Mityba

Brokoliai: jų nauda ir paruošimas

Publikuotas 2016 22 kovo views 22922

Brokoliai visame pasaulyje yra labai vertinami dėl savo savybių: ši kopūstų rūšis turi stiprių priešuždegiminių savybių, be to, saugo mūsų organizmą nuo onkologinių ligų.

Tai yra šarminis produktas, todėl labai naudingas mūsų sveikatai. Brokoliai yra vienas iš pilnavertiškiausių ir maistingiausių produktų, kadangi juose gausu vitaminų C ir E, beta-karoteno, flavonoidų, sieros junginių, ląstelienos ir liuteino. Brokoliuose yra labai mažai kalorijų. Deja, retas žino, kaip teisingai paruošti brokolius ir maistui naudoja tik viršutinę, žiedinę brokolių dalį. Išmokite teisingai paruošti brokolius maistui, išlaikant juose kuo daugiau maistingų medžiagų.

Kurias brokolių dalis reiktų naudoti maistui?

Žmonės, kurių maisto racione yra brokolių, dažniausiai maistui naudoja tik žiedinę jų dalį, pamiršdami apie lapus ir stiebus. Dauguma žmonių nežino, kad visos brokolio augalo dalys turi savyje daugybę maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, brokolio stiebuose yra didžiulis kiekis ląstelienos, netgi daugiau nei lapuose. O lapuose yra daugiau beta-karotino nei lapuose ir žieduose. Tad norint mėgautis visomis daržovės teikiamomis naudomis, ją derėtų vartoti visą.

Kaip į mitybą įtraukti brokolio stiebus?

Brokolio stiebai yra malonaus, saldoko skonio. Juos ruošti galima kartu su žiedine dalimi, tik keletą minučių ilgiau paverdant ar pakepant. Brokolio stiebai prancūzų virtuvėje nėra naujiena: jie nuskuta stiebus lygiai kaip bulves. Po odele yra sultingas minkštimas, kuris pjaustomas ir dedamas į sriubas bei troškinius.

Kaip į mitybą įtraukti brokolių lapus?

Dauguma žmonių brokolių lapus išmeta, nežinodami, kad tai yra pati vertingiausia brokolių dalis, kurioje gausu maistinių medžiagų. Brokolių lapuose yra daug beta-karoteno – svarbaus antioksidanto, kuris gali sumažinti krūties vėžio riziką ir geltonosios dėmės progresavimą (su senėjimu susijusi akių komplikacija). Brokolių lapuose taip pat yra vitamino A, kuris stiprina imuninę sistemą ir tausoja regėjimą. 30 gr. Brokolių lapuose yra 44% rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Jaunų brokolių lapų maistinė sudėtis yra panaši į špinatų bei lapinių kopūstų – jie puikiai tiks maistingoms salotoms.

Kaip geriausia ruošti brokolius?

Tai, kaip ruošiame daržoves, turi didelės įtakos išsaugant jų vertingąsias maistines savybes, o brokoliai nėra išimtis. Viename iš 2008 metais atliktų tyrimų teigiama, kad ruošiant daržoves garuose išsaugoma daugiausiai maistinių medžiagų. Brokolius garima ruošti garuose kartu su kitomis daržovėmis. Tam geriausiai tiks daržovių garintuvė arba į puodą su vandeniu įdedamas papildomas indas. Paruošimui prireiks tik 15 minučių

Su kuo brokoliai dera geriausiai?

Vienas pagrindinių brokolių privalumų yra tas, kad tai universali daržovė, kuri dera praktiškai su bet kuriais produktais ir skoniais. Kaip bebūtų, geriausia šią kopūsto rūšį derinti su kitais produktais, kuriuose yra daug vitamino B, pavyzdžiui su pomidorais ir špinatais. Taip pat juos galima valgyti ir vienus, apšlaksčius alyvuogių aliejumi ar citrinų sultimis.

Kaip iš brokolių pagaminti naudingas šiltas salotas?

Ši daržovė gali tapti pagrindiniu daugybės salotų ingredientu ir subalansuotos mitybos elementu.

Jums reikės

  • 1 kg brokolių;
  • 2 pomidorų;
  • 1 žalios paprikos;
  • ½ svogūno;
  • 150 g paruoštų krevečių;
  • alyvuogių aliejaus;
  • šiek tiek pipirų, žiupsnelio druskos;

Paruošimas:

Nuplaukite brokolius, juos pasmulkinkite. Apvirkite pasūdytame vandenyje (bet neišvirkite iki galo), nupilkite vandenį ir perdėkite brokolius į dubenėlį. Supjaustykite pomidorus kubeliais, papriką – juostelėmis, o svogūną – plonais žiedeliais. Keptuvėje keletą minučių apkepkite šviežias daržoves, po to pridėkite ir dar kelias minutes pakepkite krevetes, sumaišykite su brokoliais. Paskaninkite druska, pipirais, užpilkite alyvuogių aliejaus ir patiekite. Skanaus!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 120
Mityba

Sveiki kokteiliai, kurie sustiprins ir prailgins vasaros įdegį

Vasara odai suteikia sveiką ir auksinį įdegį, kuris padidina patrauklumą. Norėdami gauti gražų įdegį ir kuo ilgiau jį išlaikyti, galite padėti savo odai iš vidaus. Raktas į gražų ir ilgalaikį įdegį iš vidaus yra beta karotinai. Atkreipkite dėmesį į šiuos skanius kokteilius, į kuriuos įdėta šių antioksidantų, kurie padidins jūsų odos grožį. Beta karotinai yra […]

views 8858
Mityba

10 priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti avokadą į savo dienos racioną

Skanūs, universalūs ir teikiantys naudos sveikatai, avokadai yra puikus jūsų dietos papildymas. Nors jie turi daug riebalų ir kalorijų, tačiau yra ypač maistingi. Dėl šilkinio minkštimo ir švelnaus skonio jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir net desertams gaminti. Štai 10 priežasčių, kurias turėtumėte prisiminti kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę: Avokaduose yra sveikųjų riebalų. […]

views 8863
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 5994
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 5361