Mityba

Kaip sumažinti suvartojamą druskos kiekį?

Publikuotas 2016 13 gegužės views 7178
Kaip sumažinti suvartojamą druskos kiekį?

Vieni druską vadina baltąja mirtimi ir kiek įmanoma labiau jos vengia, kiti be ja pagardintų patiekalų neįsivaizduoja gyvenimo. Gydytojai pataria rinktis aukso viduriuką ir suvartojamą druskos kiekį sumažinti, o ne visiškai šio prieskonio atsisakyti, nes jo sudėtyje netrūksta natrio, būtino žmogaus organizmui. Tam, kad sumažintumėte suvartojamą druskos kiekį, nebūtina radikaliai keisti gyvenimo būdą. Prireiks tik šiek tiek daugiau atidumo parduotuvėje bei kūrybingumo virtuvėje.

Piktnaudžiavimo druska žala:

  • kaip sumažinti druskos kiekį

    bigstockphoto.com

    Per didelis druskos kiekis pažeidžia natūralų organizmo balansą ir sumažina kepenų pajėgumą šalinti vandenį. Bandant atsikratyti papildomų skysčių, labiau apkraunamos kraujagyslės, todėl padidėja kraujo spaudimas. Tokia ilgalaikė būsena gali lemti hipertenziją ir kepenų pažeidimus;

  • Padidėjusi kraujagyslių apkrova arterijas spaudžia iš vidaus. Tam, kad susidorotų su papildomu spaudimu, arterijų sienelės tampa storesnės. Taip kraujospūdis pakyla dar labiau;
  • Jei druska piktnaudžiaujate ilgą laiką, pažeidžiamos į širdį vedančios arterijos bei gali užsikimšti kraujagyslės;
  • Pažeidus į smegenis vedančias kraujagysles, padidėja demencijos tikimybė.

Patarimai, padėsiantys sumažinti suvartojamą druskos kiekį:

Analizuokite etiketes. Nustebtumėte sužinoję, kiek iš pažiūros nesūrių produktų sudėtyje yra druskos: pavyzdžiui, dubenėlyje kai kurių sausų pusryčių jos – maždaug pusė gramo (rekomenduojama paros norma suaugusiajam – 6g). Todėl skaitydami etiketes atkreipkite dėmesį ne tik į kalorijų skaičių, bet ir sudedamąsias dalis.

Atsisakykite pamažu. Drastiški pokyčiai visada sukelia stresą, todėl ir druską meskite neskubėdami – juk kuo mažiau suvartosite, tuo mažiau jos reikalaus organizmas. Taip pat nebūtina iškart atsisakyti mėgstamų sūrių patiekalų, pavyzdžiui, marinuotų agurkėlių, sūrio ar alyvuogių – geriau išmokite mėgaukitės nedideliais jų kiekiais.  

Gaminkite namuose. Viename šaukšte pomidorų padažo yra beveik penktadalis rekomenduojamos paros šio prieskonio normos! Pradėkite gaminti savo sriubas ir padažus, taip lengviau kontroliuosite suvartojamą druskos kiekį. Beje, geriau rinkitės šaldytas, o ne konservuotas daržoves.

Pagardinkite tik prieš valgį. Virdami makaronus arba bulves esame įpratę šiek tiek druskos įberti į verdantį vandenį. Atsisakykite tokio įpročio ir prieskoniais patiekalus pagardinkite prieš pat patiekdami ant stalo – tam, kad pajustumėte skonį, reikės mažesnio druskos kiekio.

Kruopščiai matuokite. Nors daugumoje receptų rašoma, jog druskos reikia įberti „žiupsnį“ arba „pagal skonį“, nepamirškite, jog kiekvienas tokius matavimo vienetus suprantame labai skirtingai. Gamindami visada matuokite, ir taip laikui bėgant atrasite optimalų kiekį, pavyzdžiui, aštuntadalį arbatinio šaukštelio vietoj stambaus žiupsnio.

Apgaukite receptorius. Be druskos valgis nebūtinai bus prėskas, kadangi įmanoma šiek tiek apgauti skonio receptorius: patiekalus apšlakstykite citrinos sultimis arba actu, pagardinkite džiovintomis žolelėmis bei česnakais. Tokiu būdu atrasite naujus, galbūt dar malonesnius skonius.

 

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 99

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 255
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 382
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8915
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8922