Mityba

Pu erh arbata ir jos poveikis

Publikuotas 2016 18 spalio views 56708
pu erh arbata shutterstock.com

Bene vienintelis tikros fermentacijos gėrimas (pvz., juodoji arbata yra pilnai oksiduota, tačiau nefermentuota) – puero arbatžolės pasižymi daugybe teigiamai organizmą veikiančių aspektų, motyvuojančių pu erh arbatos vartojimą paversti kasdieniu ritualu.

Gyvybės energiją palaikančios pu erh (Lietuvoje dar vadinama „puero“) arbatos kilmė siekia ankstyvuosius Kinijos civilizacijos gyvavimo amžius ir yra siejama su Junanio (Yunnan) provincija. Vis dėlto tiksliai įvardinti arbatos atsiradimo laikotarpį yra sudėtinga, nes nuomonės, kurioje dinastijoje Han (200 p. m. e.) ar Tang (618 – 907) šis stebuklingas gėrimas atsirado – išsiskiria. Visgi istorijos labirintuose pasiklydusios kilmės teorijos teigiamų arbatos vartojimo aspektų nesumenkino, todėl pu erh nauda žmogaus sveikatai pripažįstama net ir moderniame amžiuje.

  • Organizmo valymas

Viena dažniausiai įvardijamų priežasčių, kodėl verta mėgautis puero arbata, tai – organizmo detoksikavimas. Pu erh arbata – stiprus antioksidantas. Kruopštaus fermentavimo proceso metu pu erh arbatžolėse pasigamina natūralus cukrus bei gerieji mikroorganizmai, kurie kovoja su organizme besikaupiančiais laisvaisiais radikalais ir kitomis toksinėmis medžiagomis, žalingomis žmogaus sveikatai. Arbata išvalo ir „atnaujina“ kraują, kepenis, inkstus, virškinamojo trakto sistemą, žarnyną ir t.t.

Susijęs straipsnis: Ką reikia žinoti apie organizmo detoksikaciją?

  • Svorio metimas

Svorio metimas yra dar vienas motyvas gerti šią arbatą. Žinoma, iš organizmo šalinant toksinus ir dalis nepageidaujamų kilogramų pradeda tirpti, tačiau pu erh arbata taip pat pasižymi medžiagų apykaitą skatinančiomis bei riebalų sankaupas tirpdančiomis savybėmis, todėl reguliariai mėgaujantis unikalaus skonio puero arbata, varginanti nepageidaujamų kilogramų problema išnyksta.

Beje, jei pu erh vartojama norint atsikratyti nepageidaujamo svorio, puodelį arbatos reikėtų gerti praėjus valandai po valgio (užtikrinama tinkama virškinamojo trakto funkcija). Jeigu arbata geriama likus valandai ar pusvalandžiui iki valgio, rezultatas gali būti priešingas – padidėjęs svoris (kai skrandis apytuštis arbata ji tiesiog „išplauna”, todėl atsiranda alkio jausmas).

pu erh arbata

shutterstock.com

  • Minčių valymas

Detoksikacijos atžvilgiu pu erh itin universali. Arbatžolėse gausu kofeino, kuris (priešingai, nei esantis kavoje) teigiamai stimuliuoja centrinę nervų sistemą, todėl padeda atsikratyti nerimo, streso ir netgi blogų minčių.

  • Kokybiškas miegas

Pu erh ne tik padeda pasiekti minčių harmoniją, bet taip pat gelbsti esant miego sutrikimams. Nors, kaip ir minėta, arbatoje gausu kofeino, mikroorganizmai bei fitochemikalai skatina melatonino (miego hormono) gamybą smegenyse, todėl poilsis tampa geresnis.

  • Imuninės sistemos stiprinimas ir organizmo tonizavimas

Arbatoje gausu antioksidantų bei gerųjų mikroorganizmų, padedančių užkirsti kelią uždegimams. Tačiau jeigu peršalimo išvengti visgi nepavyksta, reguliarus puero vartojimas pagelbėja kovoje su nemaloniais pojūčiais – karčio mušimas, galvos skausmas, užgulusi krūtinė ir t.t.

Be to, arbata žinoma ir dėl gebėjimo greitai tonizuoti organizmą bei „atstatyti“ prarastas gyvybines jėgas, pavyzdžiui, po bemiegės nakties arba pernelyg didelio kiekio alkoholio suvartojimo.

  • Širdies smūgio prevencija

Pu erh arbata – efektyvi priemonė norint palaikyti optimalų cholesterolio kiekį kraujyje ar netgi siekiant jį sumažinti. Junanio provincijoje „gimusioje“ arbatoje aptinkamas nedidelis kiekis lovastino junginių, kurių sintetinė versija yra naudojama medikamentuose, naikinančiuose cholesterolio perteklių kraujyje.

Svarbu prisiminti, jog padidėjęs cholesterolio kiekis sumažiną kraujo tekėjimą venose, todėl ilgainiui gali sukelti krūtinės skausmus (krūtinės anginą) ar išprovokuoti insultą ar širdies smūgį.

  • Odos grožis

Puero arbatžolėse yra daugybė organizmą detoksikuojančių mikroorganizmų bei antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, neigiamai veikiančiais odos būklę. Reguliarus pu erh vartojimas išvalo toksinus ir paskatina odos regeneracijos procesus, todėl užkertamas kelias ne tik ankstyviesiems senėjimo požymiams, bet ir atsikratoma jau egzistuojančių mimikos raukšlių ar pigmentinių dėmių, atsiradusių dėl sutrikusių odos atsinaujinimo procesų.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 808
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 594
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 722

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 588
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 753