Mityba

Ar mokate valgyti taisyklingai?

Publikuotas 2016 24 rugsėjo views 27055
valgyti taisyklingai shutterstock.com

Nors valgome kasdien ir ne kartą, tačiau ar mokame valgyti taisyklingai? Nepersivalgyti? Suvalgyti tik tiek, kiek mums iš tiesų reikia? Ir kas nutinka kaskart, kai persivalgome? Pasakoja mitybos specialistė-konsultantė Indrė Trusovė.

Kokias klaidas žmonės dažniausiai daro valgydami?

Kaip vieną didžiausių ir dažniausių klaidų įvardinčiau skubėjimą. Šiuolaikinis žmogus nuolat skuba, lekia, daug laiko praleidžia kelyje, dažnas atvejis, kai visą dieną neranda laiko ramiai prisėsti ir pavalgyti. Tokio gyvenimo būdo rezultatas toks, kad žmogus peralksta ir tada jau čiumpa bet ką, kas pasitaiko po ranka (jis tikrai negalvoja, ar tai sveikas ir naudingas pasirinkimas, nes ilgai nevalgius gliukozės lygis būna labai žemas, tad mūsų sprendimai nebūna labai protingi, smegenys reikalauja greitai pasisavinamo cukraus, o tai ir yra būtent pačiame prasčiausiame maiste) ir praktiškai nekramtęs praryja, dar užgeria kokiu saldžiu gėrimu ir bėga toliau.

Kaip toks skubotas valgymas atsiliepia sveikatai?

Apie ligas ir žalą organizmui galėtume kalbėti labai daug. Tai sukelia pagrindines skrandžio ir žarnyno ligas, tuštinimosi problemas, alergijas, apatiją, bei depresiją ir t. t. Viskas prasideda nuo sunkumo jausmo. Gerai nesukramtyto maisto mūsų virškinimo sistema nesugeba pilnai suvirškinti. Išskiriamos skirtingos skrandžio sultys vienu metu, organizmas dirba, pluša virškindamas. Kadangi sultys ima gamintis greičiau ir daugiau negu reikia, jos ima graužti skrandį, nuo to atsiranda padidėjęs rūgštingumas ir po truputį vystosi gastritas ar net opaligės. Kitas svarbus dalykas yra tai, kad organizmas nespėja pasisavinti visų gerųjų medžiagų, o tai reiškia, kad mes silpstame, silpnėja mūsų imunitetas.

valgyti taisyklingai

shutterstock.com

Ar toks skubotas valgymas išprovokuoja persivalgymą?

Žinoma. Sotumo jausmą pajuntame praėjus maždaug 20–25 minutėms nuo pirmo kąsnio. Vadinasi sukimšę maistą per porą minučių mes nespėjame pajusti sotumo. Vis dar jaučiamės alkani, tad suvalgome nepalyginamai daugiau nei iš tikrųjų mums reikėjo. Dėl to atsiranda skrandžio ir galvos skausmas, viduriavimas, slogi nuotaika, mieguistumas ir ne paslaptis, kad tokiu būdu mes ištampome skrandį. Kiekvieną kartą taip persivalgydami mes į save „kišime“ vis daugiau maisto, nes skrandžio tūris bus žymiai padidėjęs, o tai, žinoma, lydės svorio augimas ir kiti sveikatos sutrikimai.  

5 taisyklingo valgymo taisyklės:

  • Rytą pradėkite didele kūno temperatūros vandens stikline. Rekomenduoju gerti šiltą vandenį, nes tada organizmui nereikės papildomai ,,vargti‘‘ jį šildant. Kaip plauname dantis ryte, taip ir visą virškinimo sistemą būtina pabudinti ir nuplauti. Vanduo padės atsibusti, paruoš organizmą darbui, greitins medžiagų apykaitą. Lygiai taip pat svarbu 30 minučių prieš kiekvieną valgymą išgerti stiklinę vandens. Tai leis suprasti ar esate tikrai alkani, o gal tik ištroškę bei padės nepersivalgyti.
  • Stenkitės, kad Jūsų mityboje netrūktų baltymų, gerųjų riebalų ir angliavandenių. Gavę visas reikiamas medžiagas būsite sveiki, laimingi, žvalūs ir sotūs.
  • Valgykite 5–6 kartus, nedidelėmis porcijomis, kas 2–3val. Maždaug kas tiek laiko mūsų kraujyje nukrenta gliukozė, reikiamu momentu negavus maisto, gliukozės lygis nukrenta per žemai, tad vėliau žmogus persivalgo, nes organizmas nori atstatyti gliukozės lygį.
  • Valgydami susikaupkite. Valgydami nežiūrėkite televizoriaus, nesinaudokite telefonu, kompiuteriu. Skirkite kelioliką minučių maistui. Lėtai kramtykite, mėgaukitės. Negerkite valgio metu ar tuoj po jo. Taip laiku pajusite sotumą, nepersivalgysite, pavalgę jausitės energingi ir žvalūs. Idealu, jei pavalgę turite galimybę bent kelias minutes pavaikščioti.
  • Valgykite, kad gyventumėte, bet negyvenkite, kad valgytumėte.

 

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 123
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8858
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8863
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 5995
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 5361