Ar bulves valgyti sveika? Ką reikia atminti norintiems sulieknėti? Apie bulves ir bulvinius patiekalus pasakoja sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė.
Bulvėms – taip ar ne?
Šių dienų sveikos mitybos pasaulyje bulvės beveik visada ir visur yra išbraukiamos iš mitybos planų ir jas valgyti yra draudžiama. Tačiau bulvės nėra tokios kaloringos, kokios gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, 100 gramų bulvių turi 70 kalorijų. Jose iš esmės nėra riebalų ir visiškai nėra cholesterolio, todėl bulvės gali būti naudingos mūsų organizmui ir visiškai jų išbraukti iš savo mitybos raciono nereikėtų. Žinoma, jas vartoti reikia saikingai, nes bulvėse gausu angliavandenių, nuo kurių pertekliaus ir auga papildomi kilogramai. Be to, ne kiekvienas bulvių paruošimo būdas yra tinkamas norint maitintis sveikai.
Bulves valgyti verta, nes:
- Bulvės yra prisotintos mineralais, tokiais kaip kalcis, geležis, fosforas, cinkas ir magnis. Visi šie mineralai labai svarbūs kaulams.
- Bulvėse gausu kalio, kuris padeda reguliuoti aukštą kraujo spaudimą, t. y. jį mažina.
- Bulvėse yra labai svarbi maistinė medžiaga cholinas, kuris gerina miego kokybę, atmintį, gebėjimą mokytis, be to, yra puiki pagalba raumenų judėjimui.
- Bulvėse yra ir maistinių skaidulų (ląstelienos), būtinų gerai virškinimo trakto veiklai.
- Bulvėse esančios naudingosios medžiagos užkerta kelią vėžinių ląstelių susidarymui, padeda reguliuoti svorį bei medžiagų apykaitą.
Bulvės bus naudingos organizmui, jeigu jas vartosite atsakingai:
- Svarbu, kad bulvės nebūtų žalios spalvos ir neturėtų ataugų. Šie požymiai rodo, kad bulvėse gali būti toksinės medžiagos, kurios gali sukelti galvos skausmą ir viduriavimą.
- Kepti bulvių produktai išskiria cheminę medžiagą vadinamą akrilamidu. Jis neigiamai veikia reprodukcinę sistemą ir genus. Šios medžiagos gausu bulvių traškučiuose ir keptose bulvytėse.
- Jokiais būdais nepervirkite bulvių, nes kuo ilgiau verdate, tuo labiau mažėja naudingų medžiagų kiekis.
Patarimai, norintiems išsaugoti liekną figūrą:
- Nepiktnaudžiaukite bulviniais patiekalais.
- Jeigu valgote bulves, prie jų pasirinkite neriebią mėsą arba žuvį.
- Venkite valgyti bulves vakarais ir keptas, aliejuje permirkusias bulves.
- Vasarą galite rinktis bulves su salotomis, šviežiomis daržovėmis.
- Šviežias bulves rekomenduojama tik virti. Nuplaukite po šaltu vandeniu ir su lupenomis dėkite jau į verdantį vandenį, pasūdykite tuomet, kai bulvės baigs virti.
Sočių ir sveikų bulvių salotų receptas
Jums reikės:
- 3–4 šviežių virtų bulvių (jeigu norite dar sveikesnių salotų, bulves virkite su lupenomis)
- ½ virto brokolio
- Orkaitėje keptos vištienos krūtinėlės
- Obuolio
Padažui:
- 2–3 arbatinių šaukštelių marinuotų kaparėlių.
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus.
- 2–3 arbatinių šaukštelių balzamiko acto.
- Žiupsnelio krapų.
- Žiupsnelio petražolių.
Pirmiausia, paruoškite padažą: visus padažo ingredientus sumaišykite arba suplakite trintuvu. Salotų ingredientus supjaustykite kubeliais ir užpilkite padažu. Užpylus padažą, palaukite apie 10 minučių ir tuomet skanaukite. Salotas galite pagardinti špinatų arba baziliko lapeliais. Skanaus!
Kokia tavo nuomonė?