Nors druska mūsų organizmui – būtina, pernelyg didelis jos kiekis gali pridaryti žalos sveikatai. Kadangi perdirbtuose maisto produktuose šio baltojo prieskonio ir taip daugiau nei reikia, gamindami jį pakeiskite sveikesnėmis ir dar gardesnėmis alternatyvomis.
- Mėtos. Gaivumo suteikiantis prieskonis, puikiai tiksiantis pagardinti saldžius patiekalus, salotas, makaronus ar kuskusą. Ypatingai dera su tokiomis daržovėmis kaip morkos, žirniai bei pupos. Kadangi mėtos lapelius rekomenduojama vartoti šviežius, verta prieskonį auginti namuose ant palangės.
- Rozmarinas. Itin kvapnus prieskonis, kurio verčiau nepadauginti – antraip nustelbs kitus patiekalo skonius. Paruošimo būdas labai paprastas: tereikia sudžiovinti lapelius ir juos sutrinti. Rozmarinas puikiai tiks su kepta mėsa, duona, naminėmis picomis, pomidorų padažu, pupelių, bulvių ar kiaušinių patiekalais.
- Muskatas. Suteikia saldų pikantišką skonį, todėl maiste itin dera su cinamonu ir gvazdikėliais. Virtuvės meistrai rekomenduoja muskato bei juodųjų pipirų deriniu paskaninti namuose gaminamą sūrio padažą, bulvių bei kopūstų sriubas. Nepamirškite, kad trintas šviežias muskatas daug skanesnis nei maltas!
- Bazilikas. Tobulai tinka marinatų, padažų, sumuštinių, sriubų ir salotų gamyboje. Prieskonis plačiai naudojamas Viduržemio jūros virtuvėje, todėl nesuklysite juo paskanindami picą ar Bolonijos padažą. Puikiai auga vazonėlyje, todėl baziliko skoniu galite džiaugtis ištisus metus.
- Cinamonas. Nors esame įpratę juo gardinti kepinius ir kitus saldumynus, prieskonis puikiai tinka ir aštriems patiekalams. Pavyzdžiui, Turkijos ir Vidurio Rytų virtuvėje jis naudojamas paskaninti vištieną bei ėrieną. Be to, cinamonas sustiprina orkaitėje keptų daržovių, Bolonijos padažo, tadžino ir troškintų vaisių skonį.

- Kalendra. Jei druską nusprendėte iškeisti į kalendros lapelius, jais patiekalus gardinkite pačioje gaminimo proceso pabaigoje. Tuo tarpu sėklas rekomenduojama šiek tiek pakepti ir į maistą dėti arba visas, arba sutrintas. Kalendra puikiai tiks su salotomis, sriubomis, padažais, žuvimi ir vištiena.
- Čiobrelis – ne vien arbatai. Visu skoniu atsiskleidžia tik ilgai apdorojamas, todėl netinka greitai pagaminamuose patiekaluose. Čiobrelis puikiai dera su kitais prieskoniais: rozmarinu, petražolėmis ir raudonėliu. Beje, galima vartoti ne tik nuskabytus lapus, bet ir kotelį.
- Imbieras. Vienas pagrindinių peršalimo gydytojų, be kurio neapsieinama kulinarijoje. Prieskoniu paskaninkite troškinius, mėsą, ryžius ir salotas. Nors parduotuvėse galima įsigyti malto imbiero, norėdami iš prieskonio pasisavinti daugiau maistingųjų medžiagų, pirkite visą šaknį ir patys ją apdorokite pagal poreikius.
- Kuminas. Kmyno pusbrolis, vienas populiariausių prieskonių pasaulyje. Nesuklysite juo pagardindami ėrieną, pupas ir ryžius. Mėgstate indiškus skonius? Tuomet kuminą sumaišykite su kardamonu, kalendra ir ciberžole.
Kokia tavo nuomonė?