Mityba

Šie patarimai padės nesveiką maistą pakeisti sveikesniu

Publikuotas 2016 23 liepos views 10380
Šie patarimai padės nesveiką maistą pakeisti sveikesniu shutterstock.com

Priminti, kad tai, ką valgome, yra labai svarbu, ko gero, tikrai nereikia. O ar kada nors susimąstėte, kokius ir kuo nesveiko maisto produktus galėtumėte pakeisti? Apie tai dar negalvojote? Tuomet į pagalbą skuba Loreta Fokienė, penkių vaikų mama ir svetainės „vegetarams.lt“ autorė.

Pradėkime nuo to, kas gi yra tas nesveikas maistas? Loreta pasakoja: „Nesveikas maistas yra tai, kas turi daug konservantų, saldiklių, kitų žmogaus sveikatai kenksmingų priedų. Na, aš žvelgdama vegetarės akimis, prie nesveiko maisto priskirčiau ir mėsą bei jos produktus, žuvį, kiaušinius. Tiesa, tai nėra vien mano nuomonė – mokslininkai ir gydytojai jau daugiau ar mažiau patvirtina, kad mažesnis šių produktų vartojimas gerina sveikatą.“ Tačiau, kas nesveika, tas labai skanu, tiesa? Žmonės yra linkę nekeisti nusistovėjusio, nors ir galbūt pabodusio, bet „pažįstamų“ patiekalų sąrašo. Tikriausiai parduotuvėje renkatės visuomet tuos pačius jums žinomus produktus, užuot išbandę vis ką nors nauja, ar ne taip?

Panaši situacija yra ir su sveikesniu maistu, įpratę valgyti tai, ką valgome, galbūt ir nesveikai, tačiau skaniai, nelabai ir griebiamės eksperimentuoti gamindami naujus, dar neragautus patiekalus, o ypač tada, kai jį sudaro mums neįprasti produktai. Tačiau, ką gali žinoti, galbūt pabandžius ir vieną kartą paragavus toks patiekalas taptų vienu iš labiausiai mėgstamų?

shutterstock.com

shutterstock.com

Be abejo, čia galioja ir dar viena visiems gerai žinoma frazė, jog nepakeičiamų nėra, todėl ir nesveikiems maisto produktams galima surasti alternatyvas. Loreta sako: „Jei mėsa žmogui būtina dėl joje esančių baltymų ir norima šio produkto atsisakyti, galima rinktis baltyminį augalinį maistą. Visi ankštiniai produktai: pupelės, žalieji žirneliai, šparaginės pupelės, šparaginiai žirniai, žirniai, avinžirniai, lęšiai (jų yra nemažai rūšių), soja ir jos patiekalai, kt. Grūdai, riešutai, sėklos taip pat puikus baltymų šaltinis. Jų kasdien turėtų būti žmogaus racione. Prie nesveikų produktų įtraukiau ir cukrų. Jo alternatyva – vaisiai, mirkyti džiovinti vaisiai (juos susmulkinus galima dėti į patiekalus, norint saldaus skonio). Puikiai saldina bananai – juos susmulkinus ir dedant į blynų, keksiukų, pyrago tešlą saldumo tikrai nepasigesite.“

Loreta pabrėžia labai svarbų dalyką: „Svarbu ne kas valgoma, o kokiomis proporcijomis, kiek žalio maisto mityboje, kokia maisto kokybė.“ Be to, pašnekovė pateikia kelias sveikos mitybos taisykles, kiek iš jų laikotės Jūs?

Sveikos mitybos taisyklės:

  • Valgyti tik išalkus ir esant geros nuotaikos (streso metu sulėtėja visi organizmo procesai, maistas sunkiau įsisavinamas, kaupiasi šlakai).
  • Gerti prieš valgį, o ne jo metu ar pavalgius.
  • Nepersivalgyti.
  • Maistą gerti, t. y. gerai sukramtyti, nes virškinimo procesas prasideda jau burnoje.
  • Maistą gaminti vienam kartui, kad netektų šildyti. Ir, geriausia, suvalgyti kuo greičiau po pagaminimo, kol yra daugiau vertingų medžiagų.
  • Įsiklausyti į savo kūną: jis geriausiai jaučia, ko vienu ar kitu atveju norisi. Tačiau čia svarbu kūno švara – jei jis užterštas nesveika ilgamete mityba, pojūčiai gali būti išsikreipę.

Na, ir žinoma, negaliu nepasmalsauti, todėl Loretos klausiu, ar vegetariškas maistas padeda sulieknėti? Ir prašau, kad ji parekomenduotų, ką nors labai labai gardaus. Loreta atsako: „Sulieknėti pirmiausia padeda mažesnės porcijos (šypsosi). Na, ir didesnis šviežių žalių daržovių kiekis kasdien. Siekiančioms mažinti svorį rekomenduočiau rytą pradėti šilto vandens su ½ citrinos sulčių. Po 10–15 minučių galima susiplakti žaliąjį kokteilį. Čia tinka vaisiai, uogos, mirkytos čija sėklos (į pusę puodelio vandens įberkite šaukštelį šių sėklų ir palikite per naktį), daigai (liucernos, ridikėlių, saulėgrąžų), žalumynai (špinatai, dilgėlės, garšva). Vaisiai, uogos ir žalumynai užpilami vandeniu, suplakami kokteilių plaktuve arba sutrinami trintuve.

Užkandžiams geriau rinktis vaisius, daigintas sėklas, gerti pakankamai vandens.“

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 647
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 508
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 629

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 585
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 723