Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti.
Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę:
Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie reguliariai valgo avokadus, yra sveikesni nei tie, kurie nevalgo. Avokadai sumažina riziką susirgti metaboliniu sindromu. Tas pats tyrimas taip pat parodė, kad avokadų valgytojai yra linkę būti lieknesni.
Avokaduose yra daug kalio, maistinių medžiagų, būtinų norint tinkamai sureguliuoti kraujospūdį. Normalus kraujospūdis yra svarbus bendrai sveikatai ir sumažina inkstų ligų bei kitų sunkių ligų riziką.
Avokadai pasižymi unikalia sudėtimi, todėl ilgiau jaučiatės sotūs. Valgydami avokadą galite atsispirti nesveikiems užkandžiams, kurie gali padėti kontroliuoti svorį. Jie taip pat turi daug vandens, o tai dar labiau padidina sotumo jausmą.
Kiekvienai kūno daliai reikalinga tinkama mityba, o jūsų akys nėra išimtis. Norint gerai matyti, joms reikia kelių junginių, įskaitant zeaksantiną ir liuteiną. Avokaduose yra nemažas jų abiejų kiekis.
Sveikatos priežiūros specialistai kalba apie dviejų rūšių cholesterolį organizme – didelio tankio lipoproteinus arba „gerą cholesterolį“ ir mažo tankio lipoproteinus arba „blogąjį cholesterolį“. Tyrimai rodo, kad valgant avokadus „blogasis cholesterolis” mažėja.
Juose yra folio rūgšties, vitamino B6 ir kitų vitaminų bei mineralų, kurie palaiko vaisiaus vystymąsi ir motinos sveikatą. Nuo antrojo trimestro moterys turi suvalgyti apie 300–500 papildomų kalorijų per dieną. Idealiu atveju šios papildomos kalorijos turėtų būti sveiko. Vidutiniame avokade yra apie 250 kalorijų, todėl jis gali būti naudingas nėščios moters dietos priedas tiek maistinių medžiagų, tiek kalorijų atžvilgiu.
Manoma, kad avokaduose yra antikancerogeninių savybių. Nors reikia daugiau tyrimų, mokslininkai mano, kad šios medžiagos gali sumažinti oksidacinį stresą kūnui ir sumažinti vėžio, ypač burnos ertmės, riziką. Valgant avokadus, jūsų kūnas gali sunaikinti priešvėžines ir vėžines ląsteles.
Kaip išsirinkti, laikyti ir valgyti avokadus
Jūs galite valgyti avokadą ir be nieko. Paprasčiausiai perpjaukite per pusę, išgriebkite šaukštą ir tada suvalgykite minkštimą.
Norėdami greitai patiekti pusryčius, galite sutrinti avokadą ant skrebučių arba pridėti prie salotų su lapais ir sėklomis sveikiems veganiškiems pietums. Avokadas dažniausiai naudojamas gvakamolėje – greitame, paprastame patiekale, kuris gaminamas sutrinant jį su pomidorais ir pagardais.
Avokadai pasižymi geriausiu skoniu, jei paliekami naktį kambario temperatūroje. Rinkdamiesi avokadus, švelniai juos suspauskite. Jei jaučiasi šiek tiek minkšti, jie yra tinkami valgyti.
Geriausiai vengti labai minkštų avokadų, nes jų minkštimas yra kartaus skonio. Norėdami greitai subrandinti kietą avokadą, padėkite jį šalia banano porai dienų. Jei turite likusių avokadų, apšlakstykite juos citrinos ar laimo sultimis, įvyniokite į plastikinę plėvelę ir sudėkite į šaldytuvą.