Salierai pasižymi gausybe naudingų, tačiau daugeliui nežinomų savybių. Šiuose augaluose gausu mineralų, tokių kaip kalcis, natris, varis, magnis, geležis, cinkas, kalis. Juose taip pat esama riebiųjų rūgščių bei vitaminų A, C, E, D, B6, B12 ir K. Be to, salierai turi tiamino, riboflavino, folio rūgšties ir skaidulų. Kokią naudą salierai turi mūsų sveikatai? Mažina kraujo […]
Dėl organizmo netoleravimo baltymui, randamam kviečiuose, rugiuose ir miežiuose vis daugiau žmonių pereina prie mitybos be glitimo (gliuteno). Neigiama organizmo reakcija į glitimą pasireiškia šiais nemaloniais simptomais: padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, odos bėrimu, blogu virškinimu, sutrikusiu miegu ir kt. Mums, lietuviams, glitimo atsisakymas yra didelis žingsnis nuo tradicinės virtuvės ir mitybos – ši medžiaga randama daugumoje kasdien […]
Priklausomybės pasireiškia ne tik alkoholio, narkotikų ir tabako vartojimu. Gydytojai vis dažniau prabyla apie piktnaudžiavimą nesveiku maistu, sukeliančiu ne mažiau rimtas pasekmes sveikatai. Priklausomybė nuo maisto turėtų būti pradedama gydyti kuo ankstesnėje stadijoje, todėl verta pasitikrinti, ar Jūs arba Jūsų artimieji nesusidūrė su pirmaisiais požymiais. Septyni priklausomybės nuo maisto požymiai: Didelis saldumynų noras po valgio. […]
Nors pavasaris pamažu įsibėgėja, ne vienas dar jaučiame nuovargį, šiokią tokią apatiją ir apsunkimą. Organizmas tarsi veikia sulėtintu režimu, sunku sukaupti dėmesį ir jį išlaikyti, energija išsenka greičiau, ką jau kalbėti apie nuolatinius pažadus: mažiau streso, daugiau laiko sau, reguliari mankšta ir sveikesnis gyvenimo būdas. Organizmo valymas – viską galima sujungti į šį vieną siekį. […]
Tyrimams, aiškinantiems ryšį tarp mitybos ir vėžinių susirgimų, sutelktos didžiulės mokslininkų pastangos: Europos Ilgalaikis Vėžio ir Mitybos Tyrimas vyksta jau nuo 1990m. Jo metu bandoma patikrinti hipotezes, kad neretai ligų galima išvengti keičiant mitybos įpročius. Jeigu yra galimybė sumažinti bet kokio susirgimo riziką, ar nesiimtumėte jos? Pateikiame pavojingais laikomų maisto produktų sąrašą, kurie, manoma, gali […]
Brokoliai visame pasaulyje yra labai vertinami dėl savo savybių: ši kopūstų rūšis turi stiprių priešuždegiminių savybių, be to, saugo mūsų organizmą nuo onkologinių ligų. Tai yra šarminis produktas, todėl labai naudingas mūsų sveikatai. Brokoliai yra vienas iš pilnavertiškiausių ir maistingiausių produktų, kadangi juose gausu vitaminų C ir E, beta-karoteno, flavonoidų, sieros junginių, ląstelienos ir liuteino. […]
Daugelis dietologų sutaria, kad pusryčiai yra pats svarbiausias maistas. Nuo jų priklauso, kokia bus mūsų diena: pusryčiai užpildo organizmą energija ir padiktuoja ritmą visai likusiai dienai. Rytais su maistu organizmas gauna reikalingų maistinių medžiagų, tad pusryčiai pagerina ir fizinę, ir emocinę savijautą. Žinoma, yra keletas dalykų, į kuriuos reikia atsižvelgti norint, kad rytinė mityba būtų […]
Granatų sultys pasižymi dideliu kiekiu antioksidantų. Jas vartojant galima sumažinti aukštą arterinį spaudimą, kovoti su oksidaciniu kraujo stresu ir sumažinti aterosklerozinių darinių skaičių kraujagyslėse. Sužinokite kaip šios sultys veikia organizmą ir kodėl, bei išmokite jų pasigaminti – pateikiame ir receptą su patarimu, kaip išlukštenti iš vaisiaus jo sėklytes. Granatmedžio vaisių sultys mažina cholesterolio lygį kraujyje […]
Dvejojate, ar gaunate pakankamai baltymų? Tuomet jeigu neturite sveikatos apribojimų, į savo mitybą galite įtraukti daugiau kiaušinių. Šie patiekalai iš kiaušinių bus įdomesni nei paprastai kepti ar virti kiaušiniai. Kiaušiniai seniai laikomi geros kokybės baltymų šaltiniu, yra natūraliai praturtinti omega-3 rūgštimis. Kiaušiniuose yra visų B grupės vitaminų ir retai su maistu gaunamų mineralų seleno ir jodo […]
Bolivinė balanda jau nuo senų laikų laikyta šventuoju augalu dėl savo ypatingos maistinės vertės. Šis augalas pasauliui žinomas jau daugiau nei 3000 metų, o gausiai augti gali net 4000 metrų aukštyje! Pirmieji jį įvertino inkai, šios kruopos prilygo auksui, nes inkų kariams, buvo tikima, jos suteikdavo neregėtos ištvermės. Pagal baltymų ir aminorūgščių kiekį bolivinė balanda […]