Mityba

Soja ir jos produktai: visa tiesa

Publikuotas 2016 spalio 27 views 13133
Soja ir jos produktai: visa tiesa shutterstock.com

Viešojoje erdvėje apie soją ir sojos patiekalus sklando dvejopos nuomonės. Vieni sako, kad soja labai vertingas kultūrinis augalas, o kiti klausia: „Kas pasakė, kad soja vertinga?“ Na, o kaip yra iš tiesų? Pasakoja sporto klubo trenerė bei puslapio „Sveika Mityba“ įkūrėja Gerda Sakavičiūtė.

Sojos – pats vertingiausias kultūrinis augalas

Pradėkime nuo to, kad soja yra vienmetis žolinis augalas panašus į pupelę. Tai augalas, kurio pupelės sukaupia tiek baltymų, kiek negali sukaupti joks kitas augalas. Sojų baltymai labai vertingi, nes jie tirpsta vandenyje, lengvai pasisavinami, turi puikiai subalansuotų aminorūgščių ir todėl žymiai vertingesni už žirnių baltymus. Baltymų turi ir kiti ankštiniai augalai, tačiau jie neprilygsta sojoms nei kiekiu, nei kokybe. Taigi, soja – pats vertingiausias kultūrinis augalas. Sojose yra optimalus aminorūgščių santykis, todėl iš jų gaminama mėsa, faršas, varškė, miltai, lakštiniai, paplotėliai, pastos, pienas, padažai, dribsniai bei kiti produktai. Ypač vertingas iš sojų pupelių spaudžiamas aliejus, nes sojų riebalus organizmas pasisavina iki 98 proc.

Sojos – augalinė mėsa

Soja labai paplitusi vegetarų gretose; ne veltui soja dar yra vadinama augaline mėsa. Taip pat soją vartoja ir daug žmonių, kurie yra alergiški pieno produktams, nes sojų pienas ir varškė yra puikus pakaitalas. Žinoma, soja tinkama ir žmonėms, norintiems atsikratyti antsvorio. Soja pagerina medžiagų apykaitą, be to, sojos produktuose yra mažai angliavandenių, o tai taip pat padeda mesti svorį. Laikantis dietos, sojos produktai yra naudingi, nes savo sudėtyje turi lecitino, kuris padeda deginti riebalus.

Soja ir jos produktai: visa tiesa

shutterstock.com

Svarbiausi fermentuotų sojų produktai:

  • Sojų pienas – skystas sojos produktas.
  • Sojų varškė – fermentuotas sojų pienas želės pavidale.
  • Sluoksniuota sojų varškė – kaitinant pieną fermentuotos susidariusios plutelės.
  • Sojų pasta – su druska fermentuotos virtos smulkintos sojos.
  • Sojų padažas – su druska fermentuotas padažas.
  • Natto – specifinį prieskonį ir konsistenciją turinčios sojos.
  • Sojos mėsa – kieti sojos gaminiai, naudojami kaip mėsos pakaitalas.
  • Sojų sūris arba tofu – specifinės konsistencijos produktas.

Kaip ir dauguma kitų produktų soja turi ir savo „negerųjų savybių“. Nefermentuotos sojos sudėtyje yra natūralių toksinų, kurie blokuoja enzimų, atsakingų už baltymų skaidymą, darbą. Taip pat sojoje yra hemaglutinino, kuris skatina raudonųjų kraujo kūnelių sukibimą. O tai didina insulto, infarkto riziką. Išeitis? Vartoti fermentuotus sojos produktus, kurie išvardinti aukščiau. Taip pat pastaruoju metu yra labai daug kalbama ir apie tai, kad pradėtos auginti genetiškai modifikuotos sojos. Ši problema ypač aktuali JAV, Argentinoje ir Brazilijoje. Mes, europiečiai, esame saugesni, nes mus pasiekiančius produktus kontroliuoja įvairūs įstatymai, be to, sojų pupelės auginamos ir čia pat, Lietuvoje.

Sojos Lietuvoje

Lietuvoje sojos produktai dar nėra taip plačiai paplitę kaip, pavyzdžiui, rytų šalyse, iš kur ir yra kildinama soja. Mūsų šalyje daugiausia soja žinoma kaip sojos padažas, sojos mėsa arba tofu (sojų sūris). Mūsų taip pamėgtas sojos padažas naudingas sveikatai yra tik tuomet, jei yra gaminamas pagal senovinį, autentišką receptą – turi būti vartojamos visavertės nenuriebintos sojos pupelės ir fermentacijos procesas nėra pagreitinamas cheminėmis medžiagomis. Tad būkite atidūs rinkdamiesi sojos padažą. Tofu (sojų sūris) yra tik dalinai fermentuotas, todėl šiek tiek turi natūralių toksinų. Vartojant tofu nedideliais kiekiais retomis progomis kartu su jūros gėrybėmis, kaip tai daro japonai, yra išvengiama mineralų trūkumo.

Taigi, kokia būtų išvada apie soją ir sojos produktus? Ogi tokia, kad viskas, kas vartojama saikingai yra sveika ir naudinga mūsų organizmui, nes jam yra būtina įvairovė. Ir jeigu pietums pasirinksime sojos kepsniukus, o ne riebų mėsainį, organizmas už tai tik padėkos.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 2142
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 2270
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 1757
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 1636
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 2726