Iš Vidurio Rytų kadaise į Europą atkeliavę špinatai – nuostabus vitaminų ir mineralų rinkinys. Šios daržovės nereikalauja ypatingos priežiūros, todėl puikiai auga ir balkone, ir ant palangės, o iš jų pagaminti patiekalai verčia apsilaižyti pirštus. Tačiau geriausia naujiena yra ta, jog 100 gramų špinatų turi vos 23 kalorijas! Špinatų nauda organizmui: Naudinga sergantiems diabetu. Špinatuose gausu […]
Kuri moteris nėra kada nors skaičiusi ypatingos, stebuklus žadančios dietos recepto ir nenorėjusi jo išmėginti? Galbūt net taip ir padarėte? Deja, bet tas pats patarimas retai gali tikti visoms. Kiekvienam žmogui rekomenduojamas paros kalorijų kiekis – skirtingas. Jis priklauso nuo amžiaus, lyties ir fizinio aktyvumo lygio. Ne mažiau nei kalorijų skaičius svarbu ir su maistu […]
Vieni druską vadina baltąja mirtimi ir kiek įmanoma labiau jos vengia, kiti be ja pagardintų patiekalų neįsivaizduoja gyvenimo. Gydytojai pataria rinktis aukso viduriuką ir suvartojamą druskos kiekį sumažinti, o ne visiškai šio prieskonio atsisakyti, nes jo sudėtyje netrūksta natrio, būtino žmogaus organizmui. Tam, kad sumažintumėte suvartojamą druskos kiekį, nebūtina radikaliai keisti gyvenimo būdą. Prireiks tik šiek […]
Dilgėlės tikrai nėra pats mėgstamiausias mūsų augalas: jų bandome atsikratyti savo sode bei kuo didesniu lanku apeiti miške ar pievoje. Visgi ne pačius maloniausius pojūčius sukeliančios žolės gali tapti puikų skonį suteikiančiu patiekalų ingredientu, padedančiu kovoti su daugybe ligų. Vienas didžiausių dilgėlių pliusų yra tai, jog jų galima aptikti ir savo kieme. Tiesa, prieš išeidami […]
Renginyje „Prisijaukink rytą!“ Gamtos Grožio Formulės ekspertų komanda būriui veiklių žmonių pasakojo apie svarbiausius ritualus, kurie padeda vos pabudus jaustis žvaliai. Mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė diskusijos metu pasidalino, kodėl pusryčius valgyti yra būtina, ir kokią naudą žmogaus organizmui bei nuotaikai teikia taisyklingas valgymo režimas. Šie argumentai net ir didžiausią pusryčių skeptiką verčia pakilti ir eiti kaisti […]
Salierai pasižymi gausybe naudingų, tačiau daugeliui nežinomų savybių. Šiuose augaluose gausu mineralų, tokių kaip kalcis, natris, varis, magnis, geležis, cinkas, kalis. Juose taip pat esama riebiųjų rūgščių bei vitaminų A, C, E, D, B6, B12 ir K. Be to, salierai turi tiamino, riboflavino, folio rūgšties ir skaidulų. Kokią naudą salierai turi mūsų sveikatai? Mažina kraujo […]
Dėl organizmo netoleravimo baltymui, randamam kviečiuose, rugiuose ir miežiuose vis daugiau žmonių pereina prie mitybos be glitimo (gliuteno). Neigiama organizmo reakcija į glitimą pasireiškia šiais nemaloniais simptomais: padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, odos bėrimu, blogu virškinimu, sutrikusiu miegu ir kt. Mums, lietuviams, glitimo atsisakymas yra didelis žingsnis nuo tradicinės virtuvės ir mitybos – ši medžiaga randama daugumoje kasdien […]
Priklausomybės pasireiškia ne tik alkoholio, narkotikų ir tabako vartojimu. Gydytojai vis dažniau prabyla apie piktnaudžiavimą nesveiku maistu, sukeliančiu ne mažiau rimtas pasekmes sveikatai. Priklausomybė nuo maisto turėtų būti pradedama gydyti kuo ankstesnėje stadijoje, todėl verta pasitikrinti, ar Jūs arba Jūsų artimieji nesusidūrė su pirmaisiais požymiais. Septyni priklausomybės nuo maisto požymiai: Didelis saldumynų noras po valgio. […]
Nors pavasaris pamažu įsibėgėja, ne vienas dar jaučiame nuovargį, šiokią tokią apatiją ir apsunkimą. Organizmas tarsi veikia sulėtintu režimu, sunku sukaupti dėmesį ir jį išlaikyti, energija išsenka greičiau, ką jau kalbėti apie nuolatinius pažadus: mažiau streso, daugiau laiko sau, reguliari mankšta ir sveikesnis gyvenimo būdas. Organizmo valymas – viską galima sujungti į šį vieną siekį. […]
Tyrimams, aiškinantiems ryšį tarp mitybos ir vėžinių susirgimų, sutelktos didžiulės mokslininkų pastangos: Europos Ilgalaikis Vėžio ir Mitybos Tyrimas vyksta jau nuo 1990m. Jo metu bandoma patikrinti hipotezes, kad neretai ligų galima išvengti keičiant mitybos įpročius. Jeigu yra galimybė sumažinti bet kokio susirgimo riziką, ar nesiimtumėte jos? Pateikiame pavojingais laikomų maisto produktų sąrašą, kurie, manoma, gali […]