Nors druska mūsų organizmui – būtina, pernelyg didelis jos kiekis gali pridaryti žalos sveikatai. Kadangi perdirbtuose maisto produktuose šio baltojo prieskonio ir taip daugiau nei reikia, gamindami jį pakeiskite sveikesnėmis ir dar gardesnėmis alternatyvomis. Mėtos. Gaivumo suteikiantis prieskonis, puikiai tiksiantis pagardinti saldžius patiekalus, salotas, makaronus ar kuskusą. Ypatingai dera su tokiomis daržovėmis kaip morkos, žirniai […]
Nors valgome kasdien ir ne kartą, tačiau ar mokame valgyti taisyklingai? Nepersivalgyti? Suvalgyti tik tiek, kiek mums iš tiesų reikia? Ir kas nutinka kaskart, kai persivalgome? Pasakoja mitybos specialistė-konsultantė Indrė Trusovė. Kokias klaidas žmonės dažniausiai daro valgydami? Kaip vieną didžiausių ir dažniausių klaidų įvardinčiau skubėjimą. Šiuolaikinis žmogus nuolat skuba, lekia, daug laiko praleidžia kelyje, dažnas […]
Praėjus vasaros laikotarpiui, ne vienas gali pasigirti dailesnėmis kūno formomis, atsikratytais nepageidaujamais kilogramais, tačiau dažnai atėjus šaltajam metų laikotarpiui tie kilogramai sugrįžta, aptingstame, tampame irzlūs ir su nostalgija žiūrime į vasarą darytas nuotraukas, kuriose figūra buvo tiesiog puiki. Tad, kaip ir kodėl mityba rudenį turi pasikeisti ir kaip išsaugoti tas gražias kūno formas kalbamės su […]
Glitimas – tai kviečių, rugių ir miežių baltymas apie kurio kenksmingumą dažniausiai nesusimąstome. Tačiau veltui. Glitimo, geriau žinomo „gliuteno“ terminu, netoleruoja ypač daug žmonių, o jautrumo simptomai šiek tiek primena celiakijos sukeltus padarinius (celiakija yra viso organizmo autoimuninė liga, kuria sergant sutrinka imunitetas). Beje, reakcija į netoleruojamus produktus, kurių sudėtyje yra gliuteno, gali trukti valandas, […]
Pačiame grybų sezono įkarštyje norisi kuo dažniau žygiuoti į miškus, o iš surinktų gėrybių pagaminti gardžiausius patiekalus. Jei įprasti receptai spėjo nusibosti, siūlome ateinančio savaitgalio laimikį paversti šiais gurmaniškais valgiais. Voveraitės: nekaloringas vitaminų šaltinis Pušynus iki pat spalio vidurio nusėjusios voveraitės – vieni mėgstamiausių grybų Lietuvoje. To priežastimi galima įvardinti ne tik puikų skonį, bet […]
Vieni druską vadina baltąja mirtimi ir kiek įmanoma labiau jos vengia, kiti be ja pagardintų patiekalų neįsivaizduoja gyvenimo. Gydytojai pataria rinktis aukso viduriuką ir suvartojamą druskos kiekį sumažinti, o ne visiškai šio prieskonio atsisakyti, nes jo sudėtyje netrūksta natrio, būtino žmogaus organizmui. Tam, kad sumažintumėte suvartojamą druskos kiekį, nebūtina radikaliai keisti gyvenimo būdą. Prireiks tik šiek […]
Renginyje „Prisijaukink rytą!“ Gamtos Grožio Formulės ekspertų komanda būriui veiklių žmonių pasakojo apie svarbiausius ritualus, kurie padeda vos pabudus jaustis žvaliai. Mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė diskusijos metu pasidalino, kodėl pusryčius valgyti yra būtina, ir kokią naudą žmogaus organizmui bei nuotaikai teikia taisyklingas valgymo režimas. Šie argumentai net ir didžiausią pusryčių skeptiką verčia pakilti ir eiti kaisti […]
Dėl organizmo netoleravimo baltymui, randamam kviečiuose, rugiuose ir miežiuose vis daugiau žmonių pereina prie mitybos be glitimo (gliuteno). Neigiama organizmo reakcija į glitimą pasireiškia šiais nemaloniais simptomais: padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, odos bėrimu, blogu virškinimu, sutrikusiu miegu ir kt. Mums, lietuviams, glitimo atsisakymas yra didelis žingsnis nuo tradicinės virtuvės ir mitybos – ši medžiaga randama daugumoje kasdien […]
Tyrimams, aiškinantiems ryšį tarp mitybos ir vėžinių susirgimų, sutelktos didžiulės mokslininkų pastangos: Europos Ilgalaikis Vėžio ir Mitybos Tyrimas vyksta jau nuo 1990m. Jo metu bandoma patikrinti hipotezes, kad neretai ligų galima išvengti keičiant mitybos įpročius. Jeigu yra galimybė sumažinti bet kokio susirgimo riziką, ar nesiimtumėte jos? Pateikiame pavojingais laikomų maisto produktų sąrašą, kurie, manoma, gali […]
Padažas maistui suteikia ne tik spalvą ir tekstūrą, bet ir papildo jį nepaprastomis skonio gamomis. Tik reikia atminti, kad vos viena paprasta klaida pasirenkant padažą ir savo lėkštėje galite užtaisyti tikrą kalorijų bombą. Tuo tarpu puikiai parinktas ir priderintas padažas papildo patiekalą vitaminais, mineralais ir naudingaisiais riebalais. Pateikiame keletą sveikų ir gardžių padažų receptų, kurie […]