Ruduo pasitinka ne tik auksaspalviais medžių lapais, bet ir vis dažnesnėmis ligomis tokiomis kaip peršalimas, gerklės skausmas, sloga, ar net gripas. Vos tik sunegalavus nebūtina iš karto griebtis cheminių vaistų, pirmoji pagalba nuo peršalimo – vaistažolės.
Čiobreliuose esantis eterinis aliejus laikomas viena stipriausių natūralių antimikrobinių medžiagų, todėl ši vaistažolė yra tinkama kvėpavimo takų infekcijoms gydyti, tokioms ligoms kaip peršalimas, gripas, tonzilitas, laringitas. Be to, čiobreliai pasižymi kosulį slopinančiomis savybėmis. Arbatinį šaukštelį džiovintų čiobrelių užpilkite verdančiu vandeniu, palikite pritraukti iki 30 minučių. Per dieną išgerkite 3 puodelius užpilo.
Vaistinis šalavijas padės sumažinti gerklės skausmą. Šios vaistažolės turi antimikrobinių savybių, todėl pasigaminkite stiprų užpilą iš džiovintų šalavijų ir gerklę šiltu užpilu skalaukite keletą kartų per dieną. Jeigu šalavijo namuose neturite, tuomet užpilą galite pasigaminti iš ramunėlių ar medetkų.
Česnakas didina imuninių ląstelių aktyvumą, todėl padeda įveikti peršalimą ar gripą. Infekcijai gydyti per dieną suvartokite 1–2 česnako skilteles. Jeigu pradėjote kosėti, gerkite karštą pieną su medumi ir česnaku. Stiklinę pieno pakaitinkite, jame ištirpinkite šaukštą medaus ir įmaišykite šaukštelį trinto česnako.
Krienuose yra gliukozinolatų, kurie krienams suteikia savybę suskystinti tirštas gleives, palengvinti jų pašalinimą ir sumažinti spaudimą, galvos skausmą, kuris atsiranda dėl sinusų erdvėje susikaupusių gleivių. Krienai pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, todėl padeda kovoti su sinusų infekcijomis. Valgykite krienų košelę, t.y. šaukštelį tarkuotų krienų sumaišykite su arbatiniu šaukšteliu citrinos sulčių ir puse arbatinio šaukštelio alyvuogių aliejaus. Šis mišinys sumažins patinimą ir skausmus, susijusius su sinusų infekcija.
Be abejo, labai svarbu stiprinti imuninę sistemą, kad pavyktų apsisaugoti nuo ligas sukeliančių bakterijų ir virusų, o susirgus greičiau pasveikti, tam puikiai tinka imbiero šaknis. Imbiero šaknį sutarkuokite smulkia tarka, įpjaustykite citrinos, išmaišykite, tuomet įdėkite penkis šaukštus medaus. Gautą masę po šaukštą valgykite tris kartus per dieną.