Mityba

Pu erh arbata ir jos poveikis

Publikuotas 2016 spalio 18 views 38617
pu erh arbata shutterstock.com

Bene vienintelis tikros fermentacijos gėrimas (pvz., juodoji arbata yra pilnai oksiduota, tačiau nefermentuota) – puero arbatžolės pasižymi daugybe teigiamai organizmą veikiančių aspektų, motyvuojančių pu erh arbatos vartojimą paversti kasdieniu ritualu.

Gyvybės energiją palaikančios pu erh (Lietuvoje dar vadinama „puero“) arbatos kilmė siekia ankstyvuosius Kinijos civilizacijos gyvavimo amžius ir yra siejama su Junanio (Yunnan) provincija. Vis dėlto tiksliai įvardinti arbatos atsiradimo laikotarpį yra sudėtinga, nes nuomonės, kurioje dinastijoje Han (200 p. m. e.) ar Tang (618 – 907) šis stebuklingas gėrimas atsirado – išsiskiria. Visgi istorijos labirintuose pasiklydusios kilmės teorijos teigiamų arbatos vartojimo aspektų nesumenkino, todėl pu erh nauda žmogaus sveikatai pripažįstama net ir moderniame amžiuje.

  • Organizmo valymas

Viena dažniausiai įvardijamų priežasčių, kodėl verta mėgautis puero arbata, tai – organizmo detoksikavimas. Pu erh arbata – stiprus antioksidantas. Kruopštaus fermentavimo proceso metu pu erh arbatžolėse pasigamina natūralus cukrus bei gerieji mikroorganizmai, kurie kovoja su organizme besikaupiančiais laisvaisiais radikalais ir kitomis toksinėmis medžiagomis, žalingomis žmogaus sveikatai. Arbata išvalo ir „atnaujina“ kraują, kepenis, inkstus, virškinamojo trakto sistemą, žarnyną ir t.t.

Susijęs straipsnis: Ką reikia žinoti apie organizmo detoksikaciją?

  • Svorio metimas

Svorio metimas yra dar vienas motyvas gerti šią arbatą. Žinoma, iš organizmo šalinant toksinus ir dalis nepageidaujamų kilogramų pradeda tirpti, tačiau pu erh arbata taip pat pasižymi medžiagų apykaitą skatinančiomis bei riebalų sankaupas tirpdančiomis savybėmis, todėl reguliariai mėgaujantis unikalaus skonio puero arbata, varginanti nepageidaujamų kilogramų problema išnyksta.

Beje, jei pu erh vartojama norint atsikratyti nepageidaujamo svorio, puodelį arbatos reikėtų gerti praėjus valandai po valgio (užtikrinama tinkama virškinamojo trakto funkcija). Jeigu arbata geriama likus valandai ar pusvalandžiui iki valgio, rezultatas gali būti priešingas – padidėjęs svoris (kai skrandis apytuštis arbata ji tiesiog „išplauna”, todėl atsiranda alkio jausmas).

pu erh arbata

shutterstock.com

  • Minčių valymas

Detoksikacijos atžvilgiu pu erh itin universali. Arbatžolėse gausu kofeino, kuris (priešingai, nei esantis kavoje) teigiamai stimuliuoja centrinę nervų sistemą, todėl padeda atsikratyti nerimo, streso ir netgi blogų minčių.

  • Kokybiškas miegas

Pu erh ne tik padeda pasiekti minčių harmoniją, bet taip pat gelbsti esant miego sutrikimams. Nors, kaip ir minėta, arbatoje gausu kofeino, mikroorganizmai bei fitochemikalai skatina melatonino (miego hormono) gamybą smegenyse, todėl poilsis tampa geresnis.

  • Imuninės sistemos stiprinimas ir organizmo tonizavimas

Arbatoje gausu antioksidantų bei gerųjų mikroorganizmų, padedančių užkirsti kelią uždegimams. Tačiau jeigu peršalimo išvengti visgi nepavyksta, reguliarus puero vartojimas pagelbėja kovoje su nemaloniais pojūčiais – karčio mušimas, galvos skausmas, užgulusi krūtinė ir t.t.

Be to, arbata žinoma ir dėl gebėjimo greitai tonizuoti organizmą bei „atstatyti“ prarastas gyvybines jėgas, pavyzdžiui, po bemiegės nakties arba pernelyg didelio kiekio alkoholio suvartojimo.

  • Širdies smūgio prevencija

Pu erh arbata – efektyvi priemonė norint palaikyti optimalų cholesterolio kiekį kraujyje ar netgi siekiant jį sumažinti. Junanio provincijoje „gimusioje“ arbatoje aptinkamas nedidelis kiekis lovastino junginių, kurių sintetinė versija yra naudojama medikamentuose, naikinančiuose cholesterolio perteklių kraujyje.

Svarbu prisiminti, jog padidėjęs cholesterolio kiekis sumažiną kraujo tekėjimą venose, todėl ilgainiui gali sukelti krūtinės skausmus (krūtinės anginą) ar išprovokuoti insultą ar širdies smūgį.

  • Odos grožis

Puero arbatžolėse yra daugybė organizmą detoksikuojančių mikroorganizmų bei antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, neigiamai veikiančiais odos būklę. Reguliarus pu erh vartojimas išvalo toksinus ir paskatina odos regeneracijos procesus, todėl užkertamas kelias ne tik ankstyviesiems senėjimo požymiams, bet ir atsikratoma jau egzistuojančių mimikos raukšlių ar pigmentinių dėmių, atsiradusių dėl sutrikusių odos atsinaujinimo procesų.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 667
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 743
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 677
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 600
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 1353