Veganai arba kenčiantys nuo alergijos kiaušiniams liūdnai pritars, jog jiems tenka susilaikyti nuo daugybės gardžių kepinių, pavyzdžiui, vaflių ar morengų. Nors ekologiškų produktų parduotuvėse atsiranda vis daugiau kiaušinio pakaitalų, deja, jie prieinami ne kiekvieno kišenei. Todėl rekomenduojame išbandyti ko gero pigiausią baltymo alternatyvą – avinžirnių vandenį. Avinžirnių vandenį, dar kitaip vadinamą akvafaba (aquafaba) verta vartoti ne […]
Mėlynės miškus ir mūsų skrandžius džiugina iki pat rugsėjo. Jei uogas valgyti su pienu pabodo, o šaldymo kamera jau pilna atsargų, išbandykite Skandinavijoje itin populiarią sriubą. Nors dažnai patiekiama kaip desertas, ji taip pat yra labai naudinga sveikatai, o ypač – odos grožiui. Mėlynių nauda: Uogose gausu antocianinų, kurie užkerta kelią raukšlėms, neutralizuoja jungiamąjį audinį […]
Mamos pusryčių receptą pateikia Nijolė Degutienė, knygos „Mano mamos sveikatos knygelė“ autorė: „Man tai – idealiausi pusryčiai pasaulyje. Labai naudinga ryte gauti sudėtingųjų angliavandenių, kurie įsisavinami lėčiau nei cukrus ar medus. Tada jaučiamės darbingi ir nealkani ilgą laiką. Į dubenėlį dedu: 0,5–1 šaukštą kviečių gemalų (juose yra visų vitaminų); 2 šaukštus avižų sėlenų (daugiausia kalcio […]
Goji uogos, lietuviškai vadinamas dygliuotuoju ožerskiu, jau daugiau nei 2000 metų vartojamos ir jomis gydosi Himalajuose besiglaudžiantys vienuoliai. Maistingąsias uogas galima drąsiai vadinti viena iš šventikų ilgaamžiškumo, energingumo, ištvermės bei nepriekaištingos sveikatos paslapčių. Lietuviai apie goji išgirdo ir jų paragavo palyginti neseniai, todėl nenuostabu, jog uogos dar nespėjo prigyti mūsų racione. Visai be reikalo, kadangi […]
Minkšta pieva, saulė ir per smakrą varvančios arbūzų sultys – ko gero trys taikliausi vasaros sinonimai. Šiltuoju metų laiku lietuvių mėgstama didžiulė uoga (taip, perskaitėte teisingai!) arbūzas turi tokių gydomųjų savybių, apie kurias nė negalėjote įtarti. Likopenas yra ta medžiaga, kuri nudažo vaisius ir uogas raudona spalva. Pasirodo, kad tame pačiame arbūzo kiekyje jo yra […]
Internete netrūksta informacijos apie sveikatą, o ypač – mitybą, tačiau neteisingai panaudotos žinios gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Pavyzdžiui, nepasikonsultavus su gydytoju ir sau pritaikius kito žmogaus mitybos planą, atsiranda tikimybė, jog su maistu nebegausite reikalingų medžiagų. Todėl būtina atkreipti dėmesį į mineralų trūkumo požymius, ir jei jie pasireiškia Jums, nedelsiant kreiptis į gydymo […]
Mėtos asocijuojasi su gaiva, vasara, lengvumo pojūčiu. Įprasta gerti mėtų arbatą, skanauti mėtiniais ledinukais arba užsisakyti kokteilį su mėtomis. Tačiau ar pagalvojame, kaip įvairiai patys galėtume panaudoti šviežias mėtas, ir kiek daug naudos jos gali duoti organizmui? Mėtas lengva auginti Mėtas užaugins ir mažai įgudęs sodininkas. Tai daugiametis, greitai augantis ir vešantis augalas. Geriausiai auga […]
Išbandėte daugybę dietinių piliulių bei itin mažai kalorijų turinčių patiekalų, tačiau papildomi kilogramai nė nesiruošia pasitraukti nuo pilvo ir šlaunų? Tuomet turime puikią naujieną: riebalus tirpdantį ir labai lengvai pagaminamą gėrimą, padėsiantį atsikratyti iki 4 kilogramų per savaitę. Jums reikės: 8 stiklinių vandens 1 agurko 1 citrinos 1 imbiero šaknies Saujos mėtos lapelių Paruošimo būdas: […]
Iš Vidurio Rytų kadaise į Europą atkeliavę špinatai – nuostabus vitaminų ir mineralų rinkinys. Šios daržovės nereikalauja ypatingos priežiūros, todėl puikiai auga ir balkone, ir ant palangės, o iš jų pagaminti patiekalai verčia apsilaižyti pirštus. Tačiau geriausia naujiena yra ta, jog 100 gramų špinatų turi vos 23 kalorijas! Špinatų nauda organizmui: Naudinga sergantiems diabetu. Špinatuose gausu […]
Dilgėlės tikrai nėra pats mėgstamiausias mūsų augalas: jų bandome atsikratyti savo sode bei kuo didesniu lanku apeiti miške ar pievoje. Visgi ne pačius maloniausius pojūčius sukeliančios žolės gali tapti puikų skonį suteikiančiu patiekalų ingredientu, padedančiu kovoti su daugybe ligų. Vienas didžiausių dilgėlių pliusų yra tai, jog jų galima aptikti ir savo kieme. Tiesa, prieš išeidami […]