Mityba

Soja ir jos produktai: visa tiesa

Publikuotas 2016 27 spalio views 15082
Soja ir jos produktai: visa tiesa shutterstock.com

Viešojoje erdvėje apie soją ir sojos patiekalus sklando dvejopos nuomonės. Vieni sako, kad soja labai vertingas kultūrinis augalas, o kiti klausia: „Kas pasakė, kad soja vertinga?“ Na, o kaip yra iš tiesų? Pasakoja sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė.

Sojos – pats vertingiausias kultūrinis augalas

Pradėkime nuo to, kad soja yra vienmetis žolinis augalas panašus į pupelę. Tai augalas, kurio pupelės sukaupia tiek baltymų, kiek negali sukaupti joks kitas augalas. Sojų baltymai labai vertingi, nes jie tirpsta vandenyje, lengvai pasisavinami, turi puikiai subalansuotų aminorūgščių ir todėl žymiai vertingesni už žirnių baltymus. Baltymų turi ir kiti ankštiniai augalai, tačiau jie neprilygsta sojoms nei kiekiu, nei kokybe. Taigi, soja – pats vertingiausias kultūrinis augalas. Sojose yra optimalus aminorūgščių santykis, todėl iš jų gaminama mėsa, faršas, varškė, miltai, lakštiniai, paplotėliai, pastos, pienas, padažai, dribsniai bei kiti produktai. Ypač vertingas iš sojų pupelių spaudžiamas aliejus, nes sojų riebalus organizmas pasisavina iki 98 proc.

Sojos – augalinė mėsa

Soja labai paplitusi vegetarų gretose; ne veltui soja dar yra vadinama augaline mėsa. Taip pat soją vartoja ir daug žmonių, kurie yra alergiški pieno produktams, nes sojų pienas ir varškė yra puikus pakaitalas. Žinoma, soja tinkama ir žmonėms, norintiems atsikratyti antsvorio. Soja pagerina medžiagų apykaitą, be to, sojos produktuose yra mažai angliavandenių, o tai taip pat padeda mesti svorį. Laikantis dietos, sojos produktai yra naudingi, nes savo sudėtyje turi lecitino, kuris padeda deginti riebalus.

Soja ir jos produktai: visa tiesa

shutterstock.com

Svarbiausi fermentuotų sojų produktai:

  • Sojų pienas – skystas sojos produktas.
  • Sojų varškė – fermentuotas sojų pienas želės pavidale.
  • Sluoksniuota sojų varškė – kaitinant pieną fermentuotos susidariusios plutelės.
  • Sojų pasta – su druska fermentuotos virtos smulkintos sojos.
  • Sojų padažas – su druska fermentuotas padažas.
  • Natto – specifinį prieskonį ir konsistenciją turinčios sojos.
  • Sojos mėsa – kieti sojos gaminiai, naudojami kaip mėsos pakaitalas.
  • Sojų sūris arba tofu – specifinės konsistencijos produktas.

Kaip ir dauguma kitų produktų soja turi ir savo „negerųjų savybių“. Nefermentuotos sojos sudėtyje yra natūralių toksinų, kurie blokuoja enzimų, atsakingų už baltymų skaidymą, darbą. Taip pat sojoje yra hemaglutinino, kuris skatina raudonųjų kraujo kūnelių sukibimą. O tai didina insulto, infarkto riziką. Išeitis? Vartoti fermentuotus sojos produktus, kurie išvardinti aukščiau. Taip pat pastaruoju metu yra labai daug kalbama ir apie tai, kad pradėtos auginti genetiškai modifikuotos sojos. Ši problema ypač aktuali JAV, Argentinoje ir Brazilijoje. Mes, europiečiai, esame saugesni, nes mus pasiekiančius produktus kontroliuoja įvairūs įstatymai, be to, sojų pupelės auginamos ir čia pat, Lietuvoje.

Sojos Lietuvoje

Lietuvoje sojos produktai dar nėra taip plačiai paplitę kaip, pavyzdžiui, rytų šalyse, iš kur ir yra kildinama soja. Mūsų šalyje daugiausia soja žinoma kaip sojos padažas, sojos mėsa arba tofu (sojų sūris). Mūsų taip pamėgtas sojos padažas naudingas sveikatai yra tik tuomet, jei yra gaminamas pagal senovinį, autentišką receptą – turi būti vartojamos visavertės nenuriebintos sojos pupelės ir fermentacijos procesas nėra pagreitinamas cheminėmis medžiagomis. Tad būkite atidūs rinkdamiesi sojos padažą. Tofu (sojų sūris) yra tik dalinai fermentuotas, todėl šiek tiek turi natūralių toksinų. Vartojant tofu nedideliais kiekiais retomis progomis kartu su jūros gėrybėmis, kaip tai daro japonai, yra išvengiama mineralų trūkumo.

Taigi, kokia būtų išvada apie soją ir sojos produktus? Ogi tokia, kad viskas, kas vartojama saikingai yra sveika ir naudinga mūsų organizmui, nes jam yra būtina įvairovė. Ir jeigu pietums pasirinksime sojos kepsniukus, o ne riebų mėsainį, organizmas už tai tik padėkos.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1002
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 709
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 841

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 591
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 767