Mityba

Slyvų nauda organizmui

Publikuotas 2016 2 spalio views 14394
slyvos shutterstock.com

Slyvos ne tik skanios, bet ir naudingos, o savo naudingųjų savybių nepraranda ir apdorotos. Sužinokite, kuo slyvos naudingos jūsų organizmui, mėgaukitės jomis šviežiomis ir pasiruoškite atsargų žiemai.

  • Slyvose gausu kalio, magnio ir fosforo, kurie šalina iš organizmo vandenį ir natrį, tai padeda normalizuoti vandens pusiausvyrą organizme ir sumažinti kraujospūdį.
  • Slyvose esantys B grupės vitaminai stiprina nervų sistemą, mažina nuovargį.
  • Slyvose esantys vitaminai C stiprina organizmą, padeda įveikti įvairias infekcijas.
  • Slyvose yra nemažai skaidulų, kurios gerina virškinimą, spartina medžiagų apykaitą, o kartu padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas bei pašalinti vandens perteklių.
  • Slyvų minkštime yra pektinų (daugiau pektinų nei šviežios turi džiovintos slyvos), kurie gerina žarnyno veiklą, reguliuoja cholesterolio kiekį, šalina sunkiuosius metalus.
  • Slyvos naudingos tiek dantims, tiek raudoniesiems kraujo kūneliams, nes slyvose yra fluoro, būtino dantims, bei geležies.
  • Slyvos, dėl jose esančių įvairių mineralinių medžiagų, yra puikus pasirinkimas sergantiems mažakraujyste, mažins silpnumą ir suteiks energijos.

Džiovintos slyvos

Dabar slyvų metas, šviežiomis mėgaukitės į sveikatą, tačiau nepamirškite pasiruošti atsargų žiemai, geriausia – sudžiovinkite slyvas. Džiovintos slyvos nepraranda savo savybių.

  • Nuskintas uogas be kotelių nuplaukite, o po to panardinkite vienai minutei į verdantį vandenį, tuomet atšaldykite jas šaltame vandenyje. Tokiu būdu pagreitinsite slyvų džiovinimą.
  • Atšaldytas vandenyje slyvas paskleiskite vienu sluoksniu ant plokščio paviršiaus.
  • Slyvas perpjaukite ir išimkite kauliukus.
  • Kepimo skardą išklokite sviestiniu kepimo popieriumi ir sudėkite slyvas vienu sluoksniu minkštimu į viršų.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 40–45 laipsnių temperatūros, įdėkite kepimo skardas su slyvomis ir po 3–4 valandų jas išimkite.
  • Išimtas slyvas 4–6 valandas palaikykite kambario temperatūroje.
  • Vėl dėkite į orkaitę įkaitintą iki 55–60 laipsnių temperatūros, džiovinkite 4–5 valandas.
  • Išimkite slyvas ir kambario temperatūroje palikite per naktį.
  • Vėl dėkite į orkaitę, jau paskutinį kartą, orkaitę įkaitinkite iki 75–80 laipsnių ir slyvas džiovinkite 12–16 valandų.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 522
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 431
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 562

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 715