Mityba

Kaip atpažinti ženklus, rodančius, kad organizmas netoleruoja glitimo/gliuteno?

Publikuotas 2016 2 rugsėjo views 52025
shutterstock.com

Glitimas – tai kviečių, rugių ir miežių baltymas apie kurio kenksmingumą dažniausiai nesusimąstome. Tačiau veltui. Glitimo, geriau žinomo „gliuteno“ terminu, netoleruoja ypač daug žmonių, o jautrumo simptomai šiek tiek primena celiakijos sukeltus padarinius (celiakija yra viso organizmo autoimuninė liga, kuria sergant sutrinka imunitetas). Beje, reakcija į netoleruojamus produktus, kurių sudėtyje yra gliuteno, gali trukti valandas, dienas ar net kelias savaites, todėl atpažinti simptomus, pranešančius, jog organizmas „ginasi“ neretai būna sunku, visgi įmanoma.

  1. Galvos skausmas, migrena bei kiti neurologiniai sutrikimai

Didžiosios Britanijos mokslininkai padarė išvadą, jog glitimas (jeigu netoleruojamas) turi itin stiprų poveikį žmogaus psichologinei būsenai, todėl vienas dažniausiai varginančių glitimo „atmetimo“ ženklų yra neurologinis sutrikimas, pasireiškiantis įvairiomis „formomis“, tokiomis kaip galvos svaigimas bei skausmas, nuo kelių valandų iki kelių parų trunkantis migrenos priepuolis ir netgi „smegenų rūkas“ (jaučiamasi lyg pavartojus alkoholio). Be to, tikėtina, kad jautrumas gliutenui gali išprovokuoti ir periferinę neuropatiją.

  1. Susilpnėjęs imunitetas ir nuolatinis nuovargis

Nuolatinis nuovargis, poreikis pernelyg ilgai miegoti pajuntamas tuomet, kai glitimo netoleruojantis asmuo tęsia produktų, kurių sudėtyje yra šio baltymo, vartojimą. Organizmas patiria pastovų stresą ir eikvodamas energiją menkina atsparumą infekcijoms bei provokuoja apatijos ar nuovargio būseną.

  1. Dažna nuotaikų kaita, depresija, ADHD sindromas

Kenčiantiesiems nuo dažnos nuotaikų kaitos bei linkusiesiems sirgti depresija vertėtų išbandyti subalansuotą dietą, kurioje nėra produktų, sudėtyje turinčių gliuteno. Verta paminėti, jog glitimo netoleravimas taip pat gali paaštrinti anksčiau, vaikystėje ar paauglystėje, nepastebėtus bei negydytus neurologinio aktyvumo ir dėmesio sutrikimo (ADHD) požymius.

gliuteno netoleravimas

  1. Odos problemos ir dantų sveikatos pablogėjimas

Netoleruojančiųjų glitimo organizme pasireiškia kalcio trūkumas, kuris yra svarbus siekiant palaikyti dantų grožį bei sveikatą, todėl su šią problema susiduriančius žmones vargina dažni vizitai pas stomatologus. Beje, gliutenui jautrūs asmenys kartais kenčia ir nuo burnos ertmėje atsirandančių opų.

Įvairios odos problemos taip pat yra vienas akivaizdžiausių aspektų, norint atpažinti alergiją šiam baltymui. Mokslininkų teigimu, glitimo netoleravimas gali išprovokuoti ne tik pavienių spuogų atsiradimą, bet ir nulemti sunkiai gydomų alergijų egzistavimą (netoleruojant gliuteno bėrimas dažnai vargina pečių ir nugaros srityse), sukelti egzemą, dermatitą ir t.t. Verta paminėti, kad žmonių, kurių organizmai „atmeta“ glitimą, odą kartais būna nusėta vos matomais mazgeliais („viščiuko oda“).

  1. Fibromialgija ir pakilusi kūno temperatūra

Baltymo netoleravimas gali sukelti fibromialgiją (išplitusio skausmo sindromas), pasireiškiančią kelio sąnarių, krūtinės bei kitais skausmais, be to, jautrumas gliutenui neretai nulemia ir padidėjusią kūno temperatūrą (tarsi lengvo peršalimo metu).

  1. Virškinamojo trakto disfunkcija ir dažna kūno svorio kaita

Organizmo nepakantumas glitimui paskatina skrandžio, žarnyno sutrikimus, tokius kaip pykinimas, pilvo spazmai ar pūtimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas (arba abiejų kombinacija) ir t.t. Sparčiai besikeičiantis svoris taip pat yra vienas esminių požymių, apibrėžiančių galimą alerginę reakciją kviečių, rugių ir miežių baltymui.

Beje, pasireiškus jautrumui, organizmas gali išduoti ir kitus ženklus, tokius kaip rėmens graužimas, nevaldomas noras valgyti sausainius, pyragaičius bei kitus saldumynus ir t.t.

Įtarus šios problemos egzistavimą svarbu imtis veiksmų – nevalgyti gaminių iš kviečių, rugių bei  miežių (t.y. makaronų, blynų, duonos gaminių, bandelių, pyragų ir t.t.). Po kelių savaičių, kai organizmas „išsivalo“, galima iš naujo peržvelgti simptomų sąrašą ir objektyviai įvertinti pokyčius. Visgi, esant itin blogai emocinei ar fizinei savijautai būtina kuo greičiau kreiptis į medicinos pagalbos įstaigą.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 499
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 416
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 549

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 710