Mityba

Goji uogos: sveikatos ir ilgaamžiškumo paslaptis iš Himalajų

Publikuotas 2016 rugpjūčio 3 views 21200
shutterstock.com

Goji uogos, lietuviškai vadinamas dygliuotuoju ožerskiu, jau daugiau nei 2000 metų vartojamos ir jomis gydosi Himalajuose besiglaudžiantys vienuoliai. Maistingąsias uogas galima drąsiai vadinti viena iš šventikų ilgaamžiškumo, energingumo, ištvermės bei nepriekaištingos sveikatos paslapčių. Lietuviai apie goji išgirdo ir jų paragavo palyginti neseniai, todėl nenuostabu, jog uogos dar nespėjo prigyti mūsų racione. Visai be reikalo, kadangi jos gali veikti ir kaip natūralūs vaistai.

Goji ugos paprastai valgomos džiovintos, todėl iš pažiūros gali atrodyti tarsi ryškiai raudonos razinos. Jos itin lengvai ir greitai auga šilto klimato šalyse, o Lietuvoje dygliuotasis ožerskis prigis bei vaisių duos pasodintas į ir vazonėlį. Net jei kartais nesusižavėsite uogų skoniu, medelis gali tapti puikia balkono arba kambario puošmena.

Kodėl verta valgyti goji uogas?

  • Goji uogose yra daugybė žmogaus organizmui reikalingų mineralų. Su sauja šių uogų kūną aprūpinsite 18 skirtingų amino rūgščių ir 20 mineralų, pavyzdžiui, cinku, geležimi, fosforu ir riboflavinu. Goji gali pasigirti ir vitaminu E, vaisiuose bei uogose aptinkamu itin retai;
goji uogos

shutterstock.com

  • Kaip ir daugybėje kitų natūralių produktų, goji uogose netrūksta tokių antioksidantų kaip vitaminai A ir C bei zeaksantinas, padedančių organizmui kovoti su laisvųjų radikalų (tabako dūmų, užterštumo, streso ir t.t.) daroma žala. Tokiu būdu sumažėja vėžinių susirgimų rizika, neleidžiama rastis augliams, iš kūno greičiau pašalinami žalingi toksinai, stiprėja imuninė sistema;
  • Manoma, kad goji uogos padeda apsaugoti akis nuo ligų, susijusių su žmogaus senėjimu, pavyzdžiui, geltoniosios dėmės degeneracijos. Dėl anksčiau minėtų antioksidantinių savybių, uogos stiprina regėjimą ir saugo akis nuo žalingų UV spindulių;
  • Kasdien valgomos uogos gali pagerinti odos būklę, kadangi jose beta karoteno daugiau negu morkose! Turinti antioksidantinių savybių, medžiaga saugo didžiausią mūsų organą nuo priešlaikinio senėjimo. Beta karotenas naudojamas gydyti UV poveikio sukeltas ligas, pavyzdžiui, saulės dilgėlinę arba vilkligę. Būtent todėl vasarą, kai saulė dar labiau suaktyvėja, siūloma kasdien atsigaivinti stikline goji sulčių;
  • Sergantieji diabetu taip pat turėtų nepraleisti pro akis goji uogų, kadangi jose esančios veikliosios medžiagos padeda kontroliuoti į kraują išskiriamo cukraus kiekį, reguliuoti gliukozės lygį. Tyrimai rodo, jog goji uogos taip pat gali padidinti audinių jautrumą insulinui;
  • Raudonosios goji uogos itin naudingos kepenų sveikatai, todėl su kitomis tradicinėmis žolelėmis Himalajuose buvo ir vis dar yra naudojamos kepenų detoksikacijai. Be to, goji uogos veikia kaip natūralus vaistas nuo inkstų akmenligės, padeda išvalyti kraują.

SVARBU: kaip ir visose džiovintose uogose, goji netrūksta cukraus, todėl jomis nepiktnaudžiaukite. Jei Jums pasireiškia bent vienas iš aukščiau paminėtų sveikatos sutrikimų, prieš gydydamiesi uogomis pirmiausia pasitarkite su gydytoju. Beje, jei esate alergiški kurioms nors kitoms uogoms, pirmą kartą suvalgykite nedidelį goji kiekį.

goji uogos

shutterstock.com

Antioksidantų prisotintas kokteilis

Ingredientai:

  • 1,5 stiklinė vandens
  • 2 valgomieji šaukštai anakardžių
  • 2 valgomieji šaukštai goji uogų
  • 1 stiklinė įvairių šaldytų uogų
  • 1 nuluptas šaldytas bananas

Paruošimo būdas: supilkite vandenį ir sudėkite anakardžius į elektrinį trintuvą, ingredientus trinkite tol, įgaus kreminę konsistenciją. Tuomet sudėkite goji ir šaldytas uogas, bananą ir dar šiek tiek patrinkite.

Aštri goji uogų sriuba

Ingredientai:

  • 100 g džiovintų goji uogų
  • 250 g smulkiai pjaustytų pomidorų
  • 450 ml daržovių sultinio
  • 1 didelis susmulkintas svogūnas
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 maža smulkiai supjaustyta paprika
  • 1 arbatinis šaukštelis kumino sėklų
  • 1 valgomasis šaukštas kalendros lapų

Paruošimo būdas: nuplautas goji uogas užmerkite iš vakaro. Prieš gamindami, alyvuogių aliejų pakaitinkite vidutinio dydžio puode, sudėkite svogūnus bei papriką ir pavirkite porą minučių. Tuomet sudėkite pomidorus, goji uogas ir kumino sėklas, dar pavirkite keletą minučių. Supilkite sultinį, palaukite, kol užvirs, virkite apie 10 minučių. Suberkite kalendros lapelius, visus ingredientus supilkite į elektrinį trintuvą, trinkite tol, kol taps vientisa mase. Patiekdami papuoškite šviežiais kaledros lapeliais, kumino sėklomis bei juodaisiais pipirais.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 345
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 354
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 381
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 347
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 1055