Maisto gaminimas ir vartojimas

Mityba
Dienos tema

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

views views 8922
Mityba

Iš pažiūros sveiki produktai, kurių reikėtų kuo greičiau atsisakyti

Žiūrėdami televizorių, nuotraukas žiniasklaidoje bei socialiniuose tinkluose susidarome įspūdį, kaip turėtų atrodyti sveikas maistas. Deja, dažnai jis – klaidingas, o vizualiai patrauklūs produktai organizmui daro daugiau žalos nei naudos. Jei šiuo metu bandote atsikratyti viršsvorio ar tiesiog geriau jaustis, iš raciono išbraukite šiuos skanėstus. Liesas įvairių skonių jogurtas. Jei produktas liesas, tai dar nereiškia, jog […]

views 24580
Mityba

Ekspertas pataria: trys gudrybės, kaip valgyti daugiau daržovių

Lietuvos gyventojai vartoja per mažai vaisių ir daržovių: per dieną vienam žmogui rekomenduojama suvalgyti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių, tačiau mūsų šalyje šis skaičius vidutiniškai tesiekia apie 300 g, teigia prof. dr. Rimantas Stukas. Prasidėjus pavasariui daugelis susimąsto apie daržovių būtinybę organizmui, tačiau dažnam sunkiai sekasi jas integruoti į savo kasdienį maisto racioną. Vilniaus […]

views 4465
Mityba

Sveika vakarienė per 10 minučių: valgiaraštis visai savaitei

Daugeliui pažįstamas jausmas, kai po ilgos dienos grįžus į namus norisi arklį praryti, tačiau jėgų ir laiko gaminti vakarienę – ne per daugiausiai. Jei nesinori leisti pinigų restoranuose ar teršti organizmą pašildytais pusfabrikačiais, išbandykite šiuos receptus – reikės vos 10 minučių. Pirmadienis: baltymų diena sportuojantiems Kadangi visada sportuojame „nuo pirmadienio”, grįžę iš treniruotės pasilepinkite tikromis […]

views 65797
Maistinė kandis pietų lėkštėje?
Mityba

Maistinė kandis pietų lėkštėje?

Išlupus šokoladą, atidarius riešutų ar košės pakelį ir išvydus besirangančias maistinių kandžių lervas apetitas dingsta akimirksniu. Šie kenkėjai – vieni iš dažniausiai namuose aptinkamų vabzdžių, į namus dažnai patenkantys su maistu, parsineštu iš prekybos centrų, arba pro kambarių vedinimui pravertus langus, ventiliacijos angas. Radusios maisto, kandys ima sparčiai veistis: kruopose, arbatžolėse, džiovintuose vaisiuose, miltuose ar […]

views 9529
Gidas smaližiams: kaip teisingai valgyti šokoladą?
Mityba

Gidas smaližiams: kaip teisingai valgyti šokoladą?

Šokoladą skanauja visi – nuo mažylių iki suaugusiųjų, tačiau kaip iš tikrųjų teisingai tai daryti – žino vos keletas. Garantuojame, jog perskaitę šias taisykles ir patarimus, kitą kartą skanėstais mėgausitės dar labiau.   Kokį šokoladą rinktis ir kuo jis naudingas? Naudingiausias organizmui – tamsus šokoladas (bent 70% kakavos), kadangi pieniškame per daug cukraus. Tuo tarpu […]

views 11834
Maistas ir emocijos. Koks tarp jų ryšys?
Mityba

Maistas ir emocijos. Koks tarp jų ryšys?

Turbūt kiekvienam pažįstamas jausmas, kai net pačią niūriausią dieną praskaidrinti padeda puodelis kavos, o dangiško skonio desertai ir pyragaičiai suveikia lyg patys geriausi antidepresantai, tiesa? Apie maistą ir jo įtaką emocijoms pasakoja sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė. Maistas ir emocijos. Koks tarp jų ryšys? Mūsų laisvalaikyje ir gyvenime maistas turi […]

views 13703
mitai apie sveiką mitybą
Mityba

8 mitai apie sveiką mitybą, kuriais būtina nustoti tikėti jau dabar

Milžiniškame informacijos sraute kartais sudėtinga atsirinkti, kas yra netikslūs, mitais apipinti faktai, o kas – tikrai naudinga informacija. Deja, šis fenomenas pasireiškia kalbant ir apie sveiką mitybą. Todėl paneigiame 8 įsisenėjusius mitus, neleidžiančius Jums džiaugtis puikia sveikata ir nepriekaištinga figūra. Mitas nr. 1: kiaušinių tryniai yra kenksmingi Kai kalbame apie trynius, pirmiausia į galvą šauna […]

views 35605
Majonezas. Nuteisti ar išteisinti?
Mityba

Majonezas. Nuteisti ar išteisinti?

Kaip atsakytumėte į šį klausimą apie majonezą: „Nuteisti ar išteisinti?“ Ar šis produktas turėtų puikuotis ant vaišių stalo, aiškinamės su „Tūpk Stok“ projekto įkūrėja, „Insanity“ instruktore ir mitybos konsultante Olga Pociene. Kas yra majonezas? Majonezas yra labai prieštaringai vertinamas produktas. Kulinarai galbūt pasakytų majonezui „taip“ ir nieko blogo tame nematytų ir jie būtų teisūs, žinoma, […]

views 10704
Mityba

Košerinis maistas: ko galima pasimokyti iš vienos sveikiausių pasaulyje virtuvės?

Tradicinė Izraelio virtuvė – puikus vienos sveikiausių pasaulyje Viduržemio dietos pavyzdys, todėl nenuostabu, kad čia vidutinė gyvenimo trukmė siekia net 81–erius metus. Tiesa, žydų virtuvę nuo kaimynių skiria košerinis maistas, kuris, panašu, šventojoje žydų knygoje Toroje atsirado ne veltui. Kokią naudą teikia griežtų taisyklių ribojamas maistas? „Košer“ hebrajų kalba apibūdina ne tik tinkamą valgyti maistą, […]

views 36887
gaminimo klaidos
Mityba

7 dažniausios gaminimo klaidos, sugadinančios maisto skonį ir kokybę

Džiugu, kad vis daugiau žmonių rinkdamiesi maistą rūpinasi ne tik gomurio malonumais, bet ir kokybe. Tinkamai paruošti patiekalai teigiamai veikia sveikatą, todėl kitą kartą sukiodamiesi virtuvėje venkite šių 7 maisto gaminimo klaidų. Mėsai renkatės keptuvę nelimpančia danga Nelimpančios dangos keptuvės – tikras išsigelbėjimas tiems, kurie nenori, kad kepamas maistas skendėtų aliejuje. Visgi tokius indus geriausia […]

views 17459