Bene vienintelis tikros fermentacijos gėrimas (pvz., juodoji arbata yra pilnai oksiduota, tačiau nefermentuota) – puero arbatžolės pasižymi daugybe teigiamai organizmą veikiančių aspektų, motyvuojančių pu erh arbatos vartojimą paversti kasdieniu ritualu.
Gyvybės energiją palaikančios pu erh (Lietuvoje dar vadinama „puero“) arbatos kilmė siekia ankstyvuosius Kinijos civilizacijos gyvavimo amžius ir yra siejama su Junanio (Yunnan) provincija. Vis dėlto tiksliai įvardinti arbatos atsiradimo laikotarpį yra sudėtinga, nes nuomonės, kurioje dinastijoje Han (200 p. m. e.) ar Tang (618 – 907) šis stebuklingas gėrimas atsirado – išsiskiria. Visgi istorijos labirintuose pasiklydusios kilmės teorijos teigiamų arbatos vartojimo aspektų nesumenkino, todėl pu erh nauda žmogaus sveikatai pripažįstama net ir moderniame amžiuje.
Viena dažniausiai įvardijamų priežasčių, kodėl verta mėgautis puero arbata, tai – organizmo detoksikavimas. Pu erh arbata – stiprus antioksidantas. Kruopštaus fermentavimo proceso metu pu erh arbatžolėse pasigamina natūralus cukrus bei gerieji mikroorganizmai, kurie kovoja su organizme besikaupiančiais laisvaisiais radikalais ir kitomis toksinėmis medžiagomis, žalingomis žmogaus sveikatai. Arbata išvalo ir „atnaujina“ kraują, kepenis, inkstus, virškinamojo trakto sistemą, žarnyną ir t.t.
Susijęs straipsnis: Ką reikia žinoti apie organizmo detoksikaciją?
Svorio metimas yra dar vienas motyvas gerti šią arbatą. Žinoma, iš organizmo šalinant toksinus ir dalis nepageidaujamų kilogramų pradeda tirpti, tačiau pu erh arbata taip pat pasižymi medžiagų apykaitą skatinančiomis bei riebalų sankaupas tirpdančiomis savybėmis, todėl reguliariai mėgaujantis unikalaus skonio puero arbata, varginanti nepageidaujamų kilogramų problema išnyksta.
Beje, jei pu erh vartojama norint atsikratyti nepageidaujamo svorio, puodelį arbatos reikėtų gerti praėjus valandai po valgio (užtikrinama tinkama virškinamojo trakto funkcija). Jeigu arbata geriama likus valandai ar pusvalandžiui iki valgio, rezultatas gali būti priešingas – padidėjęs svoris (kai skrandis apytuštis arbata ji tiesiog „išplauna”, todėl atsiranda alkio jausmas).
Detoksikacijos atžvilgiu pu erh itin universali. Arbatžolėse gausu kofeino, kuris (priešingai, nei esantis kavoje) teigiamai stimuliuoja centrinę nervų sistemą, todėl padeda atsikratyti nerimo, streso ir netgi blogų minčių.
Pu erh ne tik padeda pasiekti minčių harmoniją, bet taip pat gelbsti esant miego sutrikimams. Nors, kaip ir minėta, arbatoje gausu kofeino, mikroorganizmai bei fitochemikalai skatina melatonino (miego hormono) gamybą smegenyse, todėl poilsis tampa geresnis.
Arbatoje gausu antioksidantų bei gerųjų mikroorganizmų, padedančių užkirsti kelią uždegimams. Tačiau jeigu peršalimo išvengti visgi nepavyksta, reguliarus puero vartojimas pagelbėja kovoje su nemaloniais pojūčiais – karčio mušimas, galvos skausmas, užgulusi krūtinė ir t.t.
Be to, arbata žinoma ir dėl gebėjimo greitai tonizuoti organizmą bei „atstatyti“ prarastas gyvybines jėgas, pavyzdžiui, po bemiegės nakties arba pernelyg didelio kiekio alkoholio suvartojimo.
Pu erh arbata – efektyvi priemonė norint palaikyti optimalų cholesterolio kiekį kraujyje ar netgi siekiant jį sumažinti. Junanio provincijoje „gimusioje“ arbatoje aptinkamas nedidelis kiekis lovastino junginių, kurių sintetinė versija yra naudojama medikamentuose, naikinančiuose cholesterolio perteklių kraujyje.
Svarbu prisiminti, jog padidėjęs cholesterolio kiekis sumažiną kraujo tekėjimą venose, todėl ilgainiui gali sukelti krūtinės skausmus (krūtinės anginą) ar išprovokuoti insultą ar širdies smūgį.
Puero arbatžolėse yra daugybė organizmą detoksikuojančių mikroorganizmų bei antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, neigiamai veikiančiais odos būklę. Reguliarus pu erh vartojimas išvalo toksinus ir paskatina odos regeneracijos procesus, todėl užkertamas kelias ne tik ankstyviesiems senėjimo požymiams, bet ir atsikratoma jau egzistuojančių mimikos raukšlių ar pigmentinių dėmių, atsiradusių dėl sutrikusių odos atsinaujinimo procesų.