Mityba

Kaip namuose pasigaminti obuolių sidro acto?

Publikuotas 2016 19 rugpjūčio views 19615
obuolių sidro actas shutterstock.com

Skaitydami įvairių sveikuoliškų gėrimų ir patiekalų receptus turėjote pastebėti, jog daugumoje minimas obuolių sidro actas. Organizmą nuo daugybės ligų saugantį ekologišką pagardą rasite tikrai ne kiekvienoje parduotuvėje, todėl siūlome nutraukti varginančias paieškas ir acto labai lengvai pasigaminti namuose.

Obuolių sidro acto nauda:

  • Obuolių sidro actas gali turėti naudos kenčiantiems nuo diabeto. Manoma, kad skystyje esanti acto rūgštis užkerta kelią sudėtingųjų angliavandenių įsisavinimui ir tokiu būdu padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Be to, obuolių sidro acto vartojimas gali padidinti audinių jautrumą insulinui;
  • Laikotės dietos? Obuolių sidro actas padės ir Jums! Atliktų tyrimų metu paaiškėjo, jog su maistu vartojamas pagardas didina sotumo jausmą ir tokiu būdu padeda suvalgyti mažiau;
  • Obuolių sidro actas gali pakeisti net energetinius gėrimus, kadangi skystyje gausu kalio ir su lėtiniu nuovargiu kovojančių enzimų;
  • Kai skrandis gamina nepakankamai rūgšties, sulėtėja tokių naudingųjų medžiagų kaip vitamino B6, folatų, kalcio ir geležies pasisavinimas. Tuo tarpu obuolių sidro actas padeda atstatyti rūgštingumo balansą ir taip su maistu organizmą aprūpinti dar daugiau vitaminų ir mineralų;
  • Obuolių sidro actas naikina bakterijas, o su jomis – ir blogą burnos kvapą sukeliančius mikroorganizmus;
  • Nors mokslininkai vis dar neišsiaiškino tikslios priežasties, pastebėta, jog obuolių sidro actas padeda sumažinti kraujo spaudimą.

Skaitykite daugiau obuolių sidro acto panaudojimo būdų.

obuolių sidro actas

shutterstock.com

Ypač lengvas obuolių sidro acto receptas

Ingredientai:

  • 3 nedideli obuoliai (kartu su šerdimi ir luobele, tačiau be stiebelio),
  • 3 arbatiniai šaukšteliai neapdoroto cukraus,
  • 1 stiklinė filtruoto vandens

Paruošimo būdas:

  1. Nuplaukite ir į nedidelius gabalėlius supjaustykite obuolius (arba naudokite 6-7 obuolių šerdis ir luobeles, likusias nuo pyrago kepimo). Sudėkite juos į švarų stiklainį;
  2. Į vandenį suberkite cukrų, išmaišykite ir gautą masę užpilkite ant obuolių. Jei obuolių gabaliukai ne visiškai apsemti, užpilkite dar vandens;
  3. Uždenkite stiklainį popieriniu rankšluosčiu arba marlės skiautele, pritvirtinkite ją gumyte;
  4. Stiklainį laikykite šiltoje tamsioje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke;  
  5. Po 2-3 savaičių perpilkite skystį, išimkite obuolių gabaliukus ir švarų skystį vėl supilkite į tą patį stiklainį bei uždenkite ta pačia medžiaga;
  6. Stiklainį padėkite toje pačioje šiltoje tamsioje vietoje, ir, kas keletą dienų pamaišydami mediniu arba plastikiniu šaukštu, laikykite dar 4-6 savaites;
  7. Praėjus 4 savaitėms, galite pradėti ragauti actą: kai Jūsų skoniui jis bus pakankamai rūgštus, perpilkite į sandarų butelį ir pradėkite vartoti.

Atkreipkite dėmesį:

  • Jei acto gaminimui pasirinkote organiškus obuolius, galite naudoti visas jų dalis. Svarbu, kad ant jų nebūtų puvimo žymių. Pasirinkus vaisius iš parduotuvės, derėtų juos nulupti, nes luobelėje kaupiasi pesticidai;
  • Vietoj cukraus galite naudoti medų, tačiau jis sulėtina fermentacijos procesą bei nesuteikia tokio stipraus skonio;
  • Burbuliukai reiškia fermentacijos proceso pradžią, o balta puta – gero fermento ženklas. Tuo tarpu išvydus bet kokios kitos spalvos putą (žalią, mėlynę, pilką ar juodą) derėtų skystį iškart išpilti, o obuolius išmesti į kompostą.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 522
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 431
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 562

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 715