Džiugu, kad vis daugiau žmonių rinkdamiesi maistą rūpinasi ne tik gomurio malonumais, bet ir kokybe. Tinkamai paruošti patiekalai teigiamai veikia sveikatą, todėl kitą kartą sukiodamiesi virtuvėje venkite šių 7 maisto gaminimo klaidų.
Nelimpančios dangos keptuvės – tikras išsigelbėjimas tiems, kurie nenori, kad kepamas maistas skendėtų aliejuje. Visgi tokius indus geriausia palikti omletui ir blyneliams, tuo tarpu mėsa geriausiai iškeps ir traškia plutele pasidengs įprastoje keptuvėje arba ant griliaus.
Beje, siekdami, kad mėsa pasidengtų traškia plutele, prisiminkite paprastą taisyklę: kepdami mėsos gabalėliai negali liestis vienas su kitu.
Pernelyg įkaitintas, 160°C temperatūrą pasiekęs, alyvuogių aliejus ne tik praranda visas savo gerąsias savybes, bet ir tampa kenksmingas. Todėl pastarąjį palikite salotų gardinimui, o į keptuvę pilkite tuos, kurių smilkimo temperatūra gerokai aukštesnė: lydytą sviestą, rafinuotą dygminų ir avokadų aliejų.
Turbūt pastebėjote, jog daugumoje receptų nurodoma česnaką įdėti pačioje kepimo pabaigoje, t.y. likus vos 2–3 minutėms. To priežastis – mažesnis nei kitose daržovėse esantis vandens kiekis, kuriam išgaravus česnakas patiekalui suteikia nemalonų skonį.
Prieš apdorodami mėsą, būtinai ją atšildykite iki kambario temperatūros. Taip ji tolygiai iškeps ir išvengsite nemalonios situacijos, kuomet prapjovus kepsnį viduje randate gabalą žalios mėsos. Ta pati taisyklė galioja ir kepant orkaitėje.
Ne visi vaisiai ir daržovės „mėgsta“ šaltį, todėl neverta jų laikyti šaldytuve. Pomidorai, svogūnai, česnakai, bulvės, cukinijos, baklažanai ir tropiniai vaisiai geriau išsilaiko kambario temperatūroje.
Jei trynys – pilkšvas, o baltymas savo konsistencija primena gumą, neskubėkite kaltinti kiaušinių kokybės. Greičiausiai patys juos sugadinote pervirdami. Norėdami to išvengti, išbandykite šį būdą: kai tik vanduo užvirs, nukelkite puodą nuo viryklės, jį uždenkite dangčiu ir kiaušinius karštame vandenyje laikykite 10 minučių.
Pasitaiko, jog gaminimo procesui užtrukus nebegalime išlaukti, kada gi paragausime savo šedevro. Visgi verta truputį pakentėti ir mėsą pjaustyti praėjus 2–3 minutėms, kadangi taip sultys lengviau pasiskirstys ir skonis bus dar geresnis.