Mityba

Špinatai: gardus sveikatos šaltinis ant Jūsų palangės

Publikuotas 2016 20 gegužės views 11309
špinatai bigstockphoto.com

Iš Vidurio Rytų kadaise į Europą atkeliavę špinatai – nuostabus vitaminų ir mineralų rinkinys. Šios daržovės nereikalauja ypatingos priežiūros, todėl puikiai auga ir balkone, ir ant palangės, o iš jų pagaminti patiekalai verčia apsilaižyti pirštus. Tačiau geriausia naujiena yra ta, jog 100 gramų špinatų turi vos 23 kalorijas! Špinatų nauda organizmui:

Naudinga sergantiems diabetu. Špinatuose gausu alfa lipo rūgšties, itin naudingos sergantiems diabetu: ši medžiaga mažina gliukozės kiekį kraujyje ir padidina audinių jautrumą insulinui.

Gerina kraują. 100 gramų špinatų yra net 25% reikiamos dienos geležies normos. Mineralinė medžiaga ypač svarbi damoms, kadangi vien Lietuvoje nuo geležies trūkumo (anemijos) kenčia daugiau nei 30% vaisingo amžiaus moterų.

Stiprina kaulus. Špinatai – dosnus vitamino K šaltinis: tam, kad gautumėte visą rekomenduojamą šio vitamino dienos normą, užteks vos 25 gramų šviežių lapelių.  Naudingoji medžiaga yra vienas svarbiausių komponentų, skatinančių kaulų augimą bei padedančių greičiau atsigauti po traumų.

Saugo nuo vėžio. Žaliosiose daržovėse netrūksta vitamino C, kurį galima laikyti vienu galingiausių antioksidantų, padedančių kovoti su vėžinius susirgimus sukeliančiu laisvųjų radikalų poveikiu.

Aprūpina mineralais. Špinatuose gausu mineralų, pavyzdžiui, kalio, kuris padeda kontroliuoti širdies ritmą bei kraujo spaudimą. Taip pat daržovės pasižymi cinku, palaikančiu vyriškų hormonų veiklą, teigiamai veikiančiu odą ir plaukus, gerinančiu virškinimą bei greitinančiu žaizdų gijimą.

Palengvina virškinimą. Daržovės itin naudingos turintiems virškinimo problemų: palengvina vidurių užkietėjimą bei apsaugo skrandžio gleivinę ir užkerta kelią opų atsiradimui.

Gerina regėjimą. Valgydami špinatus su jais gausite nemažai liuteino, padedančio išlaikyti gerą regėjimą.

Špinatai yra vienos iš nedaugelio daržovių, kurias verdant maistingosios savybės ne silpsta, o kaip tik stiprėja! Jei nesugalvojate, kaip į racioną įtraukti šį supermaistą, išmėginkite trintą špinatų sriubą:

špinatai

bigstockphoto.com

Jums reikės (4 porcijoms):

  • 50 gramų sviesto;
  • 1 vidutinio svogūno;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 vidutinės bulvės;
  • 450 mililitrų vištienos arba daržovių sultinio;
  • 600 mililitrų pieno;
  • 450 gramų šviežių špinatų;
  • ½ citrinos žievelės (tarkuotos);
  • pagal skonį trintų muskato riešutų;
  • 3 valgomųjų šaukštų grietinės.

Paruošimo būdas:

  1. Sviestą ištirpinkite puode, į jį sudėkite susmulkintą svogūną bei česnaką ir ant lengvos ugnies šildykite 5-6 minutes.
  2. Suberkite supjaustytos bulvės gabalėlius ir pavirkite dar vieną minutę.
  3. Supilkite vištienos arba daržovių sultinį, pavirkite 8-10 minučių. Supilkite pieną, suberkite pusę špinatų ir citrinos žievelę, uždenkite ir pavirinkite 15 minučių.
  4. Kai baigsite virti, palikite 5 minutes atvėsti.  
  5. Supilkite pravėsusią sriubą į trintuvą, sudėkite likusius špinatus (taip jie suteiks ryškią spalvą ir šviežumo skonį), trinkite tol, kas susidarys vientisa masė. Vėl supilkite į puodą ir pašildykite. Pagardinkite druska, pipirais, muskatu ir grietine. Skanaus!

Daugiau sveikų receptų žiūrėkite mūsų receptų skiltyje!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 99

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 254
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 381
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8915
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8922