Viešojoje erdvėje apie soją ir sojos patiekalus sklando dvejopos nuomonės. Vieni sako, kad soja labai vertingas kultūrinis augalas, o kiti klausia: „Kas pasakė, kad soja vertinga?“ Na, o kaip yra iš tiesų? Pasakoja sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė. Sojos – pats vertingiausias kultūrinis augalas Pradėkime nuo to, kad soja yra […]
Bene vienintelis tikros fermentacijos gėrimas (pvz., juodoji arbata yra pilnai oksiduota, tačiau nefermentuota) – puero arbatžolės pasižymi daugybe teigiamai organizmą veikiančių aspektų, motyvuojančių pu erh arbatos vartojimą paversti kasdieniu ritualu. Gyvybės energiją palaikančios pu erh (Lietuvoje dar vadinama „puero“) arbatos kilmė siekia ankstyvuosius Kinijos civilizacijos gyvavimo amžius ir yra siejama su Junanio (Yunnan) provincija. Vis […]
Ar bulves valgyti sveika? Ką reikia atminti norintiems sulieknėti? Apie bulves ir bulvinius patiekalus pasakoja sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė. Bulvėms – taip ar ne? Šių dienų sveikos mitybos pasaulyje bulvės beveik visada ir visur yra išbraukiamos iš mitybos planų ir jas valgyti yra draudžiama. Tačiau bulvės nėra tokios […]
Slyvos ne tik skanios, bet ir naudingos, o savo naudingųjų savybių nepraranda ir apdorotos. Sužinokite, kuo slyvos naudingos jūsų organizmui, mėgaukitės jomis šviežiomis ir pasiruoškite atsargų žiemai. Slyvose gausu kalio, magnio ir fosforo, kurie šalina iš organizmo vandenį ir natrį, tai padeda normalizuoti vandens pusiausvyrą organizme ir sumažinti kraujospūdį. Slyvose esantys B grupės vitaminai stiprina […]
Ruduo pasitinka ne tik auksaspalviais medžių lapais, bet ir vis dažnesnėmis ligomis tokiomis kaip peršalimas, gerklės skausmas, sloga, ar net gripas. Vos tik sunegalavus nebūtina iš karto griebtis cheminių vaistų, pirmoji pagalba nuo peršalimo – vaistažolės. Paprastasis čiobrelis Čiobreliuose esantis eterinis aliejus laikomas viena stipriausių natūralių antimikrobinių medžiagų, todėl ši vaistažolė yra tinkama kvėpavimo takų infekcijoms […]
Tokias mitybos rūšis kaip vegetarizmas, veganizmas ar žaliavalgystė jau esate girdėję ne kartą. Dėl jų naudos ar žalos nesutaria net dietologai, o visavalgiai iš praktikuojančiųjų alternatyvius būdus mėgsta karčiai pasišaipyti. Vis dažniau diskusijos netyla ir apie paleo dietą, todėl pasakojame, kas ji ir kuo gali būti naudinga. Panašu, kad paleo mitybos šalininkai vadovaujasi šūkiu „nauja […]
Kalbant apie šermukšnio uogas yra juokaujama, kad jose telpa pusė vaistinės. Iš tiesų, panašiai taip ir yra. Šermukšniai gali padėti įveikti daugelį ligų, tačiau atminkite, kad rinkti šermukšnio uogas galima tik nuošaliose vietose, toliau nuo miestų ir kelių augančių medžių, kitaip galite ne tik nesulaukti pageidaujamo rezultato, bet ir sau pakenkti. Šermukšnio uogos – tikra […]
Spelta – viena seniausių grūdinių kultūrų, atsiradusi dar prieš 8-7 tūkst. metų. Nors šie grūdai turi daugybę žmogaus organizmui naudingų medžiagų ir mineralų, deja, juos iš mūsų racionų išstūmė lengviau auginami kviečiai. Primename apie puikias augalo savybes ir pasakojame, kodėl šiandien vakare į Jūsų pirkinių krepšelį turėtų įkristi bent keletas speltos produktų. Speltos galima įsigyti […]
Sveikos mitybos specialistai sutartinai linkčioja galva ir tvirtina, jog lašiša yra puikus sočiųjų riebalų šaltinis. Dauguma žinome, kad šią žuvį valgyti yra sveika, tačiau net nesusimąstome kodėl. Be to, kaip gi išsirinkti pačią sveikiausią lašišą iš jų gausybės, kaip ją ruošti, kad ji neprarastų visų savo kone magiškų galių? Apie visa tai kalbamės su sporto klubo […]
Skaitydami įvairių sveikuoliškų gėrimų ir patiekalų receptus turėjote pastebėti, jog daugumoje minimas obuolių sidro actas. Organizmą nuo daugybės ligų saugantį ekologišką pagardą rasite tikrai ne kiekvienoje parduotuvėje, todėl siūlome nutraukti varginančias paieškas ir acto labai lengvai pasigaminti namuose. Obuolių sidro acto nauda: Obuolių sidro actas gali turėti naudos kenčiantiems nuo diabeto. Manoma, kad skystyje esanti […]