Mityba

Bolivinė balanda ir jos nauda organizmui

Publikuotas 2016 8 kovo views 40915
Bolivinė balanda ir jos nauda organizmui

Bolivinė balanda jau nuo senų laikų laikyta šventuoju augalu dėl savo ypatingos maistinės vertės. Šis augalas pasauliui žinomas jau daugiau nei 3000 metų, o gausiai augti gali net 4000 metrų aukštyje! Pirmieji jį įvertino inkai, šios kruopos prilygo auksui, nes inkų kariams, buvo tikima, jos suteikdavo neregėtos ištvermės.

Pagal baltymų ir aminorūgščių kiekį bolivinė balanda neturi sau lygių. Visai nesvarbu, kokios spalvos sėklas pasirinksite – jos puikiai tinka vegetarams, nes pilnai pakeičia reikalingus gyvulinių baltymų šaltinius. Bolivinėje balandoje gausu magnio, geležies, kalio, kalcio ir cinko, taip pat vitaminų В ir Е. Dar viena ypatinga šių kruopų savybė – jos be gliuteno, todėl tinka net alergijų turintiems žmonėms. Susipažinkite su pagrindinėmis bolivinės balandos naudingosiomis ypatybėmis:

  1. Gausu baltymų. Šis augalas – tikra baltymų bomba. Bolivinėje balandoje randamos net devynios reikalingųjų aminorūgščių rūšys.
  2. Du kartus daugiau naudingųjų skaidulų. Naudingosios skaidulos prisideda prie geresnio organizmo valymo proceso, be to, saugo nuo įvairių širdies ligų, mažina aukštą kraujo spaudimą bei yra naudingos diabetu sergantiems žmonėms. Vartodami maistą, kuriame gausu naudingųjų skaidulų, ilgiau jausitės sotūs ir energingi. Toks maistas, priešingai nei riebalai, nesikaupia organizme,  suvartosite mažiau kalorijų ir lengviau atsikratysite antsvorio.
  3. Geležies šaltinis. Geležis ypač reikalinga raudoniesiems kraujo kūneliams, kad šie atliktų gebėtų išnešioti deguonį į ląsteles. Pakankamai deguonimi aprūpintos smegenys tinkamai palaiko savo funkcijas. Geležis reikalinga organizmui ne tik dėl deguonies pernešimo, bet ir dėl kraujo temperatūros reguliavimo. Geležis taip pat dalyvauja energijos paskirstymo procese ir stiprina visų raumeninių darinių veiklą.
  4. Bolivinėje balandoje gausu lizino. Tai tarsi statybinė medžiaga, reikalinga organizmo ląstelių augimui ir atsinaujinimui.
  5. Magnis atpalaiduoja kraujagysles, apsaugo nuo migrenos ir kitų panašių negalavimų. Be to, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir mažina diabeto simptomus. Magnis padeda reguliuoti kūno temperatūrą, gerina energijos įsisavinimą organizme ir stiprina kaulus bei dantis.
  6. Vitamino B2 šaltinis. Šis vitaminas gerina medžiagų apykaitą, padeda aprūpinti energija smegenis ir raumenis. Šis vitaminas ypač reikalingas ląstelėms, nes padeda jose apdoroti ir įsisavinti energiją.
  7. Manganas. Bolivinėje balandoje šio antioksidanto randama gana nemažai. Manganas apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio.
  8. Natūraliai apsaugotos kruopos. Bolivinės balandos sėklas dengia natūralus pesticidas saponinas. Žmogaus organizmui ši medžiaga neigiamo poveikio neturi, tačiau tai reiškia, kad papildomų cheminių pesticidų auginimui nebereikia, tad kruopos yra žymiai švaresnės ir nemodifikuotos genetiškai. Ši medžiaga yra kartoka, tad tam, kad galėtumėte mėgautis puikiu bolivinės balandos skoniu, šias kruopas būtina kelis kartus nuskalauti.

Bolivinė balanda idealiai tiks salotoms, taip suteiksite patiekalui reikiamą baltymų kiekį. Taip pat galite naudoti sriuboms ir troškiniams bei išbandyti netikėtus derinius su pusryčių jogurtu ar sumuštiniais. Galite paruošti košę su pagardais ir mėgautis šiomis kruopomis kaip maistingu ir skaniu pagrindiniu patiekalu.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 522
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 431
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 562

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 583
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 715