paros normą – 25 g moterims ir 38 g vyrams.

Mitas nr. 4: organiškas maistas automatiškai yra sveikas

Šiais laikais žodis „organiškas” veikia tarsi burtažodis: atrodo, kad tokį maistą galime valgyti neskaičiuodami. Deja, organiški užkandžiai vis tiek lieka užkandžiais, pavyzdžiui, traškučiai, sausainiai, saldainiai ir šokoladas turi tiek pat cukraus, riebalų ir tuščių kalorijų kaip ir įprastos jų versijos. Nors šiuose produktuose ir nėra pesticidų, būtina kontroliuoti suvalgomas porcijas!  

Mitas nr. 5: margarinas – geriau nei sviestas

Pabūgę sočiųjų riebalų turinčio sviesto, daugelis renkasi margariną. Deja, jame netrūksta net ir mažomis dozėmis itin kenksmingesnių transriebalų. Žinoma, reikėtų atidžiai skaityti ir sviesto etiketes, o kepimui geriausia naudoti „Ghee“.

Mitas nr. 6: salotos – visada sveikiausias meniu pasirinkimas

Besirūpinantys savo sveikata ar bandantys numesti svorio, restoranuose dažniausiai renkasi salotas. Daržoves valgyti būtina dėl jose esančių vitaminų ir maistinių skaidulų, tačiau labai dažnai gerus produktus sugadina jų užpilai. Be to, derėtų vengti salotų su tokiais ingredientais kaip sūris, rūkyta kiauliena, skrebučiai ir saldūs džiovinti vaisiai, o padažą ar aliejų paprašyti patiekti atskirai.

Mitas nr. 7: mažo riebumo produktai – sveikesni

Rinkdamiesi mažo riebumo produktus kartais sau darote tikrą meškos paslaugą. Nepamirškite, kad riebalai mūsų organizmui – tiesiog būtini, kadangi padeda įsisavinti vitaminus A, K, D ir E, aprūpina kūną antioksidantais bei polinesočiosiomis omega–3 rūgštimis, suteikia energijos. Be to, riebiame maiste daugiau kalorijų, kurios suteikia sotumo jausmą, todėl valgydami mažo riebumo produktus dažnai suvartojame didesnius jų kiekis, ir, galų gale, tiek pat kalorijų. Be to, iš maisto pašalinus riebalus, pasikeičia jų skonis, kurį bandoma pataisyti pridedant daug cukraus ir/ar druskos.

Mitas nr. 8: visiems verta atsisakyti glitimo

Jei nesergate celiakija ar nesate alergiški glitimui, Jums nebūtina atsisakyti jo turinčių produktų. Svarbu nepamiršti, kad „be glitimo” ženklu pažymėti produktai taip pat gali būti pagaminti iš prastų ingredientų, turėti daugiau cukraus ir pan. Todėl jei nėra būtinybės, nekeiskite raciono vien vaikydamiesi madų.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 336
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 324
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 446

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 574
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 686