Radote klaidą? Radote klaidą?
Mityba

Maistas ir emocijos. Koks tarp jų ryšys?

Publikuotas 2016 spalio 30 views 11795
Maistas ir emocijos. Koks tarp jų ryšys? shutterstock.com

Turbūt kiekvienam pažįstamas jausmas, kai net pačią niūriausią dieną praskaidrinti padeda puodelis kavos, o dangiško skonio desertai ir pyragaičiai suveikia lyg patys geriausi antidepresantai, tiesa? Apie maistą ir jo įtaką emocijoms pasakoja sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė.

Maistas ir emocijos. Koks tarp jų ryšys?

Mūsų laisvalaikyje ir gyvenime maistas turi labai didelį vaidmenį. Taip jau yra, kad visos šventės, atostogos ar laisvadieniai asocijuojasi su dideliu vaišių stalu. Visos linksmos akimirkos vienaip ar kitaip gali būti siejamos su maistu. Be maisto mes negalėtume atlikti paprasčiausių darbų. Mūsų raumenys suvystų, nervų sistemai taip pat nepavyktų atlikti savo funkcijų.

Maisto įtaka emocijoms yra labai didelė. Juk visa gaunama energija yra būtent iš maisto. Iš esmės, nuo to, ką valgome ir priklauso, ar mes būsime energingi, žvalūs, linksmi, o galbūt priešingai – išsekę, apsnūdę ir liūdni. Žinoma, yra ir kitų faktorių lemiančių mūsų savijautą, tokie kaip poilsis, miegas, stresas, meilė ir t. t., tačiau maistas – vienas pagrindinių rodiklių, kuris kontroliuoja emocijas.

Tam, kad būtume žvalūs, energingi, linksmi ir pavalgę jaustume lengvumą, mūsų mityba turi būti subalansuota. Vadinasi, su kiekvienu maitinimusi turime gauti atitinkamą kiekį angliavandenių, baltymų ir riebalų. Jeigu kažkurio iš šių komponentų trūksta mūsų organizmui, mes jaučiamės sudirgę, mieguisti, nedarbingi.

Maistas ir emocijos

shutterstock.com

Maistas ir emocijos:

  • Angliavandeniai yra pagrindiniai energijos šaltiniai, jie veikia tarsi antidepresantai, ramina. Tačiau per didelis angliavandenių kiekis gali sukelti mieguistumą. Jų gausu kruopose, vaisiuose, ruginėje duonoje, miltiniuose patiekaluose.
  • Baltymai – dar vienas energijos šaltinis, jie suteikia jėgų, stiprina atmintį ir aprūpina organizmą energija. Baltymų gausu mėsoje, paukštienoje, žuvyje, vištos kiaušiniuose, ankštinėse kultūrose. Jais turtingi ir pieno produktai: sūris, pienas.
  • Riebalai yra koncentruota energija, kad organizmas galėtų normaliai funkcionuoti. Riebalai padeda susidaryti hormonams, tad jie ypač svarbūs moterims, kurios su maistu turėtų gauti šiek tiek daugiau riebalų nei vyrai. Valgant riebalus, organizmas gauna riebaluose tirpių vitaminų – A, D, E, K. Sočiųjų riebiųjų rūgščių yra gyvulinės kilmės ir pieno produktuose, nesočiųjų riebiųjų rūgščių – augaliniuose aliejuose. Riebalus reikia riboti, nes per didelis jų kiekis gali pakenkti organizmui.
  • Maisto trūkumas taip pat slopina darbingumą. Šiuo atveju, žmogus negali sutelkti dėmesio ne todėl, kad yra mieguistas, o todėl, kad jaučiasi dirglesnis. Pavyzdžiui, cukraus trūkumas daro žmogų jautresnį, dirglesnį, o užsitęsusi tokia būklė veikia slopinančiai.
  • Nors cukrus ir gerina nuotaiką, patartina vengti cukraus ir saldumynų. Dėl cukraus stipriai padidėja gliukozės kiekis kraujyje. Kuo dažniau valgote saldumynus, tuo dažniau jų norisi ir tuo dažniau padidėja gliukozės kiekis, o staigūs padidėjimai labai nuvargina organizmą, todėl saldumynų mėgėjai dažnai jaučia mieguistumą ir apatiją. Miltiniai ir makaronų gaminiai taip pat sukelia staigų gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą, o tai vargina organizmą ir atima energiją.
  • Kofeinas – viena iš žinomiausių medžiagų, kuri gerina nuotaiką. Kofeino gausu kavoje, arbatoje, gazuotuose gėrimuose ir šokolade. Puodelis kavos nuteikia žvaliai, o reguliariai vartojama kava gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms greičiau galvoti ir pagerinti atmintį.
  • Bananai – reguliariai valgant bananus daug paprasčiau atsikratyti streso. Taip pat bananuose gausu angliavandenių, kurie gamina serotoniną – medžiagą, sukeliančią laimės jausmą.

    Riebi žuvis, avokadai, graikiniai riešutai bei saulėgrąžos. Šiuose produktuose daug gamtos sukurtų antidepresantų – omega-3 riebalų rūgščių. Dauguma atliktų tyrimų parodė, kad stresas rečiau kamuoja tuos žmones, kurie vartoja didesnį kiekį minėtų produktų.

  • Salotos jose gausu folio rūgšties, todėl jos pakelia ūpą. Dietologai užtikrina, kad ši lapinė daržovė nugali nuovargį dėl sudėtyje esančių raminamųjų medžiagų. Taip pat padeda numalšinti raumenų skausmus ir yra puikus antioksidantų šaltinis, sulaikantis senėjimą.

     

  • Raudona mėsa (aviena, jautiena ir kiauliena) – dažnas ir nesaikingas jos vartojimas baigiasi tuo, kad mūsų organizmas nespėja jos virškinti. Žarnyne prasideda irimo procesai, susidaro nuodai, kurie bus įsiurbiami ir veiks nervų sistemą, todėl pasijus nuovargis, dirglumas, apims depresiška būsena.
  • Bulvių traškučiai – juose yra keletas nepaprastai kenksmingų rūgščių ir kancerogeno akrilamido. Šios medžiagos žmogaus organizme blokuoja endorfinus. Žmogaus smegenims reikia, kad šie plūstų nuolatos, o kai tik šis procesas sutrinka, nuotaika garantuotai subjūra.

Laimė ne maisto kiekyje

Be abejo, tiek maisto trūkumas, tiek persivalgymas veikia emocijas ir darbingumą, tad valgyti reikia reguliariai bei saikingai. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad žymiai darbingesnė ir aktyvesnė jaučiuosi tuomet, kai esu šiek tiek alkana. O persivalgymai mane veikia labai blogai tiek emociškai, tiek fiziškai. Linkiu visiems įsisąmoninti, kad šventės, vakarėliai yra skirti ne tam, kad skaniai pavalgytumėm, o tam, kad žmonės pabūtų drauge. Tik suvokus tai, kad nereikia kimšti į save visko, kas yra ant vaišių stalo, išmoksite mėgautis maistu ir tai suteiks tik geras emocijas. Yra puikus posakis: „esame tai, ką valgome“. Šiam posakiui pritariu visu 100 %. Tad dažniau pagalvokime, ką dedame į save, mylėkime save, savo kūną ir organizmą. Mąstymas, kad gyvenu vieną kartą ir galiu sau leisti viską yra labai klaidingas. Būtent leisdami sau valgyti visokį šlamštą, persivalgyti mes organizmui darome „meškos paslaugą“.

maistas ir emocijos

shutterstock.com

Nepamirškite pasilepinti net jei ir laikotės dietos  

Dabar labai populiariu – atletiškas kūnas, griežtos dietos be jokių angliavandenių, o kartais net atsisakant ir ribojant skysčius. Kai tai daro profesionalūs sportininkai su specialistų priežiūra, viskas gerai, tačiau labai dažnai žmonės nugirsta ar prisiskaito visokių patarimų ir patys imasi drastiškų priemonių svorio reguliavimui. Po kelių drastiškų dienų, žmogus pratrūksta ir persivalgo, suvalgo trigubai už visas tas dienas, iššluoja visą šaldytuvą, nes tokios dietos iššaukia emocinį nestabilumą.

Tad jeigu nesate profesionalus sportininkas, linkiu leisti sau truputį daugiau ir neapsiriboti vien vištiena ir salotomis. Norite šokolado? Suvalgykite jo priešpiet, tai tikrai pakels nuotaiką ir vakare nesušlamšite visos šokolado plytos. Valgykite skaniai, maistą patiekite gražiose lėkštėse, valgykite neskubėdami ir pasimėgaudami. Vieną kartą per savaitę leiskite sau suvalgyti kažką nuodėmingo – tai, ką jūs labai mėgstate ir pamatysite, kaip puikiai pasijusite.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai

Padėkime skrandžiui per šventes

Miestas ir širdys pasipuošė laukimu. Įsižiebė ne tik gatvės, bet ir viltys. Skubame pakuoti paskutiniąsias dovanas. Greitai pasimatysime su pačiais artimiausiais žmonėmis ir kartu susėsime prie šventinio stalo. Tačiau gražiausios metų šventės gali būti ne vien tik džiaugsmas, bet ir didelis iššūkis mūsų skrandžiui, ir visai virškinimo sistemai. Maisto iššūkis Prieš didžiąsias metų šventes ne […]

views 4225
Granola
Mityba

Pasigaminkite savo sveiką ir 100% natūralią Granolą

Vieni iš skaniausių pusryčių yra Granola. Tačiau pirktinėje Granoloje gausu rafinuoto cukraus, kvapiųjų medžiagų ir aliejų. Štai kodėl peteikiame jums 100% natūralios Granolos receptą, kurią lengvai pasigaminsite namuose, o svarbiausia, kad skonis bus nuostabus! Recepte rasite 2 skirtingas rūšis riešutų, sėklų ir vaisių. Tokia Granola yra nuostabus būdas pradėti savo dieną, kad gautumėte reikiamą kiekį […]

views 3871
Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje
Mityba

Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje

Dažniausiai manome, kad savo virtuvėje viską žinome ir čia klaidų nedarome. Tačiau dažnas mūsų vis dar daržoves laiko šaldytuvo stalčiuose ir peilius deda į indaplovę. Taigi, laikas sužinoti, kokias dar klaidas darote virtuvėje. Klaidų, dėl kurių maistą išmetame anksčiau, nei galėtume, neišvengia niekas. Portalas „Greatist“ pateikia didžiausias klaidas, kurias darome virtuvėje – sužinoję apie jas […]

views 2443
efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas
Mityba

Efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas

Kol jūs miegate, kūnas degina riebalus, todėl, kuo ilgiau miegate – tuo daugiau riebalų sudeginate! Ar žinojote, kad 8 valandos miego yra idealios sąlygos raumenų formavimuisi ir taip pat medžiagų apykaitos procesams? Virškinimo procesas išsilaiko kūno viduje ir riebalai pradeda tirpti, todėl metabolizmas vyksta geriau tada, kai miegame. Kad riebalų tirpimas labiau suaktyvėtų, siūlome išbandyti […]

views 5874
Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų
Mityba

Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų

Ciberžolė ne tik sušildo kūną, bet gali būti ir efektyvus maisto papildas. Daugelis mokslinių tyrimų rodo, kad ji turi daug naudos žmogaus fizinei sveikatai bei smegenims. Ciberžolės sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie turi galingų gydomųjų savybių. Šis geltonos spalvos prieskonis Indijoje naudojamas jau tūkstančius metų ne tik kaip prieskonis, bet kaip ir vaistinis augalas. […]

views 5719