Goji uogos, lietuviškai vadinamas dygliuotuoju ožerskiu, jau daugiau nei 2000 metų vartojamos ir jomis gydosi Himalajuose besiglaudžiantys vienuoliai. Maistingąsias uogas galima drąsiai vadinti viena iš šventikų ilgaamžiškumo, energingumo, ištvermės bei nepriekaištingos sveikatos paslapčių. Lietuviai apie goji išgirdo ir jų paragavo palyginti neseniai, todėl nenuostabu, jog uogos dar nespėjo prigyti mūsų racione. Visai be reikalo, kadangi jos gali veikti ir kaip natūralūs vaistai.
Goji ugos paprastai valgomos džiovintos, todėl iš pažiūros gali atrodyti tarsi ryškiai raudonos razinos. Jos itin lengvai ir greitai auga šilto klimato šalyse, o Lietuvoje dygliuotasis ožerskis prigis bei vaisių duos pasodintas į ir vazonėlį. Net jei kartais nesusižavėsite uogų skoniu, medelis gali tapti puikia balkono arba kambario puošmena.
Kodėl verta valgyti goji uogas?
- Goji uogose yra daugybė žmogaus organizmui reikalingų mineralų. Su sauja šių uogų kūną aprūpinsite 18 skirtingų amino rūgščių ir 20 mineralų, pavyzdžiui, cinku, geležimi, fosforu ir riboflavinu. Goji gali pasigirti ir vitaminu E, vaisiuose bei uogose aptinkamu itin retai;

shutterstock.com
- Kaip ir daugybėje kitų natūralių produktų, goji uogose netrūksta tokių antioksidantų kaip vitaminai A ir C bei zeaksantinas, padedančių organizmui kovoti su laisvųjų radikalų (tabako dūmų, užterštumo, streso ir t.t.) daroma žala. Tokiu būdu sumažėja vėžinių susirgimų rizika, neleidžiama rastis augliams, iš kūno greičiau pašalinami žalingi toksinai, stiprėja imuninė sistema;
- Manoma, kad goji uogos padeda apsaugoti akis nuo ligų, susijusių su žmogaus senėjimu, pavyzdžiui, geltoniosios dėmės degeneracijos. Dėl anksčiau minėtų antioksidantinių savybių, uogos stiprina regėjimą ir saugo akis nuo žalingų UV spindulių;
- Kasdien valgomos uogos gali pagerinti odos būklę, kadangi jose beta karoteno daugiau negu morkose! Turinti antioksidantinių savybių, medžiaga saugo didžiausią mūsų organą nuo priešlaikinio senėjimo. Beta karotenas naudojamas gydyti UV poveikio sukeltas ligas, pavyzdžiui, saulės dilgėlinę arba vilkligę. Būtent todėl vasarą, kai saulė dar labiau suaktyvėja, siūloma kasdien atsigaivinti stikline goji sulčių;
- Sergantieji diabetu taip pat turėtų nepraleisti pro akis goji uogų, kadangi jose esančios veikliosios medžiagos padeda kontroliuoti į kraują išskiriamo cukraus kiekį, reguliuoti gliukozės lygį. Tyrimai rodo, jog goji uogos taip pat gali padidinti audinių jautrumą insulinui;
- Raudonosios goji uogos itin naudingos kepenų sveikatai, todėl su kitomis tradicinėmis žolelėmis Himalajuose buvo ir vis dar yra naudojamos kepenų detoksikacijai. Be to, goji uogos veikia kaip natūralus vaistas nuo inkstų akmenligės, padeda išvalyti kraują.
SVARBU: kaip ir visose džiovintose uogose, goji netrūksta cukraus, todėl jomis nepiktnaudžiaukite. Jei Jums pasireiškia bent vienas iš aukščiau paminėtų sveikatos sutrikimų, prieš gydydamiesi uogomis pirmiausia pasitarkite su gydytoju. Beje, jei esate alergiški kurioms nors kitoms uogoms, pirmą kartą suvalgykite nedidelį goji kiekį.

shutterstock.com
Antioksidantų prisotintas kokteilis
Ingredientai:
- 1,5 stiklinė vandens
- 2 valgomieji šaukštai anakardžių
- 2 valgomieji šaukštai goji uogų
- 1 stiklinė įvairių šaldytų uogų
- 1 nuluptas šaldytas bananas
Paruošimo būdas: supilkite vandenį ir sudėkite anakardžius į elektrinį trintuvą, ingredientus trinkite tol, įgaus kreminę konsistenciją. Tuomet sudėkite goji ir šaldytas uogas, bananą ir dar šiek tiek patrinkite.
Aštri goji uogų sriuba
Ingredientai:
- 100 g džiovintų goji uogų
- 250 g smulkiai pjaustytų pomidorų
- 450 ml daržovių sultinio
- 1 didelis susmulkintas svogūnas
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 maža smulkiai supjaustyta paprika
- 1 arbatinis šaukštelis kumino sėklų
- 1 valgomasis šaukštas kalendros lapų
Paruošimo būdas: nuplautas goji uogas užmerkite iš vakaro. Prieš gamindami, alyvuogių aliejų pakaitinkite vidutinio dydžio puode, sudėkite svogūnus bei papriką ir pavirkite porą minučių. Tuomet sudėkite pomidorus, goji uogas ir kumino sėklas, dar pavirkite keletą minučių. Supilkite sultinį, palaukite, kol užvirs, virkite apie 10 minučių. Suberkite kalendros lapelius, visus ingredientus supilkite į elektrinį trintuvą, trinkite tol, kol taps vientisa mase. Patiekdami papuoškite šviežiais kaledros lapeliais, kumino sėklomis bei juodaisiais pipirais.
Kokia tavo nuomonė?