Slyvos ne tik skanios, bet ir naudingos, o savo naudingųjų savybių nepraranda ir apdorotos. Sužinokite, kuo slyvos naudingos jūsų organizmui, mėgaukitės jomis šviežiomis ir pasiruoškite atsargų žiemai.
- Slyvose gausu kalio, magnio ir fosforo, kurie šalina iš organizmo vandenį ir natrį, tai padeda normalizuoti vandens pusiausvyrą organizme ir sumažinti kraujospūdį.
- Slyvose esantys B grupės vitaminai stiprina nervų sistemą, mažina nuovargį.
- Slyvose esantys vitaminai C stiprina organizmą, padeda įveikti įvairias infekcijas.
- Slyvose yra nemažai skaidulų, kurios gerina virškinimą, spartina medžiagų apykaitą, o kartu padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas bei pašalinti vandens perteklių.
- Slyvų minkštime yra pektinų (daugiau pektinų nei šviežios turi džiovintos slyvos), kurie gerina žarnyno veiklą, reguliuoja cholesterolio kiekį, šalina sunkiuosius metalus.
- Slyvos naudingos tiek dantims, tiek raudoniesiems kraujo kūneliams, nes slyvose yra fluoro, būtino dantims, bei geležies.
- Slyvos, dėl jose esančių įvairių mineralinių medžiagų, yra puikus pasirinkimas sergantiems mažakraujyste, mažins silpnumą ir suteiks energijos.
Džiovintos slyvos
Dabar slyvų metas, šviežiomis mėgaukitės į sveikatą, tačiau nepamirškite pasiruošti atsargų žiemai, geriausia – sudžiovinkite slyvas. Džiovintos slyvos nepraranda savo savybių.
- Nuskintas uogas be kotelių nuplaukite, o po to panardinkite vienai minutei į verdantį vandenį, tuomet atšaldykite jas šaltame vandenyje. Tokiu būdu pagreitinsite slyvų džiovinimą.
- Atšaldytas vandenyje slyvas paskleiskite vienu sluoksniu ant plokščio paviršiaus.
- Slyvas perpjaukite ir išimkite kauliukus.
- Kepimo skardą išklokite sviestiniu kepimo popieriumi ir sudėkite slyvas vienu sluoksniu minkštimu į viršų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 40–45 laipsnių temperatūros, įdėkite kepimo skardas su slyvomis ir po 3–4 valandų jas išimkite.
- Išimtas slyvas 4–6 valandas palaikykite kambario temperatūroje.
- Vėl dėkite į orkaitę įkaitintą iki 55–60 laipsnių temperatūros, džiovinkite 4–5 valandas.
- Išimkite slyvas ir kambario temperatūroje palikite per naktį.
- Vėl dėkite į orkaitę, jau paskutinį kartą, orkaitę įkaitinkite iki 75–80 laipsnių ir slyvas džiovinkite 12–16 valandų.
Kokia tavo nuomonė?