Mityba

Maistas ir emocijos. Koks tarp jų ryšys?

Publikuotas 2016 spalio 30 views 12038
Maistas ir emocijos. Koks tarp jų ryšys? shutterstock.com

Turbūt kiekvienam pažįstamas jausmas, kai net pačią niūriausią dieną praskaidrinti padeda puodelis kavos, o dangiško skonio desertai ir pyragaičiai suveikia lyg patys geriausi antidepresantai, tiesa? Apie maistą ir jo įtaką emocijoms pasakoja sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė.

Maistas ir emocijos. Koks tarp jų ryšys?

Mūsų laisvalaikyje ir gyvenime maistas turi labai didelį vaidmenį. Taip jau yra, kad visos šventės, atostogos ar laisvadieniai asocijuojasi su dideliu vaišių stalu. Visos linksmos akimirkos vienaip ar kitaip gali būti siejamos su maistu. Be maisto mes negalėtume atlikti paprasčiausių darbų. Mūsų raumenys suvystų, nervų sistemai taip pat nepavyktų atlikti savo funkcijų.

Maisto įtaka emocijoms yra labai didelė. Juk visa gaunama energija yra būtent iš maisto. Iš esmės, nuo to, ką valgome ir priklauso, ar mes būsime energingi, žvalūs, linksmi, o galbūt priešingai – išsekę, apsnūdę ir liūdni. Žinoma, yra ir kitų faktorių lemiančių mūsų savijautą, tokie kaip poilsis, miegas, stresas, meilė ir t. t., tačiau maistas – vienas pagrindinių rodiklių, kuris kontroliuoja emocijas.

Tam, kad būtume žvalūs, energingi, linksmi ir pavalgę jaustume lengvumą, mūsų mityba turi būti subalansuota. Vadinasi, su kiekvienu maitinimusi turime gauti atitinkamą kiekį angliavandenių, baltymų ir riebalų. Jeigu kažkurio iš šių komponentų trūksta mūsų organizmui, mes jaučiamės sudirgę, mieguisti, nedarbingi.

Maistas ir emocijos

shutterstock.com

Maistas ir emocijos:

  • Angliavandeniai yra pagrindiniai energijos šaltiniai, jie veikia tarsi antidepresantai, ramina. Tačiau per didelis angliavandenių kiekis gali sukelti mieguistumą. Jų gausu kruopose, vaisiuose, ruginėje duonoje, miltiniuose patiekaluose.
  • Baltymai – dar vienas energijos šaltinis, jie suteikia jėgų, stiprina atmintį ir aprūpina organizmą energija. Baltymų gausu mėsoje, paukštienoje, žuvyje, vištos kiaušiniuose, ankštinėse kultūrose. Jais turtingi ir pieno produktai: sūris, pienas.
  • Riebalai yra koncentruota energija, kad organizmas galėtų normaliai funkcionuoti. Riebalai padeda susidaryti hormonams, tad jie ypač svarbūs moterims, kurios su maistu turėtų gauti šiek tiek daugiau riebalų nei vyrai. Valgant riebalus, organizmas gauna riebaluose tirpių vitaminų – A, D, E, K. Sočiųjų riebiųjų rūgščių yra gyvulinės kilmės ir pieno produktuose, nesočiųjų riebiųjų rūgščių – augaliniuose aliejuose. Riebalus reikia riboti, nes per didelis jų kiekis gali pakenkti organizmui.
  • Maisto trūkumas taip pat slopina darbingumą. Šiuo atveju, žmogus negali sutelkti dėmesio ne todėl, kad yra mieguistas, o todėl, kad jaučiasi dirglesnis. Pavyzdžiui, cukraus trūkumas daro žmogų jautresnį, dirglesnį, o užsitęsusi tokia būklė veikia slopinančiai.
  • Nors cukrus ir gerina nuotaiką, patartina vengti cukraus ir saldumynų. Dėl cukraus stipriai padidėja gliukozės kiekis kraujyje. Kuo dažniau valgote saldumynus, tuo dažniau jų norisi ir tuo dažniau padidėja gliukozės kiekis, o staigūs padidėjimai labai nuvargina organizmą, todėl saldumynų mėgėjai dažnai jaučia mieguistumą ir apatiją. Miltiniai ir makaronų gaminiai taip pat sukelia staigų gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą, o tai vargina organizmą ir atima energiją.
  • Kofeinas – viena iš žinomiausių medžiagų, kuri gerina nuotaiką. Kofeino gausu kavoje, arbatoje, gazuotuose gėrimuose ir šokolade. Puodelis kavos nuteikia žvaliai, o reguliariai vartojama kava gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms greičiau galvoti ir pagerinti atmintį.
  • Bananai – reguliariai valgant bananus daug paprasčiau atsikratyti streso. Taip pat bananuose gausu angliavandenių, kurie gamina serotoniną – medžiagą, sukeliančią laimės jausmą.

    Riebi žuvis, avokadai, graikiniai riešutai bei saulėgrąžos. Šiuose produktuose daug gamtos sukurtų antidepresantų – omega-3 riebalų rūgščių. Dauguma atliktų tyrimų parodė, kad stresas rečiau kamuoja tuos žmones, kurie vartoja didesnį kiekį minėtų produktų.

  • Salotos jose gausu folio rūgšties, todėl jos pakelia ūpą. Dietologai užtikrina, kad ši lapinė daržovė nugali nuovargį dėl sudėtyje esančių raminamųjų medžiagų. Taip pat padeda numalšinti raumenų skausmus ir yra puikus antioksidantų šaltinis, sulaikantis senėjimą.

     

  • Raudona mėsa (aviena, jautiena ir kiauliena) – dažnas ir nesaikingas jos vartojimas baigiasi tuo, kad mūsų organizmas nespėja jos virškinti. Žarnyne prasideda irimo procesai, susidaro nuodai, kurie bus įsiurbiami ir veiks nervų sistemą, todėl pasijus nuovargis, dirglumas, apims depresiška būsena.
  • Bulvių traškučiai – juose yra keletas nepaprastai kenksmingų rūgščių ir kancerogeno akrilamido. Šios medžiagos žmogaus organizme blokuoja endorfinus. Žmogaus smegenims reikia, kad šie plūstų nuolatos, o kai tik šis procesas sutrinka, nuotaika garantuotai subjūra.

Laimė ne maisto kiekyje

Be abejo, tiek maisto trūkumas, tiek persivalgymas veikia emocijas ir darbingumą, tad valgyti reikia reguliariai bei saikingai. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad žymiai darbingesnė ir aktyvesnė jaučiuosi tuomet, kai esu šiek tiek alkana. O persivalgymai mane veikia labai blogai tiek emociškai, tiek fiziškai. Linkiu visiems įsisąmoninti, kad šventės, vakarėliai yra skirti ne tam, kad skaniai pavalgytumėm, o tam, kad žmonės pabūtų drauge. Tik suvokus tai, kad nereikia kimšti į save visko, kas yra ant vaišių stalo, išmoksite mėgautis maistu ir tai suteiks tik geras emocijas. Yra puikus posakis: „esame tai, ką valgome“. Šiam posakiui pritariu visu 100 %. Tad dažniau pagalvokime, ką dedame į save, mylėkime save, savo kūną ir organizmą. Mąstymas, kad gyvenu vieną kartą ir galiu sau leisti viską yra labai klaidingas. Būtent leisdami sau valgyti visokį šlamštą, persivalgyti mes organizmui darome „meškos paslaugą“.

maistas ir emocijos

shutterstock.com

Nepamirškite pasilepinti net jei ir laikotės dietos  

Dabar labai populiariu – atletiškas kūnas, griežtos dietos be jokių angliavandenių, o kartais net atsisakant ir ribojant skysčius. Kai tai daro profesionalūs sportininkai su specialistų priežiūra, viskas gerai, tačiau labai dažnai žmonės nugirsta ar prisiskaito visokių patarimų ir patys imasi drastiškų priemonių svorio reguliavimui. Po kelių drastiškų dienų, žmogus pratrūksta ir persivalgo, suvalgo trigubai už visas tas dienas, iššluoja visą šaldytuvą, nes tokios dietos iššaukia emocinį nestabilumą.

Tad jeigu nesate profesionalus sportininkas, linkiu leisti sau truputį daugiau ir neapsiriboti vien vištiena ir salotomis. Norite šokolado? Suvalgykite jo priešpiet, tai tikrai pakels nuotaiką ir vakare nesušlamšite visos šokolado plytos. Valgykite skaniai, maistą patiekite gražiose lėkštėse, valgykite neskubėdami ir pasimėgaudami. Vieną kartą per savaitę leiskite sau suvalgyti kažką nuodėmingo – tai, ką jūs labai mėgstate ir pamatysite, kaip puikiai pasijusite.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 770
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 874
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 763
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 698
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 1459