Dilgėlės tikrai nėra pats mėgstamiausias mūsų augalas: jų bandome atsikratyti savo sode bei kuo didesniu lanku apeiti miške ar pievoje. Visgi ne pačius maloniausius pojūčius sukeliančios žolės gali tapti puikų skonį suteikiančiu patiekalų ingredientu, padedančiu kovoti su daugybe ligų. Vienas didžiausių dilgėlių pliusų yra tai, jog jų galima aptikti ir savo kieme. Tiesa, prieš išeidami „dilgėliauti“, nepamirškite storų medžiaginių arba guminių pirštinių – juk nenorite, kad odą nusėtų rausvos dėmelės!
14 naudingų dilgėlių savybių:
Dilgėlių kokteilis
Jums reikės tik 2 puodelių šviežiai spaustų apelsinų sulčių bei vieno puodelio dilgėlių. Ingredientus sudėkite į trintuvą ir maišykite apie 1 minutę. Jei norisi įvairesnių skonių, galite pridėti vieną bananą bei pusę obuolio.
Dilgėlių arbata
Sudėkite lapelius į vandenį ir palaukite, kol užvirs (dviem vandens puodeliams – vienas puodelis dilgėlių). Užvirus vandeniui sumažinkite ugnį ir dar porą minučių pavirinkite. Arbatą perpilkite per sietelį ir mėgaukitės švelnaus skonio gėrimu. Jei mėgstate saldžiai, galite pagardinti dilgėlių arbatą šaukšteliu cukraus.
Dilgėlių sriuba
3-4 porcijoms reikės:
Sviestą ištirpinkite puode, įdėkite porą, česnakų žiedkočius ir virkite apie 5-6 minutes arba tol, kol suminkštės ingredientai. Sudėkite bulves, supilkite vandenį (arba daržovių sultinį), įberkite 1 arbatinį šaukštelį druskos ir palaukite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį, pavirinkite dar 15 minučių arba tol, kol į bulves bus galima įsmeigti šakutę.
Tuo tarpu nuimkite dilgėlių lapelius nuo stiebų ir nuskalaukite (nepamirškite dėvėti pirštinių!). Pripilkite puodą vandens, jam užvirus sudėkite dilgėlių lapelius bei pavirkite apie 2 minutes. Nupilkite vandenį ir kuo greičiau sudėkite dilgėles į indą su lediniu vandeniu bei palaikykite 30 sekundžių. Tuomet lapelius ištraukite ir vėl nusausinkite.
Kai sriuboje bulvės suminkštės, į ją sudėkite dilgėlės lapus ir virkite 1-2 minutes. Nuimkite puodą nuo viryklės, jo turinį trinkite maišytuvu tol, kol susidarys vientisa masė. Pagardinkite druska, pipirais ir patiekite su graikišku jogurtu.