Mityba

Gidas smaližiams: kaip teisingai valgyti šokoladą?

Publikuotas 2017 sausio 1 views 9072
Gidas smaližiams: kaip teisingai valgyti šokoladą? shutterstock.com

Šokoladą skanauja visi – nuo mažylių iki suaugusiųjų, tačiau kaip iš tikrųjų teisingai tai daryti – žino vos keletas. Garantuojame, jog perskaitę šias taisykles ir patarimus, kitą kartą skanėstais mėgausitės dar labiau.  

Kokį šokoladą rinktis ir kuo jis naudingas?

Naudingiausias organizmui – tamsus šokoladas (bent 70% kakavos), kadangi pieniškame per daug cukraus. Tuo tarpu baltojo apskritai negalime vadinti šokoladu – jame nėra nė gramo kakavos. Juodojo šokolado nauda:

  • Sudėtyje randama galybė antioksidantų, padedančių kovoti prieš vėžines ląsteles;
  • Šokolade esantys flavanoliai pagerina kraujotaką ir tokiu būdu sumažina kraujo spaudimą;
  • Sumažina blogojo, ir padidina gerojo cholesterolio lygį. Taip užkertamas kelias širdies ir kraujagyslių ligoms;
  • Flavanoliai apsaugo odą nuo saulės daromos žalos, todėl keletą savaičių iki atostogų drąsiai pasimėgaukite juoduoju šokoladu;
  • Kaip ir teigia gerai žinomi mitai, juodasis šokoladas gerina smegenų funkciją.

Keletas paprastų taisyklių, padėsiančių mėgautis šokoladu

  • Nusipirkę plytelę neskubėkite jos dėti į šaldytuvą, kadangi temperatūros pokyčiai neigiamai veikia šokoladą. Idealiausia temperatūra – 22-24°C, laikykite sausoje vietoje, kurią pasiekia dienos šviesa;
  • Baltasis šokoladas labiausiai tinka su riešutais (anakardžių ir lazdyno), uogomis (braškėmis ir mėlynėmis) bei bri sūriu;
  • Pieniško šokolado skonį geriausiai atskleidžia apelsinai, žemės riešutai, Goji (dygliuotojo ožerkšnio) uogos, ir, mūsų visų nuostabai, rūkyta kiauliena!
  • Specialistai rekomenduoja juodąjį šokoladą ragauti su sūdyta karamele, mėtomis, žaliosiomis citrinomis, vynuogėmis ir jūros gėrybėmis;
  • Skanėstus užgerdami vynu, prisiminkite auksinę taisyklę: vynas turi būti saldesnis už šokoladą. Todėl baltuoju šokoladu mėgaukitės su baltu vynu, pienišku užkąskite burgundišką, rausvą vyną arba portveiną, juodu – raudoną vyną.

Kaip nevalgyti šokolado?

  • Jei niekada anksčiau nevalgėte juodojo šokolado, nepirkite sudėtyje turinčio 85%-100% kakavos: jo kartumas atbaidys nuo noro dar kada nors valgyti juodąjį šokoladą apskritai;
  • Stenkitės šokoladą valgyti lėtai – antraip nespėsite pajusti visos skonių paletės. Be to, labai greitai kimšdami maistą, sotumą pajuntame gerokai vėliau bei apsunkiname virškinimą;
  • Neskubėkite šokolado kramtyti: prieš tai jį palaikykite burnoje ir leiskite truputį aptirpti – taip atsiskleis tikrasis jo skonis;
  • Nepirkite nešviežio šokolado, kadangi jis būna praradęs vieną svarbiausių komponentų – nepakartojamą aromatą;
  • Jokiu būdu nevalgykite šokolado „ant tuščio skrandžio“. Malonumą pajusite jį vartodami praėjus maždaug pusvalandžiui po sočių pietų ar vakarienės.

Nors juodasis šokoladas – naudingas mūsų sveikatai, ir jį reikia valgyti su saiku: specialistai pataria apsiriboti vienu nedideliu, tačiau kokybišku desertu per dieną.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 212
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 184
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 902
Mityba

Namų gamybos ispaniškas omletas

Trumpa ispanų kalbos pamokėlė. Jei norite ištarti kaip tikri ispanai – sakykite (tortija). Ispanai dvi, šalia esančias “ll“ taria kaip “j“. Štai ir visa paslaptis. O dabar raitojamės rankoves ir ruošiamės gaminti bulvių omletą arba kitaip – ispanišką omletą. Jis tinka ir vėlyviems sekmadienio pusryčiams, ir pietums bei vakarienei.  Ispanai jį valgo ir šiltą, ir […]

views 261
Mityba

Norite numesti svorio? Jums tereikia keturių šaukštų per dieną

Alyvuogių aliejus pelnė pirmąją vietą Viduržemio jūros dietoje. Jo nauda žmogaus organizmui  begalinė. Jis ne tik žavi dėl savo stipraus skonio, bet ir todėl, kad padeda išvengti širdies ligų, įvairių vėžinių susirgimų, diabeto, nutukimo ir net kovoja su senėjimu. Žinoma, neturėtume pamiršti, kad jis vis tiek yra aliejus, todėl riebus. Kiek turėtume jo suvartoti, jei […]

views 566