Mityba

Gidas smaližiams: kaip teisingai valgyti šokoladą?

Publikuotas 2017 1 sausio views 11847
Gidas smaližiams: kaip teisingai valgyti šokoladą? shutterstock.com

Šokoladą skanauja visi – nuo mažylių iki suaugusiųjų, tačiau kaip iš tikrųjų teisingai tai daryti – žino vos keletas. Garantuojame, jog perskaitę šias taisykles ir patarimus, kitą kartą skanėstais mėgausitės dar labiau.  

Kokį šokoladą rinktis ir kuo jis naudingas?

Naudingiausias organizmui – tamsus šokoladas (bent 70% kakavos), kadangi pieniškame per daug cukraus. Tuo tarpu baltojo apskritai negalime vadinti šokoladu – jame nėra nė gramo kakavos. Juodojo šokolado nauda:

  • Sudėtyje randama galybė antioksidantų, padedančių kovoti prieš vėžines ląsteles;
  • Šokolade esantys flavanoliai pagerina kraujotaką ir tokiu būdu sumažina kraujo spaudimą;
  • Sumažina blogojo, ir padidina gerojo cholesterolio lygį. Taip užkertamas kelias širdies ir kraujagyslių ligoms;
  • Flavanoliai apsaugo odą nuo saulės daromos žalos, todėl keletą savaičių iki atostogų drąsiai pasimėgaukite juoduoju šokoladu;
  • Kaip ir teigia gerai žinomi mitai, juodasis šokoladas gerina smegenų funkciją.

Keletas paprastų taisyklių, padėsiančių mėgautis šokoladu

  • Nusipirkę plytelę neskubėkite jos dėti į šaldytuvą, kadangi temperatūros pokyčiai neigiamai veikia šokoladą. Idealiausia temperatūra – 22-24°C, laikykite sausoje vietoje, kurią pasiekia dienos šviesa;
  • Baltasis šokoladas labiausiai tinka su riešutais (anakardžių ir lazdyno), uogomis (braškėmis ir mėlynėmis) bei bri sūriu;
  • Pieniško šokolado skonį geriausiai atskleidžia apelsinai, žemės riešutai, Goji (dygliuotojo ožerkšnio) uogos, ir, mūsų visų nuostabai, rūkyta kiauliena!
  • Specialistai rekomenduoja juodąjį šokoladą ragauti su sūdyta karamele, mėtomis, žaliosiomis citrinomis, vynuogėmis ir jūros gėrybėmis;
  • Skanėstus užgerdami vynu, prisiminkite auksinę taisyklę: vynas turi būti saldesnis už šokoladą. Todėl baltuoju šokoladu mėgaukitės su baltu vynu, pienišku užkąskite burgundišką, rausvą vyną arba portveiną, juodu – raudoną vyną.

Kaip nevalgyti šokolado?

  • Jei niekada anksčiau nevalgėte juodojo šokolado, nepirkite sudėtyje turinčio 85%-100% kakavos: jo kartumas atbaidys nuo noro dar kada nors valgyti juodąjį šokoladą apskritai;
  • Stenkitės šokoladą valgyti lėtai – antraip nespėsite pajusti visos skonių paletės. Be to, labai greitai kimšdami maistą, sotumą pajuntame gerokai vėliau bei apsunkiname virškinimą;
  • Neskubėkite šokolado kramtyti: prieš tai jį palaikykite burnoje ir leiskite truputį aptirpti – taip atsiskleis tikrasis jo skonis;
  • Nepirkite nešviežio šokolado, kadangi jis būna praradęs vieną svarbiausių komponentų – nepakartojamą aromatą;
  • Jokiu būdu nevalgykite šokolado „ant tuščio skrandžio“. Malonumą pajusite jį vartodami praėjus maždaug pusvalandžiui po sočių pietų ar vakarienės.

Nors juodasis šokoladas – naudingas mūsų sveikatai, ir jį reikia valgyti su saiku: specialistai pataria apsiriboti vienu nedideliu, tačiau kokybišku desertu per dieną.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 87
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 244

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 393
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 533
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8949