Daugeliui pažįstamas jausmas, kai po ilgos dienos grįžus į namus norisi arklį praryti, tačiau jėgų ir laiko gaminti vakarienę – ne per daugiausiai. Jei nesinori leisti pinigų restoranuose ar teršti organizmą pašildytais pusfabrikačiais, išbandykite šiuos receptus – reikės vos 10 minučių.
Kadangi visada sportuojame „nuo pirmadienio”, grįžę iš treniruotės pasilepinkite tikromis baltymų bombomis – krevetėmis. Šis užkandis nėra pigus, tačiau itin naudingas sveikatai, greitai pagaminamas, ir, svarbiausia, labai gardus!
Receptas: išvirkite krevetes, pagardinkite malta paprika, kuminu, Kajeno pipirais ir cinamonu, porą minučių kepkite svieste. Tuomet apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinos sultimis, sumaišytomis su medumi.
Dienos pietums suvalgėte Kijevo kotletą, todėl vakare mėsos jau nebesinori? Tuomet jus išgelbės Italija dvelkiančios Kaprio salotos. Beje, šis patiekalas neprieštarauja sveikos mitybos principams, kadangi gausite ir baltymų, ir daržovių „dozę”.
Receptas: vienodo storio gabalėliais supjaustykite mocarelą ir pomidorus. Sudėkite juos į lėkštę kartu su baziliko lapeliais, apšlakstykite balzamiko actu arba jūros druska ir alyvuogių aliejumi.
Taip patiko salotos, kad nutarėte jomis pasimėgauti darbe? Jums tereiks stiklainio!
Laukinė lašiša – vienas dosniausių baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.
Deja, žuvis Lietuvoje nėra pats pigiausias maisto produktas, tačiau norintiems išlikti sveikiems, specialistai rekomenduoja jai pinigų nepagailėti bent 2 kartus per savaitę.
Jums reikės: 1 valgomojo šaukšto česnako miltelių, 1 valgomojo šaukšto džiovinto baziliko, ½ arbatinio šaukštelio druskos, 2 valgomųjų šaukštų sviesto, keleto citrinos skiltelių, lašišos pagal poreikį.
Paruošimo būdas: sumaišykite česnako miltelius, bazilikus ir druską, mišiniu įtrinkite žuvį. Keptuvėje ištirpdykite sviestą, jame lašišą kepkite tol, kol paruduos. Patiekite su citrina.
Kiaušiniuose netrūksta baltymų, vitaminų A, D ir B12, folatų ir riboflavinų. Be to, šiuo ingredientu pagardindami salotas, organizmui palengvinate vitamino E pasisavinimą iš daržovių. Įprasti kiaušinių patiekalai nusibodo? Paragaukite itališko omleto – frittatos.
Jums reikės: 3 stiklinių smulkintų cukinijų, 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 smulkinto svogūno, 1 smulkintos česnako skiltelės, 6 kiaušinių ½ stiklinės tarkuoto parmezano sūrio, druskos ir pipirų pagal skonį.
Paruošimo būdas: keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame apie 5 minutes pakepkite susmulkintas daržoves. Išplaktus kiaušinius užpilkite ant daržovių, sumažinkite ugnį, uždenkite dangtį ir kepkite 6-7 minutes. Kai kiaušiniai iškeps, pabarstykite sūriu.
Penktadieniais norisi „pasileisti plaukus” ir susikaupusią įtampą palikti šokių aikštelėje. Tam reikės energijos, t.y. sudėtingųjų angliavandenių, todėl galite drąsiai mėgautis pilno grūdo makaronais su avokadų padažu.
Jums reikės: pluošto šviežių bazilikų, 2 sunokusių avokadų, ½ stiklinės graikiškų riešutų arba kanapių sėklų, 2 valgomųjų šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių, 3 skiltelių česnako, ½ arbatinio šaukštelio jūros druskos, ½ stiklinės itin tyro alyvuogių aliejaus, maltų pipirų pagal skonį, pilno grūdo makaronų pagal skonį.
Paruošimo būdas: nuskabykite bazilikų stiebus, sudėkite lapelius, avokadus, graikiškus riešutus (ar kanapių sėklas), citrinos sultis, česnakus ir druską į elektrinį trintuvą, trinkite tol, kol susidarys vientisa tiršta masė. Tuomet įmaišykite alyvuogių aliejų ir pipirus. Gautu padažu pagardinkite išvirtus makaronus.
Tofu – vienas dosniausių augalinės kilmės baltymų šaltinių. Jame netrūksta moteriško hormono estrogeno analogu gamtoje vadinamo fitoestrogeno, itin reikalingo kiekvienai moteriai.
Jums reikės: 1 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių, 2 arbatinių šaukštelių rūkytos paprikos miltelių, 300g smulkinto tofu, 6-8 valgomųjų šaukštų humuso, saujelės kalendros lapelių.
Paruošimo būdas: sumaišykite aitriąją ir rūkytą papriką su 1 valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejus, gautoje masėje išvoliokite tofu gabalėlius. Įkaitinkite keptuvę, joje tofu kepkite tol, kol gabalėliai pasidarys traškūs. Patiekite su humusu ir kalendros lapeliais.
Greitai ir lengvai paruošiamo humuso receptą rasite čia.
Jei visą savaitę laikėtės režimo, šeštadienį galima atsipalaiduoti ir naujos savaitės planus dėlioti prisikirtus dieviško skonio kiaušinių ir bananų blynelių. Beje, abu ingredientai turi galybę vitaminų ir mineralų, todėl sveikatai kur kas naudingesni nei pica ar padažu permirkę kebabai!
Receptas: dideliame dubenyje sutrinkite bananą, atskirame inde suplakite kiaušinius, abu ingredientus sumaišykite. Blynus kepkite ant įkaitinto aliejaus arba sviesto. Tešlos skonį paįvairinsite pridėję 2 valgomuosius šaukštus linų sėmenų, 1 valgomąjį šaukštą kokosų miltų, saują riešutų, 1 arbatinį šaukštelį cinamono arba vanilės ekstrakto. Iškeptus blynus galite pagardinti jogurtu, medumi ar uogomis.