Mityba

Gurmaniški patiekalai iš voveraičių ir baravykų

Publikuotas 2016 30 rugpjūčio views 7735
patiekalai iš voveraičių ir baravykų shutterstock.com

Pačiame grybų sezono įkarštyje norisi kuo dažniau žygiuoti į miškus, o iš surinktų gėrybių pagaminti gardžiausius patiekalus. Jei įprasti receptai spėjo nusibosti, siūlome ateinančio savaitgalio laimikį paversti šiais gurmaniškais valgiais.

Voveraitės: nekaloringas vitaminų šaltinis

Pušynus iki pat spalio vidurio nusėjusios voveraitės – vieni mėgstamiausių grybų Lietuvoje. To priežastimi galima įvardinti ne tik puikų skonį, bet ir naudą sveikatą. Voveraitėse netrūksta nervų sistemai būtinų B grupės vitaminų, virškinimą gerinančių maistinių skaidulų, širdies ir kraujagyslių sveikatą palaikančio kalio ir imuninę sistemą stiprinančio cinko. Tuo tarpu šių grybų stiklinėje – vos 54 kCal: mažiau nei viename obuolyje!

Voveraites geriausia valgyti keptas. Jei norite išsaugoti kvapnų jų aromatą, jokiu būdu prieš tai nevirkite. Be to, grybus kepdami keptuvėje, leiskite jiems gerai išsitroškinti savo sultyse.

Baltuoju vynu pagardintos voveraitės

Ingredientai:

  • 550 g šviežių voveraičių,
  • 2 valgomieji šaukštai sviesto,
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus,
  • ¼ stiklinės balto sauso vyno,
  • 3 valgomieji šaukštai susmulkintų petražolės lapelių,
  • citrinos sulčių,
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas: perpjaukite voveraites per pusę. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą su aliejumi, sudėkite grybus, įberkite druskos, pipirų ir pakepkite apie 2 minutes. Tuomet įpilkite vyno, maišydami kepkite dar apie 5 minutes arba tol, kol skystis išgaruos ir grybai suminkštės. Prieš patiekdami grybus, juos pagardinkite petražolėmis ir citrinos sultimis.

keptos voveraitės

shutterstock.com

Šviežios voveraitės su šalotais

Ingredientai:

  • 2 valgomieji šaukštai sviesto,
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • 200 gramų voveraičių,
  • 1 arbatinis šaukštelis malto šaloto,
  • 1 česnako skiltelė,
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas: keptuvėje ištirpdykite sviestą, į ją sudėkite grybus ir paskrudinkite apie 6 minutes. Sudėkite česnaką ir šalotą, dar 2 minutes pakepkite. Prieš patiekdami pagardinkite druska ir pipirais.

Baravykai – vietoj mėsos?

Baravykai – tikrų tikriausi Lietuvos miškų karaliai. Savo baltymų maistine verte prilygstantys gyvūninės kilmės baltymams, jie aprūpina mūsų organizmą visomis reikalingomis amino rūgštimis. Baravykuose, kaip ir voveraitės, gausu B grupės vitaminų, o kalorijų – dar mažiau: 100 g – vos 23 kCal.

Patyrę grybautojai ir jų šeimos nariai puikiai žino, jog baravykai itin tinka džiovinimui, kadangi tuomet atskleidžia dar malonesnį aromatą. Visgi pradedantiesiems primename, kad prieš šaunant šiuos grybus į orkaitę, nerekomenduojama jų plauti – užtenka kruopščiai nuvalyti.

Traškios baravykų kepurėlės

Ingredientai:

  • 80 ml džiūvėsėlių,
  • 60 ml petražolės lapelių,
  • 1 česnako skiltelė,
  • 120 ml alyvuogių aliejaus,
  • 4 rudakepurio barakyvio kepurės,
  • 2 pomidorai,
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas: susmulkinkite petražoles ir česnaką, sumaišykite su džiūvėsėliais, 60 ml alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Gautą masę palikite valandai „marinuotis”. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 180°C, skardą pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Sudėkite baravykus apvaliosiomis pusėmis į apačią, į jas pridėkite po ketvirtadalį prieskonių ir džiūvesėlių mišinio. Kartu su per pusę perpjautais pomidorais, pabarstytais druska ir pipirais, kepkite apie 30-40 minučių.

Makaronai su baravykais

shutterstock.com

Makaronai su baravykais ir riešutų sviestu

Ingredientai:

  • 250 g pilno grūdo makaronų,
  • 300 gramų baravykų,
  • 4 laiškiniai svogūnai,
  • 1 valgomasis šaukštas riešutų sviesto,
  • 2 valgomieji šaukštai sojų padažo,
  • 1 arbatinis šaukštelis sezamų aliejaus,
  • 1 arbatinis šaukštelis „Tahini“ padažo,
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • 1 valgomasis šaukštas acto,
  • 1 arbatinis šaukštelis paprikos,
  • 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų,
  • sezamo sėklų papuošimui.  

Paruošimo būdas: Išvirkite makaronus pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, į ją sudėkite susmulkintus grybus ir laiškinius svogūnus. Kepkite 2-3 minutes arba tol, kol grybai suminkštės. Tuomet sudėkite kitus ingredientus bei beveik išvirusius makaronus, viską gerai išmaišykite. Prieš patiekdami papuoškite sezamo sėklomis.

Manote, kad šie receptai neprilygsta Jūsų firminiam patiekalui? Pasidalinkite savo receptu!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 116
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8858
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8863
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 5991
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 5360