Šokoladą skanauja visi – nuo mažylių iki suaugusiųjų, tačiau kaip iš tikrųjų teisingai tai daryti – žino vos keletas. Garantuojame, jog perskaitę šias taisykles ir patarimus, kitą kartą skanėstais mėgausitės dar labiau.
Kokį šokoladą rinktis ir kuo jis naudingas?
Naudingiausias organizmui – tamsus šokoladas (bent 70% kakavos), kadangi pieniškame per daug cukraus. Tuo tarpu baltojo apskritai negalime vadinti šokoladu – jame nėra nė gramo kakavos. Juodojo šokolado nauda:
- Sudėtyje randama galybė antioksidantų, padedančių kovoti prieš vėžines ląsteles;
- Šokolade esantys flavanoliai pagerina kraujotaką ir tokiu būdu sumažina kraujo spaudimą;
- Sumažina blogojo, ir padidina gerojo cholesterolio lygį. Taip užkertamas kelias širdies ir kraujagyslių ligoms;
- Flavanoliai apsaugo odą nuo saulės daromos žalos, todėl keletą savaičių iki atostogų drąsiai pasimėgaukite juoduoju šokoladu;
- Kaip ir teigia gerai žinomi mitai, juodasis šokoladas gerina smegenų funkciją.
Keletas paprastų taisyklių, padėsiančių mėgautis šokoladu
- Nusipirkę plytelę neskubėkite jos dėti į šaldytuvą, kadangi temperatūros pokyčiai neigiamai veikia šokoladą. Idealiausia temperatūra – 22-24°C, laikykite sausoje vietoje, kurią pasiekia dienos šviesa;
- Baltasis šokoladas labiausiai tinka su riešutais (anakardžių ir lazdyno), uogomis (braškėmis ir mėlynėmis) bei bri sūriu;
- Pieniško šokolado skonį geriausiai atskleidžia apelsinai, žemės riešutai, Goji (dygliuotojo ožerkšnio) uogos, ir, mūsų visų nuostabai, rūkyta kiauliena!
- Specialistai rekomenduoja juodąjį šokoladą ragauti su sūdyta karamele, mėtomis, žaliosiomis citrinomis, vynuogėmis ir jūros gėrybėmis;
- Skanėstus užgerdami vynu, prisiminkite auksinę taisyklę: vynas turi būti saldesnis už šokoladą. Todėl baltuoju šokoladu mėgaukitės su baltu vynu, pienišku užkąskite burgundišką, rausvą vyną arba portveiną, juodu – raudoną vyną.
Kaip nevalgyti šokolado?
- Jei niekada anksčiau nevalgėte juodojo šokolado, nepirkite sudėtyje turinčio 85%-100% kakavos: jo kartumas atbaidys nuo noro dar kada nors valgyti juodąjį šokoladą apskritai;
- Stenkitės šokoladą valgyti lėtai – antraip nespėsite pajusti visos skonių paletės. Be to, labai greitai kimšdami maistą, sotumą pajuntame gerokai vėliau bei apsunkiname virškinimą;
- Neskubėkite šokolado kramtyti: prieš tai jį palaikykite burnoje ir leiskite truputį aptirpti – taip atsiskleis tikrasis jo skonis;
- Nepirkite nešviežio šokolado, kadangi jis būna praradęs vieną svarbiausių komponentų – nepakartojamą aromatą;
- Jokiu būdu nevalgykite šokolado „ant tuščio skrandžio“. Malonumą pajusite jį vartodami praėjus maždaug pusvalandžiui po sočių pietų ar vakarienės.
Nors juodasis šokoladas – naudingas mūsų sveikatai, ir jį reikia valgyti su saiku: specialistai pataria apsiriboti vienu nedideliu, tačiau kokybišku desertu per dieną.
Kokia tavo nuomonė?