Mityba

9 idėjos, kuo pakeisti druską

Publikuotas 2016 3 spalio views 13737
druskos pakaitalai shutterstock.com

Nors druska mūsų organizmui – būtina, pernelyg didelis jos kiekis gali pridaryti žalos sveikatai. Kadangi perdirbtuose maisto produktuose šio baltojo prieskonio ir taip daugiau nei reikia, gamindami jį pakeiskite sveikesnėmis ir dar gardesnėmis alternatyvomis.

  1. Mėtos. Gaivumo suteikiantis prieskonis, puikiai tiksiantis pagardinti saldžius patiekalus, salotas, makaronus ar kuskusą. Ypatingai dera su tokiomis daržovėmis kaip morkos, žirniai bei pupos. Kadangi mėtos lapelius rekomenduojama vartoti šviežius, verta prieskonį auginti namuose ant palangės.
  1. Rozmarinas. Itin kvapnus prieskonis, kurio verčiau nepadauginti – antraip nustelbs kitus patiekalo skonius. Paruošimo būdas labai paprastas: tereikia sudžiovinti lapelius ir juos sutrinti. Rozmarinas puikiai tiks su kepta mėsa, duona, naminėmis picomis, pomidorų padažu, pupelių, bulvių ar kiaušinių patiekalais.
  1. Muskatas. Suteikia saldų pikantišką skonį, todėl maiste itin dera su cinamonu ir gvazdikėliais. Virtuvės meistrai rekomenduoja muskato bei juodųjų pipirų deriniu paskaninti namuose gaminamą sūrio padažą, bulvių bei kopūstų sriubas. Nepamirškite, kad trintas šviežias muskatas daug skanesnis nei maltas!
  1. Bazilikas. Tobulai tinka marinatų, padažų, sumuštinių, sriubų ir salotų gamyboje. Prieskonis plačiai naudojamas Viduržemio jūros virtuvėje, todėl nesuklysite juo paskanindami picą ar Bolonijos padažą. Puikiai auga vazonėlyje, todėl baziliko skoniu galite džiaugtis ištisus metus.
  1. Cinamonas. Nors esame įpratę juo gardinti kepinius ir kitus saldumynus, prieskonis puikiai tinka ir aštriems patiekalams. Pavyzdžiui, Turkijos ir Vidurio Rytų virtuvėje jis naudojamas paskaninti vištieną bei ėrieną. Be to, cinamonas sustiprina orkaitėje keptų daržovių, Bolonijos padažo, tadžino ir troškintų vaisių skonį.  

druskos pakaitalai

  1. Kalendra. Jei druską nusprendėte iškeisti į kalendros lapelius, jais patiekalus gardinkite pačioje gaminimo proceso pabaigoje. Tuo tarpu sėklas rekomenduojama šiek tiek pakepti ir į maistą dėti arba visas, arba sutrintas. Kalendra puikiai tiks su salotomis, sriubomis, padažais, žuvimi ir vištiena.
  1. Čiobrelis – ne vien arbatai. Visu skoniu atsiskleidžia tik ilgai apdorojamas, todėl netinka greitai pagaminamuose patiekaluose. Čiobrelis puikiai dera su kitais prieskoniais: rozmarinu, petražolėmis ir raudonėliu. Beje, galima vartoti ne tik nuskabytus lapus, bet ir kotelį.
  1. Imbieras. Vienas pagrindinių peršalimo gydytojų, be kurio neapsieinama kulinarijoje. Prieskoniu paskaninkite troškinius, mėsą, ryžius ir salotas. Nors parduotuvėse galima įsigyti malto imbiero, norėdami iš prieskonio pasisavinti daugiau maistingųjų medžiagų, pirkite visą šaknį ir patys ją apdorokite pagal poreikius.
  1. Kuminas. Kmyno pusbrolis, vienas populiariausių prieskonių pasaulyje. Nesuklysite juo pagardindami ėrieną, pupas ir ryžius. Mėgstate indiškus skonius? Tuomet kuminą sumaišykite su kardamonu, kalendra ir ciberžole.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8309
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8316
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 5792
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 5220
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 8561