Mityba

Košerinis maistas: ko galima pasimokyti iš vienos sveikiausių pasaulyje virtuvės?

Publikuotas 2016 11 spalio views 36811
shutterstock.com

Tradicinė Izraelio virtuvė – puikus vienos sveikiausių pasaulyje Viduržemio dietos pavyzdys, todėl nenuostabu, kad čia vidutinė gyvenimo trukmė siekia net 81–erius metus. Tiesa, žydų virtuvę nuo kaimynių skiria košerinis maistas, kuris, panašu, šventojoje žydų knygoje Toroje atsirado ne veltui.

Kokią naudą teikia griežtų taisyklių ribojamas maistas?

„Košer“ hebrajų kalba apibūdina ne tik tinkamą valgyti maistą, bet ir tikrus, itin kokybiškus daiktus. Religingiausi žydai vis dar laikosi prieš šimtus metų šventraštyje nurodytų mitybos taisyklių, kurios, kaip manoma, padeda maistu neužteršti kūno ir sielos. Tad kaip atrodo košerinė mityba ir ko galima iš jos pasimokyti?

  • Tora leidžia valgyti mėsą tik tų gyvūnų, kurie turi skeltas kanopas ir atrajoja. Jei gyvulys, pavyzdžiui, kiaulė, neatitinka bent vieno iš šių reikalavimų, jo mėsą būtina išbraukti iš raciono. Tuo tarpu žydiškai virtuvei puikiai tinka jautiena, karviena, aviena, ėriena, ožkiena ir veršiena. Iš šių gyvūnų mėsos pagaminti produktai paprastai liesesni nei kiaulienos, todėl tai gali būti viena pagrindinių priežasčių, kodėl Izraelio gyventojų cholesterolio lygis vienas žemiausių pasaulyje;
  • Mėsa košerine laikoma tik tada, kai gyvūnas skerdžiamas suteikiant jam kuo mažiau skausmo ir streso – greitai ir tiksliai perpjaunant miego arteriją. Manoma, kad prieš įprastą skerdimą gyvuliai išskiria daugiau streso hormono, kuris gali paveikti mėsos kokybę. Visgi kol kas nėra tai patvirtinančių mokslinių tyrimų, tačiau tiems, kurie žvelgia ir į etinę pusę, košerinė mityba gali tapti puikia alternatyva;
  • Griežti Toroje išrašyti įsakymai draudžia mėsos ir pieno produktus valgyti kartu, be to, negalima jų patiekti ant vieno stalo, jų patiekalai gaminami skirtinguose induose. Pavalgę mėsos, prieš imdamiesi pieno, vietiniai palaukia 1–6 valandas. Iš šiandieninės sveikos mitybos perspektyvos, tokia taisyklė – labai logiška: sočiai prisivalgius ir atsigėrus pieno, mūsų skrandis sustoja net kelioms valandoms;
  • Nekošerinėmis, t.y. netinkamomis žuvimis laikomos visos neturinčios žvynų ir pelekų, draudžiami ir kiaukutiniai moliuskai. Todėl religingiesiems tenka apsiriboti tunu, silke ir omega–3 rūgščių šaltiniu lašiša;
  • Draudžiama valgyti ir daugumą paukščių, išskyrus žąsis, antis, vištas ir kalakutus. Na, o jų kiaušiniai skrandį turėtų pasiekti tik tuo atveju, jei juose nėra kraujo.

Košerinis maistas vis labiau populiarėja JAV ir Europoje – daugelis pirkėjų jį renkasi ieškodami aukštesnės kokybės. Produktų gamybai keliami itin aukšti reikalavimai, procesas kruopščiai prižiūrimas, todėl nekokybiškoms prekėms sunkiau pasiekti parduotuves ir restoranus. Be to, Tora draudžia valgyti vabzdžius, todėl tikimybė gauti nešvarių grūdų ar parazitais užkrėstų vaisių ir daržovių taip pat sumažėja.

Košerinį maistą verta rinktis kenčiantiems nuo alergijų, kadangi siekiant gauti specialius sertifikatus, sudėtis išsamiai aprašoma etiketėse. Tiesa, reikia nepamiršti, kad kartu su kokybe kyla ir produktų kaina.

Ko dar galima pasimokyti?

Izraelio virtuvė laikoma viena sveikiausių pasaulyje ne tik dėl košerinio maisto. Vietos gyventojai vartoja daug vitaminų bei maistinių skaidulų turinčių vaisių ir daržovių, itin tyro alyvuogių aliejaus, grūdų bei ankštinių daržovių.

Žydiškuose patiekaluose netrūksta prieskonių ir žolelių. Pavyzdžiui, tik Izraelyje auga virškinimą gerinantis ir medžiagų apykaitą spartinantis geltonasis imbieras, dar vadinamas ciberžole. Tuo tarpu plačiai vartojamose mėtose gausu mangano bei vitamino A ir C, tadžine – kalcio, cinko ir folio rūgšties.

košerinis maistas šakšuka

shutterstock.com

Išbandykite patiekalą „Šakšuką”, populiarų ne tik Izraelyje, bet ir kaimyninėse šalyse:

Ingredientai:

  • 3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • 1 ⅓ stiklinės smulkintų svogūnų,
  • 1 stiklinė plonai supjaustytų bet kokios spalvos saldžiųjų paprikų,
  • 2 skiltelės malto česnako,
  • 2 ½ stiklinės pjaustytų pomidorų,
  • 1 arbatinis šaukštelis malto kumino,
  • 1 arbatinis šaukštelis paprikos miltelių,
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos,
  • 1 susmulkinta aitrioji paprika (be sėklų),
  • 4 kiaušiniai.

Paruošimo būdas:

  1. Alyvuogių aliejų supilkite į keptuvę, šildykite ant vidutinės ugnies. Suberkite svogūnus, saldžiąsias paprikas ir česnaką. Kepkite tol, kol daržovės suminkštės – apie 5 minutes;
  1. Į atskirą dubenį suberkite kuminą, papriką, druską, pomidorus ir aitriąją papriką, išmaišykite. Gautą masę suberkite į keptuvę, išmaišykite.
  1. Kepkite apie 10 minučių. Tuomet kepančioje masėje padarykite keturias duobeles, į jas supilkite kiaušinius. Uždenkite keptuvę ir kepkite dar apie 5 minutes arba tol, kiaušiniai sutvirtės.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 122
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8858
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8863
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 5995
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 5361