Vieni druską vadina baltąja mirtimi ir kiek įmanoma labiau jos vengia, kiti be ja pagardintų patiekalų neįsivaizduoja gyvenimo. Gydytojai pataria rinktis aukso viduriuką ir suvartojamą druskos kiekį sumažinti, o ne visiškai šio prieskonio atsisakyti, nes jo sudėtyje netrūksta natrio, būtino žmogaus organizmui. Tam, kad sumažintumėte suvartojamą druskos kiekį, nebūtina radikaliai keisti gyvenimo būdą. Prireiks tik šiek tiek daugiau atidumo parduotuvėje bei kūrybingumo virtuvėje.
Piktnaudžiavimo druska žala:
bigstockphoto.com
Per didelis druskos kiekis pažeidžia natūralų organizmo balansą ir sumažina kepenų pajėgumą šalinti vandenį. Bandant atsikratyti papildomų skysčių, labiau apkraunamos kraujagyslės, todėl padidėja kraujo spaudimas. Tokia ilgalaikė būsena gali lemti hipertenziją ir kepenų pažeidimus;
Patarimai, padėsiantys sumažinti suvartojamą druskos kiekį:
Analizuokite etiketes. Nustebtumėte sužinoję, kiek iš pažiūros nesūrių produktų sudėtyje yra druskos: pavyzdžiui, dubenėlyje kai kurių sausų pusryčių jos – maždaug pusė gramo (rekomenduojama paros norma suaugusiajam – 6g). Todėl skaitydami etiketes atkreipkite dėmesį ne tik į kalorijų skaičių, bet ir sudedamąsias dalis.
Atsisakykite pamažu. Drastiški pokyčiai visada sukelia stresą, todėl ir druską meskite neskubėdami – juk kuo mažiau suvartosite, tuo mažiau jos reikalaus organizmas. Taip pat nebūtina iškart atsisakyti mėgstamų sūrių patiekalų, pavyzdžiui, marinuotų agurkėlių, sūrio ar alyvuogių – geriau išmokite mėgaukitės nedideliais jų kiekiais.
Gaminkite namuose. Viename šaukšte pomidorų padažo yra beveik penktadalis rekomenduojamos paros šio prieskonio normos! Pradėkite gaminti savo sriubas ir padažus, taip lengviau kontroliuosite suvartojamą druskos kiekį. Beje, geriau rinkitės šaldytas, o ne konservuotas daržoves.
Pagardinkite tik prieš valgį. Virdami makaronus arba bulves esame įpratę šiek tiek druskos įberti į verdantį vandenį. Atsisakykite tokio įpročio ir prieskoniais patiekalus pagardinkite prieš pat patiekdami ant stalo – tam, kad pajustumėte skonį, reikės mažesnio druskos kiekio.
Kruopščiai matuokite. Nors daugumoje receptų rašoma, jog druskos reikia įberti „žiupsnį“ arba „pagal skonį“, nepamirškite, jog kiekvienas tokius matavimo vienetus suprantame labai skirtingai. Gamindami visada matuokite, ir taip laikui bėgant atrasite optimalų kiekį, pavyzdžiui, aštuntadalį arbatinio šaukštelio vietoj stambaus žiupsnio.
Apgaukite receptorius. Be druskos valgis nebūtinai bus prėskas, kadangi įmanoma šiek tiek apgauti skonio receptorius: patiekalus apšlakstykite citrinos sultimis arba actu, pagardinkite džiovintomis žolelėmis bei česnakais. Tokiu būdu atrasite naujus, galbūt dar malonesnius skonius.