Skaitydami įvairių sveikuoliškų gėrimų ir patiekalų receptus turėjote pastebėti, jog daugumoje minimas obuolių sidro actas. Organizmą nuo daugybės ligų saugantį ekologišką pagardą rasite tikrai ne kiekvienoje parduotuvėje, todėl siūlome nutraukti varginančias paieškas ir acto labai lengvai pasigaminti namuose.
Obuolių sidro acto nauda:
- Obuolių sidro actas gali turėti naudos kenčiantiems nuo diabeto. Manoma, kad skystyje esanti acto rūgštis užkerta kelią sudėtingųjų angliavandenių įsisavinimui ir tokiu būdu padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Be to, obuolių sidro acto vartojimas gali padidinti audinių jautrumą insulinui;
- Laikotės dietos? Obuolių sidro actas padės ir Jums! Atliktų tyrimų metu paaiškėjo, jog su maistu vartojamas pagardas didina sotumo jausmą ir tokiu būdu padeda suvalgyti mažiau;
- Obuolių sidro actas gali pakeisti net energetinius gėrimus, kadangi skystyje gausu kalio ir su lėtiniu nuovargiu kovojančių enzimų;
- Kai skrandis gamina nepakankamai rūgšties, sulėtėja tokių naudingųjų medžiagų kaip vitamino B6, folatų, kalcio ir geležies pasisavinimas. Tuo tarpu obuolių sidro actas padeda atstatyti rūgštingumo balansą ir taip su maistu organizmą aprūpinti dar daugiau vitaminų ir mineralų;
- Obuolių sidro actas naikina bakterijas, o su jomis – ir blogą burnos kvapą sukeliančius mikroorganizmus;
- Nors mokslininkai vis dar neišsiaiškino tikslios priežasties, pastebėta, jog obuolių sidro actas padeda sumažinti kraujo spaudimą.
Skaitykite daugiau obuolių sidro acto panaudojimo būdų.
shutterstock.com
Ypač lengvas obuolių sidro acto receptas
Ingredientai:
- 3 nedideli obuoliai (kartu su šerdimi ir luobele, tačiau be stiebelio),
- 3 arbatiniai šaukšteliai neapdoroto cukraus,
- 1 stiklinė filtruoto vandens
Paruošimo būdas:
- Nuplaukite ir į nedidelius gabalėlius supjaustykite obuolius (arba naudokite 6-7 obuolių šerdis ir luobeles, likusias nuo pyrago kepimo). Sudėkite juos į švarų stiklainį;
- Į vandenį suberkite cukrų, išmaišykite ir gautą masę užpilkite ant obuolių. Jei obuolių gabaliukai ne visiškai apsemti, užpilkite dar vandens;
- Uždenkite stiklainį popieriniu rankšluosčiu arba marlės skiautele, pritvirtinkite ją gumyte;
- Stiklainį laikykite šiltoje tamsioje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke;
- Po 2-3 savaičių perpilkite skystį, išimkite obuolių gabaliukus ir švarų skystį vėl supilkite į tą patį stiklainį bei uždenkite ta pačia medžiaga;
- Stiklainį padėkite toje pačioje šiltoje tamsioje vietoje, ir, kas keletą dienų pamaišydami mediniu arba plastikiniu šaukštu, laikykite dar 4-6 savaites;
- Praėjus 4 savaitėms, galite pradėti ragauti actą: kai Jūsų skoniui jis bus pakankamai rūgštus, perpilkite į sandarų butelį ir pradėkite vartoti.
Atkreipkite dėmesį:
- Jei acto gaminimui pasirinkote organiškus obuolius, galite naudoti visas jų dalis. Svarbu, kad ant jų nebūtų puvimo žymių. Pasirinkus vaisius iš parduotuvės, derėtų juos nulupti, nes luobelėje kaupiasi pesticidai;
- Vietoj cukraus galite naudoti medų, tačiau jis sulėtina fermentacijos procesą bei nesuteikia tokio stipraus skonio;
- Burbuliukai reiškia fermentacijos proceso pradžią, o balta puta – gero fermento ženklas. Tuo tarpu išvydus bet kokios kitos spalvos putą (žalią, mėlynę, pilką ar juodą) derėtų skystį iškart išpilti, o obuolius išmesti į kompostą.
Kokia tavo nuomonė?