Mityba

Košerinis maistas: ko galima pasimokyti iš vienos sveikiausių pasaulyje virtuvės?

Publikuotas 2016 11 spalio views 37067
shutterstock.com

Tradicinė Izraelio virtuvė – puikus vienos sveikiausių pasaulyje Viduržemio dietos pavyzdys, todėl nenuostabu, kad čia vidutinė gyvenimo trukmė siekia net 81–erius metus. Tiesa, žydų virtuvę nuo kaimynių skiria košerinis maistas, kuris, panašu, šventojoje žydų knygoje Toroje atsirado ne veltui.

Kokią naudą teikia griežtų taisyklių ribojamas maistas?

„Košer“ hebrajų kalba apibūdina ne tik tinkamą valgyti maistą, bet ir tikrus, itin kokybiškus daiktus. Religingiausi žydai vis dar laikosi prieš šimtus metų šventraštyje nurodytų mitybos taisyklių, kurios, kaip manoma, padeda maistu neužteršti kūno ir sielos. Tad kaip atrodo košerinė mityba ir ko galima iš jos pasimokyti?

  • Tora leidžia valgyti mėsą tik tų gyvūnų, kurie turi skeltas kanopas ir atrajoja. Jei gyvulys, pavyzdžiui, kiaulė, neatitinka bent vieno iš šių reikalavimų, jo mėsą būtina išbraukti iš raciono. Tuo tarpu žydiškai virtuvei puikiai tinka jautiena, karviena, aviena, ėriena, ožkiena ir veršiena. Iš šių gyvūnų mėsos pagaminti produktai paprastai liesesni nei kiaulienos, todėl tai gali būti viena pagrindinių priežasčių, kodėl Izraelio gyventojų cholesterolio lygis vienas žemiausių pasaulyje;
  • Mėsa košerine laikoma tik tada, kai gyvūnas skerdžiamas suteikiant jam kuo mažiau skausmo ir streso – greitai ir tiksliai perpjaunant miego arteriją. Manoma, kad prieš įprastą skerdimą gyvuliai išskiria daugiau streso hormono, kuris gali paveikti mėsos kokybę. Visgi kol kas nėra tai patvirtinančių mokslinių tyrimų, tačiau tiems, kurie žvelgia ir į etinę pusę, košerinė mityba gali tapti puikia alternatyva;
  • Griežti Toroje išrašyti įsakymai draudžia mėsos ir pieno produktus valgyti kartu, be to, negalima jų patiekti ant vieno stalo, jų patiekalai gaminami skirtinguose induose. Pavalgę mėsos, prieš imdamiesi pieno, vietiniai palaukia 1–6 valandas. Iš šiandieninės sveikos mitybos perspektyvos, tokia taisyklė – labai logiška: sočiai prisivalgius ir atsigėrus pieno, mūsų skrandis sustoja net kelioms valandoms;
  • Nekošerinėmis, t.y. netinkamomis žuvimis laikomos visos neturinčios žvynų ir pelekų, draudžiami ir kiaukutiniai moliuskai. Todėl religingiesiems tenka apsiriboti tunu, silke ir omega–3 rūgščių šaltiniu lašiša;
  • Draudžiama valgyti ir daugumą paukščių, išskyrus žąsis, antis, vištas ir kalakutus. Na, o jų kiaušiniai skrandį turėtų pasiekti tik tuo atveju, jei juose nėra kraujo.

Košerinis maistas vis labiau populiarėja JAV ir Europoje – daugelis pirkėjų jį renkasi ieškodami aukštesnės kokybės. Produktų gamybai keliami itin aukšti reikalavimai, procesas kruopščiai prižiūrimas, todėl nekokybiškoms prekėms sunkiau pasiekti parduotuves ir restoranus. Be to, Tora draudžia valgyti vabzdžius, todėl tikimybė gauti nešvarių grūdų ar parazitais užkrėstų vaisių ir daržovių taip pat sumažėja.

Košerinį maistą verta rinktis kenčiantiems nuo alergijų, kadangi siekiant gauti specialius sertifikatus, sudėtis išsamiai aprašoma etiketėse. Tiesa, reikia nepamiršti, kad kartu su kokybe kyla ir produktų kaina.

Ko dar galima pasimokyti?

Izraelio virtuvė laikoma viena sveikiausių pasaulyje ne tik dėl košerinio maisto. Vietos gyventojai vartoja daug vitaminų bei maistinių skaidulų turinčių vaisių ir daržovių, itin tyro alyvuogių aliejaus, grūdų bei ankštinių daržovių.

Žydiškuose patiekaluose netrūksta prieskonių ir žolelių. Pavyzdžiui, tik Izraelyje auga virškinimą gerinantis ir medžiagų apykaitą spartinantis geltonasis imbieras, dar vadinamas ciberžole. Tuo tarpu plačiai vartojamose mėtose gausu mangano bei vitamino A ir C, tadžine – kalcio, cinko ir folio rūgšties.

košerinis maistas šakšuka

shutterstock.com

Išbandykite patiekalą „Šakšuką”, populiarų ne tik Izraelyje, bet ir kaimyninėse šalyse:

Ingredientai:

  • 3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • 1 ⅓ stiklinės smulkintų svogūnų,
  • 1 stiklinė plonai supjaustytų bet kokios spalvos saldžiųjų paprikų,
  • 2 skiltelės malto česnako,
  • 2 ½ stiklinės pjaustytų pomidorų,
  • 1 arbatinis šaukštelis malto kumino,
  • 1 arbatinis šaukštelis paprikos miltelių,
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos,
  • 1 susmulkinta aitrioji paprika (be sėklų),
  • 4 kiaušiniai.

Paruošimo būdas:

  1. Alyvuogių aliejų supilkite į keptuvę, šildykite ant vidutinės ugnies. Suberkite svogūnus, saldžiąsias paprikas ir česnaką. Kepkite tol, kol daržovės suminkštės – apie 5 minutes;
  1. Į atskirą dubenį suberkite kuminą, papriką, druską, pomidorus ir aitriąją papriką, išmaišykite. Gautą masę suberkite į keptuvę, išmaišykite.
  1. Kepkite apie 10 minučių. Tuomet kepančioje masėje padarykite keturias duobeles, į jas supilkite kiaušinius. Uždenkite keptuvę ir kepkite dar apie 5 minutes arba tol, kiaušiniai sutvirtės.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 808
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 594
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 722

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 588
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 753