Pačiame grybų sezono įkarštyje norisi kuo dažniau žygiuoti į miškus, o iš surinktų gėrybių pagaminti gardžiausius patiekalus. Jei įprasti receptai spėjo nusibosti, siūlome ateinančio savaitgalio laimikį paversti šiais gurmaniškais valgiais.
Pušynus iki pat spalio vidurio nusėjusios voveraitės – vieni mėgstamiausių grybų Lietuvoje. To priežastimi galima įvardinti ne tik puikų skonį, bet ir naudą sveikatą. Voveraitėse netrūksta nervų sistemai būtinų B grupės vitaminų, virškinimą gerinančių maistinių skaidulų, širdies ir kraujagyslių sveikatą palaikančio kalio ir imuninę sistemą stiprinančio cinko. Tuo tarpu šių grybų stiklinėje – vos 54 kCal: mažiau nei viename obuolyje!
Voveraites geriausia valgyti keptas. Jei norite išsaugoti kvapnų jų aromatą, jokiu būdu prieš tai nevirkite. Be to, grybus kepdami keptuvėje, leiskite jiems gerai išsitroškinti savo sultyse.
Ingredientai:
Paruošimo būdas: perpjaukite voveraites per pusę. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą su aliejumi, sudėkite grybus, įberkite druskos, pipirų ir pakepkite apie 2 minutes. Tuomet įpilkite vyno, maišydami kepkite dar apie 5 minutes arba tol, kol skystis išgaruos ir grybai suminkštės. Prieš patiekdami grybus, juos pagardinkite petražolėmis ir citrinos sultimis.
Ingredientai:
Paruošimo būdas: keptuvėje ištirpdykite sviestą, į ją sudėkite grybus ir paskrudinkite apie 6 minutes. Sudėkite česnaką ir šalotą, dar 2 minutes pakepkite. Prieš patiekdami pagardinkite druska ir pipirais.
Baravykai – tikrų tikriausi Lietuvos miškų karaliai. Savo baltymų maistine verte prilygstantys gyvūninės kilmės baltymams, jie aprūpina mūsų organizmą visomis reikalingomis amino rūgštimis. Baravykuose, kaip ir voveraitės, gausu B grupės vitaminų, o kalorijų – dar mažiau: 100 g – vos 23 kCal.
Patyrę grybautojai ir jų šeimos nariai puikiai žino, jog baravykai itin tinka džiovinimui, kadangi tuomet atskleidžia dar malonesnį aromatą. Visgi pradedantiesiems primename, kad prieš šaunant šiuos grybus į orkaitę, nerekomenduojama jų plauti – užtenka kruopščiai nuvalyti.
Ingredientai:
Paruošimo būdas: susmulkinkite petražoles ir česnaką, sumaišykite su džiūvėsėliais, 60 ml alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Gautą masę palikite valandai „marinuotis”. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 180°C, skardą pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Sudėkite baravykus apvaliosiomis pusėmis į apačią, į jas pridėkite po ketvirtadalį prieskonių ir džiūvesėlių mišinio. Kartu su per pusę perpjautais pomidorais, pabarstytais druska ir pipirais, kepkite apie 30-40 minučių.
Ingredientai:
Paruošimo būdas: Išvirkite makaronus pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, į ją sudėkite susmulkintus grybus ir laiškinius svogūnus. Kepkite 2-3 minutes arba tol, kol grybai suminkštės. Tuomet sudėkite kitus ingredientus bei beveik išvirusius makaronus, viską gerai išmaišykite. Prieš patiekdami papuoškite sezamo sėklomis.
Manote, kad šie receptai neprilygsta Jūsų firminiam patiekalui? Pasidalinkite savo receptu!