Dėl organizmo netoleravimo baltymui, randamam kviečiuose, rugiuose ir miežiuose vis daugiau žmonių pereina prie mitybos be glitimo (gliuteno). Neigiama organizmo reakcija į glitimą pasireiškia šiais nemaloniais simptomais: padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, odos bėrimu, blogu virškinimu, sutrikusiu miegu ir kt. Mums, lietuviams, glitimo atsisakymas yra didelis žingsnis nuo tradicinės virtuvės ir mitybos – ši medžiaga randama daugumoje kasdien vartojamų produktų: kepiniuose, duonoje, net kruopose. Tad pateikiame keletą svarbių faktų apie glitimą, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas, prieš prikraudamas prekių vežimėlį produktais be glitimo:
1. Glitimas žalingas ne visiems
Maždaug 1 procentas žmonių serga žarnyno (celiakinėmis) ligomis, pasireiškiančiomis autoimunine reakcija į glitimo turinčių produktų valgymą. Dažniausiai pasirodantys simptomai: pilvo skausmas, viduriavimas, išsipūtimas ir pakenkimas plonojo žarnyno sienelėms. Gydymą pradėti vertėtų nuo glitimo turinčių produktų atsisakymo. Žmonės, toliau valgantys glitimo turinčių produktus, rizikuoja susirgti rimtesnėmis ligomis (osteoporoze, anemija ir įvairiomis vėžio rūšimis).
2. Naudinga valgyti glitimo neturintį maistą
Pasak specialistų, organizmo jautrumą glitimui turi 6 procentai žmonių. Simptomai atitinka celiakinę ligą. Tačiau tyrimai dėl jautrumo šiam baltymui dar nėra išsamūs, todėl gydymas parenkamas pacientams individualiai.
3. Gliuteno atsakymas ne visuomet efektyvus
Nėra jokių medicininių įrodymų, kad gliuteno atsisakymas – geresnis mitybos būdas. Jei valgysite labiau spalvotą maistą, pvz. vaisius ir daržoves, ir mažiau apdoroto maisto, pvz. baltos duonos, – pasijusite geriau, nes valgote maistingesnius produktus, o ne todėl, kad atsisakote glitimo.
4. Gliuteno atsakymas nepadeda mesti svorio
Daugelis tikisi, kad glitimo neturintys produktai padeda norint numesti svorio. Vis dėlto, tai nėra magiškas būdas, padėsiantis sulieknėti. Pasak dietologės, nėra jokių svarių įrodymų, kad atsisakius produktų su glitimu, numesite svorio. Netgi reikėtų būti atsargiems, nes daugelio produktų be glitimo skoninės savybės yra kompensuojamos papildomu cukrumi ir riebalais.
5. Prieš atsisakydami glitimo turinčių produktų – pasitarkite su gydytoju
Jei įtariate, kad galite sirgti celiakine liga, nesirinkite dietos sau patys, o tiesiog nueikite pasidaryti tyrimų. Jei glitimo atsisakysite prieš darydami paprastą kraujo tyrimą, antikūniai nusilps ir tyrimų rezultatai gali būti netikslūs.
6. Glitimo galima rasti ten, kur visai nesitikite
Jei gydytojas rekomenduoja atsisakyti glitimo turinčių produktų, skaitykite produktų etiketes ir sužinokite, kur jis slepiasi. Jo galima aptikti duonoje, patiekaluose iš makaronų ir šaltuose dribsniuose. Galima aptikti net ir ryžiuose, miežiuose, aluje, kviečių krakmole, kviečių sėlenose, kviečių daiguose, rupiuose kvietiniuose miltuose ir manų kruopose. Daugiau produktų, turinčių glitimo: saldumynai, bulvių traškučiai, kepiniai, šaltos mėsos užkandžiai, bulvių šiaudeliai, sriubos, sojos padažai.
7. Atsisakius glitimo, privalu subalansuotai maitintis
Daugybė glitimo neturinčio maisto yra pagaminta iš rafinuotų grūdų ir krakmolo, kuris neturi maistingų medžiagų: geležies, vitamino B ir maistinių skaidulų. Pasistenkite gauti daugiau vitamino B, valgydami žuvį, liesą jautieną ir mažo riebumo pieno produktus. Geležies gausite valgydami pupeles ir žalumynus (pvz., špinatus), o skaidulų – iš vaisių ir daržovių.
8. Laikytis glitimo dietos – įmanoma!
Visiškai atsisakyti glitimo atrodo per daug sudėtinga? Atminkite, jog vis dar galite mitybai rinktis daugybę kito įvairaus maisto: pieno produktai, kiaušiniai, mėsa (be apdorotų padažų), paukštiena, žuvis, vaisiai, daržovės, riešutai, bulvės, sėklos, – tai tik keletas išvardintų produktų be glitimo. Esant poreikiui, pasitarkite su savo gydytoju ar dietologu ir įveskite glitimo neturinčius maisto produktus į savo mitybos racioną.