Iš Vidurio Rytų kadaise į Europą atkeliavę špinatai – nuostabus vitaminų ir mineralų rinkinys. Šios daržovės nereikalauja ypatingos priežiūros, todėl puikiai auga ir balkone, ir ant palangės, o iš jų pagaminti patiekalai verčia apsilaižyti pirštus. Tačiau geriausia naujiena yra ta, jog 100 gramų špinatų turi vos 23 kalorijas! Špinatų nauda organizmui:
Naudinga sergantiems diabetu. Špinatuose gausu alfa lipo rūgšties, itin naudingos sergantiems diabetu: ši medžiaga mažina gliukozės kiekį kraujyje ir padidina audinių jautrumą insulinui.
Gerina kraują. 100 gramų špinatų yra net 25% reikiamos dienos geležies normos. Mineralinė medžiaga ypač svarbi damoms, kadangi vien Lietuvoje nuo geležies trūkumo (anemijos) kenčia daugiau nei 30% vaisingo amžiaus moterų.
Stiprina kaulus. Špinatai – dosnus vitamino K šaltinis: tam, kad gautumėte visą rekomenduojamą šio vitamino dienos normą, užteks vos 25 gramų šviežių lapelių. Naudingoji medžiaga yra vienas svarbiausių komponentų, skatinančių kaulų augimą bei padedančių greičiau atsigauti po traumų.
Saugo nuo vėžio. Žaliosiose daržovėse netrūksta vitamino C, kurį galima laikyti vienu galingiausių antioksidantų, padedančių kovoti su vėžinius susirgimus sukeliančiu laisvųjų radikalų poveikiu.
Aprūpina mineralais. Špinatuose gausu mineralų, pavyzdžiui, kalio, kuris padeda kontroliuoti širdies ritmą bei kraujo spaudimą. Taip pat daržovės pasižymi cinku, palaikančiu vyriškų hormonų veiklą, teigiamai veikiančiu odą ir plaukus, gerinančiu virškinimą bei greitinančiu žaizdų gijimą.
Palengvina virškinimą. Daržovės itin naudingos turintiems virškinimo problemų: palengvina vidurių užkietėjimą bei apsaugo skrandžio gleivinę ir užkerta kelią opų atsiradimui.
Gerina regėjimą. Valgydami špinatus su jais gausite nemažai liuteino, padedančio išlaikyti gerą regėjimą.
Špinatai yra vienos iš nedaugelio daržovių, kurias verdant maistingosios savybės ne silpsta, o kaip tik stiprėja! Jei nesugalvojate, kaip į racioną įtraukti šį supermaistą, išmėginkite trintą špinatų sriubą:
bigstockphoto.com
Jums reikės (4 porcijoms):
Paruošimo būdas: